Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 18 - Wszystkie wersje Beta – Dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
341 odpowiedzi w tym temacie

#251 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 26 września 2024 - 09:08

Dlatego napisałem Ci, że to u Ciebie jest problem, nei w CarPlay i nie z IOS :-)

Jeżeli ja piszę o problemie z CarPlay, to raczej jest to oczywiste, że piszę o swoim problemie z CarPlay, a nie o problemie CarPlay ogólnie.

https://discussions....678?sortBy=rank

aczkolwiek jakiś problem z CarPlay najwidoczniej jest od wersji 18.0

Użytkownik PL95 edytował ten post 26 września 2024 - 09:14

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#252 bysio

bysio
  • 220 postów
  • SkądBytom, Poland

Napisano 27 września 2024 - 14:50

Pomogło resetowanie auta do ustawień fabrycznych

McBook Pro 15" Touch Bar  / iPhone 11 Pro / iPad 11 Pro LTE / Apple Watch 5 SS

#253 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 28 września 2024 - 11:00

Po prawie tygodniu spędzonym na 18.1 beta 5
U mnie bateria dramat. W nocy nawet w trybie samolotowym spadek nawet do 10%.
Przy wejściu do apki aparat nagłe wyłącza się i telefon wraca do ekranu głównego.
Przy innych aplikacjach jest podobnie lecz rzadziej.
Ogólnie to nie polecam. iPhone 13 Pro.

#254 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 28 września 2024 - 14:12

Ja właśnie zainstalowałem na 15 Pro.

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#255 slaweuszek

slaweuszek
  • 89 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 28 września 2024 - 14:23

Daj znać jakie są Twoje odczucia i czy faktycznie jest tak źle.

Iphone 15 Pro Max / MacBook Pro 2022 / Apple Watch Ultra / AirPods Pro 2 gen.

#256 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 28 września 2024 - 16:22

Ok, potestuje kilka dni i dam znać.

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#257 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 29 września 2024 - 16:53

Po dobie używania bateria wydaje się być równie zła co na 18 lub nawet gorsza. Nie polecam.

Jedyny plus to, że telefon się nie grzeje.

#258 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 30 września 2024 - 18:26

Po drugiej dobie stwierdzam, że jest jeszcze gorzej niż w 18.0. Kilka procent potrafi uciec w kilka minut kiedy na telefonie nie robi się zupełnie nic. Teraz włączyłem tryb niskiego zużycia energii i spadek wyhamował. Nie polecam instalacji.
  • adamski.ab lubi to

#259 MiL

MiL
  • 1 448 postów
Napisano 01 października 2024 - 08:14

Generalnie jakość bety dużo mówi o finalnym produkcie. Owszem, beta po to jest żeby wyłapać błędy ale jeżeli tam jest błąd na błędzie to jakość kodu jest fatalna i finalny produkt będzie tylko poklejony plastrem.

• shevchenko1987 lubi to

#260 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 08:22

Dokładnie, dlatego jak słyszę w trakcie testowania bety, że to przecież beta i tak musi być to szlag mnie trafia, bo wiadomym jest, że z takiego gniota nie będzie później niczego dobrego skoro od początku jest porażką. Od wczoraj siedzę z włączonym trybem niskiego zużycia energii, bo inaczej się nie da. Dobrze, że ten tryb przynajmniej robi swoje i % schodzą wolno. Jestem zawiedziony od początku 18.0, a teraz 18.1. Nie wiem co się stało z Apple i ich programistami, ale z roku na rok jest coraz gorzej jeśli chodzi o telefony. O ile macOS, watchOS i tvOS są w porządku to iOS to porażka na całej linii. Co mi po wydajności skoro z tyłu głowy cały krążą myśli żeby uważać na baterię, bo może mi jej zabraknąć szybciej niż bym tego chciał i potrzebował. Gdyby człowiek nie był przywiązany do ekosystemu i nie miał tyle sprzętu od nich to już dawno przeszedłbym na jakiegoś Androida, bo to co prezentują ostatnimi czasy jest poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 01 października 2024 - 08:29

#261 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 886 postów
Napisano 01 października 2024 - 08:32

Dokładnie, dlatego jak słyszę w trakcie testowania bety, że to przecież beta i tak musi być to szlag mnie trafia, bo wiadomym jest, że z takiego gniota nie będzie później niczego dobrego skoro od początku jest porażką. Od wczoraj siedzę z włączonym trybem niskiego zużycia energii, bo inaczej się nie da. 

Mam wrażenie, że pijesz do mnie. Ja mam teraz oficjalną 18.0 i mimo, że na wcześniejszych betach miałem kilka problemów, to obecnie nic złego mi się z telefonem nie dzieje. Więc jednak do czegoś się te bety przydają. Poza tym, ja absolutnie uważam, że należy sie nam to, żeby oficjalnie wydane wersje były dopracowane. Nie mam zamiaru bronić błędów w oficjalnych edycjach. Ja jedynie nie ogarniam, że ludzie instalują wczesne wersje deweloperskie i potem lamentują, że się nie mogą dodzwonić do żony w szpitalu. Co trzeba mieć w głowie, żeby na tak krytycznym urządzeniu instalować bety? Szkoda, że nie w rozruszniku serca!

#262 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 01 października 2024 - 08:35

Eee, przesadzacie. Dzisiejsze bety, w porównaniu do tego co było dawniej, to mniód malyna. Teraz praktycznie od pierwszej bety telefon śmiga jak na oficjalnym sofcie, a kiedyś pierwsze bety wyzwalały co drugą aplikację, restarty co godzinę itd. Nie jest tak źle.
  • burton70 lubi to

#263 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 08:43

Nie tylko do Ciebie, ale do kilku innych również, którzy mają podobne zdanie jak ty. Cieszę się, że Ciebie szczęśliwym trafem problemy zawsze omijają.

Czy 18.1 beta 5 jak to nazywasz to wczesna wersja deweloperska? No nie, bo pierwszą wersję wydali na koniec lipca 2024 r. Sporo czasu już w tym grzebią, a syf totalny jak był tak jest. Żeby nie było zainstalowałem betę 5, a nie 1. Portale technologiczne podają, że w połowie października ma wyjść wersja stabilna. Uważasz, że do tego czasu ktoś w Cupertino nagle pomacha magiczną różczką, stanie się cud, a błędy w takim krótkim okresie znikną i przestaną dokuczać? Śmiem wątpić. Aha, do żony nie musiałem się dodzwaniać, bo byłem przy niej cały czas obecny. To do mnie nie można było się dodzwonić w gwoli ścisłości, bo jakiś nieudacznik programista zepsuł coś czego nie powinien był popsuć, ale nie ma sensu o tym drugim raz rozprawiać. 

Eee, przesadzacie. Dzisiejsze bety, w porównaniu do tego co było dawniej, to mniód malyna. Teraz praktycznie od pierwszej bety telefon śmiga jak na oficjalnym sofcie, a kiedyś pierwsze bety wyzwalały co drugą aplikację, restarty co godzinę itd. Nie jest tak źle.

Czytaj ze zrozumieniem. To nie chodzi o poziom bet, a całokształt działania softu od Apple na ich telefonach. Jest źle. Nawet bardzo. Zajrzyj na reddit'a, a się przekonasz. 

#264 Hohe

Hohe
  • 324 postów

Napisano 01 października 2024 - 08:47

Nie tylko do Ciebie, ale do kilku innych również, którzy mają podobne zdanie jak ty. Cieszę się, że Ciebie szczęśliwym trafem problemy zawsze omijają.

Czy 18.1 beta 5 jak to nazywasz to wczesna wersja deweloperska? No nie, bo pierwszą wersję wydali na koniec lipca 2024 r. Sporo czasu już w tym grzebią, a syf totalny jak był tak jest. Żeby nie było zainstalowałem betę 5, a nie 1. Portale technologiczne podają, że w połowie października ma wyjść wersja stabilna. Uważasz, że do tego czasu ktoś w Cupertino nagle pomacha magiczną różczką, stanie się cud, a błędy w takim krótkim okresie znikną i przestaną dokuczać? Śmiem wątpić. Aha, do żony nie musiałem się dodzwaniać, bo byłem przy niej cały czas obecny. To do mnie nie można było się dodzwonić w gwoli ścisłości, bo jakiś nieudacznik programista zepsuł coś czego nie powinien był popsuć, ale nie ma sensu o tym drugim raz rozprawiać.

Czytaj ze zrozumieniem. To nie chodzi o poziom bet, a całokształt działania softu od Apple na ich telefonach. Jest źle. Nawet bardzo. Zajrzyj na reddit'a, a się przekonasz.

Przepraszam, jak dorosnę to będę umiał czytać ze zrozumieniem.

#265 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 08:58

Nie obrażaj się, ale jestem wkurzony i dostałeś rykoszetem. Po prostu nie mogę patrzeć na tą byle jakość jaką nam serwują od dłuższego czasu, a inni jeszcze tego bronią.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 01 października 2024 - 08:59

#266 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 01 października 2024 - 09:16

Głos rozsądku. Nigdy idealnie nie było i uważam, że teraz i tak jest lepiej niż np. 10 lat temu. Piszę o wersjach końcowych. Zawsze kilku maruderów się znajdzie i mają przewagę, bo zadowoleni użytkownicy w większości odpuszczają takie wątki. 

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#267 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 09:31

Gdybyście czytali wszystko, a nie ostatni post to wiedzielibyście, że moja wędrówka na 18.1 beta 5 odbyła się tylko dlatego, że na 18.0 było słabo z baterią, a telefon się potrafił zrobić ciepły od najprostszych czynności. Miałem nadzieję, że będzie lepiej. Niestety nie jest. O ile temperatury są teraz w porządku to z baterią jest gorzej niż na 18.0. Dodatkowo dochodzą glitche w centrum sterowania. 

Większość ludzi i tak nie zwraca uwagi na takie rzeczy. Cieszą się, że mają iPhone'a i mogą szpanować, więc pisanie o przewadze zadowolonych nad niezadowolonymi jest bez sensu. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 01 października 2024 - 09:42

#268 winmaciek

winmaciek
  • 6 744 postów
Napisano 01 października 2024 - 10:07

To zależy jak zdefiniujemy tę jakość. Wizualne glitche i spływająca nieco szybciej bateria bolą, Ale ja bym nie powiedział, że jest gorzej niż kiedyś. W iOS 8 HealthKit na samym początku nie miał wizualnych problemów, tylko zwyczajnie nie działał. Kiedyś też nie było różowo w wersjach X.0, ale to nie jest tak, że telefon jest nieużywalny, a strategiczne apki typu banki się sypią na prawo i lewo.

Z punktu widzenia inżynierii oprogramowania Apple może obecnie pewne rzeczy inaczej priorytetyzować, bo ważniejsze może być np. poprawne działanie MDM niż jakichś glitch graficzny. Też nie można mówić „zajrzyjcie na reddita, ilu tam niezadowolonych”, bo tam też przychodzi specyficzne grono. N każdego, który osobiście nie ma problemów przyjdzie dziesięciu, którym to nie działa, tamto nie działa. I zamiast jednego-dwóch zdań zaordynują elaborat, więc będą bardziej widoczni. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#269 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 10:21

Jeśli dalej ktoś ma wątpliwości to problem istnieje i jest poważny: iPhone battery draining after iOS 18 Upda… - Apple Community 

#270 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 164 postów

Napisano 01 października 2024 - 10:26

To ciekawe, od czego zależy, bo ja ani na 18.0 ani na 18.1 nie miałem żadnego problemu na 13 Pro i teraz na 16 Pro.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#271 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 10:32

Jest bardzo dużo tego typu wątków gdzie ludzie opisują te same przypadłości, które występują i u mnie. Nie mam pojęcia od czego to zależy, bo większość prądożernych funkcji mam wyłączone. Próbowałem już wszystkiego. Ewidentnie winny jest soft. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 01 października 2024 - 10:33

#272 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 164 postów

Napisano 01 października 2024 - 12:48

Wierzę Ci i wierzę, że 'ludzie opisują'. Nie śledzę r/ios, bo tam jest za dużo pytań 'gdzie kliknąć, żeby wyskoczyło emodżi' albo innego basicu.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#273 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 01 października 2024 - 13:27

Jest bardzo dużo tego typu wątków gdzie ludzie opisują te same przypadłości, które występują i u mnie. Nie mam pojęcia od czego to zależy, bo większość prądożernych funkcji mam wyłączone. Próbowałem już wszystkiego. Ewidentnie winny jest soft. 

​A w ogóle zgłosiłeś występujące u Ciebie błędy przez applową aplikację do zgłaszania błędów, czy kończy się to na narzekaniu na forum?

u mnie na 16PM 18.01 b5 śmiga aż miło. Nigdy nie mialem tak dobrze działającej baterii w telefonie

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#274 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 13:45

Tak, zgłosiłem i widziałem również posty na r/ios, gdzie właściciele / posiadacze 16 PM zachwalali baterię na 18 b5. Wielki ściek leci natomiast na starsze modele. Czyżby kolejne nieczyste zagranie by wymusić przesiadkę na nowy model? Oby nie. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 01 października 2024 - 13:48

#275 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 886 postów
Napisano 01 października 2024 - 14:12

Pisałem przecież, że na betach miałem kilka błędów. Ale nie miałem z tego powodu istotnych problemów, ponieważ nie instalowałem tych półproduktów na krytycznych urządzeniach. Jak się prowokuje problemy, to się je czasem ma.

Żeby nie było zainstalowałem betę 5, a nie 1. [...] Aha, do żony nie musiałem się dodzwaniać, bo byłem przy niej cały czas obecny. To do mnie nie można było się dodzwonić w gwoli ścisłości, bo jakiś nieudacznik programista zepsuł coś czego nie powinien był popsuć, ale nie ma sensu o tym drugim raz rozprawiać.

Wystarczy przewinąć ten wątek o kilka stron, żeby wiedzieć, że miałeś zainstalowaną 18.0dev3, kiedy to miałeś żonę na porodówce. I co to do cholery za różnica, kto do kogo nie mógł się dodzwonić? Niestabilne działanie systemu doprowadzało Cię do stanu, w którym wylewałeś swoje frustracje na forum. Więc się jeszcze raz pytam, co trzeba mieć w głowie, żeby w takiej szczególnej sytuacji życiowej, kiedy telefon jest kluczowy, instalować betę? Wtedy była dobrze działająca, stabilna wersja 17.x.

Uważasz, że do tego czasu ktoś w Cupertino nagle pomacha magiczną różczką, stanie się cud, a błędy w takim krótkim okresie znikną i przestaną dokuczać?

Nie wiem, ale wiem, że na przykład, problem z zasięgiem, nad którym rozlałeś tutaj mnóstwo żółci, został rozwiązany w kolejnej becie, o czym sam poinformowałeś Więc ktoś się tym jednak zajmuje.

Po prostu nie mogę patrzeć na tą byle jakość jaką nam serwują od dłuższego czasu, a inni jeszcze tego bronią.

Pokaż mi jeden wpis mój, lub czyjkolwiek, w którym ktoś broni błędów na stabilnej wersji. Jest przeciwnie, co napisałem dosłownie jeden post przed powyższą wypowiedzią.

Poza tym, ja absolutnie uważam, że należy sie nam to, żeby oficjalnie wydane wersje były dopracowane. Nie mam zamiaru bronić błędów w oficjalnych edycjach.

Więc przestań wreszcie wkładać ludziom w usta słowa, których nigdy nie wypowiedzieli. Jeżeli miałeś problem z nadmiernym drenowaniem baterii na oficjalnej 18.0 to jestem cały po Twojej stronie, uważam, że nie powinno tak być. Ale rozwiązaniem nie jest instalowanie kolejnej bety.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych