Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Watch Ultra

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
469 odpowiedzi w tym temacie

#101 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 817 postów

Napisano 24 września 2022 - 17:02

Witam! Mam mały problem. Próbuję napisać jakąś wiadomość na moim Apple Watch Ultra i w żaden sposób nie mogę znaleźć oraz otworzyć klawiatury na tym zegarku. …

Tylko po angielsku, tak jak ze scribble.   Trzeba zmienić język. Do wpisania hasła to OK, ale po naszemu nie podpiszesz. Polecam dyktowanie. Po polsku dyktowanie działa idealnie. Sposób wpisywania zmienia się przez gest przesunięcia od dolnej krawędzi ekranu. 

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 24 września 2022 - 17:07

#102 JARO0879

JARO0879
  • 9 postów

Napisano 24 września 2022 - 17:53

Tylko po angielsku, tak jak ze scribble.   Trzeba zmienić język. Do wpisania hasła to OK, ale po naszemu nie podpiszesz. Polecam dyktowanie. Po polsku dyktowanie działa idealnie. Sposób wpisywania zmienia się przez gest przesunięcia od dolnej krawędzi ekranu. 

Ale mi chodzi o to ja w ogóle wyświetlić klawiaturę na Apple Watch Ultra, bo jak przesuwam palcem z dołu do góry to żadna klawiatura się nie wyświetla. Jak w ogóle spowodować, żeby ta klawiatura na zegarku się pojawiła? Może coś w ustawieniach na Iphonie?

#103 Regiss

Regiss
  • 2 944 postów
  • SkądRadom

Napisano 24 września 2022 - 18:21

Żeby w ogóle wyświetlić musisz mieć ustawiony język angielski. Wiem, że to głupie ale tak jest. Od 10 lat nie potrafią podpowiedzi polskich na iphone zrobić więc polska klawiatura na aw się za szybko nie pojawi. Bo angielska właśnie działa na zasadzie podpowiedzi.

iPhone 15 Pro

#104 JARO0879

JARO0879
  • 9 postów

Napisano 24 września 2022 - 19:10

Żeby w ogóle wyświetlić musisz mieć ustawiony język angielski. Wiem, że to głupie ale tak jest. Od 10 lat nie potrafią podpowiedzi polskich na iphone zrobić więc polska klawiatura na aw się za szybko nie pojawi. Bo angielska właśnie działa na zasadzie podpowiedzi.

Zmieniłem na angielski. Dalej klawiatura nie pojawia się. Siri działa bez problemu.

#105 MC_

MC_
  • 6 912 postów

Napisano 24 września 2022 - 19:15

Ogladalem dzisiaj w Cortland. Condo działania sie nie wypowiem, ale wizualnie jest zwyczajnie brzydki.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#106 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 817 postów

Napisano 24 września 2022 - 19:19

Wybierasz np. iMessage, Create Message - pojawia się pole tekstowe a pod nim scribble i na samym dole mała strzałeczka w górę. Tą strzałeczkę przesuwasz do góry i otwiera się wybór metod prowadzania - Scribble i klawiatura oraz dyktowanie. Ale musi być język angielski, przy polskim nie ma żadnego wyboru. Wybór języka jest na dole listy standardowych odpowiedzi

Ogladalem dzisiaj w Cortland. Condo działania sie nie wypowiem, ale wizualnie jest zwyczajnie brzydki.

No jest. Taki brzydki, że aż mi się podoba :) Coś jak niepomalowana wieżyczka od T-54 ale bez lufy. 

#107 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 874 postów
Napisano 24 września 2022 - 20:35

Coś jak niepomalowana wieżyczka od T-54 ale bez lufy.

ROTFL. W sedno!

#108 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 25 września 2022 - 16:24

Jak u was bateria aw ultra ? Rano odłączyłem od ładowania i o tej h mam 83% daje mu Max 2 dni może z małym haczykiem - jak do tego dojdzie trening to cieniutko…

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#109 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 817 postów

Napisano 25 września 2022 - 16:32

Ja od rana to już mam 70%, bo biegałem bez telefonu, a potem jeździłem na rowerze. Obiecują 36h z jednym treningiem 1h dziennie. Wczoraj w tych samych warunkach treningu bateria schodziła dwa razy wolniej niż w watchach żony i córki. Ultra jest na bezpieczny jeden dzień plus sen albo na dwa dni  z niewielkim użyciem. To i tak lepiej niż wcześniejsze modele. Na pewno nie jest to zegarek na wyprawy w Himalaje. Z monitoringiem snu jest gorzej - boję się, bo zegarek ma tak ostre krawędzie koperty, że jest ryzyko zranienia siebie albo małżonki. Spodziewam się zaraz "edge gate" i pozwu zbiorowego. Mam gdzie diamentowy pilnik 600 - może sobie przytępię zegarek jak go znajdę.

Mi zależało na zegarku, który przetrwa dzień na nartach, bo to trening wielogodzinny na mrozie albo jazdę na rowerze po trasach enduro, kiedy nie mam bezpiecznego miejsca na telefon.

Użytkownik WojtekWojtek edytował ten post 25 września 2022 - 16:34

#110 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 25 września 2022 - 16:39

Byłeś na esimie (bez telefonu), jakieś rozmowy, jakiś stream muzyki?, jakeś inne  aktywności? Interesuje mnie jak zachowuje się bateria na esimie?

#111 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 817 postów

Napisano 25 września 2022 - 16:49

To muszę przetestować. Byłem na eSim, ale dostałem tylko kilka powiadomień, sam nic nie inicjowałem poza płatnością za batonika. Teraz cel przynajmniej 6h na eSIM z GPS, ale do tego potrzeba okazji.

#112 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 25 września 2022 - 17:25

U mnie naładowany 24 h temu, noc, basen 1h, w tej chwili jest 56 %

#113 landr

landr
  • 1 395 postów

Napisano 25 września 2022 - 17:39

A wykonaj kilka rozmów prze telefonicznych przez głośnik lub słuchawki, posłuchaj radia internetowego, może kilka sms, wykonaj te czynności tylko na esim, bez iphona ...zobacz jak będzie zachowywać się bateria.

#114 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 25 września 2022 - 20:50

A wykonaj kilka rozmów prze telefonicznych przez głośnik lub słuchawki, posłuchaj radia internetowego, może kilka sms, wykonaj te czynności tylko na esim, bez iphona ...zobacz jak będzie zachowywać się bateria.

Używam go tak jak używałem poprzednich, jedynie więcej rozmawiam bo jakość rozmów jest wreszcie praktycznie taka sama jak na telefonie w trybie głośnomówiącym - solo używam zegarka i jego e-sim jak nie mam w pobliżu telefonu ;-)

W tej chwili jest 50 % baterii, jutro godziny trening i nocka przed nami zobaczymy ile wytrzyma finalnie takim rytmie .

Użytkownik IQM1 edytował ten post 25 września 2022 - 20:51

#115 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 22:30

Jak u was bateria aw ultra ? Rano odłączyłem od ładowania i o tej h mam 83% daje mu Max 2 dni może z małym haczykiem - jak do tego dojdzie trening to cieniutko…

Ja już opisywałem baterię w tym wątku - jak dla mnie rewelacja. Do Garmina Fenix 7x Solar Sapphire, którego również mam (miałem wszystkie fenixy Sapphire, więc temat baterii znam u nich bardzo dobrze) porównać nie można, ale i po co. To zupełnie inne targety.

U mnie, w piątek, około 12:00 naładowany do 100%, wieczorem wpadł trening na siłowni. Następnie z piątku na sobotę monitorowanie snu, w sobotę wieczorem bieg 11 km, z soboty na niedzielę monitorowanie snu i dzisiaj rano było jeszcze 30%. Także wynik bardzo dobry dla mnie, porównując poprzednie AW, które ładowałem zawsze przed snem lub rano, bo już padały. Użytkuję dokładnie w taki sam sposób.

Użytkownik damianmajk edytował ten post 25 września 2022 - 22:32

#116 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 25 września 2022 - 23:16

Ja już opisywałem baterię w tym wątku - jak dla mnie rewelacja. Do Garmina Fenix 7x Solar Sapphire, którego również mam (miałem wszystkie fenixy Sapphire, więc temat baterii znam u nich bardzo dobrze) porównać nie można, ale i po co. To zupełnie inne targety.

U mnie, w piątek, około 12:00 naładowany do 100%, wieczorem wpadł trening na siłowni. Następnie z piątku na sobotę monitorowanie snu, w sobotę wieczorem bieg 11 km, z soboty na niedzielę monitorowanie snu i dzisiaj rano było jeszcze 30%. Także wynik bardzo dobry dla mnie, porównując poprzednie AW, które ładowałem zawsze przed snem lub rano, bo już padały. Użytkuję dokładnie w taki sam sposób.

Zegarek w normalnym trybie czy trybie oszczędzania baterii ?

#117 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2022 - 07:52

Zegarek w normalnym trybie czy trybie oszczędzania baterii ?

W normalnym trybie. Na noc włączony tylko tryb skupienia - sen, a w trakcie treningu automatycznie low battery mode, który możesz aktywować w ustawieniach i przypisać do różnych czynności.

#118 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 26 września 2022 - 08:04

W normalnym trybie. Na noc włączony tylko tryb skupienia - sen, a w trakcie treningu automatycznie low battery mode, który możesz aktywować w ustawieniach i przypisać do różnych czynności.

I to jest ten sekret, ja mam w tej chwili 37 % po 36 h  od ładowania, ale nie włączałem trybu LOW do treningów, dojadę w tej opcji do końca, a na następny cykl uruchomię - basen 1h zjadł w normalnym trybie około 20 %, a i pomiary po zanurzeniu działają genialnie - głębokość i temperatura wody ;-)

#119 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2022 - 08:34

I to jest ten sekret, ja mam w tej chwili 37 % po 36 h od ładowania, ale nie włączałem trybu LOW do treningów, dojadę w tej opcji do końca, a na następny cykl uruchomię - basen 1h zjadł w normalnym trybie około 20 %, a i pomiary po zanurzeniu działają genialnie - głębokość i temperatura wody ;-)

Podczas treningu low battery wyłącza tylko AOD i odświeżanie ekranu. GPS i HR są rejestrowane dokładnie tak samo, jak przy normalnym trybie. Sprawdzałem na siłowni i podczas biegania bez telefonu. Nawet e-sim normalnie funkcjonuje, więc ten tryb nie kasuje łączności.

#120 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 26 września 2022 - 12:25

Podczas treningu low battery wyłącza tylko AOD i odświeżanie ekranu. GPS i HR są rejestrowane dokładnie tak samo, jak przy normalnym trybie. Sprawdzałem na siłowni i podczas biegania bez telefonu. Nawet e-sim normalnie funkcjonuje, więc ten tryb nie kasuje łączności.

Jak tylko dojadę baterię to włączę ten tryb

#121 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 817 postów

Napisano 26 września 2022 - 12:35

Jedno zastrzeżenie - jeśli dobrze rozumiem to w trybie Low Power, jak nie ma pod bokiem telefonu, to choć można zadzwonić z zegarka, to nie można się do zegarka dodzwonić - nie łączy się on stale z siecią, tylko na żądanie.

#122 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 września 2022 - 13:19

Jedno zastrzeżenie - jeśli dobrze rozumiem to w trybie Low Power, jak nie ma pod bokiem telefonu, to choć można zadzwonić z zegarka, to nie można się do zegarka dodzwonić - nie łączy się on stale z siecią, tylko na żądanie.

Tego nie sprawdzałem, ale powiadomienia normalnie dostawałem, chociaż telefon został w domu.

#123 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1 817 postów

Napisano 26 września 2022 - 14:41

Tego nie sprawdzałem, ale powiadomienia normalnie dostawałem, chociaż telefon został w domu.

Apple pisze, że powiadomienia przychodzą rzadziej. Pewnie LTE się włącza i wyłącza.

#124 Whistler_QD

Whistler_QD
  • 49 postów

Napisano 26 września 2022 - 18:46

Podobnie pomiary HR podczas treningu - wykonywane są z dużo mniejszą częstotliwością.

#125 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 26 września 2022 - 19:13

Minęło 48 h , mam 13 % baterii i kończę fazę testów ( jeszcze tylko sprawdzę ile zajmuje ładowanie do pełna ), taki wynik zadowala mnie w pełni 

Podobnie pomiary HR podczas treningu - wykonywane są z dużo mniejszą częstotliwością.

Dlatego będę używał bez żadnych ograniczeń - mam prąd w domu ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych