Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Hub kompatybilny z Apple Silicon – [POSZUKIWANIA].

• Please log in to reply
161 replies to this topic

#151 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1819 posts

Posted 06 February 2024 - 11:46

Tu jasno piszą przecież, że ten port USB-C jest "w standardzie data transfer" - monitora nie podłączysz - jedyna opcja to HDMI. Takie huby mają jedną wadę - albo muszą mieć cały czas zasilanie (czyli mordują baterię ładując 24/7) albo trzeba je odłączać (bo bez zasilania same się zasilają z laptopa. To stacjonarnej pracy warto albo zabezpieczyć baterię przed ładowaniem na maksa (programem typu aldente) albo mieć hub z wyłącznikiem albo pilnować. 

#152 myapplefan

myapplefan
  • 10 posts

Posted 06 February 2024 - 13:54

Tu jasno piszą przecież, że ten port USB-C jest "w standardzie data transfer" - monitora nie podłączysz - jedyna opcja to HDMI. Takie huby mają jedną wadę - albo muszą mieć cały czas zasilanie (czyli mordują baterię ładując 24/7) albo trzeba je odłączać (bo bez zasilania same się zasilają z laptopa. To stacjonarnej pracy warto albo zabezpieczyć baterię przed ładowaniem na maksa (programem typu aldente) albo mieć hub z wyłącznikiem albo pilnować. 

polecasz cos? nie wiem ale nie jestem przekonany do tego kabla hdmi :D
może jakiś hub z DisplayPortem, albo właśnie który obsłuży usbC ?

#153 raqq

raqq
  • 134 posts

Posted 06 February 2024 - 20:14

polecasz cos? nie wiem ale nie jestem przekonany do tego kabla hdmi :D
może jakiś hub z DisplayPortem, albo właśnie który obsłuży usbC ?

Ja mam hub Satechi – USB-C Slim Multi-port With Ethernet Adapter, podłączony do niego monitor 31" 4K po hdmi. Wszytko śmiga w rozdzielczości natywnej (3840x2160). 

Kabel hdmi dostarczono mi wraz z monitorem, dlatego jest pewność, że działa prawidłowo. Jeżeli ty takiego nie masz kupując upewnij się, że obsługuje 4K/60Hz.

Ja mam hub Satechi – USB-C Slim Multi-port With Ethernet Adapter

#154 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1819 posts

Posted 06 February 2024 - 22:02

Ja polecam monitor z USB C. Załatwia mi zasilanie, obraz i połączenie akcesoriów USB (mikrofon, kamera, głośniki). Jak potrzebuję więcej (Ethernet, SD , USB) to mam hub OWC i jego nie polecam (raz działa, raz nie, grzeje się i kradnie prąd) 

#155 myapplefan

myapplefan
  • 10 posts

Posted 07 February 2024 - 08:09

Ja mam hub Satechi – USB-C Slim Multi-port With Ethernet Adapter, podłączony do niego monitor 31" 4K po hdmi. Wszytko śmiga w rozdzielczości natywnej (3840x2160). 

Kabel hdmi dostarczono mi wraz z monitorem, dlatego jest pewność, że działa prawidłowo. Jeżeli ty takiego nie masz kupując upewnij się, że obsługuje 4K/60Hz.

Ja mam hub Satechi – USB-C Slim Multi-port With Ethernet Adapter

Dzięki, dzisiaj przychodzi ten zenwire zobaczymy czy to będzie działać. 

kabel oczywiście dostałem z monitorem - ale nigdzie nie mogę wyczytać czy to jest w standardzie 2.0 - zobaczę co wyjdzie jak podepnę

Ja polecam monitor z USB C. Załatwia mi zasilanie, obraz i połączenie akcesoriów USB (mikrofon, kamera, głośniki). Jak potrzebuję więcej (Ethernet, SD , USB) to mam hub OWC i jego nie polecam (raz działa, raz nie, grzeje się i kradnie prąd) 

Monitor oczywiście mogłem z usbC - wtedy byłby większy problem z hubem haha, bo nadal nie znalazłem czegoś co obsłuży po porcie usb monitor.

zasugerowałem się opiniami i recenzjami jednego - i akurat ten nie ma :( nie będę juz. nic wymieniać.. 

#156 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1819 posts

Posted 07 February 2024 - 10:04

Monitor przez USB-C obsłużą huby TB3/TB4 z wyjściami TB - takie wyjście jest kopią tego z komputera. Natomiast huby USB-C mają zwykle tylko USB-C z danymi (5 lub 10G) oraz na zasilanie.

#157 maragast

maragast
  • 99 posts

Posted 13 March 2024 - 20:55

Panowie, potrzebuję pomocy przy wyborze odpowiedniego huba.

Napiszę co chcę osiągnąć: chcę hub przykleić do monitora, a następnie oczywiście podłączyć do komputera, a do samego huba chcę podpiąć następujące urządzenia:

- lampkę umiejscowioną nad monitorem, która ma wyjście USB-A,

- diody led przyklejone do monitora, które mają wyjście USB-A,

- ładowarkę MagSafe (mającą wyjście USB-C), która będzie ładowała mi telefon.

Problem mam z tym ostatnim - kupiłem hub, który ma długi kabel (więc fajna sprawa bo spokojnie wystarczy) i 4 wyjścia USB-A oraz jedno USB-C ale po podłączeniu huba do kompa i ładowarki MagSafe to telefon nie jest ładowany - myślałem, że prąd będzie przepływał od kompa przez hub do ładowarki ale nic takiego się nie dzieje.

Nie znam się na tym i dlatego pytam - czy są huby dzięki którym osiągnę planowany efekt?

#158 WojtekWojtek

WojtekWojtek
  • 1819 posts

Posted 14 March 2024 - 09:44

Jak hub ma coś ładować, to powinien sam mieć zasilanie - nie z komputera. Jaki model kupiłeś?

#159 winmaciek

winmaciek
  • 6743 posts
Posted 14 March 2024 - 22:39

Jak chcesz mieć zasilane tyle urządzeń, to moim zdaniem lepiej kupić jakiś zasilacz z wieloma portami (np. Ankera) aniżeli huba. Hub praktycznie na pewno nie dostarczy tyle energii, żeby pociągnąć MagSafe. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#160 maragast

maragast
  • 99 posts

Posted 15 March 2024 - 09:16

Kupiłem taki hub:

https://allegro.pl/o...otg-14777354328

Dopiero potem doczytałem jak działa ten port USB-C - jak podepnę ładowarkę do tego portu to przez niego laptop będzie ładowany.

Zdecydowałem się zamówić taką ładowarkę:

https://allegro.pl/o...ala-14466928542

USB-C podepnę pod komputer, ładowarkę przykleję do monitora i wepnę w nią MagSafe, lampkę, ledy i jeszcze przewód do ładowania iPada.

#161 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 20 March 2024 - 02:45

Witam, poszukuje huba z wejściowym portem USB-C i wyjściowymi 3 lub 4 też tylko USB-C. 

Komputer:  MacBook Air z M2 / 8 CPU / 10 GPU / 16 Neural Engine / 16 GB Ram / Dysk SSD 256 GB / Kolor Północ / MacOS Sequoia 15 - Beta 2

Telefon:  iPhone 15 Pro / 128 GB / Tytan Naturalny / iOS 18 - Beta 3

#162 maragast

maragast
  • 99 posts

Posted 17 July 2024 - 18:04

Hejka

Poszukuje huba/stacji za pomocą której pod MacBooka Pro 14" z M2 Pro podepnę dwa monitory (główny ma rozdzielczość 5120x2160, a dodatkowy 2560x1440) oraz głośniki. 

Czy jak mam hub mający tylko wyjścia Thunderbolt 4 to mogę podpiąć głośniki przewodem USB Typ-C - Cinch (głośniki mają wyjście na cinch)?

Czy przykładowo mogę użyć Green Revodok Max 208 Thunderbolt 4 Dock albo Sateichi płaski Hub Thunderbolt 4?

Czy jak podłączę do takiej stacji główny monitora przez przewód Thunderbolt, monitor dodatkowy przez przewód DisplayPort (takie wyjście jest w monitorze) - USB-C, a głośniki przez przewód USB Typ-C - Cinch to będzie to dobrze działać?

Czy jakiś inny Dock/hub szukać?

PS Czy jak stacje/huby mają zewnętrzne zasilanie to znaczy, że potrzebują tego zasilania do działania czy tylko ładowania laptopa? Przykładowo jak odepnę zasilanie od huba to hub przestanie działać czy może hub dalej będzie przesyłać obraz/dźwięk ale nie będzie ładował laptopa?

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users