Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
577 odpowiedzi w tym temacie

#476 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 31 października 2022 - 23:46

Właśnie chodzi o to, że to nie jest kwestia gustu. To jest całkowicie obiektywne, że paska ekranu nad czopkiem nie da się wykorzystać.

Ten milimetr robi dla ciebie taki problem ?
Kurczę, a ludzie tu się do mnie sadzili, ze czepiam się słabo działającego AOD.
Dla mnie ta nowa wyspa jest dużo bardziej praktyczna niż stary notch.

#477 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 01 listopada 2022 - 06:56

Dla mnie ta nowa wyspa jest dużo bardziej praktyczna niż stary notch.

No dobrze, to wskaż, proszę, jedną praktyczną korzyść obniżenia (nie zmniejszenia, bo tutaj mamy zgodę) strefy z czujnikami. Co uzyskano? Przypominam, że te nowe animacje i „multitasking” nie mają z tym nic wspólnego, bo równie dobrze można było je zrobić bez odrywania czujników od krawędzi. To funkcja czysto software’owa. Może zamiast „dynamiczną wyspą” nazwaliby to „elastyczną grzywką”, skoro wszystkiemu trzeba nadawać nazwy. Poza tym funkcjonalnie nic by nie ucierpiało.

Z praktycznych korzyści widzę zasłanianie fragmentów filmów. Jak film jest głupi, to chociaż jest odrobinę zasłonięty. ;-)

Mówisz, że się czepiam o milimetr. Kolega wyżej uparcie nazywa to „odzyskaniem” ekranu, co chyba jest sarkazmem, bo użytecznej powierzchi od tego ubyło, a nie przybyło. Może faktycznie niedużo, ale po co?

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 01 listopada 2022 - 07:04

#478 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 01 listopada 2022 - 09:42

Ogólnie to masz racje. Ale bardziej szczegółowo, to każdy ma to w dupie
  • Mikołaj Maciejko lubi to

#479 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 01 listopada 2022 - 16:05

Nowe modele pro i pro max mają być trudne w naprawie w nieautoryzowanych serwisach. Jak się okazuje wykorzystują one dwa czujniki światła z otoczenia, odpowiedzialne za regulację jasności ekranu oraz prawidłowe działanie AOD. Po zaimplementowaniu nieoryginalnego wyświetlacza oba czujniki przestają działać i w rezultacie funkcja AOD czy automatycznej jasności ulega wyłączeniu.

#480 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 01 listopada 2022 - 17:25

Ogólnie to masz racje. Ale bardziej szczegółowo, to każdy ma to w dupie

Cieszę się, że ktoś przynajmniej to dostrzega :-) Co więcej, tak ogólnie to też mam to jakby w dupie, w tym sensie, że jakoś specjalnie to na moje życie nie rzutuje. Więc zgadzam się z całością Twojego wpisu. Po prostu, odebrane przed wiekami techniczne wykształcenie wciąż pokutuje u mnie pewnymi wzorcami myślowymi i irytują mnie decyzje inżynierskie, które są szkodliwe. Nawet jeśli nieznacznie, to ciężko mi to zaakceptować, szczególnie, jeżeli nie niosą za sobą korzyści, które mogłyby to zrównoważyć.

Ale tak naprawdę, co mnie zadziwia, wręcz napawa smutkiem to nie, że jakiś producent telefonów coś spartolił w swoim nowym modelu, tylko to, że jego klienci sami dla siebie dorabiają do tego absurdalną ideologię. Mówią, że przesunięcie w dół sprawia, że teraz jest "bardziej praktycznie". Niektórzy mówią o "odzyskiwaniu" miejsca, choć właśnie, w sposób matematycznie oczywisty i łatwo policzalny, zostało zajęte. Posuwają się wręcz do mówienia o nowej "funkcjonalności", która stała się możliwa przez to, że umieszczono czujniki niżej. Patrzę z niepokojem, jak masowo i bezkrytycznie łykamy te farmazony tworzone przez specjalistów od marketingu wszelkich możliwych koncernów i jeszcze je twórczo rozwijamy.

Z tą wyspą to jest tylko taki malutki przykład. No, a że jesteśmy akurat w wątku o tym telefonie, stąd nagromadzenie wpisów z tym związanych.

#481 soczekpl

soczekpl
  • 3 271 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 listopada 2022 - 17:35

W sumie to miałem już nie wchodzić w tę dyskusję, ale co tam :P Przecież zawsze możesz kupić 13 Pro lub zwykłą 14 i poczekać aż Apple zastąpi wyspę czymś innym, albo w ogóle umieści skanery pod ekranem. Naprawdę jest wybór. Ja bym nie kupił (zwłaszcza że wymieniam iPhone'a co rok) kolejny raz telefonu z pomniejszonym notchem.

Trochę absurdalna jest ta dyskusja. Jeden woli wyspę, drugi notcha.

Btw. wspomniany pan Miron z KM pisał że przy aktywnym połączeniu dynamiczna wyspa ukrywa godzinę. U mnie nie zakrywa, ale możliwe, że zmienili to w iOS 16.1.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 01 listopada 2022 - 17:38

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#482 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 01 listopada 2022 - 17:50

Trochę absurdalna jest ta dyskusja. 

Masz rację.

Jeden woli wyspę, drugi notcha.

Jeden po raz kolejny, uparcie mówi o guście, czyli o tym, co mu się bardzie podoba, drugi o suchych i łatwych do zweryfikowania faktach. Ilość miejsca dodatkowo zmarnowanego poprzez ten ruch do dołu można łatwo policzyć i, jakbyś nie kombinował, to nigdy nie będzie liczba ujemna.

Jak chcesz rozmawiać o gustach, to mogę Ci powiedzieć, że na urodę, to mi się ta wyspa nawet podoba. Można zatem powiedzieć, że na poziomie gustów, to my się ze sobą zgadzamy.

Tylko, że ja zupełnie nie o tym. To ty mówisz o odzyskanym miejscu i nowych funkcjonalnościach, które stały się możliwe dzięki oderwaniu czujników od krawędzi. Możesz to poprzeć konkretami? Proszę! Bardzo proszę! Bo bez tego, to ta dyskusja faktycznie jest absurdalna. Zupełnie serio, chętnie otworzę oczy na te nowe możliwości. Dotychczas nikt nie potrafi ich wskazać.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 01 listopada 2022 - 18:08

#483 sheepysheep

sheepysheep
  • 1 288 postów

Napisano 01 listopada 2022 - 18:09

Mi się wydaje, że ta piguła optycznie powiększa ekran (pomijając oczywistość faktu, że zabiera więcej miejsca) - wolna przestrzeń między DI a górną krawędzią telefonu sprawia wrażenie, że wyświetlacz jest większy. Może to był jakiś domyślny poniekąd zamiar projektanta.

#484 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 01 listopada 2022 - 19:28

Mi się wydaje, że ta piguła optycznie powiększa ekran (pomijając oczywistość faktu, że zabiera więcej miejsca) - wolna przestrzeń między DI a górną krawędzią telefonu sprawia wrażenie, że wyświetlacz jest większy. Może to był jakiś domyślny poniekąd zamiar projektanta.

Hmm, być może. Pomijając to, że notch w 13 Pro jest większy, to czy ekran po lewej sprawia wg Ciebie subiektywne wrażenie większego? Warto zwrócić uwagę, że mimo, iż notch jest fizycznie większy, to na ekranie 13 Pro mieści się odrobinę więcej treści. Gdyby miał wielkość nowej wyspy, korzyść byłaby wyraźniejsza.

q9QpbWZh.png

PS. Sorry, że zdjęcie to zrzut z symulatora, ale nie mam pod ręką 13 Pro. No i tak jest łatwiej.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 01 listopada 2022 - 19:31

#485 M.A.D.Z.I.A

M.A.D.Z.I.A
  • 116 postów

Napisano 01 listopada 2022 - 20:22

Dla mnie ta pastylka jest dużo lepsza niż notch
Przeglądasz internet, a w tym samym czasie słuchasz muzyki na słuchawkach, dynamiczna wyślą daje Ci możliwość w szybki sposób przełączać się z muzyka. Poza tym notch jest brzydszy

#486 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 01 listopada 2022 - 20:27

Przeglądasz internet, a w tym samym czasie słuchasz muzyki na słuchawkach, dynamiczna wyślą daje Ci możliwość w szybki sposób przełączać się z muzyka. 

Cały czas mylisz pojęcia. To nie ma nic wspólnego z tym, gdzie są ulokowane czujniki. Pisałem o tym już kilkakrotnie i nie mam siły tłumaczyć tego po raz kolejny.

Poza tym notch jest brzydszy

Ja nie dyskutuję o tym, co jest ładniejsze, a co brzydsze. To już też tłumaczyłem.

#487 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 01 listopada 2022 - 22:54

Nie no kolega Mikołaj ma obiektywnie rację - z czysto technicznego punktu widzenia, pastylka to rozwiązanie gorsze. Realnie, ten wąski pasek marnowanych pixeli nad pastylką robi różnicę pomijalną, ale ciekawy jest ten screen z symulatora, bo faktycznie ekran z pastylką wydaje mi się większy. Mogli wszystkie te funkcje zrobić w stylu "dynamicznego półwyspu" i wyszłoby z grubsza na to samo. Po tygodniu używaniu 14 Pro szczerze mówiąc nie robi mi to absolutnie różnicy. Ale ja filmy oglądam na 75 calach, a nie na 6 calowym pierdku, może dlatego mi to wybitnie obojętne

• wopo lubi to

#488 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 03 listopada 2022 - 09:35

tymczasem chodziło tylko o to, żeby 14 Pro/Max różniło się czymkolwiek innym od 13/Pro oprócz kolorem :D . Natomiast nie ulega wątpliwości, że ta pastylka w efekcie zajmuje więcej miejsca niż notch - bardziej się wcina w ekran, a ekran "odzyskany" powyżej pastylki tak na prawdę nie jest odzyskany, ponieważ nie da się go sensownie wykorzystać.

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#489 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 03 listopada 2022 - 10:17

Mierzi mnie to określenie, 'pastylka'. Jest tak samo paskudne jak 'przystawka' appleTV.
Nic osobistego, piszcie/nazywajcie to sobie jak chcecie, tak się tylko chciałem wtrącić, że czasem powstają 'oficjalne' tłumaczenia, które strasznie bolą.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#490 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 03 listopada 2022 - 10:33

Mierzi mnie to określenie, 'pastylka'. Jest tak samo paskudne jak 'przystawka' appleTV.
Nic osobistego, piszcie/nazywajcie to sobie jak chcecie, tak się tylko chciałem wtrącić, że czasem powstają 'oficjalne' tłumaczenia, które strasznie bolą.

Ja promuję określenie "czopek". Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.  :P

• Iro i zboras lubią to

#491 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 03 listopada 2022 - 12:45

Zdecydowanie bardziej ;-)

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#492 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 04 listopada 2022 - 13:58

ale ciekawy jest ten screen z symulatora, bo faktycznie ekran z pastylką wydaje mi się większy.

To już tylko tak z ciekawości i dla rozrywki, bo przecież nie ma o co toczyć piany. Czy wersja z półwyspem o szerokości takiej, jak obecna wyspa również sprawia wg Ciebie/Was subiektywne wrażenie, że ekran jest mniejszy?

sc97tiTh.png

#493 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 04 listopada 2022 - 14:51

Raczej nie. Ale za to elegancko widać jak niewiele to zmienia właśnie 

#494 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 04 listopada 2022 - 15:37

Mnie się trochę ze słynnym akwarelistą kojarzy…

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#495 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 listopada 2022 - 20:08

To już tylko tak z ciekawości i dla rozrywki, bo przecież nie ma o co toczyć piany. Czy wersja z półwyspem o szerokości takiej, jak obecna wyspa również sprawia wg Ciebie/Was subiektywne wrażenie, że ekran jest mniejszy?

sc97tiTh.png

A co powiesz na coś takiego?

Załączony plik  MojKoncept-2.jpg   59,84 KB   2 Ilość pobrań

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#496 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 06 listopada 2022 - 20:13

Ładne, ale nie wiem, czy w praktyce wykonalne. Na tej zoptymalizowanej wizualizacji zaznaczone są tylko te elementy, które są widoczne. Nie wiem, jak one wyglądają i ile miejsca zajmują pod spodem.

#497 kwik24

kwik24
  • 13 postów

Napisano 20 listopada 2022 - 13:37

Gdyby ktoś wybierał się w niedługim czasie przez Atlantyk z zamiarem nabycia to da się, ale trzeba polować. Pracownicy AS mówili, że rzucają po kilka sztuk co 1-2 dni, tak, że najszybciej można nabyć online z odbiorem do AS. Mnie trafiło się w ostatni dzień przed wylotem. Normalnie dostawy na po Świętach już. Telefon prawie bez problemu się w polskiej sieci zameldował. Prawie, bo nie potrafił przenieść eSIMa ze starego i musiałem wygenerować nowy przez portal telekomu. Natomiast w miejscu tacki ma po prostu ładnie spasowaną zaślepkę.

#498 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 20 listopada 2022 - 14:15

Tam w środku jest normalnie puste miejsce po simie, także jest to totalnie idiotyczna zmiana i póki co chyba niespecjalnie znajdująca naśladowców 

#499 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 20 listopada 2022 - 14:44

Zapewne prościej było dołożyć zaślepkę (utrzymując chociażby rozkład bebechów i budowę ramki), niż tworzyć nowy produkt tylko na jeden rynek.
Mi nie robi, ja mogę i w Polsce mieć wersję eSIM only, ale rozumiem, że wielu to boli.

#500 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 893 postów
Napisano 20 listopada 2022 - 15:22

To, skoro już jesteśmy przy wersji amerykańskiej, która, jak sądzę, w kolejnej edycji rozprzestrzeni się na pozostałe regiony, to mam pytanie, czy tam można mieć jednocześnie 2 AKTYWNE eSIM-y?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych