iPhone 14 Pro/14 Pro Max – dyskusja.
Posted 22 October 2022 - 09:53
14 pro
https://static1.squa...Phone_14Pro.png
14 pro max
https://static1.squa...iPhone_14PM.png
- 5b46927ee6 likes this
Posted 24 October 2022 - 08:51
Gdyby ktoś chciał z dynamicznej wyspy zrobić bezludną, to jest specjalna tapeta
14 pro
https://static1.squa...Phone_14Pro.png
14 pro max
https://static1.squa...iPhone_14PM.png
I zamiast pięknej zielonej wyspy z ciepłym jeziorkiem będą ludzie mieli czarną, zimną dziurę.
Island_iPhone_14Pro-kopia.png 381.83KB
0 downloads
Edited by Iro, 24 October 2022 - 08:51.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Posted 24 October 2022 - 10:48
- shevchenko1987 likes this
Posted 24 October 2022 - 10:50
Posted 24 October 2022 - 10:52
Coroczny dylemat odnośnie rozmiaru, większy ekran i bateria naprawdę duże plusy, ale latem jazda na rowerze z paletka w kieszeni jest uciążliwa. Do konsumpcji treści PM to bajka, mam iPada, ale nie używam, pracuje na MBP obecnie zdalnie, takze podział argumentów za/przeciw 50/50
Posted 24 October 2022 - 11:16
Jest ktoś może ktoś z was kto przesiadł się z 13 pro Max na zwykła 14 pro?
Ja się przesiadłem z 12 Pro Max na 14 Pro. Ale w sumie, to nie wiem, o co pytasz. Bo kwestie, które wymieniłeś sa na tyle oczywiste, że trudno coś dodać. Mogę tylko powiedzieć, że przyzwyczaiłem się dość szybko, a kiedy zdarza mi się zerknąć na mój poprzedni telefon, który obecnie jest użytkowany przez innego domownika, wydaje mi się ogromny. No ale to kwestia indywidualna i nie ma żadnej gwarancji, że Twoje odczucia będą podobne.
Posted 24 October 2022 - 14:15
Ja się przesiadłem z 12 Pro Max na 14 Pro. Ale w sumie, to nie wiem, o co pytasz. Bo kwestie, które wymieniłeś sa na tyle oczywiste, że trudno coś dodać. Mogę tylko powiedzieć, że przyzwyczaiłem się dość szybko, a kiedy zdarza mi się zerknąć na mój poprzedni telefon, który obecnie jest użytkowany przez innego domownika, wydaje mi się ogromny. No ale to kwestia indywidualna i nie ma żadnej gwarancji, że Twoje odczucia będą podobne.
Taka sama przesiadka. Takie same odczucia. Do dłuższego czytania jest iPad, więc dachówka w kieszeni zupełnie niepotrzebna. Ale, oczywiście, ludzie są różni.
Posted 24 October 2022 - 18:35
Posted 24 October 2022 - 20:46
Edited by anics, 24 October 2022 - 21:02.
Posted 24 October 2022 - 21:03
No dobrze, dobrze, ale może jednak raportuj błędy o iOS w wątku o iOS.
Posted 28 October 2022 - 05:36
Posted 29 October 2022 - 08:48
A propos „wydarzeń na żywo” na 14 pro max. Dynamiczna wyspa przestaje je wyświetlać, jak tylko załączy się jakiś film (testowałem na yt i Disney+). Akurat nie rozumiem dlaczego, przecież ta zmiennokształtna pigułka nie bierze udziału (pomijając zasłonę, jaką stanowi poniekąd ) w projekcji danego filmu…
Obliczono, że "wyspa" w iPhonie 14 zasłania około 14x więcej obrazu, niż w inny telefonach:
iPhone14.jpeg 42.92KB 1 downloads
Edited by Iro, 29 October 2022 - 08:49.
Muzyka i Komputery
Posted 29 October 2022 - 08:57
iPhone 15 Pro
Posted 29 October 2022 - 09:47
Beznadziejna jest ta wyspa. Bajer użyteczny w 10% czasu użytkowania telefonu a denerwujący w 90%. Dużo bardziej widoczna i inwazyjna od notcha w normalnym używaniu telefonu. Położenie jest fatalne, zasłania dużo więcej niż notch.
Moim zdaniem oba rozwiązania są do bani. Za dużo miejsca zabierają i beznadziejnie wyglądają.
A już kompletnie nie na miejscu jest stosowanie ich laptopie:
2021-11-01 22.48.06.jpg 27.71KB 0 downloads
Edited by Iro, 29 October 2022 - 09:54.
Muzyka i Komputery
Posted 29 October 2022 - 10:38
Jak widzę te Wasze screeny, to jedyne, co mi przychodzi do głowy, to: NK rzułtą.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Posted 30 October 2022 - 02:06
A ja jestem bardzo zadowolony z dynamicznej wyspy i obliczane Pana Mirona z KM tego nie zmienią
iPhone 16 Pro Max 1TB Space Black ♦ iPad Pro 11 M1 Cellular 1TB Space Grey ♦ Apple Watch Ultra 2 Black ♦ iPod Nano 6G/7G 16GB ♦ AirPods Pro 2 ♦ Apple TV 4K A15 128GB
Posted 30 October 2022 - 08:19
Po aktualizacji do iOS 16.1 zauważyłam, ze AOD działa cały czas. W nocy również ciagle zapalony
Posted 30 October 2022 - 10:27
Oczywiście rozumiem, że komuś może się to podobać ale dałoby się rozwiązać to tak żeby wszyscy byli szczęśliwi - brak fizycznej dziury w ekranie a dla tych którym się ona podoba - software’owa opcja włączenia.
Posted 30 October 2022 - 10:48
Wielka szkoda, że świat zachwyca się tą paskudną dziurą w ekranie bo pewnie kilka kolejnych generacji również będzie wyposażone w ten „emejzing” ficzer. Tym samym będę skazany przez kilka lat na 12 pro max lub (o zgrozo) przesiadkę na androida pierwszy raz od czasów iPhona 4.
Oczywiście rozumiem, że komuś może się to podobać ale dałoby się rozwiązać to tak żeby wszyscy byli szczęśliwi - brak fizycznej dziury w ekranie a dla tych którym się ona podoba - software’owa opcja włączenia.
Tak? A co z czujnikami do FaceID? Przecież wyspa to są po prostu pomniejszone i przesunięte trochę w dół czujniki, tak by "odblokować" przestrzeń na górze (Apple ewidentnie chciało odejść od Notcha po tych 5 latach). Gdyby mieli technologię (lub chcieli ją zastosować), to umieściliby je pod ekranem i tyle, pewnie za kilka lat tak się stanie.
Zawsze możesz kupić 13 Pro Max albo 14 Plus. Moim zdaniem wyspa przy notchu (porównuję z serią 13, gdzie notch był mniejszy, o 12 nie wspomnę bo to wcięcie było kompromitująco wielkie) wygląda bardziej nowocześnie.
Co do pana Mikrona z KM - ten portal ewidentnie był wymyślony w ten sposób, by krytykować Apple, taki kącik fanów Androida. I przez lata to było skuteczne, ale od jakiegoś czasu, mam wrażenie, że ten portal upada. Mało komentarzy, teksty coraz gorzej jakości. Ta recenzja jest śmieszna, argumenty wymyślane na siłę (typu że z włączonym AOD nie można sprawdzić stanu baterii chyba że doda się widget, ale wtedy traci się miejsce xD). 14 Pro jest za co krytykować, ale trzeba umieć to zrobić.
- wopo likes this
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 30 October 2022 - 11:38
Przecież wyspa to są po prostu pomniejszone i przesunięte trochę w dół czujniki, tak by "odblokować" przestrzeń na górze
Dla jasności, poniżej obszar, który został "odzyskany", dzięki temu, że zagarnięto identyczną ilość miejsca poniżej.
Ciekawe, jakim cudem aplikacje mają wykorzystać ten wąski paseczek terytorium "odzyskanego", oderwanego od reszty ekranu. Fajnie, że to zostało zmniejszone, ale przesunięcie było decyzją idiotyczną.Czy nie byłoby dla wszystkich korzystniej, żeby ta zmniejszona wyspa z czujnikami pozostała na górze, o tak? Przepraszam za ułomny, robiony na szybko szkic.
Edited by Mikołaj Maciejko, 30 October 2022 - 12:08.
Posted 31 October 2022 - 20:04
Ale notch jest przecież szerszy.
Posted 31 October 2022 - 20:11
Ale notch jest przecież szerszy.
O rany, to chyba nie jest takie trudne do zrozumienia. Udało im się zmniejszyć rozmiar tych czujników. I bardzo dobrze, wspaniale. Tylko nie trzeba było ich przesuwać w dół, bo jest to wyłącznie szkodliwe. Rozdziela ekran, powodując, że jego część nad tym czopkiem niby jest, ale nie da się jej do niczego sensownego wykorzystać, bo przecież żadna treść się tam nie zmieści. Ta sama przestrzeń pod czujnikami byłaby o wiele bardziej użyteczna. I nic nie zasłaniałoby materiałów wideo.
Edited by Mikołaj Maciejko, 31 October 2022 - 20:12.
- meg likes this
Posted 31 October 2022 - 20:24
O rany, to chyba nie jest takie trudne do zrozumienia. Udało im się zmniejszyć rozmiar tych czujników. I bardzo dobrze, wspaniale. Tylko nie trzeba było ich przesuwać w dół, bo jest to wyłącznie szkodliwe. Rozdziela ekran, powodując, że jego część nad tym czopkiem niby jest, ale nie da się jej do niczego sensownego wykorzystać, bo przecież żadna treść się tam nie zmieści. Ta sama przestrzeń pod czujnikami byłaby o wiele bardziej użyteczna. I nic nie zasłaniałoby materiałów wideo.
Tja, ale to zostałoby obśmiane jako wciskanie tego samego drugi raz, bo już rok temu, przy 13 Pro, pomniejszyli czujniki. Widać że chcieli odejść konstrukcyjnie od notcha. To naprawdę kwestia gustu - mi chyba bardziej odpowiada wyspa i odblokowana przestrzeń na górze. Ale filmów na telefonie raczej nie oglądam.
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Posted 31 October 2022 - 20:33
Właśnie chodzi o to, że to nie jest kwestia gustu. To jest całkowicie obiektywne, że paska ekranu nad czopkiem nie da się wykorzystać. W praktyce tego ekranu właściwie nie ma, bo "zmniejszony" obszar czujników zajmuje także tę zaznaczoną przeze mnie na czerwono przestrzeń, którą Ty określasz jako "odblokowaną". Apple kierowało się tylko zasadą, żeby zmienić na "coś innego". Choćby to było nieużyteczne.
Można się tylko cieszyć, że telefon wciąż jest prostokątny, i aż dziw bierze, że nikt tego nie wyśmiewa, bo ten kształt jest od lat taki sam, z lekkimi tylko zmianami. A mogli zrobić trójkątnego iPhone'a, żeby był powiew nowości. A może okrągły? Z wyspą na środku. To przecież kwestia gustu.
Edited by Mikołaj Maciejko, 31 October 2022 - 20:45.
Posted 31 October 2022 - 22:33
7 user(s) are reading this topic
0 members, 7 guests, 0 anonymous users