Słabiutkie te pierwsze wrażenia. Wątek o kurierach i zakupach ma 13 stron a tutaj cisza. Minął już ponad tydzień a nie ma ani jednego wpisu traktującego kompleksowo o plusach / minusach vs poprzedni model czy starsze wersje.
Faktycznie bardzo ciekawy temat. Mi rozsądek mówił jeszcze w sierpniu, że po prawie 3 latach być może nadszedł czas na zmianę 13 Pro na 16 Pro. I niestety nie nadszedł. Porównałem w sieci to co bym zyskał, pobawiłem się stacjonarnie w X-KOM, mogę podsumować, preferencje osobiste ofc:
1. Większy o 5 mm (przekątna) ekran przy praktycznie tych samych (!) wymiarach zewnętrznych (16 Pro dłuższy o 3 mm, tyle co nic) - Po chwili przestaje mieć znaczenie, na żywo różnica praktycznie żadna chociaż to jednak plus;
2. Always on display - To też na plus, fajnie było by posiadać;
3. Sterowanie aparatem - No cóż, bajer i tyle, nic specjalnego (na żywo, przez parę minut). Myślę, że w 17-stce ten przycisk będzie większy tj. szerszy / dłuższy lub nieco przeprojektowany. Kuba Klawiter to dobrze podsumował: https://youtu.be/jOB...3wBqaSb8I&t=691
4. Jakość zdjęć - Przede wszystkim w słabych warunkach oświetleniowych - Duży plus, największy;
5. Zoom optyczny x5 vs x3 - Nie jestem pewny czy to jest zaleta. Osobiście wolał bym optyczny zoom x2 i x3 zamiast x2 i x5 gdyż mamy spooooro przerwy;
6. USB C - To na plus, w końcu wszystko bym miał na jednym kablu;
7. Zaokrąglona obudowa / ranty - To duży plus (!) chociaż i tak noszę w etui...
8. Apple Intelligence - .... a nie, zaraz, mieszkamy w EU.
Nie wymieniam innych zmian gdyż nie mają dla mnie kompletnie żadnego znaczenia. Tak więc u mnie nie ma sensu zmieniać. Gdyby bateria mi już siadała to pewnie była by większa motywacja. Ach no i kolor, trochę mi już się aktualny znudził, ale w końcu mam sporo różnych etui Poczekam do 17.
Aktualnie bateria po niecałych trzech latach ma 89%. Rano ok. 6:30 odłączam od ładowarki i wieczorem ok. 22 mam 20-30% baterii w tym na ekranie 4-4,5h działania. Sprawdzałem nawet i schodzi ze 100% do 30% z SoT 4h. Całkowicie wystarczajacy dla mnie parametry, baterią jestem stale zachwycony. Gdyby ktoś był zainteresowany sposobem ładowania to ładuję do 100% (zoptymalizowane ładowanie włączone) w nocy i nie pozwalam zejść baterii <20%. Trzymanie się tego progu nie jest żadnym problemem. Jeżeli już dobijam do progu to podładowuję, ale to jest bardzo sporadyczne.
Edit:
Zapomniał bym. Kumpel zmienił ze zwykłej 13 na 16... po 30 minutach (w obu iOS 18) zastanawiał się po co to zrobił. I tu wychodzi największa zaleta apple a więc ich system. Praktycznie zawsze działa fantastycznie a że wygląda tak samo na każdym tel (obsługującym najnowszy system) to potęguje to brak różnić poza zmianem stanu w portfelu
Użytkownik crux edytował ten post 30 września 2024 - 10:49