Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 18 - Wszystkie wersje Beta – Dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
341 odpowiedzi w tym temacie

#301 MiL

MiL
  • 1 448 postów
Napisano 03 października 2024 - 13:28

Raczej prędko się nie zmieni, tutaj czas to pieniądz. Tim w czerwcu naobiecuje cudów i na wrzesień ma być gotowe. Data jest stała i nie ma mowy o jakimkolwiek opóźnieniu. Apple od jakiegoś czasu we wrześniu wydaje nową wersję systemu ale część ficzerów trafia tam dopiero w kolejnych aktualizacjach. Na to po prostu nie ma czasu i nie ma co oczekiwać że wszystko będzie dopracowane. Księgowy mówi że ma być zrobione i koniec, jakość jest na dalszym planie.

• wopo i shevchenko1987 lubią to

#302 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 05 października 2024 - 13:21

Zrobiłem wczoraj force restart, a przed tym jeszcze wyczyściłem dane Safari, bo świrowało.

Efekt:

IMG-2639.png

Jest poprawa. Czy na stałe? Tego nie wiem.

Zauważyłem, że pojawił się monit o przetwarzaniu aktualizacji. Wcześniej go nie było. Nie chcę znikać, ale szkody nie robi, więc niech sobie wisi. Wygląda na to, że jakiś nieprawidłowy proces po aktualizacji żarł wcześniej baterie. Stąd moje problemy.

Dziwne tylko, że kilka razy uruchamiałem normalnie telefon, ale nic to nie zmieniało. Grunt, że jest póki co lepiej.

Na ten moment mam 1:15 SOT od północy, więc w normie. Oby tak zostało.

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#303 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 05 października 2024 - 13:53

Zrobiłem wczoraj force restart, a przed tym jeszcze wyczyściłem dane Safari, bo świrowało.

Efekt:

[url="[url]https://postimg.cc/2btsrHZ4"][/url]IMG-2639.png[/url]

Jest poprawa. Czy na stałe? Tego nie wiem.

Zauważyłem, że pojawił się monit o przetwarzaniu aktualizacji. Wcześniej go nie było. Nie chcę znikać, ale szkody nie robi, więc niech sobie wisi. Wygląda na to, że jakiś nieprawidłowy proces po aktualizacji żarł wcześniej baterie. Stąd moje problemy.

Dziwne tylko, że kilka razy uruchamiałem normalnie telefon, ale nic to nie zmieniało. Grunt, że jest póki co lepiej.

Na ten moment mam 1:15 SOT od północy, więc w normie. Oby tak zostało.

Obserwuj i daj znać za kilka dni.
Ja dziś wróciłem do IOS 17. Losowe nagłe zamykanie aplikacji i bateria mnie pokonały.

#304 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 05 października 2024 - 16:51

Też miałem taką myśl, ale w przyszłym tygodniu powinna być kolejna beta.

Póki co nadal jest ok, a korzystam dzisiaj z telefonu dość intensywnie.

U mnie aplikacje się nie wykrzaczają. Jedynie Safari miało trochę błędów. Po wyczyszczeniu pamięci aplikacji jest dobrze.

Zrzut: IMG-2643.png

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#305 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 164 postów

Napisano 07 października 2024 - 11:32

Mogliby już dać tę nową betę 18.1, bo aktualna nie zawiera poprawek z 18.0.1 i dalej mi okazjonalnie nie działa stuknięcie w ekran ;-) A do stable nie chce mi się wracać.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#306 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 07 października 2024 - 12:06

Przypuszczam, że dzisiaj albo jutro powinna ujrzeć światło dzienne. 

Obserwuj i daj znać za kilka dni.

W dalszym ciągu jest dobrze ;)

#307 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 07 października 2024 - 18:25

Tak jak przypuszczałem wcześniej jest nowa beta 6.

#308 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 08 października 2024 - 09:19

Po ponad 12 godzinach od instalacji nie widać niepokojących objawów. Telefon się nie grzeje, a bateria nie zalicza samoistnych spadków. Zapewne jest to już ostatnie wydanie testowe przed wersją RC, gdyż ma literkę "a" w oznaczeniu kompilacji. Obserwuję dalej. Oczywiście kto nie musi niech nie instaluje i poczeka przynajmniej na RC ;)

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 08 października 2024 - 09:28

#309 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 08 października 2024 - 09:46

Ja sobie poczekam.
Ale wielkie dzięki za to że działasz i opisujesz swoje wnioski. Tak właśnie powinno wyglądać te forum. Niezależnie od tego jak coś działa dobrze lub źle. Należy o tym pisać.
  • shevchenko1987 lubi to

#310 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 08 października 2024 - 10:45

Też tak uważam, dlatego jak to się mówi... "psy szczekają, a karawana jedzie dalej" ;)

Chciałbym żeby to forum się nieco rozbujało i przestało być taką hermetyczną klatką dla osób, które nie tolerują negowania urządzeń czy systemów od Apple. Nie jestem hejterem. Lecz kiedy trzeba zganić to bez wahania to robię. Zawsze też na własną rękę staram się szukać rozwiązań. Nie siedzę z założonymi rękami tylko działam. Walczmy na argumenty, a nie ze sobą. Szanujmy też, że u kogoś coś może nie działać kiedy u nas jest w porządku.

Wracając do meritum to cieszę się, że widać progres. Nie wiem na ile pomogło w tym wszystkim czyszczenie pamięci cache Safari oraz "force restart" telefonu. Po tych dwóch zabiegach problemy się skończyły. Gdyby wtedy nie pomogły ww. rzeczy byłem skłonny wykonać reset słuchawki do fabryki. Na szczęście obyło się bez tego.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 08 października 2024 - 10:51

• zboras lubi to

#311 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 916 postów
  • SkądŻory

Napisano 08 października 2024 - 11:27

Chciałbym żeby to forum się nieco rozbujało i przestało być taką hermetyczną klatką dla osób, które nie tolerują negowania urządzeń czy systemów od Apple. Nie jestem hejterem. Lecz kiedy trzeba zganić to bez wahania to robię. Zawsze też na własną rękę staram się szukać rozwiązań. Nie siedzę z założonymi rękami tylko działam. Walczmy na argumenty, a nie ze sobą. Szanujmy też, że u kogoś coś może nie działać kiedy u nas jest w porządku.

No to chyba będzie problem, ale generalnie każdy broi tego co kupił, na forum androida jest podobnie, czy to w Samsungu, czy w Pixelu.
Też tego bronienia nie rozumiem, jak coś jest złe, to pisze o tym nieparlamentarnie, najczęściej na twitterze i naszej grupie na telegramie.

Natomiast sam soft od apple jest coraz gorszy i nawet już nie ma różnicy - beta czy stabilny, jest tyle tak głupich błedów, że to się w głowie nie mieści, żeby firma która ma tylko swoje urządzenia mogła wypuszczać taki szajs. Przecież jak oni by mieli tyle modeli co android, na których jakoś to musi działać, to by się nawet sms nie dało wysłać...

• shevchenko1987 lubi to

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#312 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 08 października 2024 - 11:48

Też tego bronienia nie rozumiem,

Uparcie twierdzę, że próbujecie wykreować nieistniejącą rzeczywistość. Sam tutaj byłem wielokrotnie oskarżany o bronienie błędów, ale za każdym razem kiedy prosiłem o wskazanie konkretnej wypowiedzi jako dowód, to oskarżyciele przechodzili nad tym do porządku dziennego. Nie dostrzegam żadnego „bronienia błędów”, co najwyżej podchodzenie do ich występowania z odpowiednim nastawieniem, zależnym od tego, czy mowa o wersji produkcyjnej, czy testowej. Jeśli ktoś uważa, że jest tutaj jakieś masowe bronienie dziadostwa, to oczekuję wskazania konkretnych wypowiedzi. Mogą być moje, ale nie musicie się ograniczać.

• zboras lubi to

#313 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 08 października 2024 - 12:01

@Mikołaj Maciejko, moja wypowiedź w żaden nie sposób nie była ukierunkowana personalnie. Napisałem ogólnie co myślę i co chciałbym żeby się wydarzyło na forum, ale jak wspomina kolega @zboras jest to praktycznie niemożliwe do wykonania, a szkoda.

Wiesz, gdy emocje i złość już opadły inaczej się patrzy na pewne sprawy. Może czasami niesłusznie ode mnie oberwałeś i za to zwracam honor. Tak czy siak nie ma co tego rozdrapywać po raz kolejny. Nauka na przyszłość.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 08 października 2024 - 12:14

• zboras lubi to

#314 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 916 postów
  • SkądŻory

Napisano 08 października 2024 - 13:06

Uparcie twierdzę, że próbujecie wykreować nieistniejącą rzeczywistość. Sam tutaj byłem wielokrotnie oskarżany o bronienie błędów, ale za każdym razem kiedy prosiłem o wskazanie konkretnej wypowiedzi jako dowód, to oskarżyciele przechodzili nad tym do porządku dziennego. Nie dostrzegam żadnego „bronienia błędów”, co najwyżej podchodzenie do ich występowania z odpowiednim nastawieniem, zależnym od tego, czy mowa o wersji produkcyjnej, czy testowej. Jeśli ktoś uważa, że jest tutaj jakieś masowe bronienie dziadostwa, to oczekuję wskazania konkretnych wypowiedzi. Mogą być moje, ale nie musicie się ograniczać.

Jak na takowe natrafię, to wskażę, póki co nie mam jak szukać i zagłębiać się wstecz w wątki. Również nie chodziło mi personalnie o Ciebie, a raczej o ogólny trend - bronienie swojego urządzenia jak niepodległości :)
Dla mnie osobiście (a używam często androidów, chociaż już coraz mniej mnie ciągnie, bo wbiłem się trochę głębiej w ekosystem) iOS jest mocno zepsutym systemem i ma więcej błędów niż android. Jak był prosty, bez różnych wodotrysków, to działał w miarę super, natomiast od kilku zmian numeracji systemu, chyba od 14 lub wcześniej, jest coraz gorzej, coraz więcej błędów, i o dziwo beta potrafi nawet działać lepiej (17.x vs b18) niż stabilny system.
Natomiast od jakiegoś czasu staram się nie wchodzić w głębsze dyskusje bo to nic nie zmienia, są tylko niepotrzebne kłótnie - do tego mamy luźną grupę na telegramie, tam najczęściej spuszczam całe szambo ;)

• shevchenko1987 lubi to

#315 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 08 października 2024 - 13:22

Również nie chodziło mi personalnie o Ciebie, a raczej o ogólny trend - bronienie swojego urządzenia jak niepodległości :)

Nie chodzi ani o mnie osobiście, ani tym bardziej o te śmieszne potyczki, które mieliśmy wcześniej z kolegą Shevchenko, tylko właśnie o rzekomy trend, o którym mówisz, a ja neguję jego istnienie. Sporadycznie zdarza się jakiś fanboy, który się tak zachowuje, ale ogólnego trendu nie dostrzegam. Zdecydowana większość uczestników wszystkich dyskusji obiektywnie ocenia dane rozwiązania. Nawet z tendencją do krytykowania, bo komentowanie tego, co działa dobrze jest umiarkowanie zajmujące. Oczywiście, ten obiektywizm bywa często ograniczony zdolnościami poznawczymi poszczególnych jednostek, ale to już jest trochę inne zagadnienie. Na pewno „fanbojowanie” nie stanowi dominującego trendu.

#316 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 08 października 2024 - 13:35

Jak na takowe natrafię, to wskażę, póki co nie mam jak szukać i zagłębiać się wstecz w wątki. Również nie chodziło mi personalnie o Ciebie, a raczej o ogólny trend - bronienie swojego urządzenia jak niepodległości :)
Dla mnie osobiście (a używam często androidów, chociaż już coraz mniej mnie ciągnie, bo wbiłem się trochę głębiej w ekosystem) iOS jest mocno zepsutym systemem i ma więcej błędów niż android. Jak był prosty, bez różnych wodotrysków, to działał w miarę super, natomiast od kilku zmian numeracji systemu, chyba od 14 lub wcześniej, jest coraz gorzej, coraz więcej błędów, i o dziwo beta potrafi nawet działać lepiej (17.x vs b18) niż stabilny system.
Natomiast od jakiegoś czasu staram się nie wchodzić w głębsze dyskusje bo to nic nie zmienia, są tylko niepotrzebne kłótnie - do tego mamy luźną grupę na telegramie, tam najczęściej spuszczam całe szambo ;)

Jestem zainteresowany tą grupą.
  • PL95 i shevchenko1987 lubią to

#317 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 916 postów
  • SkądŻory

Napisano 11 października 2024 - 06:38

Jestem zainteresowany tą grupą.

Wysłałem Ci wiadomość na PW 3 dni temu, widzę że jej nie odczytałeś ;)

#318 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 14 października 2024 - 10:35

Po niemalże tygodniu od instalacji stwierdzam, że jest w porządku. Problemów z przegrzewaniem oraz drenażem baterii brak. Oby tylko niczego nie popsuli po drodze przed wydaniem wersji finalnej.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 14 października 2024 - 10:36

#319 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 14 października 2024 - 18:25

Wyszła beta nr 7.

#320 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 15 października 2024 - 13:33

Lista zmian i nowości: Nowości i zmiany w iOS 18.1 beta 7 - pełna lista (onetech.pl)

#321 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 15 października 2024 - 17:23

A ja „uciekłem” do 17.7….
Cieszę się że Twoje problemy zniknęły. Mam tylko nadzieję że kolejne wersje będą lepsze.

#322 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 16 października 2024 - 10:53

Ja mam nadzieję, że nie będą gorsze ;) 

#323 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 21 października 2024 - 21:32

Wjechała wersja RC.

#324 adamski.ab

adamski.ab
  • 77 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 23 października 2024 - 22:34

Jeszcze nie wyszła oficjalna wersja 18.1, a tu już 18.2 beta 1 można pobierać

#325 Ament

Ament
  • 505 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 23 października 2024 - 23:12

Zainstalowałem 18.2 beta 1, ale w naszym przypadku (EU) brak jakichkolwiek zmian w stosunku do 18.1 poza paroma pierdołami co do wyboru defaultowych apek itp.

Chciałem zmienić region na US żeby uruchomić AI, ale każe podać kartę i choć mam z 10 to żadnej nie chce przyjąć - po prostu wszystkie zostały wydane w Polsce (Revoluta też nie łyka).

Jest jeszcze opcja z PayPal, ale rezydent też musi być zarejestrowany w US. Niestety, to też się nie oszuka regionu, bo potrzebny jest legitny numer telefonu z US do rejestracji takiego konta.

Reasumując, każde następne 18.x przyniesie nam co najwyżej poprawki błędów i fixy bezpieczeństwa, nic więcej  :(

Użytkownik Ament edytował ten post 23 października 2024 - 23:13

 Macbook / iPad Pro / iPhone / Watch

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych