Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 13 (M1/Silicon)

• Please log in to reply
317 replies to this topic

#151 makemymind

makemymind
  • 706 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 December 2020 - 11:09

Waszym zdaniem jest sens przesiadki z Pro 13" 2019 8gb na ten M1 8gb?

#152 ftpd

ftpd

Nie.

• 24175 posts

Posted 07 December 2020 - 11:44

Moim zdaniem tak.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#153 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 07 December 2020 - 14:10

Tylko na 16gb a nie 8.
  • Jojox likes this

#154 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 08 December 2020 - 18:44

Wiadomo, że jak ktoś ma kasę, to brać 16, ale oglądałem wiele testów porównawczych i swap jest tak szybki, że obciążając jednocześnie 8gb wersję i 16gb np final cutem, lightroomem, Logic Pro, wieloma, wieloma zakładkami w chromie z odpalony filmami 4k na YouTube różnica była znikoma przy czasie renderingu, a sam system pozostawał płynny w dalszym ciągu. Testy miały za zadanie obciążyć maksymalnie ram, a nikt w codziennym użytkowaniu nie będzie miał otwartych 50 zakładek z filmami 4k, a i pewnie ilość programów będzie też ograniczona jeśli chodzi o odpalenie ich w jednakowym czasie. Dysk na pewno dostanie po tyłku bardziej, aczkolwiek wersja 16gb mniej kompresuje ten ram i jednak i tak mimo wszystko pamięć jest swapowana. Wszyscy recenzenci są w zasadzie jednogłośni w tej sprawie.

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#155 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 08 December 2020 - 20:00

Nie wiem, ale taki komputer większość osób zwykle kupuje na 2-3 lata przynajmniej i 8gb jest bardzo mało przyszłościowe + pamięć jest zunifikowana wiec gpu tez potencjalnie z czasem może zwiększyć zapotrzebowanie na nią, jak zacznie być wykorzystywane. No a w perspektywie tych 2-3 lat, dodatkowy tysiąc nie wyglada źle (choć ogólnie dopłaty za ram i ssd są bandyckie)

#156 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 08 December 2020 - 20:42

Jasne, że nie wygląda źle i jeśli ktoś dysponuje dodatkową gotówką, to nawet dla świętego spokoju warto wziąć te dodatkowe 8gb ramu i spać spokojnie. Niemniej jednak w codziennym użytkowaniu dodatkowe 8gb ram nie spowoduje większej płynności systemu zauważalnej gołym okiem. Oczywiście jeśli dla kogoś dodatkowe sekundy są ważne przy renderowaniu pod dużym obciążeniem jeśli pracujemy wielozadadniowo, to też ten tysiak się zwróci, a wychodzenie z założenia, że 8gb będzie dużo więcej swapować też jest mylne, bo testy również pokazały, że 16gb dużo tych danych swapuje na ssd mimo dwa razy większej ilości ram, a system działa na tyle inteligentnie, żeby zapchać ram w obu przypadkach do takiej ilości, żeby działało to wszystko płynnie, a szybki dysk ssd robi robotę. Sam przesiadam się na nowego Macbooka i stoję przed wyborem pro 8gb albo air 16gb w perspektywie kolejnych 5 lat i bardzo możliwe, ze wezmę air 16 dla świętego spokoju, ale znając życie nie odczuje w ogóle tej 2x większej ilości ram :)

Niemniej jednak nie wysłuchując kogoś do czego komputer będzie potrzebny niekoniecznie odgórnie bym mu narzucał 16gb, co nie zmienia faktu, że jeśli dla kogoś ten tysiak jest bez znaczenia, to na pewno to nie zaszkodzi :)

#157 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 08 December 2020 - 21:39

Bardzo krótkowzroczne myślenie, ale nie ja będę musiał tego sprzętu potem używać :)

#158 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 08 December 2020 - 22:36

Czy ja wiem.. Po części się zgadzam z Tobą, ale przedstawiam też drugą stronę medalu, że wcale nie ma, co się bać i na podstawie recenzji wielu ludzi staram się przedstawić metodę działania :)

www.youtube.com/watch?v=h487I_5xOZU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3UqVpCqUs6MTcMAa562QNypkNMsq-qKynBAHLD0-SWs50v7aYIPLa3Qkc

Jeśli będziesz miał chwilkę, to polecam :)

Edited by rafal886, 08 December 2020 - 22:38.

#159 maxwawa

maxwawa
  • 307 posts

Posted 09 December 2020 - 00:12

Abstrahując od tego, że absolutnie nie da się tej kobity słuchać, bo uszy krwawią, to albo ma jakąś felerną sztukę (co samo w sobie też źle świadczy), albo (nieświadomie? celowo?) używa narzędzi które pokazują głupoty (nie obsługują prawidłowo M1) żeby nakręcić sobie wyświetlenia (co jak na razie kiepsko idzie). Obejrzałem/przeczytałem w ostatnim czasie od groma recenzji i porównań, w niektórych nawet używano kamerek termowizyjnych i nigdzie nie było takich absurdalnych sytuacji. Już pomijam że recenzowały ten sprzęt solidne serwisy typu ArsTechnica, więc sugerowanie że wszystkie inne recenzje kłamią/są opłacone/inne cuda z foliowej czapeczki, jest dość niedorzeczne. 

Nie chce wyjść na jakiegoś obrońcę, zresztą sam trafiłem nie najlepiej z moim egzemplarzem, ale dość mało wiarygodnie to wygląda.

Tutaj kolejny przykład https://youtu.be/EC82dO98hgc że wentylatorek dość szybko się rozkręca w MBP 13 M1 (w Air zapewne będzie throttling) i robi się głośno w mniej niż dwie minuty więc ten cały hype o super możliwościach M1 jest jednak na wyrost. Jeśli mi w działającym natywnie GarageBand z kilkoma wtyczkami po kilkunastu minutach zaczyna się włączać wentylator to trochę słabo, w edycji video to samo.Na Intelu owszem wcześniej się włączają wentylatory  i są głośniejsze ale wydawać niemałe pieniądze na M1 żeby wypadał lepiej w ... beachmarkach? więc w jakich kwestiach mamy przewagę ? W renderingu filmów i ... to tyle. Ok jeszcze bateria no tak niektórzy muszą mieć 13 godzin z M1 zamiast 10 godzin z Intelem :)

Jesli kupić nowego MacBooka przyszłościowo to powinien mieć te 16GB RAMu i SSD 512 GB a kosztują odpowiednio 7199zł i 8699zł

Czy opłaca się  przejść na nowego MacBooka jak ktoś ma jeszcze niedawno kupionego Maca z Intelem  ? raczej nie za bardzo. 

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#160 damianmajk

damianmajk
  • 769 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 December 2020 - 08:59

Tutaj kolejny przykład https://youtu.be/EC82dO98hgc że wentylatorek dość szybko się rozkręca w MBP 13 M1 (w Air zapewne będzie throttling) i robi się głośno w mniej niż dwie minuty więc ten cały hype o super możliwościach M1 jest jednak na wyrost. Jeśli mi w działającym natywnie GarageBand z kilkoma wtyczkami po kilkunastu minutach zaczyna się włączać wentylator to trochę słabo, w edycji video to samo.Na Intelu owszem wcześniej się włączają wentylatory  i są głośniejsze ale wydawać niemałe pieniądze na M1 żeby wypadał lepiej w ... beachmarkach? więc w jakich kwestiach mamy przewagę ? W renderingu filmów i ... to tyle. Ok jeszcze bateria no tak niektórzy muszą mieć 13 godzin z M1 zamiast 10 godzin z Intelem :)

Jesli kupić nowego MacBooka przyszłościowo to powinien mieć te 16GB RAMu i SSD 512 GB a kosztują odpowiednio 7199zł i 8699zł

Czy opłaca się  przejść na nowego MacBooka jak ktoś ma jeszcze niedawno kupionego Maca z Intelem  ? raczej nie za bardzo. 

Oczywiście że się nie opłaca, jeżeli ktoś kupił niedawno - myślę tak rok, dwa, może nawet trzy lata temu dobrego maca i jest to dla tej osoby nadal wydajny. Nie popadajmy już też w jakieś paranoje, bo MacBook czy Mac mini z Intel, to nadal dobre sprzęty i tyle. Sam miałem MacBook Pro 15 z 2017 i był dla mnie wystarczający, do moich potrzeb.

Edited by damianmajk, 09 December 2020 - 10:25.

• 6c1fb0760d likes this

#161 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 posts

Posted 09 December 2020 - 10:22

Te wyniki na baterii bywają lepsze niż 13h vs 10h. Niemniej jeśli nie robimy nic nadzwyczajnego nadal Intele zwłaszcza 15"/16" mają niezłe wyniki na baterii. Ciekaw jestem ile taki np. Skype który zawsze był słabo zoptymalizowany pod Maca wytrzymuje na M1. Bo na moim MBP16 to ostatnio chyba po niecałych 4h już padała bateria.

Edited by otuadiordna, 09 December 2020 - 10:23.

#162 maxwawa

maxwawa
  • 307 posts

Posted 09 December 2020 - 10:36

Bateria to zależy od zastosowań. 

No nie wszyscy żyją w lesie bez prądu i muszą raz dziennie chodzić do miasta ładować laptopa  ;)

Chyba  w większości miejsc mamy dostęp do gniazdka a jak laptop wytrzymuje te 7- 8 godzin ( 1 dzień roboczy ) to uważam że to i tak większości wystarczy.

Moja 15-tka z Touchbar akurat tyle wytrzymuję i nie widzę sensu dopłacania za laptopy z M1. 

#163 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 09 December 2020 - 12:40

Faktycznie w innych miejscach tez widziałem ze się rozgrzewa maszyna, trochę to dziwne, ale możliwe ze poprawią jakimś updatem firmware.

No i oczywiście ze jak ktoś ma 1-2 czy nawet 3 letniego maka, to nie ma co się rwać. Mój z 2015 już dawał mi się we znaki płynnością nawet gui w systemie, o czym pisałem gdzieś na forum, wiec się zdecydowałem na nowy.

#164 MC_

MC_
  • 6915 posts

Posted 09 December 2020 - 12:43

Nie wiem, ale taki komputer większość osób zwykle kupuje na 2-3 lata przynajmniej i 8gb jest bardzo mało przyszłościowe + pamięć jest zunifikowana wiec gpu tez potencjalnie z czasem może zwiększyć zapotrzebowanie na nią, jak zacznie być wykorzystywane. No a w perspektywie tych 2-3 lat, dodatkowy tysiąc nie wyglada źle (choć ogólnie dopłaty za ram i ssd są bandyckie)

Tego bym nie był taki pewien. 

Moje na przykład użytkowanie to 3-4 karty w safari, mail, wiadomości, pages i spotify. Sporadycznie coś innego. I czuję, że 8 GB RAM wystarczy przy takim użytkowaniu na długo.

• rafal886 and 6c1fb0760d like this

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#165 rafal886

rafal886
  • 1315 posts

Posted 09 December 2020 - 15:15

Tego bym nie był taki pewien. 

Moje na przykład użytkowanie to 3-4 karty w safari, mail, wiadomości, pages i spotify. Sporadycznie coś innego. I czuję, że 8 GB RAM wystarczy przy takim użytkowaniu na długo.

To idziesz w 8, czy 16? :) W air, czy pro? Kojarzę, że przed takim samym dylematem stałeś.

#166 raqq

raqq
  • 134 posts

Posted 09 December 2020 - 18:45

Faktycznie w innych miejscach tez widziałem ze się rozgrzewa maszyna, trochę to dziwne, ale możliwe ze poprawią jakimś updatem firmware.

No i oczywiście ze jak ktoś ma 1-2 czy nawet 3 letniego maka, to nie ma co się rwać. Mój z 2015 już dawał mi się we znaki płynnością nawet gui w systemie, o czym pisałem gdzieś na forum, wiec się zdecydowałem na nowy.

To może tym samym updatem uda się ochłodzić intele;)

Tak na poważnie to chyba nie ma siły, żeby przy jakimś dłuższym renderingu czy jakimkolwiek zadaniu, które wykorzystuje pełnię wydajności danego układu, ten się nie nagrzał.

Osobiście czekam na jakieś maszyny z M1 oraz przystosowane oprogramowanie do zastosowań profesjonalnych, z bardziej rozbudowanym gpu itd.

#167 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1663 posts

Posted 09 December 2020 - 18:46

Różnica jest taka, ze M1 ma malutkie tdp

#168 MC_

MC_
  • 6915 posts

Posted 09 December 2020 - 18:55

To idziesz w 8, czy 16? :) W air, czy pro? Kojarzę, że przed takim samym dylematem stałeś.

Nie mam zielonego pojęcia. Na razie mbp 2015 dziala bez zarzutu.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#169 raqq

raqq
  • 134 posts

Posted 09 December 2020 - 21:36

Różnica jest taka, ze M1 ma malutkie tdp

Takie samo TDP jak poprzedni Air z i5, chyba, że posiadam złe informacje;), a z tego co czytałem to on potrafił się grzać co powodowało spadek wydajności.

Więc reasumując, ktoś kto chce laptopa do internetu, Worda, e-mail itp. może kupić Air'a M1 i być spokojnym. Jak potrzebuje trochę więcej wydajności, np. obróbka fotek/video do tego podłączyć monitor 4k< to bliżej mu do 13pro M1. W drugim wariancie jak nawet nie odczuje dużego skoku wydajności to system chłodzenia pozwoli mu na bardziej optymalną pracę.

Natomiast jak ktoś potrzebuje naprawdę wydajnego laptopa do pracy to musi jeszcze poczekać lub brać to co jest dostępne na intelu.

#170 maxwawa

maxwawa
  • 307 posts

Posted 09 December 2020 - 22:38

Więc reasumując, ktoś kto chce laptopa do internetu, Worda, e-mail itp. może kupić Air'a M1 i być spokojnym. ...

Oczywiście jeśli nie posiada jeszcze żadnego Macbooka i dziś chce zakupić,

jeśli jednak już ma starszego  Macbooka z Intelem to spokojnie wystarczy mu do powyższych zadań

Natomiast polecam z M1 jak ktoś zawodowo potrzebuję do obróbki fotek/video FCX,PS.

Ja swojego MBP z M1 od kilku dni nawet nie włączyłem bo MBP z Intelem po prostu funkcjonuje mi lepiej i wolę na nim pracować.

Choćby nie wiem jakikolwiek laptop miał super możliwości sprzętowe to bez odpowiedniego oprogramowania, optymalizacji  itd. jest tylko kawałkiem małoznaczącego ... krzemu.

Edited by maxwawa, 09 December 2020 - 22:42.

#171 raqq

raqq
  • 134 posts

Posted 09 December 2020 - 23:03

jeśli jednak już ma starszego  Macbooka z Intelem to spokojnie wystarczy mu do powyższych zadań

Natomiast polecam z M1 jak ktoś zawodowo potrzebuję do obróbki fotek/video FCX,PS.

Ja swojego MBP z M1 od kilku dni nawet nie włączyłem bo MBP z Intelem po prostu funkcjonuje mi lepiej i wolę na nim pracować.

Choćby nie wiem jakikolwiek laptop miał super możliwości sprzętowe to bez odpowiedniego oprogramowania, optymalizacji  itd. jest tylko kawałkiem małoznaczącego ... krzemu.

Zgadzam się w 100%.

#172 brajan2000

brajan2000
  • 16 posts

Posted 10 December 2020 - 21:42

W czym ten MBP funkcjonuje Ci lepiej od M1? Z ciekawości

#173 rees

rees
  • 167 posts

Posted 14 December 2020 - 12:59

JA w końcu z czystym sumieniem postanowiłem się przesiąść z MBP Retina earla 2015 na tego najnowszego MBP 13" z M1. Dorzuciłem tylko 16 gb ram i czekam na realizację zamówienia - ma być przed nowym rokiem. Wydaje mi się że to było to na co czekałem, a że zmieniam kompy co 4-5 lat to chyba warto było :)

Edited by rees, 14 December 2020 - 12:59.

• 6c1fb0760d likes this

#174 towal

towal
  • 832 posts
  • SkądSRC

Posted 14 December 2020 - 18:39

Ja mojego bidaedyszyn Air 8/256 dostałem dwa dni po premierze. Więc już trochę używam. Wcześniej miałem 13" 2008 pro, 15" 2010 pro, 15" 2014 pro. Zawsze najmocniejsza konfiguracja. Ponad 10. Teraz kupiłem najbardziej podstawowego maca jaki jest. I jestem ciągle w szoku jak to działa. Poważnie. 8gb ramu, a optymalizacja na bardzo wysokim poziomie. Brak wentylatorów jest fantastyczny - komputer się nie grzeje, jest cisza. Polecam każdemu, Intel na chwilę obecną odchodzi do lamusa. 

#175 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 posts
  • SkądKatowice

Posted 15 December 2020 - 09:40

Ja zmieniłem z MBP 2015 na MBP M1 16/512. Jak dla mnie olbrzymi skok jakościowy. Klawiatura doskonała, Touch Bar mi bardzo odpowiada (potraktowany BTT), bo wprawdzie piszę dość szybko, ale nie zupełnie bezwzrokowo. Touch ID super sprawa i znacznie przyspiesza logowanie do wszystkiego. Mac jest absolutnie bezgłośny, na baterii ciągnie około 15h, no i nie mam co chwilę beachballa (co niestety staremu zaczęło się zdarzać ostatnio coraz częściej).

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users