Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 3 głosy

iPhone 16/16 Pro - status zamówienia, opłaty, kurierzy, zwroty

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
371 odpowiedzi w tym temacie

#301 Zielony_M

Zielony_M
  • 297 postów
  • Skąd0-22

Napisano 25 września 2024 - 18:47

Po co sklep wystawia towar, który nie ma pokrycia ze stanem rzeczywistym  ;) .

Może nie mają pojęcia ile opakowań skapnie w dniu premiery? Ciekawe jak to jest rozegrane pomiędzy sklepy z tych dwóch palet, które zrzucą na Polskę w dniu premiery?

#302 bluejay

bluejay
  • 24 postów

Napisano 25 września 2024 - 19:31

Może nie mają pojęcia ile opakowań skapnie w dniu premiery? Ciekawe jak to jest rozegrane pomiędzy sklepy z tych dwóch palet, które zrzucą na Polskę w dniu premiery?

Powinno być jak na allegro, przypisana ilość sztuk faktyczna i każdy zakup automatycznie aktualizuje stan towaru na stronie. Jeżeli czekają na dostawę towaru to powinni wymagać od dystrybutora ile jakich modeli będzie w danym rzucie i podawać ilość możliwą do wysłania.

• shevchenko1987 lubi to

#303 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 25 września 2024 - 23:09

Po co wy to zamawiacie w necie zamiast iść do sklepu w dzień premiery i kupić normalnie?

Niektórzy mają daleko do takiego sklepu. Ja widzę z okna w teorii, ale jetem leniwy i mi się nie chce.

A co?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#304 Motion950

Motion950
  • 38 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 września 2024 - 06:45

Po co wy to zamawiacie w necie zamiast iść do sklepu w dzień premiery i kupić normalnie?

Ale co - mediamarkety czy inne rtveuroagd mają wszystkie modele w sklepach stacjonarnych dostępne ? 

#305 MuchaTropiciel

MuchaTropiciel
  • 6 postów

Napisano 26 września 2024 - 08:27

W wielu sklepach w dniu premiery nie bylo ani jednego modelu pro czy pro max. Trzeba czekac miesiac, tak twierdą.

#306 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 postów

Napisano 26 września 2024 - 13:42

Niektórzy mają daleko do takiego sklepu. Ja widzę z okna w teorii, ale jetem leniwy i mi się nie chce.

A co?

Nikt nie ma na tyle daleko do sklepu, żeby nie można było się do niego dostać po telefon za 5-6 tysięcy. Każdy też, kto kupuje taki telefon ma środek transportu żeby do sklepu dojechać.

Lenistwem natomiast nie ma się co chwalić ;)

Ale co - mediamarkety czy inne rtveuroagd mają wszystkie modele w sklepach stacjonarnych dostępne ? 

Po postach wnioskuję, że jeśli nie mają, to nie ma to różnicy, bo zamawiając w necie co niektórzy też napotykają problem, że sklep nie ma telefonu, którego sprzedaje przez internet :lol:

Wiesz, można też chwycić za telefon i zadzwonić do tego sklepu zanim przyjedziemy i zapytać czy mają na stanie, ale nie wszyscy wpadną na ten pomysł.

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 26 września 2024 - 13:43

Pro 2012, 14 Pro

#307 Motion950

Motion950
  • 38 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 września 2024 - 06:35

Po postach wnioskuję, że jeśli nie mają, to nie ma to różnicy, bo zamawiając w necie co niektórzy też napotykają problem, że sklep nie ma telefonu, którego sprzedaje przez internet :lol:

Wiesz, można też chwycić za telefon i zadzwonić do tego sklepu zanim przyjedziemy i zapytać czy mają na stanie, ale nie wszyscy wpadną na ten pomysł.

Ale wiesz, że mamy takie czasy że to czy telefon jest na stanie można sprawdzić na stronie marketu kilkoma kliknięciami? I zajmie to mniej czasu niż telefon do sklepu. A już napewno mniej niż wycieczka - żeby objechać wszystkie markety w Poznaniu i okolicy musiałbym wziąć urlop w pracy. Żeby to sprawdzić na stronie potrzebuję kilku chwil. Ogólnie jeszcze nie ma tych telefonów (są 16 ale nie w wersji pro max ) więc uważam, że po prostu trzeba poczekać, 2 tygodnie czekania mnie nie zbawią. Chyba, że miałbym awarię obecnego modelu to no już siła wyższa i trzeba brać 15 czy cokolwiek jest. 

A najprościej sprawdzić tu - jak już będą w miarę normalnie dostępne to napewno tu ktoś o tym napisze :) 

• M.A.D.Z.I.A i otuadiordna lubią to

#308 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 postów

Napisano 27 września 2024 - 08:59

Ale wiesz, że mamy takie czasy że to czy telefon jest na stanie można sprawdzić na stronie marketu kilkoma kliknięciami? I zajmie to mniej czasu niż telefon do sklepu. A już napewno mniej niż wycieczka - żeby objechać wszystkie markety w Poznaniu i okolicy musiałbym wziąć urlop w pracy. Żeby to sprawdzić na stronie potrzebuję kilku chwil. Ogólnie jeszcze nie ma tych telefonów (są 16 ale nie w wersji pro max ) więc uważam, że po prostu trzeba poczekać, 2 tygodnie czekania mnie nie zbawią. Chyba, że miałbym awarię obecnego modelu to no już siła wyższa i trzeba brać 15 czy cokolwiek jest. 

A najprościej sprawdzić tu - jak już będą w miarę normalnie dostępne to napewno tu ktoś o tym napisze :)

No można też sprawdzić w internecie i co? Napisałem, że nie można?

Pro 2012, 14 Pro

#309 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 27 września 2024 - 09:49

Nikt nie ma na tyle daleko do sklepu, żeby nie można było się do niego dostać po telefon za 5-6 tysięcy. Każdy też, kto kupuje taki telefon ma środek transportu żeby do sklepu dojechać.

Lenistwem natomiast nie ma się co chwalić ;)

Czyli jak rozumiem zakładasz że mając iPhone trzeba mieć też samochód. W sensie kumam że kupowanie czegoś ponad stan nie jest racjonalne ale nie ma reguły że mając kasę na telefon mamy auto. Bo wystarczy zarabiać naprawdę dobrze i nie mieć prawa jazdy. I tu przechodzimy do drugiego punktu. 

No można też sprawdzić w internecie i co? Napisałem, że nie można?

Ale to jest chyba dla ciebie lenistwo i bardziej cenisz sobie poświęcenie a raczej stratę czasu. Zamówienie przez neta jest tym samym co sprawdzenie dostępności. To że przy zamówieniu okazuje się że ten czy inny sklep czegoś nie realizuje to inna sprawa. Niestety warto poczytać jak było w poprzednich latach i który sklep jest bardziej wiarygodny. Właśnie poniekąd są te tematy. Mylisz lenistwo i odpowiednim wykorzystaniem obecnych możliwości. Ja mieszkajac w dużym mieście mógłbym pójść do galerii do sklepu po te czy inne zakupy ale często tego nie robię. Po co mam tracić czas. 

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 27 września 2024 - 10:27

#310 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 27 września 2024 - 10:15

Eeeeeeeej, @ftpd, gdzie jesteś? Jakbyś się przydał do usuwania postów nie na temat, to milczysz... Co kogo w tym wątku obchodzi lenistwo lub nie osoby X i Y?  :D

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#311 Mozolekks

Mozolekks
  • 31 postów

Napisano 27 września 2024 - 12:01

Jakby ktoś chciał jakąś w miarę pewną wysyłkę, to w xkomie, w środę udało się złapać pro 128 tytan pustynny - wysłali dzisiaj. Widzę, że w momencie pisania posta jest dostepny pro tytan pustynny 256 i 1 tb, domyślam się że podobnie można liczyć na wysyłkę.

PS Media Expert zamówienie z 13.09 13:59 dalej nie podjęte 

#312 Cinkooo2

Cinkooo2
  • 5 postów

Napisano 27 września 2024 - 19:00

Zamówienie z MediaExpert 13.09 godzina 19.55, 16 pro max 256 - dziś zapakowane, niby jest kurier na jutro.

• Motion950 lubi to

#313 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 29 września 2024 - 13:20

Każdy też, kto kupuje taki telefon ma środek transportu żeby do sklepu dojechać.

Bzdura. Stać mnie na zabawki od Apple ot tak, ale nie mam samochodu (ani prawa jazdy, po co mi to).

Eeeeeeeej, @ftpd, gdzie jesteś?

Czasami mam życie i wyjeżdżam :P

Za adolfów dostaniesz tylko 5 dni, dobry dzień mam.

• zboras lubi to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#314 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 postów

Napisano 29 września 2024 - 18:25

Każdy też, kto kupuje taki telefon ma środek transportu żeby do sklepu dojechać.

Bzdura. Stać mnie na zabawki od Apple ot tak, ale nie mam samochodu (ani prawa jazdy, po co mi to).

"Ma środek transportu", to nie znaczy tylko, że ma samochód. Rower, hulajnoga, komunikacja miejska...

Użytkownik dobrakawa edytował ten post 29 września 2024 - 18:25

Pro 2012, 14 Pro

#315 MuchaTropiciel

MuchaTropiciel
  • 6 postów

Napisano 30 września 2024 - 12:00

Orientujecie sie czy w ipot itp dojastaja co rano porcję telefonów jak w sklepach appla na zachodzie? Sprzedałem swojego za szybko i mecze się na rezerwowym trupie i mam lekko dosyć.

#316 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 30 września 2024 - 12:00

Zadzwoń do ispotu i zapytaj.

#317 MarXino

MarXino
  • 15 postów

Napisano 30 września 2024 - 14:56

Złożyłem zamówienie w Piątek w x-kom na 16 Pro max 256gb i dzisiaj wysłali. Jeśli ktoś szuka to polecam ich śledzić wystawiają po kilka sztuk, inne sklepy nic mają lub dostawa za 3tyg.

#318 JJ

JJ
  • 3 postów

Napisano 02 października 2024 - 13:26

Witam. Czy ktoś może orientuje się kiedy ruszy normalna sprzedaż modelu 16 pro max? Terminy 2 - 3 tygodnie to bardzo ogólne stwierdzenie. 

#319 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 02 października 2024 - 16:50

Witam. Czy ktoś może orientuje się kiedy ruszy normalna sprzedaż modelu 16 pro max? Terminy 2 - 3 tygodnie to bardzo ogólne stwierdzenie. 

Normalna sprzedaż już dawno ruszyła. Ty pytasz o dostępność. Czego jednak oczekujesz od nas skoro 2-3 tygodnie uważasz za zbyt ogólne. Nie jesteśmy dystrybutorami. W momencie kiedy na stronie Apple terminy zaczną się skracać to i w sklepach zaczną się te modele pojawiać. Tak to wygląda co roku 

#320 JJ

JJ
  • 3 postów

Napisano 02 października 2024 - 17:42

Tak, chodziło mi o dostępność. Przeglądając wpisy związane z datą zamówienia i datą odbioru, zastanawia mnie jak to jest, że niektórzy złożyli zamówienie 13.09 o godz. 14:00 i do tej pory nie otrzymali telefonu, a Inni zamawiając w tym samym sklepie w późniejszym terminie otrzymali zamówiony produkt. Ja np złożyłem zamówienie w media expert 13.09. o godz. 14:00 i do tej pory nie otrzymałem nic. 

#321 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 160 postów

Napisano 02 października 2024 - 19:08

To zadzwoń do Media Expert, my nie wiemy, co się dzieje z Twoim zamówieniem.

• otuadiordna lubi to

#322 vtecroar

vtecroar
  • 7 postów

Napisano 03 października 2024 - 07:55

16 pro 128gb tytan naturalny opłacony w ispot o 16:25 13.09 do tej pory nic nie wiadomo to jest żenujące. Chinczyki z Alieexpres są w stanie wysłać coś i dochodzi w kilka dni więc nie wieże że po zamówieniu premierowym sklepy nie potrafią tego ogarnąć a apple nie ma produktu. Pisali że zatrudnili ileś tyś. pracowników do produkcji 16 w foxconie i teraz mają problem bo Iphone nie schodzi bo nie cieszy się taką popularnością jaką zakładali, a tym czasem w Polsce kraju trzeciego świata...

#323 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 03 października 2024 - 08:23

Tak, chodziło mi o dostępność. Przeglądając wpisy związane z datą zamówienia i datą odbioru, zastanawia mnie jak to jest, że niektórzy złożyli zamówienie 13.09 o godz. 14:00 i do tej pory nie otrzymali telefonu, a Inni zamawiając w tym samym sklepie w późniejszym terminie otrzymali zamówiony produkt. Ja np złożyłem zamówienie w media expert 13.09. o godz. 14:00 i do tej pory nie otrzymałem nic. 

na poprzednich stronach już o tym mówiłem. Zresztą chyba nie tylko ja. Jedyne gwarantowane dostawy na premierę masz wyłącznie bezpośrednio od Apple. Nie zawsze są to dostawy "na już" ale ich terminy się generalnie pokrywają z rzeczywistością. Każdy inny reseller w tym nawet ci stricte zajmujący się Apple sprzedają bajki że będą mieli a potem nie mają. Tak jest co roku. Także należy odróżnić zamówienie od AOS (Apple) a od resellera. Czasem też bywa tak że sklepy mimo wszystko coś dostają ale są to tak śladowe ilości że 2-3 osoby przekażą info że ich zamówienie jest realizowane a inne musza czekać. Powtórzę. Tak jest co roku a i tak sprzedaż 16/16 Pro jest poniżej oczekiwań. 

#324 JJ

JJ
  • 3 postów

Napisano 04 października 2024 - 13:24

Warto obserwować strony x-kom i media Markt, kilka razy dziennie są dostępne modele pro max. Dzisiaj udało mi się zamówić na stronie MM czarny 16 pro max 256 i odbiorem w sklepie jutro. Podobnie jest na x-kom

#325 domowik

domowik
  • 44 postów

Napisano 04 października 2024 - 18:56

16 pro 128gb tytan naturalny opłacony w ispot o 16:25 13.09 do tej pory nic nie wiadomo to jest żenujące. Chinczyki z Alieexpres są w stanie wysłać coś i dochodzi w kilka dni więc nie wieże że po zamówieniu premierowym sklepy nie potrafią tego ogarnąć a apple nie ma produktu. Pisali że zatrudnili ileś tyś. pracowników do produkcji 16 w foxconie i teraz mają problem bo Iphone nie schodzi bo nie cieszy się taką popularnością jaką zakładali, a tym czasem w Polsce kraju trzeciego świata...

iSpot czymś różni się od MM albo innego MediaExpert? 

Chciałem zamówić w iStore. Trzy czy cztery dni przed 20.09. Nie spodziewałem się braków. I okazało się, że najbliższy sklep, w którym wybrana wersja będzie jeszcze dostępna, to podróż 250 km. Nie ma sensu.

Wszedłem na Amazon i ta sama słuchawka, wysłana z tego sklepu dotarła do mnie 20. 

A czemu wiem (no, domyślam się) że to ta sama słuchawka? Bo na Amazonie dostępne były te same nieliczne już opcje, co na iStore. 

Użytkownik domowik edytował ten post 04 października 2024 - 18:57

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych