Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 13 (M1/Silicon)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#76 pito

pito
  • 56 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 11:22

Jak na razie Dockera się na M1 nie odpali gdyby ktoś potrzebował i Rosetta tutaj też nie pomoże z tego co widziałem, więc trzeba albo czekać na soft albo brać Intela. Poza tym wydajności zapowiadają się ciekawie, ale zobaczymy jak to będzie na co dzień.

Macbook Pro 2015 | iPad Air 2019 | iPhone 12 Pro | Apple Watch 6 Cellular 40mm | Mac Mini i7 64 GB

#77 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 11:23

W zasadzie testy Cinebench R23 (pod ARM) troszkę studzą zapał, a w zasadzie urealniły początkową euforię, wyniki na poziomie 8 rdzeniowego Intela i to z zegarem 2.3 słabo nawiązują do marketingowych mnożników. Tłumaczy to też dlaczego właśnie taki zestaw sprzętu pojawił się z M1, a nie inny... 16" z takim wynikiem wyglądałaby komicznie.

Macbook Air M1 ma Chip tylko 10Watt a  wydajność mniej więcej Macbooka 16-tki  (a przy jednordzeniowym najbardziej użyteczny test  ma większą ) i jest na poziomie wiele droższych Mac Pro z 8-rdzeniowymi procesorami,i w innych testach  Air potrzebuje  kilka razy mniej energii, nie wyją w nim wentylatory, jest o wiele mniejszy, TAŃSZY itd. 

czy chcesz powiedzieć że to nadal za mało?

Użytkownik maxwawa edytował ten post 18 listopada 2020 - 13:18

iPhone Pro  iPad Pro  MacBook Pro  AirPods Pro   iWatch

#78 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 11:53

Macbook Air M1 ma  wydajność mniej więcej Macbooka 16-tki (a przy jednordzeniowym najbardziej użyteczny test  ma większą ) i jest na poziomie wiele droższych Mac Pro z 8-rdzeniowymi procesorami,

i w innych testach  Air potrzebuje  kilka razy mniej energii, nie wyją w nim wentylatory, jest o wiele mniejszy itd. 

Rozumiem że to nadal za mało?

Dużo ale pamiętajmy że Apple ma jak na razie w ofercie tylko M1. Mocny start ale wiadomo że chcąc rozbudować MBP16 iMac Pro a nie mówiąc już o Mac Pro będą potrzebowali czegoś mocniejszego. Chyba nie włożą tam M1. No chyba że jakoś je ze sobą połączą. MacBook Air z M1 zjada na śniadanie większość komputerów swojej klasy. Nadal jednak mało kto tę moc wykorzysta zwłaszcza w Airze. Dla wielu 2 rdzeniowe procesory Intela były aż nad to co potrzebowali. Mając taką M1 zachwycamy się my czyli garstka. Dla innych ważna jest możliwość odpalenia aplikacji z iOS. Natomiast skoro już mowa o użytkownikach Pro to oni widząc jaką moc ma M1 chcą czegoś jeszcze więcej i patrzą właśnie na mocniejsze komputery od Apple. Pytanie tylko jak szybko Apple zaspokoi ich potrzeby. 

#79 Grimlock

Grimlock
  • 74 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 11:55

W zasadzie testy Cinebench R23 (pod ARM) troszkę studzą zapał, a w zasadzie urealniły początkową euforię, wyniki na poziomie 8 rdzeniowego Intela i to z zegarem 2.3 słabo nawiązują do marketingowych mnożników. Tłumaczy to też dlaczego właśnie taki zestaw sprzętu pojawił się z M1, a nie inny... 16" z takim wynikiem wyglądałaby komicznie.

Nie powiem, że nie patrzę z zazdrością na kulturę pracy Air M1 będąc posiadaczem MBP15 2029 z Core i9. Wyniki wydajności obu maszyn są zbliżone, przepaści nie ma. Ale komfort pracy niesamowity. Air M1 z podłączonym zewnętrznym monitorem 27-32 calowym 4K nie będzie używał Radeona (jak robi MBP) i wchodził na bardzo wysokie lub maksymalne obroty z wentylatorami układu chłodzenia po uruchomieniu choćby na kilka minut jednej maszyny wirtualnej w VMware Fusion.

Jak każde urządzenie, M1 na pewno ma jakieś słabe strony - im więcej pojawi się recenzji testujących wydajność różnych narzędzi. Tym lepsze zdanie będzie można wyrobić na jego temat oraz podjąć właściwa decyzję zakupową.

Użytkownik Grimlock edytował ten post 18 listopada 2020 - 11:59

// Apple MacBook Pro 15 Touchbar (Mid-2019) - Core i9 2,3GHz, 16GB DDR4 RAM, 512GB SSD, Radeon Pro 560X // Apple iPhone 12 Pro 256GB // Apple TV 4K 32GB // AirPods // ThinkVision P27H-10 //

#80 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 12:14

Wyniki wydajności obu maszyn są zbliżone, przepaści nie ma. 

Dużo osób właśnie tak na po patrzy i tego nie rozumiem. WIesz gdzie jest przepaść? :) Pamiętasz ile było na fakturze, za tego i9? Teraz za ~ 6000 zł brutto za MBP masz te same osiągi + dużo lepiej, jak sam wspomniałeś, w komforcie, zużyciu itd. To jest zaoranie na rynku procesorów.

Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro

#81 Grimlock

Grimlock
  • 74 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 13:40

Ewidentne brak konkurencyjności przez około dziesięć lat ze strony jedynego konkurenta - AMD, spowodował, że Intel spoczął na laurach. Do tego mniej lub bardziej poważne luki bezpieczeństwa w architekturze Core np. w segmencie enterprise zaowocowało spadkiem wydajności średnio 30-40%. Już nie wspominając o kuriozalnym zaleceniu aby wyłączać Hyper-Threading ws. załatania jednej z luk. Gdy AMD wprowadziło na rynek udaną, nową architekturę Zen w postaci procesorów Epyc i Ryzen - okazało się, że Intel „nie miał w szufladzie schowanych projektów nowych rewolucyjnych procesorów”.

Zobaczymy czym Apple nas zaskoczy zastępując duet: procesor plus zewnętrzna karta graficzna. Pewnie powierzchnia takiego CPU zwiększy się aby pomieścić więcej bloków GPU. A może nie - to dopiero byłoby Big Surprise :)

// Apple MacBook Pro 15 Touchbar (Mid-2019) - Core i9 2,3GHz, 16GB DDR4 RAM, 512GB SSD, Radeon Pro 560X // Apple iPhone 12 Pro 256GB // Apple TV 4K 32GB // AirPods // ThinkVision P27H-10 //

#82 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 18 listopada 2020 - 13:42

Już widzę wyszło biadolenie... kompletnie nie rozumiem tego. M1 pozamiatał równo i jest to fakt. W najniższych półkach mamy moc z najwyższej półki w laptopach. Zaraz będzie kolejna wariacja M1 do mocniejszych laptopów - bo musi być, która też pozamiata równo. I będą narzekania, do dup* ten procek w tej nowej 16tce, ledwo dogonił maca pro w cenie 3x większej... A na końcu Mac Pro, którego moc będzie gigantyczna. Ciekawe czy wtedy powiedzą, że do dup* procek bo za 2 lata intel będzie mieć szybszy za 4x większą kasę ;) Ma Apple na to 2 lata aby przejść całkiem na ARM i moim zdaniem spokojnie da radę. ARM jest rewelacyjny w skalowaniu. To co dostaliśmy teraz w postaci M1 to jest nic. To ich pierwszy procek do kompów. Apple by nie podjęło się zmiany z Intela, jeżeli nie było by przed tym perspektyw rozwoju na wiele lat.

#83 otuadiordna

otuadiordna
  • 222 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 15:23

Już widzę wyszło biadolenie... kompletnie nie rozumiem tego. M1 pozamiatał równo i jest to fakt. W najniższych półkach mamy moc z najwyższej półki w laptopach. Zaraz będzie kolejna wariacja M1 do mocniejszych laptopów - bo musi być, która też pozamiata równo. I będą narzekania, do dup* ten procek w tej nowej 16tce, ledwo dogonił maca pro w cenie 3x większej... A na końcu Mac Pro, którego moc będzie gigantyczna. Ciekawe czy wtedy powiedzą, że do dup* procek bo za 2 lata intel będzie mieć szybszy za 4x większą kasę ;) Ma Apple na to 2 lata aby przejść całkiem na ARM i moim zdaniem spokojnie da radę. ARM jest rewelacyjny w skalowaniu. To co dostaliśmy teraz w postaci M1 to jest nic. To ich pierwszy procek do kompów. Apple by nie podjęło się zmiany z Intela, jeżeli nie było by przed tym perspektyw rozwoju na wiele lat.

Skąd ty chłopie wziąłeś te 2 lata. Mówili kilka lat. Obstawiam z 3-5. Na razie jeszcze mają do aktualizacji iMaca MNP16" iMaca Pro i Maca Pro. Myślę że taka może być kolejność. Myślę też że nie będą to dwa lata bo to wymagałoby wprowadzenia naprawdę procesów potworów. Nie ma sensu wypchać tam M1 jedynie lekko podkręconych bo będzie to bez sensu i tak będzie wtedy narzekanie bo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jasne jest że Apple zrobiło coś wielkiego. Niemniej spójrzmy na to na spokojnie. My się podniecamy że to że tamto. Tylko osoba kupująca Aira spokojnie jeszcze rok temu jechała na 2 rdzeniowym Intelu i było spoko. Wiadomo lepiej mieć lepszy sprzęt niż gorszy ale zwykłemu użytkownikowi a takich jest więcej tak naprawdę nie jest to potrzebne. Jak mówiłem dla nich odpalenie aplikacji iOS się liczy. Dla bardziej Pro ma to znaczenie. Tylko teraz czy użytkownik Pro kupi Aira? Niby co za różnica oby był wystarczająco mocny. Z drugiej jak ktoś potrzebuje większego ekranu to musi czekać na Pro 16" a jaki tam będzie procesor to zobaczymy. Może apple zrobi nas w konia i za 16" dopłacimy tylko za ekran bo dalej tam będzie M1. Nikt tego nie wie. Do tego tak mało mówi się o wirtualnej maszynie a jednak jest grupa która jej potrzebuje. Choćby dla spokoju ducha bo jak byśmy Apple nie lubili to jednak są sytuacje których nie przeskoczysz. Ja taką mam i Windows chcąc nie chcąc musi być na dysku. Na razie jednak Apple na to nie pozwala. 
Podsumowując. Super że Apple odcięło się od Intela i że ma to realne przełożenie. Ja jednak na razie nie potrzebuję takiej mocy więc się nie napalam. Znam gościa z branży który od miesięcy chodził bo nowy procek itd a ostatnie lata jechał na starym wysłużonym Airze. Przeskok duży ale nawet dla niego jak widać nic tak naprawdę nie zmieni w wydajności. Ta super wydajność będzie głównie dla tych którzy renderują obrabiają itd. Tylko że oni czekają pewne na M2 oraz sprzęty typu MBP13" tego z 4 portami MBP16" oraz wszystkie wyższe. Sam nie mam zamiaru już teraz sprzedawać swojego MBP16" bo jest coś nowego. Poczekajmy ze 2-3 lata. Wtedy zobaczymy też ilu deweloperów przeszło na nowe procesory. 

Użytkownik otuadiordna edytował ten post 18 listopada 2020 - 15:27

• cooper69 lubi to

#84 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 18 listopada 2020 - 18:52

Trzeba przyznać ze recenzje te 3 nowe sprzęty maja rewelacyjne. Miałem kupować nowego iPhone'a, ale zamiast tego wymienię moje starego mbp na mbp z m1. Szkoda ze czas oczekiwania to bite 3 tygodnie do miesiąca, ale widać zamówień jest sporo

#85 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 19 listopada 2020 - 11:28

Krótko.

MBP 11,3 na i74980HQ < MacBook Air M1.

Póki co jestem zadowolony, zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Komputer pod zewnętrzny ekran, dodatkowo Magic keyboard + touch pad.

#86 bf7a1f7821

bf7a1f7821

Trancex

• 597 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 11:46

widział ktoś może porównanie MBP 2020 basic w stosunku vs MBP M1? Jedyne jakie widziałem, to z MBP16 lub starsze. 

IP XS Max | MacBook Pro 2020 | Ipad Air2 | AW 4 SS

#87 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 11:56

widział ktoś może porównanie MBP 2020 basic w stosunku vs MBP M1? Jedyne jakie widziałem, to z MBP16 lub starsze. 

Tutaj masz Air-y https://www.youtube....h?v=UxSI45eeAts więc mniej więcej wyrobisz sobie zdanie, choć  i tak wiadomo że M1 lepszy.

#88 MC_

MC_
  • 6 916 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 11:57

Gdzies ogladalem, ze oczywiscie lepszy m1.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#89 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 12:22

Windowsy także można emulować na M1 https://www.macrumor...software-on-m1/

#90 winmaciek

winmaciek
  • 6 757 postów
Napisano 19 listopada 2020 - 12:49

1. Nie „Windowsy”, a aplikacje z Windows. 

2. Wine nie jest emulatorem. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#91 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 19 listopada 2020 - 13:15

https://www.youtube....h?v=UxSI45eeAts

Użytkownik towal edytował ten post 19 listopada 2020 - 13:23

#92 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 13:20

1. Nie „Windowsy”, a aplikacje z Windows. 

2. Wine nie jest emulatorem. 

1. Oczywiście chodziło mi o aplikacje z Windowsa.

2.emulacja tak to za duże uproszczenie ale powołałem się na cytat z w/w  źródełka "CrossOver on top of macOS, on an ARM CPU that is emulating x86 - and it works! This is just so cool "  przecież wiadomo że chodziło o implementację API Windowsa.  

#93 maxwawa

maxwawa
  • 307 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 18:24

Teraz jeszcze bardziej obrazowo można zobaczyć jak przełomowe jest rozwiązanie Apple i jaki jeszcze w nim drzemie potencjał.

Tutaj porównano wiele procesorów https://www.anandtec...ple-m1-tested/4

Testowany M1 w Macu Mini jest na poziomie ( a nawet czasami go przewyższa )  16- rdzeniowego AMD Ryzen 9 5950X który kosztuje 4199zł

czyli dopłacając 1000zł mamy nie tylko sam procesor z podobną wydajnością a kompletnego laptopa z M1 czyli podstawowego Aira.

Notabene Ryzen potrzebował  w w/w testach ponad 50W energii gdzie Apple M1 potrzebował tylko ... 8W.

Użytkownik maxwawa edytował ten post 19 listopada 2020 - 18:32

#94 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 19 listopada 2020 - 19:25

Czy ktoś z Was, mający MacBook Air z 8 rdzeniowym GPU może zrobić Geekbencha i pochwalić się rezultatem? Jestem ciekawy różnicy w wydajności między 7 rdzeniowym GPU.

#95 harti

harti
  • 347 postów

Napisano 19 listopada 2020 - 19:33

ja  bym prosił o sprawdzenie jak MBA sobie radzi z odtwarzaniem youtube 4k 60fps.. w jakim stopniu to obciąża procek ? i czy gubi jakies klatki

z góry dziękuję :D

Użytkownik harti edytował ten post 19 listopada 2020 - 19:35

#96 Grimlock

Grimlock
  • 74 postów

Napisano 20 listopada 2020 - 01:22

m1-chip-ifixit.jpg?lossy

W zasadzie konstrukcja chipa M1 tak sama w Pro i Air jak w Mini.

Moduły RAM nie stanowią monolitycznej struktury krzemowej z CPU/GPU/NE. Secure Enclave znajduje się w obrębie M1, ale już chip T2 jest oddzielnym układem na płycie głównej. M1 wygląda jak prowizorka, ale swoją funkcję spełnia, tak jak i zapewnia solidne osiągi :) W przyszłych generacjach można spodziewać się integracji, co wpłynie na poprawę wydajności (szybsza komunikacja wewnątrz układowa, mniejsze opóźnienia). Ciekawe jak rozwiążą kwestię większej pojemności RAMu? Użyją gęściejszych kości? Powiększą obudowę procesora aby pomieściła np. cztery, sześć, osiem modułów RAM? Czy podejdą ambitnie do tematu projektując układ monolityczny ze zintegrowanym RAMem skupionym w stosach?

To co szczególnie mnie interesowało - kultura pracy po podłączeniu zewnętrznego monitora 4K do MBP 13 M1:

https://forums.macru...itor.2269879/

Użytkownik Grimlock edytował ten post 20 listopada 2020 - 01:46

#97 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 178 postów

Napisano 20 listopada 2020 - 01:24

Ten link nie działa.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#98 5b46927ee6

5b46927ee6
  • 483 postów
Napisano 20 listopada 2020 - 07:03

https://forums.macru...onitor.2269879/

#99 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 20 listopada 2020 - 10:58

Kolejny dzień na Macu i kolejne zachwyty. To jest wręcz niewiarygodne, jaki przełom się dokonał. Bazowy MBA działa piekielnie szybko, nie grzeje się, ma rewelacyjny czas pracy na baterii. 

Moim skromnym zdaniem rynek PC właśnie został zaorany przez Apple i ich M1. Intel najpierw dobił AMD, teraz Apple. Technologicznie Intel nie istnieje. Brawo dla Apple, bo po konferencji i ich wykresach mocno wątpiłem w to co widziałem. Fajnie, bo jak to mówią moi znajomi "hebel z 2014" odszedł na emeryturę. Zastanawiam się, czy zostać na Air czy dać go żonie i sobie kupić Pro. Ale podoba mi się idea fan less. Świetna sprawa.

#100 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 20 listopada 2020 - 11:05

Może ktoś sprawdzić jak wygląda kwestia peryferiów? Drukarki, urządzenia wielofunkcyjne, telefony z Androidem (np. Huawei przez HiSuite) i inne bulbulatory? Byłbym bardzo wdzięczny za takie info ;)

MBA 2020 M1 16/256 GB | MBP 13" 2009 | HAMAC i5-4460 |

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych