Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 15 Pro/15 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
443 odpowiedzi w tym temacie

#51 xavierpl

xavierpl
  • 37 postów

Napisano 13 września 2023 - 12:39

Żona miała złotego 12 pro Max teraz zamawia 15 pro Max biały
Według mnie w tym roku linia kolorystyczna iPhonów to jakaś masakra same smutne kolory

Użytkownik xavierpl edytował ten post 13 września 2023 - 12:42

#52 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 193 postów

Napisano 13 września 2023 - 12:41

Słuchajcie, ale to jest wątek o urządzeniach, ich funkcjach, możliwościach technicznych i zmianach w stosunku do poprzedników - a nie kto co zamawia i jaki kolorek. Załóżcie sobie do takich nieważnych informacji osobny wątek.

• nie_lubie_jablek, winmaciek i shevchenko1987 lubią to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#53 kostek

kostek
  • 318 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 13 września 2023 - 14:07

Czy tylko mi się wydaje, że w porównaniu z 14 Pro, 15 Pro jest zwyczajnie brzydki? Jakoś ta stalowa ramka, może niezbyt wygodna bo kanciasta, bardziej elegancko wygląda niż tytanowa. 

#54 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 13 września 2023 - 14:35

Według mnie całkowicie na odwrót. Stalowa elgancko wygląda jak wyjmiesz z pudełka. Po 5s obracania w rękach wygląda jak kupa, cała w odciskach paluchów. Tu nareszcie nie będzie tego widać.

Użytkownik Regiss edytował ten post 13 września 2023 - 14:36

iPhone 15 Pro

#55 xavierpl

xavierpl
  • 37 postów

Napisano 13 września 2023 - 14:40

Czy tylko mi się wydaje, że w porównaniu z 14 Pro, 15 Pro jest zwyczajnie brzydki? Jakoś ta stalowa ramka, może niezbyt wygodna bo kanciasta, bardziej elegancko wygląda niż tytanowa.

Jestem tego samego zdania posiadam fioletowy 14 pro Max i wyglada dużo ładniej , jedyny wg mnie kolor sensowny to biały reszta kolorów to nostalgia ☹️pierwszy raz jestem w historii Apple zawiedziony kolorami iPhonów

#56 DenisMateo

DenisMateo
  • 40 postów

Napisano 13 września 2023 - 16:39

70% gadania o tym jak będą teraz chodzić gry z ray-tracingiem. Ciekawe czy dadzą dziś iOS w wersji GM.

całe Apple, spuszczanie się nad głupotami typu nowe Emoji, pełnoekranowe tapetki podczas odbierania połączeń czy gry z RT. Ot, telefon dla gówniarzy, gówniarzy którzy maja chyba bogatych rodziców bo jaki dzieciak kupi Pro/Pro Max do gier za 7k?

…nowe Pro są z tytanu ale cena ta sama, myślicie że powodowej jest to że to nie jest czysty Tytan a z domieszką aluminium? Pewnie Tak, sam Tytan to pewnie jakieś +1000zł do ceny byłoby. 

#57 winmaciek

winmaciek
  • 6 769 postów
Napisano 13 września 2023 - 17:02

Ale w czym problem z tym tytanem, bo nie rozumiem? Na prezentacji wyraźnie mówili, że to jest stop tytanu. Co jest zupełnie normalne, bo czyste metale niekoniecznie mają jakieś bardzo ciekawe właściwości, to właśnie w ich stopach jest często cała magia. A tego aluminium to nie ma tam jakoś bardzo dużo – stop to jest ~4% wanadu, ~6% glinu i reszta to domieszki kilku innych pierwiastków. Tytanu jest tam >85%. Także w żadnym wypadku nie byłoby „ceny +1000 zł jakby to był sam tytan”. 

I co do wnętrza to też ma uzasadnienie, że tam nie ma szkieletu ze stopu tytanu. Choćby to, że ten stop tytanu słabo przewodzi ciepło, w przeciwieństwie do takiego stopu aluminium, jaki prawdopodobnie używany jest przez Apple. A ciepło z SoC musi się jakoś rozejść po obudowie (i to nie jest jedyne, co jest potrzebne). 

• Mikołaj Maciejko i wopo lubią to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#58 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 13 września 2023 - 20:22

Ja tu mam pytanie do kolegi, czy znowu spotkamy się w wątku o statusie zamówienia? Bo osobiście mam problem z argumentacją zakupu. A wróciłem do wątku o 14 pro i znamienne były tam Twoje słowa o wyrzutach sumienia. Przy tym co pokazali dzisiaj to naprawdę ja chyba poproszę do naklejkę banana do zamównienia.

Jedyne co mnie przekonuje to fakt ze mam 91% pojemności baterii w 14 pro i jest coraz gorzej. I pozbycie się w końcu lightninga z wszystkich daily z jakich korzystam.

Jeśli o mnie chodzi, to się spotkamy :) Biorę pro maxa. Mimo że niewielki progress zoomu, jednak te 5x mnie jednak kusi. I ciekawi, jak to zaimplementowali. To pewnie jakieś tłumaczenie decyzji, ale jednak biorę nowy telefon. Kolor naturalny tytan.

#59 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 14 września 2023 - 05:14

Nie widzę nigdzie informacji o mocy ładowania. Za to na aos jest tylko stadardowa ładowarka z usb-c.

#60 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 14 września 2023 - 06:27

Więc nic się raczej nie zmieniło. Dalej info że 50%-30 min. Trochę lipa, myślałem że w raz z usb-c, podciągną chociaż do 30-35W.

iPhone 15 Pro

#61 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 września 2023 - 07:43

Tam w ogóle się nic nie zmieniło, albo praktycznie nic. Porównajcie sobie 14 pro max do 15 pro max na stronie apple. Zmian w sumie zero, poza tytanem, aparatem delikatnie i tyle. No i USB-c. No chyba, że ktoś będziesz patrzył na nano sekundy otwierania aplikacji z nowym procesorem lub celowo poprzednie modele zostaną „ubite”. To wtedy będzie zmiana super ;) 

Użytkownik damianmajk edytował ten post 14 września 2023 - 07:45

• shevchenko1987 lubi to

#62 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 830 postów

Napisano 14 września 2023 - 07:58

Apple już tak robiło - nowa generacja obudowy wchodziła z mniejszymi zmianami flaków, a w następnym roku dawali istotne zmiany. Ja się zwykle kusiłem na nową wersję (3G, 4, 5, 6) a te rok później były ciekawsze. Poza deklarowanym szybszym neural engine oraz ray tracing ten procesor daje mało. 20% na grafice to wynika z dodatkowego rdzenia. 10% na rdzeniach szybkich to bardzo mało zaś o rdzeniach wolnych nic nie powiedzieli (poza porównaniem do konkurencji) więc pewnie zmiana znikoma. Może da się dostrzec 8GB RAM. Najbardziej mnie rozczarowuje brak poprawy życia baterii. Ale ja mam 13 pro, więc island, always on, 48Mpix to dla mnie dodatkowe nowości i w piątek klikam. A za rok pewnie będzie rewolucja jak dopracują te 3nm. 

#63 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 września 2023 - 08:43

Apple już tak robiło - nowa generacja obudowy wchodziła z mniejszymi zmianami flaków, a w następnym roku dawali istotne zmiany. Ja się zwykle kusiłem na nową wersję (3G, 4, 5, 6) a te rok później były ciekawsze. Poza deklarowanym szybszym neural engine oraz ray tracing ten procesor daje mało. 20% na grafice to wynika z dodatkowego rdzenia. 10% na rdzeniach szybkich to bardzo mało zaś o rdzeniach wolnych nic nie powiedzieli (poza porównaniem do konkurencji) więc pewnie zmiana znikoma. Może da się dostrzec 8GB RAM. Najbardziej mnie rozczarowuje brak poprawy życia baterii. Ale ja mam 13 pro, więc island, always on, 48Mpix to dla mnie dodatkowe nowości i w piątek klikam. A za rok pewnie będzie rewolucja jak dopracują te 3nm. 

W sumie to masz rację, bo przypominam sobie, że zmieniałem z 12 Pro max na 13 pro max. A tam chyba nic ciekawego nie było w ogóle, poza aparatami. Albo już coś zmyślam ;) 

#64 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 830 postów

Napisano 14 września 2023 - 10:12

W sumie to masz rację, bo przypominam sobie, że zmieniałem z 12 Pro max na 13 pro max. A tam chyba nic ciekawego nie było w ogóle, poza aparatami. Albo już coś zmyślam ;)

Też zmieniłem 12 pro na 13 pro - moim zdaniem różnica w aparatach nie była rewolucyjna (ale była). Wielką zmianą było przedłużenie życia baterii oraz pro-motion (tu można dyskutować - kilka dni temu wyłączyłem to, by sprawdzić, czy zauważam - w pierwszej chwili -tak, teraz już nie). I spodziewam się, że za rok będzie skok w pracy na baterii. Ale to mnie w tym roku nie powstrzyma. 

Ten test z pro-motion to efekt rozmyślania czy zwykła 15 jest już lepsza od 13pro. Jak te "zwykłe" 48Mpix ma się do modelu pro. Bo najbardziej atrakcyjne dla mnie w 15pro jest zmniejszenie masy, a tu nadal zwykły wygrywa. 

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 14 września 2023 - 10:14

#65 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 14 września 2023 - 10:59

Jeśli o mnie chodzi, to się spotkamy :) Biorę pro maxa. Mimo że niewielki progress zoomu, jednak te 5x mnie jednak kusi. I ciekawi, jak to zaimplementowali. To pewnie jakieś tłumaczenie decyzji, ale jednak biorę nowy telefon. Kolor naturalny tytan.

No to zapraszam tutaj. :) Ja co roku zastanawiam się nad Maxem i za każdym razem ląduje w punkcie, że po co mi to, jak mam iPada Mini. Ale ten zoom fakt może być ciekawy. Mnie interesuje, czy znowu bateria będzie tak słaba jak w iP14 Pro że po roku pokaże 91% żywotności. ;)

Imo chyba to applowe USB C to co prawda umożliwia szybszy transfer, ale niekoniecznie prezentuje pełny potencjał ładowania. Może w iPhone 18.

Użytkownik SilentPL edytował ten post 14 września 2023 - 11:00

 iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2

#66 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 193 postów

Napisano 14 września 2023 - 11:10

Dzięki, @SilentPL, za założenie tamtego wątku. Od tej chwili informacje, kto co kupuje i w jakim kolorze będę z tego wątku po prostu kasował XD

Co do szybkiego ładowania, to ja się cieszę. Godzinka to nie jest długo, a te wyścigi w świecie Androida, gdzie pakują ładowarki 120W, jadą po baterii jak oszalałe i wątek 'Kondycja baterii' byłby pełen totalnego płaczu ;-)

• wopo i shevchenko1987 lubią to

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#67 soczekpl

soczekpl
  • 3 279 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 września 2023 - 11:16

Dzięki, @SilentPL, za założenie tamtego wątku. Od tej chwili informacje, kto co kupuje i w jakim kolorze będę z tego wątku po prostu kasował XD

Co do szybkiego ładowania, to ja się cieszę. Godzinka to nie jest długo, a te wyścigi w świecie Androida, gdzie pakują ładowarki 120W, jadą po baterii jak oszalałe i wątek 'Kondycja baterii' byłby pełen totalnego płaczu ;-)

Niestety za chwilę nie będzie czego kasować, z roku na rok postów na tym forum - po premierze nowego iPhone'a - coraz mniej. A z kondycją baterii to nie wiem, nie wiem, na zagranicznych forach dużo jest o tym, że w 14 Pro kondycja po roku zjechała niektórym nawet poniżej 90%.

Co do 15 Pro - problem jest taki, że to najskromniejszy update od lat, mniej było chyba tylko w XS. 12 Pro miał 5G, Magsafe i nowy wygląd (przy okazji większy ekran), 13 Pro - mniejszy notch, lepszy aparat z trybem makro i 120Hz. 14 Pro to wszyscy pewnie pamiętacie, wyspa, AOD, 48mpex.

Moi znajomi śmieją się, że w ramach corocznej składki na Apple dostanę nowy przycisk. Gdyby nie niższa cena niż rok temu, to chyba w tym roku bym odpuścił (a wymieniam co roku, pewnie jakoś od dekady).

• shevchenko1987 lubi to

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#68 SilentPL

SilentPL
  • 194 postów

Napisano 14 września 2023 - 12:13

A z kondycją baterii to nie wiem, nie wiem, na zagranicznych forach dużo jest o tym, że w 14 Pro kondycja po roku zjechała niektórym nawet poniżej 90%.

Tak i ja to mogę sam po sobie potwierdzić, że w ciągu miesiąca, jak pokazywał długo 98%, nagle spadł do 91%. Jestem świadom, że daje baterii po tyłku ładując telefon 95% czasu na indukcji, ale to po prostu wygodne. Apple wkłada strasznie dziadowskie baterie do tych telefonów od dłuższego czasu już. Strach pomyśleć, czy recyklingowany kobalt oznacza, że będzie jeszcze gorzej? A może za pare lat wyjdzie kolejna afera, że jak nie softwarem, to hardwarem apple ubija modele żeby danina szybciej spływała co roku. ;) 

Ktoś mi wypomniał wcześniej, że przecież 13 pro już miało pro motion i to fakt. 14 Pro przy 15 Pro to się wydaje nawet nie najgorszym updatem, nawet pomijając, że AOD wyłączyłem 5 minut po odpakowaniu, a dynamic island, w Polsce jest mało użyteczny.

Swoją drogą ciekawe jak będzie wyglądał rynek używanych 14 pro po obniżce ceny 15 pro. Patrzyłem po portalach, to tak od 4300 do 4500 zł w porywach za używanego od roku. Co przy cenie nowego wydaje się nawet sensowne, ale mam wrażenie, że te ceny długo się nie utrzymają.

Moi znajomi przeżywają, że jak można było usunąć mute switcher. Mnie też to nie leży, bo to była ikona jak świecące japco na macbooku, ale widocznie wszystko odchodzi kiedyś do lamusa. ;) Ja mam telefon w permanentnym wyciszeniu, więc mi to tam zwisa, a może i jakiś fajny skrót wymyślę pod ten klawisz.

 iPhone 15 Pro | MacBook Pro 2023 M2 Pro 16'' | iPad Mini 6G | Apple Watch SE | AirPods Pro 2

#69 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 14 września 2023 - 13:01

Wymiary nowych pro maxów
159.9 > 76.7 × 8.25mm
221g
vs.
iPhone 14 Pro Max
160.7 × 77.6 > 7.85mm
240g

#70 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 193 postów

Napisano 14 września 2023 - 13:24

Nie podoba mi się to, że mają być lżejsze, bo to się stanie trendem i wpłynie też na wagę tych za rok. Lubię to, że mój telefon jest ciężki.

#71 Jash

Jash
  • 251 postów

Napisano 14 września 2023 - 13:34

Tak zwana nieznośna lekkość tytanu.

iPhone 15, iPhone 13 Pro, iPhone 11 Pro, iPhone XS, iPhone 7, iPhone SE 2016

#72 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 830 postów

Napisano 14 września 2023 - 13:48

Ja właśnie zmieniam, aby był lżejszy. Więc zwykły pro, a i 15 nie pro mnie kusi, choć obiektywu 3x bym żałował - wiem, bardzo często używam.

Dziwi mnie jednak konfiguracja Maxa - ten obiektyw 120mm sprawia, że mamy dziurę ogniskowych między głównym 23mm a tele. Jeśli nadal jest płynne kadrowanie (na bazie cyfrowego zooma), to przy 119mm wycinamy obrazek z 1,79 megapiksela - dramat W zwykłym 15 pro przy 76mm zostaje 4,28Mpix - to chociaż starcza na wideo HD (oczywiście przy 13 pro jest znacznie gorzej, bu mamy tylko 12Mpix w głównym). Obiektyw 120 powinien być kolejnym po 77 albo 77 powinien dostać 48MP w w ten sposób poprawić zdjęcia z daleka. Praktycznie Apple sprzedaje to nie jako zoom, ale jako 7 (!) obiektywów do wyboru. Jak w starych kamerach z rewolwerowym mocowaniem obiektywów. 

#73 Blue

Blue
  • 556 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 14 września 2023 - 16:45

Raczej nikt nie będzie robić zdjęcia na 119mm akurat. No, chyba że sobie płynnie ustawia ogniskowe. Ja tam robię z właściwym obiektywem zawsze, raczej nie ma co kadrować potem. A zatem jeżeli przyjąć, że 12mpx jest wystarczające (a dla mnie jest) to mam komplet ogniskowych od 13mm do 120mm. Ale jak chcemy kombinować z wartościami pośrednimi to rzeczywiście będą takie momenty, że jakość będzie dramatyczna.

Ja mam w 12tce x2,5 i używam bardzo często i narzekam bo jest to zazwyczaj za mało. Problem taki, że 0.5 to niewielka różnica ale już 5x daje mi 2x większy zoom. No i zdecydowanie 48mpx też się przyda nie raz. Kolejny temat - nagrywanie na zewnętrznym dysku prores. Zdarza mi się coś nagrywać i na pewno skorzystam. Jest trochę plusów, zależy kto do czego wykorzystuje sprzęt.

#74 MC_

MC_
  • 6 917 postów

Napisano 14 września 2023 - 17:21

Jeszcze muszę się przespać z tematem. Jeśli kupię to raczej 256 GB, bo 128 robi się za ciasno. 

Co do jakości zdjeć, zómów itp - jest nieźle, ale i tak główna zaleta to taka, że zawsze urządzenie jest przy nas. Bo do normalnych aparatów z wymienną optyką startu niestety nie ma.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#75 extor

extor
  • 318 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 14 września 2023 - 17:38

Dokładnie tak jak piszesz, najlepszy aparat to ten który mamy przy sobie ;)

U mnie to dość duży upgrade bo przesiadam się po 5 latach z Xs gdzie 64GB wystarcza ale jak nic nie nagrywam. Dlatego u mnie jak już to 256 GB.

Co do wymian z roku na rok dla mnie nigdy się nie kalkulowały i wczesniej zmieniałem co 2-3 lata (3G -> 4 -> 5 -> 6s -> Xs). Właśnie Xs był dla mnie w pełni wystarczalny i dlatego tak późna zmiana po 5 latach.

A do zdjęc na poważnie to mam lustrzankę + komplet obiektywów.

 MacBook Pro 16" i7/512GB/16GB RAM |  iPhone 15 Pro 256 GB Blue Titanium |  Watch Series 8

 iPad Pro 11” M4 (2024) 256 GB Wi-Fi + Cellular Space Black |  AirPods 3 | Beats Studio3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych