Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 13 (M1/Silicon)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#126 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 30 listopada 2020 - 09:26

https://appleinsider...silicon-support

Wczesne wsparcie Dockera dla Apple Silicon.

To super, czekałem na wsparcie dla Dockera. 

Trochę żartowałem że zanim otrzymam paczkę to uaktualnią wiele rzeczy których potrzebuję  ;)

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#127 konrad white

konrad white
  • 226 postów

Napisano 01 grudnia 2020 - 15:15

Ciekawe czy w nowych MBP nadal będzie trzeba uważać, aby klawisze nie odciskały się na matrycy?

#128 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 01 grudnia 2020 - 15:18

Pierwsze szybkie wrażenia. To jakie ma wyniki to każdy już wie i widział. Mnie najbardziej interesowała różnica w wydajności pomiędzy stanami - bateria / zasilacz / zewnętrzny monitor 4K. Nie ma żadnej różnicy. Co ciekawe, przełączam rozdzielczości dowolnie i mam to w pół sekundy, nic nie mignie nawet. Szok. Przestawiłem układ sobie monitorów i zastanawiam się co się zawiesiło bo nie było żadnego mignięcia nawet. Rewelacja :) Touch ID działa o wiele szybciej, prawie niezauważalnie. Wszystkie narzędzia, z których korzystam śmigają. Klawiatura jest inna, ma znacznie większy skok, ale pisze się w sumie ok. Na pewno jest cichsza od motylkowej :) Coś tak jak w starszych MacBookach sprzed 2015r :)

• chrobro lubi to

#129 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 07:17

No powiem wam, że nie nacieszyłem się długo - wczoraj przed południem odebrana przesyłka, odczekane 2h w cieple przed uruchomieniem, a po kolejnych 10h pojawiło się takie coś:

SMNyOe6.jpg

No i dzisiaj trzeba oddać :/

#130 Grimlock

Grimlock
  • 74 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 07:51

https://9to5mac.com/...virtualization/

// Apple MacBook Pro 15 Touchbar (Mid-2019) - Core i9 2,3GHz, 16GB DDR4 RAM, 512GB SSD, Radeon Pro 560X // Apple iPhone 12 Pro 256GB // Apple TV 4K 32GB // AirPods // ThinkVision P27H-10 //

#131 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 07:58

@303 no to masz pecha.

@up - aż strach pomyśleć co będzie jak wprowadzą procesor M1X czy jak on ma się tam nazywać.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#132 BlueBook

BlueBook
  • 401 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 11:21

No powiem wam, że nie nacieszyłem się długo - wczoraj przed południem odebrana przesyłka, odczekane 2h w cieple przed uruchomieniem, a po kolejnych 10h pojawiło się takie coś:

SMNyOe6.jpg

No i dzisiaj trzeba oddać :/

No cóż, doświadczenie zdobywa się z wiekiem, pisane było wiele, wiele razy, aby nie kupować od Apple(i nie tylko) produktów tzw. Rev.A.

MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT

iPhone 11 128GB

#133 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano 03 grudnia 2020 - 11:45

To akurat nie ma nic wspólnego z takową "zasadą". W zasadzie wszystko w tym komputerze oprócz płyty głównej jest identyczne z tym, co było wcześniej. Wzmiankowana "zasada" odnosi się do zupełnie nowych produktów jak pierwszy Apple Watch czy iPad. 303 miał po prostu pecha, że jego sztuki nie wychwyciła kontrola jakości i tyle.

• 6c1fb0760d lubi to

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#134 shevchenko1987

shevchenko1987
  • 861 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 11:45

A co ma kadłub i matryca do "Rev.A"?

• makemymind lubi to

 MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) |  iPhone 15 Pro (128 GB) |  Watch Ultra 2 |  AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex |  TV 4K (64 GB)

#135 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 11:54

Nie do końca jest to wszystko tak jak być powinno. Znajomy wczoraj próbował zainstalować Big siura i zgrać kopie z poprzedniego maca i wywalało mu błąd jakiegoś kontrolera. Nic nie pomagało, wiec dzisiaj odsyła do serwisu. Ktos na YT miał rzekomo podobny problem. 

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#136 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 11:55

Wygląda to na uszkodzenie fizyczne matrycy lub jej pobliżu  - b.duże prawdopodobieństwo że powstało w transporcie i nie musiało się od razu ujawnić po pierwszym włączeniu.  

#137 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 12:06

Nie do końca jest to wszystko tak jak być powinno. Znajomy wczoraj próbował zainstalować Big siura i zgrać kopie z poprzedniego maca i wywalało mu błąd jakiegoś kontrolera. Nic nie pomagało, wiec dzisiaj odsyła do serwisu. Ktos na YT miał rzekomo podobny problem. 

Zgadza się. Są takie przypadki.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#138 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 03 grudnia 2020 - 12:53

To nie REV A, nie ma to nic do rzeczy. Mogę mieć REV Z i mieć taki sam problem. Zdarza się, zdarzało i będzie zdarzać, wymienią taśmę i problem będzie rozwiązany. Chociaż pewnie znając Apple to prześlą nową sztukę i to właśnie sobie cenię.

Miałem kilkanaście rodzajów sprzętu Apple od 20 lat. Tylko z dwoma miałem problem. Pierwszy był 2x w serwisie - PowerBook G4 17". I to był błąd z pamięcią, która się sypała w najmniej oczekiwanym momencie. Drugo to 15tka 2017 - wymiana klawiatury i przy okazji baterii ;) Więc statystycznie u mnie wychodzi, że Apple ma jednak niezawodny sprzęt - co też widać po statystykach robionych przez zewnętrzne podmioty. Na forach czy YT przecież się nie pisze, że coś działa tylko pisze się jak coś nie działa. Dlatego wydaje się, że Apple to same problemy. W masowej skali milionów sprzedanych egzemplarzy to jest zaledwie promil z promila :)

No cóż, doświadczenie zdobywa się z wiekiem, pisane było wiele, wiele razy, aby nie kupować od Apple(i nie tylko) produktów tzw. Rev.A.

#139 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 19:11

Nie mam za bardzo pretensji, ot pech. Trzymam kciuki żeby udało się dostać nowy przed świetami. To mój trzeci laptop Apple, a pierwszy w ogóle z którym miałem jakikolwiek problem, ale nie ma co demonizować.
Przez te kilka godzin zdazylem zobaczyć ze warto zrobić przesiadkę na M1 bo wszystko śmiga i bateria dopiero zaczęła topnieć po podłączeniu dysku zewnetrznego (talerzowego), a tak to ledwo drgnęła.
Szkoda, pomimo ze to "tylko" 13,3", ze ekran nie ma nieco wyższej rozdzielczości i skalowania - max to 1680x1050, chociaż z drugiej strony sprawdza się to znakomicie. 4k na youtubie tez śmigało w Safari bez problemu.
Cóż - więcej wrażeń jak dostanę nowego ;)

Jedna rzecz - wersja 256gb nie wiem czy w dobie uniwersalnych (tłustych) aplikacji to nie za mało, polecam każdemu się zastanowić nad dołożeniem do 512

Użytkownik 303 edytował ten post 03 grudnia 2020 - 19:14

#140 winmaciek

winmaciek
  • 6 755 postów
Napisano 03 grudnia 2020 - 21:56

Aplikacje to jedno, ale ogólnie dobrą praktyką jest mieć sporo wolnego miejsca. Raz, że system lubi sobie buforować różne rzeczy. Dwa, przestrzeń może być wykorzystana na lokalne migawki Time Machine. Trzy, wolne miejsce sprawia, że firmware dysku twardego może optymalizować zużycie komórek pamięci.

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#141 El_Matador_2018

El_Matador_2018
  • 8 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 22:17

To nie REV A, nie ma to nic do rzeczy. Mogę mieć REV Z i mieć taki sam problem. Zdarza się, zdarzało i będzie zdarzać, wymienią taśmę i problem będzie rozwiązany. Chociaż pewnie znając Apple to prześlą nową sztukę i to właśnie sobie cenię.

Miałem kilkanaście rodzajów sprzętu Apple od 20 lat. Tylko z dwoma miałem problem. Pierwszy był 2x w serwisie - PowerBook G4 17". I to był błąd z pamięcią, która się sypała w najmniej oczekiwanym momencie. Drugo to 15tka 2017 - wymiana klawiatury i przy okazji baterii ;) Więc statystycznie u mnie wychodzi, że Apple ma jednak niezawodny sprzęt - co też widać po statystykach robionych przez zewnętrzne podmioty. Na forach czy YT przecież się nie pisze, że coś działa tylko pisze się jak coś nie działa. Dlatego wydaje się, że Apple to same problemy. W masowej skali milionów sprzedanych egzemplarzy to jest zaledwie promil z promila :)

No cóż, tak ci się tylko wydaje. Sam napisałeś iż musiałeś oddać dwa laptopy do naprawy! Ja mam dwa kilkuletnie Lenovo i działają do dziś. Owszem mam Pro z 2017 ale klawiatura to tragedia ale ogólnie jestem zadowolony z tego Pro a dokładnie z systemu i baterii bo z telefonów już nie i zapewne ich więcej nie kupię. A produkty Apple są tak samo awaryjne jak innych firm w szczególności ich nowości.

#142 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 22:21

W 2017 już było doskonale wiadomo, że 'klawiatura to tragedia', także no, sam się na nią zdecydowałeś.

I jeszcze uwaga moderatorska: zacznij, proszę, pisać bardziej poprawnie. Interpunkcja jest fajna, zlewający się w bełkot ciąg już nie.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#143 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 12:08

Pierwsze wrażenia:
Trochę niesprawiedliwe porównanie ale w stosunku  do MBP TouchBar 15 - tki  ale głośniki w MBP M1 są słabiutkie, grają ciszej oraz na pewno z węższym pasmem co gorsza wraz z przyciszaniem bardzo szybko tracimy na paśmie odtwarzanych dźwięków  w 15-ce zdecydowanie bardziej bogate brzmienie.
Gładzik  w 13-ce M1 -  poruszając palcami po powierzchni słychać nieprzyjemne szuranie jakby po pustej powierzchni, odpowiedzi haptyczne głośne, oraz czuć lekki opór  natomiast w 15 -tce jest dużo wygodniejszy, prawie bezgłośny , "łagodniejszy ".
Rozdzielczość  touchabara też jest niższa niż  w 15-tce. 

Myślałem że w 13-tce wystarczy mi (tak na siłę) ta wielkość ekranu ale mając bezpośrednie porównanie z 15-tką zastanawiam się czy nie zostać jednak przy 15-tce ze względu na:
- większy bardziej wygodny do pracy ekran, 
- działające jednak lepiej aplikacje na intelu niż działające pod Rosetą (szczególnie InteliiJ Idea który pracuję fatalnie na M1 mój stary dwurdzeniowy laptop Della z Win10 działa szybciej ). 
- cztery złącza thunderbolt bo tutaj dwa złącza Tunderbolt hmmmm ? chciałbym żeby były co najmniej trzy albo  może żeby chociaż były umieszczone po przeciwstawnych bokach, bo trochę czuję niedosyt po nazwie Pro w Air jeszcze rozumiem ale po wersji Pro jednak oczekiwałbym więcej.
- niestety ekran z M1 ma większe smużenie a na mniejszym ekranie ten niepożądany efekt powinien być mniej widoczny(ale poczekajmy na szczegółowy test np. notebookcheck).

Można pominąć wgrywanie aplikacji z iPada/iPhona bo używanie ich na skalowanym małym okienku i brak przypisania klawiszy np. w grach to raczej ciekawostka niż normalne, wygodne użytkowanie.

Tak naprawdę to nowe komputery z M1 to tak użytkowo na razie dla małego grona odbiorców np. do Final Cut Pro, przeglądania internetowego ... są bardzo dobre ale poza tym to naprawdę proponuję się dobrze zastanowić nad zmianą.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 04 grudnia 2020 - 13:49

#144 wojtala

wojtala
  • 170 postów
  • SkądPforzheim.DE

Napisano 04 grudnia 2020 - 13:00

Dla mnie MacBook Air M1 jest idealny do internetu,E-mail,youtube,word PDF filmy krotko mówiąc do domowego użytku.

#145 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 13:09

Ja po przesiadce z 15" na 13" nie widze powrotu do niczego większego niż 14"
  • Emej lubi to

#146 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 16:29

Kupiłem pod wpływem super recenzji w internecie, owszem sprzęt ma kilka zalet ale nie wszyscy recenzenci byli do końca „uczciwi” https://youtu.be/m1dokf-e1Ok

Zauważyłem że załączanie wentylatora w MBP M1 to nie rzadkość i po kilkunastu minutach w niektórych programach już go można usłyszeć. 

#147 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 16:55

Abstrahując od tego, że absolutnie nie da się tej kobity słuchać, bo uszy krwawią, to albo ma jakąś felerną sztukę (co samo w sobie też źle świadczy), albo (nieświadomie? celowo?) używa narzędzi które pokazują głupoty (nie obsługują prawidłowo M1) żeby nakręcić sobie wyświetlenia (co jak na razie kiepsko idzie). Obejrzałem/przeczytałem w ostatnim czasie od groma recenzji i porównań, w niektórych nawet używano kamerek termowizyjnych i nigdzie nie było takich absurdalnych sytuacji. Już pomijam że recenzowały ten sprzęt solidne serwisy typu ArsTechnica, więc sugerowanie że wszystkie inne recenzje kłamią/są opłacone/inne cuda z foliowej czapeczki, jest dość niedorzeczne. 

Nie chce wyjść na jakiegoś obrońcę, zresztą sam trafiłem nie najlepiej z moim egzemplarzem, ale dość mało wiarygodnie to wygląda.

#148 makemymind

makemymind
  • 706 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 grudnia 2020 - 17:06

Abstrahując od tego, że absolutnie nie da się tej kobity słuchać, bo uszy krwawią, to albo ma jakąś felerną sztukę (co samo w sobie też źle świadczy), albo (nieświadomie? celowo?) używa narzędzi które pokazują głupoty (nie obsługują prawidłowo M1) żeby nakręcić sobie wyświetlenia (co jak na razie kiepsko idzie). Obejrzałem/przeczytałem w ostatnim czasie od groma recenzji i porównań, w niektórych nawet używano kamerek termowizyjnych i nigdzie nie było takich absurdalnych sytuacji. Już pomijam że recenzowały ten sprzęt solidne serwisy typu ArsTechnica, więc sugerowanie że wszystkie inne recenzje kłamią/są opłacone/inne cuda z foliowej czapeczki, jest dość niedorzeczne.
Nie chce wyjść na jakiegoś obrońcę, zresztą sam trafiłem nie najlepiej z moim egzemplarzem, ale dość mało wiarygodnie to wygląda.

A co jest z Twoim egzemplarzem? Zastanawiam się nad przesiadką z 2019

#149 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 23:35

Wstawiał zdjęcie kilka postów wyżej :)

Ja zamówiłem pro m1 w media Expert. Wyjechał już z magazynu, w sklepie miał być w piątek ale cisza póki co, może jutro przyjdzie :)

Mam leciwego Aira i na pewno poczuje skok wydajności i w końcu ekran z Retina :) nie mogę się doczekać.

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#150 Forti

Forti
  • 55 postów
Napisano 07 grudnia 2020 - 09:48

Bardzo mocno śledzę postęp prac narzędzi deweloperskich na apple m1. Jakiś czas temu pojawiła się działają wersja docker oraz android emulator. Póki co nie wiem jednak czy to w rosetta czy native. 

Tak czy inaczej - realnie do pracy chciałem kupić nowego kompa, albo MBP 16" albo mini, ale przez tego m1 nie ma to sensu..  Samego M1 nie kupię, bo to póki co zabawka z 16gb ram i 2 portami ;) a kupno na intel póki co nie ma sensu, skoro m1 często zjada go wydajnościowo.

Podejrzewam, że przez kolejne 1-2 lata nie będę miał co kupić :D 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Bing (1)