Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#301 valdas

valdas
  • 100 postów
  • Skądprzy samej Litwie

Napisano 25 września 2022 - 07:48

Czas testu.
Dzisiaj moja znajoma, która kilka dni temu kupiła iPhone 14 pro będzie testować AOD w nocy. Od początku wyłączyła ta funkcje, ponieważ nie przywiązuje do niej wagi.
Zobaczymy jak u niej to działa.
U mnie przy totalnej ciemności w pokoju AOD gaśnie po kilkunastu minutach. Rano jak się budzę i jest już widno, AOD dalej jest wyłączony.
Telefon cała noc podłączony do ładowarki 3/1 magsafe by Belkin.

Dzisiaj w nocy na moim iPhone 14 pro po odłączeniu od ładowarki włączyłem do testów AOD. Po jakimś czasie zgasł i się nie włączył. Rano po stuknięciu w ekran się włączył. Nie miałem ustawionej funkcji sen ani skupienia.

#302 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 07:53

No właśnie mam to samo.
Nie wiem czym to jest spowodowane, że jednym AOD nigdy nie gaśnie, a drugim gaśnie.
Czekam na info od znajomej czy u niej dzisiaj zgasł AOD.

#303 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 07:54

Apple nieźle to skopało, skoro jednym gaśnie w nocy, innym nie :P Mi też gaśnie na noc, w ciągu dnia nie, i to jest IMO dobre, bo po co się ma palić całą noc, zwłaszcza że to OLED (inna sprawa, że rano mogłoby się włączać...). Na Macrumors też jest o tym temat, że ludziom gaśnie na noc.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#304 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 07:57

Może każdemu gaśnie w nocy, tylko tu na forum nikt tego nie testował ?
Może tak ma być ?
Szkoda trochę. Fajna funkcja, ale traci na tym.
W nocy chociaż Apple mogłoby zostawić zegarek i powiadomienia, a resztę wygaszać.
Nie wiem teraz co mam robić. Czy reklamować czy zostawić i olać temat ?

#305 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 25 września 2022 - 08:06

*
Popularny

Najlepiej sprzedaj go i nie będzie problemu. Chciało by się poczytać o wrażeniach z używania telefonu a 75% tego wątku to Twoje jęki o używaniu AOD w nocy. W nocy to się śpi a nie gapi czy telefon się świeci ehhh. Ludzie nie testują bo mają to gdzieś. Naprawdę daj na wstrzymanie bo odechciecha się wchodzić w ten wątek.

iPhone 15 Pro

#306 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 08:12

Ciekawa jestem jak to wyliczyłeś, ze 75% to moje jęki ?
Jest to główna funkcja, która Apple udostępniła w nowych iphonach. Chyba logiczne, ze o niej pisze. Szkoda, ze zepsuli ta funkcje.
Reszta to to samo w zasadzie jak iPhone 13 pro. Wiec jak masz problem to wejdź tam w wątek i poczytaj :)

Użytkownik M.A.D.Z.I.A edytował ten post 25 września 2022 - 08:17

#307 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 08:18

To może chodzić o wypalenie się OLED-ów, w ciągu dnia jednak korzystamy z telefonu, więc to nie jest statyczny obraz. Ale nie wiem, ja bym na Twoim miejscu zostawił, chyba że AOD gaśnie samoczynnie w ciągu dnia, tak jak to występowało u kolegi kilka postów wyżej.

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#308 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 25 września 2022 - 08:19

Strzelałem, nie chce mi się liczyć. Ale niewiele się pewnie pomyliłem :P Zepsuli, czy nie zepsuli mi wygląda na celowy zabieg ochrony baterii i ekranu. Telefon wykrywa że długi czas jest nieużywany i gasi ekran.

Użytkownik Regiss edytował ten post 25 września 2022 - 08:19

• 6c1fb0760d lubi to

iPhone 15 Pro

#309 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 289 postów

Napisano 25 września 2022 - 08:19

Najlepiej sprzedaj go i nie będzie problemu. Chciało by się poczytać o wrażeniach z używania telefonu a 75% tego wątku to Twoje jęki o używaniu AOD w nocy. W nocy to się śpi a nie gapi czy telefon się świeci ehhh. Ludzie nie testują bo mają to gdzieś. Naprawdę daj na wstrzymanie bo odechciecha się wchodzić w ten wątek.

To są jednak wrażenia z używania telefonu. I w sumie ciekawe po jakim czasie Apple sprawiło, że AOD się dezaktywuje samoczynnie. Chyba sam zostawię na noc tę funkcję włączoną - ale zbyt miarodajne to i tak nie będzie, bo musiałbym jakoś monitorować moment automatycznego wyłączenia, a tak tylko dowiem się, że wygasł.

#310 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 25 września 2022 - 08:23

Jak się komuś naprawdę nudzi i chce wiedzieć to proponuje ustawić jakąś kamerkę na noc czy dwie i złapie się moment po jakim czasie gasi ekran. Tylko czy ta wiedza jest potrzebna? Nie wiem.

Użytkownik Regiss edytował ten post 25 września 2022 - 08:23

• 6c1fb0760d lubi to

iPhone 15 Pro

#311 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 08:28

Włącz ta funkcje, nie musisz jej monitorować w nocy. Wystarczy, ze rano jak się obudzisz zobaczysz czy AOD jest włączone czy nie. U mnie zawsze rano jest wyłączone. Muszę dotknąć ekran aby się włączył.
Szkoda trochę tej funkcji. Dużo jest osób które w nocy się przebudzaja i chcieli by dojrzeć która godzina.

Jak się komuś naprawdę nudzi i chce wiedzieć to proponuje ustawić jakąś kamerkę na noc czy dwie i złapie się moment po jakim czasie gasi ekran. Tylko czy ta wiedza jest potrzebna? Nie wiem.

Ja wiem kiedy się gasi. Jak jest ciemno w pokoju, po kilkunastu minutach.

Użytkownik M.A.D.Z.I.A edytował ten post 25 września 2022 - 08:29

#312 Regiss

Regiss
  • 2 946 postów
  • SkądRadom

Napisano 25 września 2022 - 09:01

Youtubery zeznają, że AOD w czasie jednego dnia zabiera ok. 10-15% baterii. Oczywiście porównanie z telefonem z wyłączonym AOD.
Czy to prawda że jak robi się zwykłe zdjęcia to i tak wychodzą 12mpix? A tylko przy włączonym RAW robi 48?

iPhone 15 Pro

#313 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 09:02

Wczoraj ok godziny 7:00 telefon odłączony od ładowarki. Teraz mam 29% baterii. AOD włączony. Nie narzekam na baterie :).
W porównaniu z iPhone 12 mini jest mega progres.

#314 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 09:14

Youtubery zeznają, że AOD w czasie jednego dnia zabiera ok. 10-15% baterii. Oczywiście porównanie z telefonem z wyłączonym AOD.
Czy to prawda że jak robi się zwykłe zdjęcia to i tak wychodzą 12mpix? A tylko przy włączonym RAW robi 48?

Tak, jak się robi zwykłe zdjęcia, to wychodzą 12mpex. Włączałem 48 i szczerze - wielkiej różnicy nie widziałem :P Ogólnie większej różnicy w porównaniu z 13 Pro w kwestii aparatu nie widzę (choć niektórzy próbują udowadniać, że jest inaczej).

Natomiast AOD i dynamiczna wyspa (pomijam trochę cieńsze ramki) zmieniają sposób korzystania z telefonu i po kilku dniach 13 Pro wydawał mi się już taaaki stary, jak z poprzedniej epoki. Dla mnie to bardziej widoczny update niż rok temu. Co nie oznacza, że to must have dla użytkownika 13 Pro. Spokojnie można poczekać do 15.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 25 września 2022 - 09:16

#315 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 25 września 2022 - 09:24

Tak. Musisz włączyć w ustawieniach aparatu i później wybrać RAW przy robieniu zdjęcia. 

Tak, jak się robi zwykłe zdjęcia, to wychodzą 12mpex. Włączałem 48 i szczerze - wielkiej różnicy nie widziałem :P Ogólnie większej różnicy w porównaniu z 13 Pro w kwestii aparatu nie widzę (choć niektórzy próbują udowadniać, że jest inaczej).

Natomiast AOD i dynamiczna wyspa (pomijam trochę cieńsze ramki) zmieniają sposób korzystania z telefonu i po kilku dniach 13 Pro wydawał mi się już taaaki stary, jak z poprzedniej epoki. Dla mnie to bardziej widoczny update niż rok temu. Co nie oznacza, że to must have dla użytkownika 13 Pro. Spokojnie można poczekać do 15.

No ja tam też nie widzę różnicy xD 

#316 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 10:35

Znajoma napisała, ze jej tez AOD zgasł w nocy i rano był wyłączony.
Czyli po prostu Apple tak to rozwiązało.
Jak korzystasz z telefonu, to AOD jest włączony. Jak nie to wyłączony.
Nie ma to nic wspólnego z wada sprzętu jak tu ktoś pisał.

#317 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 10:44

Znajoma napisała, ze jej tez AOD zgasł w nocy i rano był wyłączony.
Czyli po prostu Apple tak to rozwiązało.
Jak korzystasz z telefonu, to AOD jest włączony. Jak nie to wyłączony.
Nie ma to nic wspólnego z wada sprzętu jak tu ktoś pisał.

Myślę, że to po prostu zależy o której godzinie ktoś korzysta ostatni raz przed snem i o której się budzi, pewnie jeżeli nie korzysta się X godzin, to się wyłącza dla ochrony wyświetlacza/baterii.

#318 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 10:52

Pewnie tak jest.
Ja ogólnie kładę się o stałych godzinach i budzę się zawsze o 6:30.
Jednak moim zdaniem AOD by Apple to nie porozumienie. To powinno działać cały czas, a nie kiedy Apple będzie chciało.
W nocy mogliby włączyć opcje wygaszenia tapety, ale powiadomienia i zegar powinien działać cały czas.

#319 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 10:56

Pewnie tak jest.
Ja ogólnie kładę się o stałych godzinach i budzę się zawsze o 6:30.
Jednak moim zdaniem AOD by Apple to nie porozumienie. To powinno działać cały czas, a nie kiedy Apple będzie chciało.
W nocy mogliby włączyć opcje wygaszenia tapety, ale powiadomienia i zegar powinien działać cały czas.

Cóż, po prostu OLED-y mają skłonności do wypalania się, pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Telewizory OLED tak wypalały się np. kiedy ktoś oglądał nieustannie jakiś kanał informacyjny, gdzie jest statyczny pasek). No więc w ciągu dnia AOD się nie wyłączy, bo z telefonu się korzysta, odblokowuje się go. Takie 8 godzin nieustannego świecenia mogłoby go po jakimś czasie wypalić. Rozwiązaniem chyba byłyby przemieszczające się piksele, nawet mówiło się o tym przed premierą iP14.

Btw. zaobserwowałem, że AOD nie ma jednej jasności - w ciemnym pokoju będzie ciemniejsze, po włączeniu światła rozjaśnia się.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 25 września 2022 - 10:57

#320 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 10:59

Ok,
Tylko Samsung tez ma oledowe wyświetlacze.
Czemu oni jakoś sobie z tym AOD poradzili ?

#321 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 25 września 2022 - 11:20

Jeżu kolejna strona smęcenia że w nocy się ekran wyłącza... 

Poczytaj jak rozwiązany jest AOD w Samsungu, to się dowiesz czemu tam jest cały czas.

Prawda jest raczej taka, że Apple na siłę zrobiło to w sposób większości ludzi niepotrzebny, za to obciążający i ekran i baterię. Pozostaje liczyć, że dojdą do właściwych wniosków i na ~wiosnę będzie można to skonfigurować.

• makemymind i shevchenko1987 lubią to

#322 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 25 września 2022 - 11:22

U mnie AOD w nocy wygląda następująco:

- bez ładowarki włączone cały czas, sprawdzałem i w trakcie nocy, i rano jak wstawałem (no chyba, że gdzieś w międzyczasie się na chwilę wyłączy, o czym już nie wiem)

- po podłączeniu ładowarki na całą noc AOD się wyłącza

- obecnie i tak używam trybów skupienia, konkretnie sen, więc zawsze od 23:00 do 7:00 AOD jest wyłączone

Zupełnie nie narzekam na tę funkcje. Działa bardzo podobnie jak na każdym Apple Watch, podobnie mam teraz na Ultra :)

Użytkownik damianmajk edytował ten post 25 września 2022 - 11:22

• shevchenko1987 lubi to

#323 fudiasz

fudiasz
  • 27 postów

Napisano 25 września 2022 - 12:22

Od paru lat co roku się przesadzam na nowy model. Po paru dniach z 14Pro tęsknie za 13. Tak jak rok temu przesiadka z 12pro na 13pro była mega pozytywna, pewnie ze względu na 120h, tak w tym roku jest słabo. Nie wiem czy to błędy z ios16 ale lepiej korzystało mi się z 13pro. Bateria na minus, ogólne dzialanie na minus, mam nadzieje ze aktualizacje poprawia dzialanie bo na razie jest gorzej niż na poprzedniku.

#324 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 25 września 2022 - 12:28

Co masz na myśli, ze używa ci się 14 gorzej niż 13?
Bateria słabiej Ci trzyma ?
Opowiedz dokładnie czemu lepiej Ci się korzystało z 13 względem 14.

#325 fudiasz

fudiasz
  • 27 postów

Napisano 25 września 2022 - 12:55

Bateria na pewno. Chodzi o feeling z użytkowania, mam wrażenie ze na 13 było wszystko bardziej dopracowane. Mam nadzieje ze to tylko problem z ios16 i po aktualizacji wszystko będzie ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych