Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iOS 18 - Wszystkie wersje Beta – Dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
341 odpowiedzi w tym temacie

#276 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 01 października 2024 - 14:22

Dobrze już nie będę wylewał żółci, bo przecież nie godzi się pluć na produkty Apple mimo, że to coraz większe g... 

Powiedz mi tylko jedno, czy jesteś programistą? 

Więc przestań wreszcie wkładać ludziom w usta słowa, których nigdy nie wypowiedzieli. Jeżeli miałeś problem z nadmiernym drenowaniem baterii na oficjalnej 18.0 to jestem cały po Twojej stronie, uważam, że nie powinno tak być. Ale rozwiązaniem nie jest instalowanie kolejnej bety.

A co twoim zadaniem miałbym zrobić? Wyłączyć telefon i schować do szuflady? Nic innego pomiędzy nie ma. 18.0.1 nie widać, a wkurw coraz większy. 

Nie wylewałbym żółci gdyby nie było powodów. Chwale kiedy jest za co, ale od dłuższego czasu nie ma. Tylko czy jest to moja wina czy ich? Mają na utrzymaniu kilka urządzeń, a nie potrafią zadbać porządnie o oprogramowanie od dłuższego czasu. Jeszcze żeby to był telefon który jest już na końcówce wsparcia wtedy bym zrozumiał, że leją na niego ciepłym moczem, ale to zeszłoroczny flagowiec. Czy tak to powinno wyglądać? Niech każdy sam sobie odpowie.

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 01 października 2024 - 14:36

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#277 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 01 października 2024 - 14:33

Powiedz mi tylko jedno, czy jesteś programistą? 

W sensie zawodowym - nie. Hobbystycznie, na własne potrzeby - czasami. Ale, co w tej sprawie istotne, dysponuję urządzeniem, na którym mogę bez obaw instalować niedokończony system, testować go i zgłaszać błędy, które udało mi się znaleźć. Traktuję je raczej jako znaleziska, i na pewno nie podnoszą mi one ciśnienia. Pisałem już o tym wcześniej, więc nie będę się rozpisywał.

#278 iLuk45z

iLuk45z
  • 607 postów
  • SkądŁDZ/Swansea

Napisano 02 października 2024 - 16:57

@shevchenko1987 to ile ci trzyma tel, że uważasz że 18b5 jest do niczego i ogólnie aktualne bety to syf? Mam iP 15 Pro Max i uważam, że trzyamnie bateri jest na dobrym poziomie, np dzisiaj tel zdjęty z ładowarki o 2 w nocu jest 17 a mam jeszcze 27% ekran pokazuje 4h8min, obstawaim, że na tych 27% dojade jakoś do 22-23. 

iPhone 3G 16GB-> iPhone 3GS 16GB -> iPhone 4 16GB Black -> iPhone 4S 16GB Black -> iPhone 5 16GB Black -> iPhone 6S 16GB Black -> iPhone SE 64GB Black -> iPhone 7 Plus 128GB (PRODUCT) Red -> iPhone 8 Plus 64GB Rose Gold -> iPhone XR 128GB Black -> iPhone 12 mini 128GB Blue -> iPhone 13 128GB Midnight -> iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -> iPhone 15 Pro Max 25GB White Titanium

#279 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 02 października 2024 - 19:25

W normalych okolicznościach przyrody powinno to być 2 dni w przełożeniu na około 5 godzin SOT. Na 18.1 b5 nie robiąc za wiele bateria zajechana jest w jeden dzień w przełożeniu na 2-2.5 godziny SOT.

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#280 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 164 postów

Napisano 02 października 2024 - 23:51

Ja to polecam używać telefonu do Rzeczy, a nie siedzieć z kalkulatorem i liczyć 'godziny SOT'.

Zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią: każdy następny wpis o baterii w tym wątku będzie nagradzany i usuwany.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#281 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 05:48

Panie mądraliński proszę bardzo:

IMG-2632.png

Jak mam go używać skoro przez 6 godzin nic nie robienia wciąga 20%? Odłożony o północy ze stanem 49%. Rano 28% i to w trybie niskiego zużycia baterii. Ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości i chcę powiedzieć coś mądrego?

Specjalnie go jeszcze doładowałem przed snem, bo by nie wytrzymał do rana, a nigdy nie ładuje telefonu na całą noc.

To nie chodzi o liczenie godzin SOT, ale o zapewnienie zwykłego poziomu działania. Niektórzy z Was nie rozumieją, że problem zaczął się na 18.0, więc dlatego przeskoczyłem na betę by zobaczyć czy się poprawiło, a jest jeszcze gorzej.

#282 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 03 października 2024 - 06:13

I co nam da to, że od kilku (kilkunastu( dni, na każdej stronie piszesz o tym, że Ci bateria słabo działa? Wiemy już, zrozumieliśmy to już, słabo Ci działa bateria, nic na to nie poradzimy. 

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#283 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 06:38

Ale ja niczego od Was nie oczekuje tylko drażnią mnie opinie, że wymyślam i śmiem hejtować wielkie Apple, a na każdą taką odzywkę odpowiadam. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 03 października 2024 - 06:39

#284 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 03 października 2024 - 07:24

Pozwolę sobie podzielić się z Wami refleksją, która wzbiera we mnie, im dłużej czytam wątek o tegorocznych betach. Długi czas byłem zwolennikiem tego, żeby były one dostępne dla każdego chętnego. Myślałem, że każdy zdaje sobie sprawę z tego, że robi to na własną odpowiedzialność, rozumie cel i konsekwencje. A jeśli nie rozumie, to jego sprawa i "kij mu w oko". Jednak po lekturze tych wszystkich stron uważam, że moje myślenie było błędne, pozbawione wrażliwości i szerszej perspektywy.

Duże korporacje, takie jak Apple, powinny być bardziej odpowiedzialne społecznie i podejmując decyzje biznesowe, brać pod uwagę średnią kondycję umysłową ludzkości. Muszą przecież zdawać sobie sprawę, ilu jest chłopców, którzy piszą:

generalnie zawsze lubiłem być na pierwszej linii frontu

a potem lamentują, że na tym froncie to oni zarobili kulkę. A miały być dziewczyny, ordery i wieczna chwała.

Potem z kolei publicznie i bez zażenowania wyznają, że jest to przecież oczywiste i naturalne, że aby rozwiązać problem na stabilnej wersji, instaluje się nowszą wersję przedprodukcyjną. I, że kto tego nie rozumie, ten "mądraliński". No, po prostu standardowa procedura zalecana przez producenta.

Dlatego uważam, że dostęp do bet powinien zostać radykalnie ograniczony. Na pewno powinien pozostać dla deweloperów mających wykupione konto deweloperskie, bo oni muszą mieć możliwość przygotowywania swoich aplikacji. Być może powinna być jeszcze jakaś grupa testerów, których zadaniem byłoby wychwytywanie błędów w samym systemie. Kryterium naboru do tej grupy zapewne wymaga głębszego przemyślenia, ale pozostawienie tego tak, jak jest teraz jest nieodpowiedzialne.

Żaden koncern motoryzacyjny nie wstawia do salonów swoich concept-carów, bo one nie są dopuszczone do ruchu, a przeciętny Kowalski zabiłby się na pierwszym zakręcie. Nowe rozwiązania testuje się w ściśle kontrolowanych warunkach. Tak samo powinno być w przypadku oprogramowania. Szczególnie mobilne systemy operacyjne, które towarzyszą na codzień każdemu człowiekowi i asystują w każdej prawie czynności, nie powinny być wypuszczane na taki żywioł. Ludzkość nie jest na to gotowa.

Rozumiem, że taki ruch spowodowałby istotne ograniczenie puli testerów, co przełożyłoby się negatywnie na możliwość zweryfikowania wszystkich możliwych scenariuszy, ale gdzieś to trzeba wyważyć, bo obecna wolna amerykanka jest szkodliwa.

• Mirek 59 i otuadiordna lubią to

#285 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 03 października 2024 - 07:38

Amen.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#286 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 07:46

Doprawdy urzekła mnie twoja historia. Jako jedyny mam cywilną odwagę napisać coś krytycznego, ale od razu zbiega się grupa wyznawców jedynego słusznego nurtu i wmawia Ci, że popełniłeś seppuku instalując betę jako jedyny pomysł, który mógł (ale nie musiał) przynieść coś pozytywnego w porównaniu do wersji stabilnej, która też naszpikowana jest błędami. Nie udało się, ulgi nie przyniosło. Opisałem to, a ty dalej swoje. Jakie inne rozwiązanie zaproponowałeś na rozwiązanie problemu? Nie widziałem poza rycerskim rozkładaniem tarczy nad Apple. 

Także gdyby ktoś zainstalował betę to nie dzielcie się krytycznymi uwagami, a przynajmniej nie tutaj, bo nie wolno. Zachwieje to niewątpliwie pozycją biznesową Apple, a niektórzy z użytkowników będą niepocieszeni, że ktoś opluwa ich religię, bo jest jedyna i słuszna. 

Nie musisz odpisywać. Tak będzie lepiej dla wszystkich. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 03 października 2024 - 08:00

#287 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 03 października 2024 - 08:27

Witam.
Podzielam zdanie shevchenko1987. Przedstawiamy problem z baterią i przestrzegamy innych aby nie korzystali z tej bety. Czy to złe?
Zdaję sobie sprawę że to beta. Nie wszystko działa sprawnie. Ale po to chyba jest to forum żeby dzielić się info o problemach a nie tylko wzdychać że jest pięknie i różowo??
  • shevchenko1987 lubi to

#288 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 03 października 2024 - 08:31

Generalnie się zgadzam że od czegoś jest forum. Zwłaszcza że problem z bety może przerodzić się w problem z już główną wersją systemu. Ale no właśnie to beta. Coś może nie działać. Zatem jeśli mamy ostrzegać to mam nadzieję że osoby które mają jakieś problemy
1. Zgłaszają je do Apple. W końcu na tym to polega. 

2. Sprawdzą później już publiczny soft porównają i dadzą znać czy coś się zmieniło czy nie. 
Dyskusja tu i teraz jest imo ok ale wciąż dotyczy bety. Raz jeszcze bety. A beta równie dobrze mogłaby prawie uceglić telefon i o ile byłoby to mega słabe to jednak nadal beta. 

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 03 października 2024 - 09:22

• shevchenko1987 lubi to

#289 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 03 października 2024 - 08:54

Witam.
Podzielam zdanie shevchenko1987. Przedstawiamy problem z baterią i przestrzegamy innych aby nie korzystali z tej bety. Czy to złe?
Zdaję sobie sprawę że to beta. Nie wszystko działa sprawnie. Ale po to chyba jest to forum żeby dzielić się info o problemach a nie tylko wzdychać że jest pięknie i różowo??

Z wersji testowych się nie "korzysta". Wersje testowe się testuje na testowym środowisku. I tak, jak najbardziej, warto wykryte błędy zgłaszać i informować o nich innych testerów, żeby mogli je zweryfikować u siebie. Moja refleksja wynika z tego, że jest ogromna rzesza ludzi, którzy tego totalnie nie przyjmują do wiadomości. Dlatego uważam, że dostęp do tych wersji powinny mieć tylko te osoby, co do których jest oczywiste, że rozumieją cel, dla którego istnieją. Tak, jak zwykły Kowalski nie jest w stanie wejść w posiadanie samochodu, w którym wszystkie komponenty nie przeszły pełnego cyklu certyfikacji i dopuszczenia do ruchu, tak i nie powinien mieć możliwości używania przedprodukcyjnych systemów. Niech się tym zajmują zawodowi kierowcy i testerzy oprogramowania.

Powtarzane w kółko zdanie, że rozkładam tarczę nad Apple jest totalnie niepoparte jakimkolwiek cytatem i zwyczajnie kłamliwe. Nie rozkładam tarczy ani parasola nad Apple, a co najwyżej ręce nad tą częścią ludzkości, która nie jest w stanie pojąć tych prostych rzeczy. A od Apple oczekuję zaostrzenia polityki udostępniania przedprodukcyjnych wersji. I przede wszystkim tego dotyczy moja refleksja. I choć o tym już kilkukrotnie pisałem, to powtórzę: oczekuję również, że wersje produkcyjne będą dopracowane.

• burton70 lubi to

#290 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 08:55

Gdyby stabilna 18.0 była w porządku i nie miałbym problemów to nie szukałbym na siłę szczęścia w 18.1, bo niczego ciekawego i tak nie oferuje, ale niektórzy tego nie rozumieją i wolą wmawiać mi, że jestem nierozumny i nieodpowiedzialny, a przy okazji nie wiem co robię. Doskonale wiem. 

W przypadku instalacji bety 18 wygrała wtedy ciekawość by sprawdzić nowości względem 17. Tyle i tylko tyle. Testowałem duże wersje iOS w latach poprzednich i zdaje się sprawę, że czasami nie jest kolorowo. Poza tym sporą część życia spędziłem na testowych wersjach Linuksa. Gdy są błędy to się o nich rozmawia. Zasygnalizowałem problem z modemem, który miała duża ilość osób testujących, ale zostałem sprowadzony do parteru i opluty. Nie musisz się wywyższać i zgrywać najmądrzejszego tylko dlatego, ze masz plakietkę na forum. Jako moderator powinieneś szanować zdanie innych i dawać dobry przykład, a nie prowadzić wycieczki personalne. 

Cieszę się, że ktoś podziela moje zdanie w tym temacie. Nie bójmy się mówić głośno o problemach. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 03 października 2024 - 09:13

#291 panczukm

panczukm
  • 11 postów

Napisano 03 października 2024 - 09:22

Na tym forum staram się mówić o problemach i rzeczach które nie działają. Zawsze zgłaszam je do Apple. Ale od jakiegoś czasu pewni ludzie mają dziwne podejście do takich spraw. O problemach się mówi!! Po to jest beta żeby testować i wyłapywać błędy o których tu trzeba rozmawiać a nie udawać że ich nie ma. Pozdrawiam.
  • shevchenko1987 lubi to

#292 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 03 października 2024 - 09:27

Z wersji testowych się nie "korzysta". Wersje testowe się testuje na testowym środowisku. I tak, jak najbardziej, warto wykryte błędy zgłaszać i informować o nich innych testerów, żeby mogli je zweryfikować u siebie. Moja refleksja wynika z tego, że jest ogromna rzesza ludzi, którzy tego totalnie nie przyjmują do wiadomości. Dlatego uważam, że dostęp do tych wersji powinny mieć tylko te osoby, co do których jest oczywiste, że rozumieją cel, dla którego istnieją. Tak, jak zwykły Kowalski nie jest w stanie wejść w posiadanie samochodu, w którym wszystkie komponenty nie przeszły pełnego cyklu certyfikacji i dopuszczenia do ruchu, tak i nie powinien mieć możliwości używania przedprodukcyjnych systemów. Niech się tym zajmują zawodowi kierowcy i testerzy oprogramowania.

Powtarzane w kółko zdanie, że rozkładam tarczę nad Apple jest totalnie niepoparte jakimkolwiek cytatem i zwyczajnie kłamliwe. Nie rozkładam tarczy ani parasola nad Apple, a co najwyżej ręce nad tą częścią ludzkości, która nie jest w stanie pojąć tych prostych rzeczy. A od Apple oczekuję zaostrzenia polityki udostępniania przedprodukcyjnych wersji. I przede wszystkim tego dotyczy moja refleksja. I choć o tym już kilkukrotnie pisałem, to powtórzę: oczekuję również, że wersje produkcyjne będą dopracowane.

Zgadzam się. Dlatego tak jak napisałem. Beta może uceglić telefon i cóż...to beta. Podkreśliłem również że poza narzekaniem trzeba takie rzeczy zgłaszać Apple bo na tym powinno polegać testowanie. Niemniej narzekanie na betę tu pod tym tematem jest ok i trochę nie rozumiem oburzenia. W końcu to temat dotyczący bet. Czyli trzymacie się tematyki a to chyba główne założenie. Gorzej kiedy rozpisujemy się w tej kwestii pod innymi tematami gdzie większość bet nie ma i się nimi nie interesuje. Z tego co widzę kolega wspomina o baterii także i w innych tematach a skoro ma betę to myślę że robić tego nie powinien. 

Na tym forum staram się mówić o problemach i rzeczach które nie działają. Zawsze zgłaszam je do Apple. Ale od jakiegoś czasu pewni ludzie mają dziwne podejście do takich spraw. O problemach się mówi!! Po to jest beta żeby testować i wyłapywać błędy o których tu trzeba rozmawiać a nie udawać że ich nie ma. Pozdrawiam.

Ja to rozumiem i popieram. Ważne jest żeby problemy zgłaszać a nie tylko narzekać bo od tego jest beta. Niemniej nie popieram już narzekania na baterię pod innymi wątkami gdzie ludzie bety nie mają i opinia kogoś z zainstalowaną betą jest trochę nie na miejscu. 

#293 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 09:33

O problemach pisałem najpierw w wątku o wersji 18.0, gdzie zaczęły się problemy. Kiedy przeszedłem na betę szukając poprawy piszę tutaj, więc wszystko zgodnie z założeniami. 

Oczywiście, że beta może uceglić telefon, oczywiście, że może mieć błędy... Ale co mają powiedzieć Ci którym stabilna wersja ucegliła iPady Pro M4? Wtedy też jest wszystko w porządku i należy głaskać po głowie programistów z Cupertino i ślepo jarać się ich poziomem i siedzieć cicho, bo to Apple? I im można wybaczyć więcej. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 03 października 2024 - 09:36

#294 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 03 października 2024 - 09:43

Zgadzam się. Dlatego tak jak napisałem. Beta może uceglić telefon i cóż...to beta. Podkreśliłem również że poza narzekaniem trzeba takie rzeczy zgłaszać Apple bo na tym powinno polegać testowanie. Niemniej narzekanie na betę tu pod tym tematem jest ok i trochę nie rozumiem oburzenia. W końcu to temat dotyczący bet. Czyli trzymacie się tematyki a to chyba główne założenie. Gorzej kiedy rozpisujemy się w tej kwestii pod innymi tematami gdzie większość bet nie ma i się nimi nie interesuje. Z tego co widzę kolega wspomina o baterii także i w innych tematach a skoro ma betę to myślę że robić tego nie powinien. 

Ja to rozumiem i popieram. Ważne jest żeby problemy zgłaszać a nie tylko narzekać bo od tego jest beta. Niemniej nie popieram już narzekania na baterię pod innymi wątkami gdzie ludzie bety nie mają i opinia kogoś z zainstalowaną betą jest trochę nie na miejscu. 

Słusznie nie rozumiesz oburzenia na dyskusję w tym wątku o znalezionych w becie błędach. Ten wątek jest właśnie o tym. Moje wpisy w żaden sposób tego nie negują i nie ma w nich oburzenia na zgłaszanie i dyskutowanie o błędach. Przejrzyj jeszcze raz i ewentualnie wytknij mi niekonsekwencję.

Mnie nie irytuje zgłaszanie tutaj błędów, tylko nieodpowiedzialność niektórych użytkowników, którzy decydują się na instalowanie bety w środowisku, w którym nigdy nie powinni tego robić, i później wołających o pomstę do nieba, że coś im nie działa.

Kolega, który mając żonę na porodówce, zainstalował na swoim podstawowym telefonie betę pisze:

Niektórzy tego nie rozumieją i wolą wmawiać mi, że jestem nierozumny i nieodpowiedzialny

A dlaczego właśnie wtedy, w tak kluczowym momencie swojego życia zdecydował się na tę instalację?

W przypadku instalacji bety 18 wygrała wtedy ciekawość by sprawdzić nowości względem 17. Tyle i tylko tyle.

Czy istnieje bardziej dobitny sposób, żeby zamanifestować swoją nierozważność?

To nie jest odosobniony przypadek. I dlatego w całej tej dyskusji staram się wskazać, że program beta testów powinien zostać ucywilizowany wzorem innych gałęzi gospodarki. Podałem za przykład motoryzację, ale można pójść dalej i poszukać wzorców np. w farmakologii.

• otuadiordna lubi to

#295 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 09:52

Super, znamy już twoje zdanie. Zdążyliśmy je poznać, bo klepiesz w kółko to samo. Napisałem Ci też, że byłem obecny na porodówce przez cały czas. Jedynie występowały problemy ze zrywaniem połączeń, gdy ktoś dzwonił. Naukę na przyszłość odebrałem. Nie musisz się mądrzyć i wytykać innym po raz n-ty jakimi są baranami. Przy tym nie podając żadnego mądrego rozwiązania na przedstawione problemy, które podkreślam zaczęły się od wersji stabilnej, a beta była tylko próbą poprawy sytuacji, która niczego nie zmieniła w tej kwestii. Przepraszam, zmieniła. Grzanie telefonu ustało, ale bateria leci gorzej niż na stabilnej. Kończę pisanie, bo nie ma sensu. 

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 03 października 2024 - 09:56

#296 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 03 października 2024 - 10:15

Rozumiem powody, dla których moje wpisy odbierasz osobiście, ale bądźmy fair. Pozostajemy dla siebie nawzajem totalnie anonimowi. Nie znamy się i prawdopodobnie nigdy nie będziemy mieli okazji. Podobnie jak ja dla Ciebie, także i Ty dla mnie pozostajesz jedynie nickiem i awatarem na forum. I ja ten nick, wraz z podpisanymi przezeń wpisami postrzegam jako emanację szerszego, dość powszechnego zjawiska. Opisałem je już, więc się nie będę powtarzał. Trafiło na Ciebie, bo Twoje wpisy akurat najwyraziściej to zjawisko ilustrują. Uważam że odpowiedzialnością Apple jest to, żeby jego istnienie uwzględniło i przeciwdziałało skutkom. Stąd postulat o ograniczeniu dostępu do przedprodukcyjnych wersji i zmiany modelu testów. Tak personalnie to ja do Ciebie nic nie mam, i wierz mi lub nie, ale życzę Ci jak najlepiej i trzymam kciuki za nowego członka rodziny.

#297 MiL

MiL
  • 1 448 postów
Napisano 03 października 2024 - 10:15

To że jakość oprogramowania od Apple znacząco spadła jest prawdą. Taka jest niestety teraz tendencja że najlepszym testerem jest użytkownik i koncepcję tą stosują wszyscy, nie tylko Apple. Na codzień mam do czynienia z narzędziami developerskimi od Apple i tam błędy pozostają nienaprawione latami.

Dobrze że Apple daje wybór, zabugowana beta albo mniej zabugowana wersja "stabilna".  Jeżeli bugi są w becie to nikogo bym tu nie winił, ale jeżeli jest ich dużo i wpływają na podstawowe funkcje to powinna zapalić się czerwona lampka, pisałem już o tym wcześniej. 

Teraz zrobiłem wyjątek ale zwykle czekam z aktualizacją do wersji x.2 lub x.3, jest wtedy szansa że część błędów zostanie naprawiona.

• shevchenko1987 lubi to

#298 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 10:59

@MiL, w przyszłym roku też tak chyba zrobię mimo, iż lubię sprawdzać nowości od razu. Podpisuję się pod tym co napisałeś. 

@Mikołaj Maciejko, ja też do Ciebie nic nie mam i wolę utrzymywać dobre relacje niż szukać wrogów, ale czasami po prostu niepotrzebnie dorzucałeś do pieca co mnie jeszcze bardziej rozjuszało.

Rozumiem, że padło na mnie. Nie mam żalu. Wyraziłeś swoją opinię i ja ją szanuję. Po części się z nią zgadzam, a po części nie. Uważam, iż problemem nie jest dostęp do testów dla szerszej "widowni", a jakość kodu, którą ofertują programiści Apple o czym pisze również kolega @MiL, ale to dyskusja na inny raz.

Po prostu nie umiem zamiatać problemów pod dywan. Wolę o nich dyskutować nawet jak ktoś ma kompletnie odmienne zdanie. Tylko bez pokazywania komuś, że jest nieogarem.

Ps. Dziękuje za życzenia dla juniora. W poniedziałek skończył już 2 miesiące. Rośnie zdrowo i szybko. Miejmy nadzieję, że wyrośnie z niego kolejny sadownik  ;)

Użytkownik shevchenko1987 edytował ten post 03 października 2024 - 11:05

• Mikołaj Maciejko lubi to

#299 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 888 postów
Napisano 03 października 2024 - 11:18

Uważam, iż problemem nie jest dostęp do testów dla szerszej "widowni", a jakość kodu,

Mam nadzieję, że choć w tym się zgodzimy, że jakość kodu i procedury testowe są ze sobą ściśle powiązane. Jak testowanie jest nieskuteczne, to kod będzie kulał. Wydaje się, że właśnie trochę jesteśmy w takiej sytuacji, skoro przyznajesz, a ja tego nie neguję, że w wersjach oficjalnych bywa nienajlepiej. Warto zatem, żeby Apple całościowo przemyślało podejście do testów. Również w kontekście testów otwartych.

• MiL, shevchenko1987 i otuadiordna lubią to

#300 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 października 2024 - 13:02

Zgadzam się z Tobą. Coś musi się zmienić, bo tak dłużej być nie może. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych