Hejt/niehejt na brak ładowarki w pudełku z iPhone 12.
Napisano 16 października 2020 - 18:25
iPhone 15 Pro
Napisano 18 października 2020 - 18:49
Canyon sprzedaje rowery bez pedałów i jakoś żyją.
Kindle też nie ma ładowarki w pudełku, od zawsze.
Sony WX-1000M3 też nie miały.
Do trzech. Plus dwie indukcyjne.
Nie, po prostu kilka ładowarek, żeby w każdym pokoju coś było i nie trzeba już nigdy wzdychać "<brzydkie słowo> znowu zostawiłem to <brzydkie słowo> w sypialni, a już się tak wygodnie rozsiadłem..." ;-)
To może pora zrozumieć, że to od kilku lat nowy standard i warto się zaopatrzyć? PD w usb-c jest przy okazji lepsze niż QC w usb-a, same korzyści.
Yup, też żałuję. Dla mnie akurat ekologia nie srekologia, trochę się przejmuję emisją CO2 i tak dalej.
Żyjemy otoczeni elektroniką, urządzenia na prąd są wszędzie. Kilka ładowarek się przydaje w życiu, tak zwyczajnie. Mój setup, może weźmiecie inspirację:
- przy łóżku Nomad Base Station Apple Watch edition - w nocy jak śpię, przy głowie ładuje mi się telefon, airpodsy i zegarek;
- w sypialni na ziemi ładowarka od iPada z wyjściem lightning + nawyk codziennego wpinania 'zużytego' wieczornym oglądaniem urządzenia rano;
- w salonie HyperJuice GaN dający 100W rozdzielone na 2 x port usb-c i 2 x port usb-a, do niego na stałe podpięte dwa kable z wyjściem -c (IQOS, MacBook) i jeden microusb (pad do konsoli, Kindle);
- ten HyperJuice służy też na wyjazdach, bo ma wielkość mniej-więcej paczki fajek, także wrzucam do plecaka i wio;
- na biurku w domowym biurze Anker z jednym kablem c-c, głównie do wpięcia myszki albo słuchawek nausznych raz na tydzień, kiedy trzeba;
- na biurku w pracy indukcja z Ikei na szybkie podładowanie airpodsów/telefonu, skoro i tak tam siedzę (no, teraz nie, ale jak się chodziło do biura, to siedziałem) - taka ładowarka kosztuje4925 (właśnie sprawdziłem, a tu cyk, taniej niż było) złotych! To nie są żadne pieniądze dla nas, bandy ludzi, która bez mrugnięcia kupuje telefon za kilka tysięcy - można sobie kupić kilka i porozkładać wszędzie;
- paradoksalnie prawie nie używam ładowarki od MacBooka - ładuję go albo z HJ albo z monitora, ona leży w plecaku, żeby ewentualnie w terenie coś mieć, ale zarówno HyperJuice jak i Anker są zwyczajnie mniejsze i łatwiej w domu schować, żeby nie leżały na widoku ;-)
- jak widać, nigdzie mi nie wystaje lighting do telefonu - ja nie wiem, co Wy robicie na swoich, ale mój dwuletni Xs bez problemu trzyma cały dzień i zwyczajnie nie mam potrzeby go w ciągu dnia ładować.
Nie wiem zatem, jak przy takim zabezpieczeniu się mógłbym marudzić na to, że w telefonie nie dostanę kolejnej kosteczki, której i tak nigdy z niego nie wyjmę. Przyjmuję, że niektórzy z Was 'mają jedną', ale absolutnie tego nie rozumiem i po prostu polecam zmienić podejście, tak ogólnie.
Dzień dobry, ponieważ trafiłam na to forum, żeby zakupić ładowarkę do "bękarta" z rodziny Apple to postanowiłam się tu odezwać.
Co prawda mój "bękart" (pierwszy fon z rodziny Apple bez nazwiska na pleckach - pewnie go nie dostał, bo Cook się go wstydzi, a Jobs w grobie się przewraca)
ma w zestawie ładowarkę, ale ponieważ to mój 1 IP, a APPLE NIE DBA o środowisko i produkuje Iphony z tak słabymi bateriami, że chcemy czy nie chcemy musimy otaczać się górą elektrośmieci jak mój przedmówca wyżej, który twierdzi, że On i owszem popiera ekologię, ale elektorośmieci gromadzi na potegę - ciekawe podejście ciekawe,
Drogi Panie nie ważne czy kolejna ładowarka nazywa się Apple czy szajsung IKEA to i tak i tak elekrośmieć, a nawet większy, bo szybciej trzeba będzie wymienić na nową. Opinii to te ładowarki dobrych nie mają,
Apple twierdzi, że ekologia, ładowanie bezprzewodowe, Fajnie tyle, że ładowania bezprzewodowego nie ma. Byłoby gdyby wymyślili IP kinetyczne tak jak np. zegarki.
A tak, no cóż mamy ładowanie indukcyjne, do którego potrzebujemy kolejnego elektrośmiecia. Tak ładowanie indukcyjne to więcej elektrośmieci na których ktoś zarobi.
Kiedyś potrzebowaliśmy tylko zasilacza i kabla, czyli 2 elektrośmieci. Teraz potrzeby jest jeszcze 3 - tacka do ładowania. I gdzie tu ekologia?
Chcą nas rżnąć, niech rżną skoro jesteśmy tak głupi i się dajemy, ale niech kitu o ekologii nie wciskają. Nikt mądry tego nie kupi.
- meg lubi to
Napisano 18 października 2020 - 19:12
twierdzi, że On i owszem popiera ekologię, ale elektorośmieci gromadzi na potegę - ciekawe podejście ciekawe
Yyy. W którym miejscu napisałem, że 'gromadzę elektrośmieci'? Mam tyle ładowarek, ile chcę/potrzebuję, nic nie 'gromadzę'. Na przykład dzięki temu, że w iPhone 12 nie dostanę kolejnej, która jest mi zbędna.
Kiedyś potrzebowaliśmy tylko zasilacza i kabla, czyli 2 elektrośmieci. Teraz potrzeby jest jeszcze 3 - tacka do ładowania.
No nie. Wystarczy telefon i 'tacka', czyli nadal dwa. Nie miałbym problemu, jakby tego kabla też nie dawali.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 18 października 2020 - 20:14
Yyy. W którym miejscu napisałem, że 'gromadzę elektrośmieci'? Mam tyle ładowarek, ile chcę/potrzebuję, nic nie 'gromadzę'. Na przykład dzięki temu, że w iPhone 12 nie dostanę kolejnej, która jest mi zbędna.
No nie. Wystarczy telefon i 'tacka', czyli nadal dwa. Nie miałbym problemu, jakby tego kabla też nie dawali.
A ta Twoja tacka bez kabka i zasilacza to jak działa? Na powietrze, energię słoneczną, a może kintetyczną? Proszę zdradź tajemnicę, ponieważ po zakup takowej na biurko do pracy się tu znalazłam.
Widzisz gdy Apple naprawdę dbało o środowisko, to robiłoby tak dobre baterie, że ta tacka w ogóle nie byłaby mi potrzebna. Naładowałbym telefon raz na tydzień w domu dołączoną do niego ładowarką, o zakupie dodatkowej nigdy bym nie pomyślała i świat byłby czysty a ludzie szczęśliwi:)
- meg lubi to
Napisano 18 października 2020 - 20:20
"Tacka" (jakie to określenie jest złe, to ja nawet nie...) ma dopinany (Nomad) albo 'wbudowany', w sensie wlutowany na stałe (Ikea) kabel i zasilacz (po 'zakup takowej' zapraszam do wątku 'Ładowarki bezprzewodowe', jest kilka fajnych modeli wymienionych).
Napisałaś, że przy ładowaniu indukcyjnym potrzebuję 1) telefonu; 2) kabla; 3) ładowarki (z całym dobrodziejstwem inwentarza - tak zrozumiałem), czyli trzech produktów. No i to jest nieprawda, bo 2), czyli kabel, jest wtedy zbędny.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 18 października 2020 - 20:20
Oczywiście Ty nigdzie nie napisałeś , że gromadzisz elektośmieci. To ja na podstawie Twego postu twierdzę, że gromadzisz ich tony, choć niby popierasz ekologię.
Ja czyli ktoś kto ostatnie 10 lat przeżył tylko z 2 telefonami i tylko 2 ładowarkami. Czytaj jeden telefon pada, kupujesz drugi tylko z jedną ładowarką i jesteś szczęśliwy
A świat o wiele czystszy. Te Twoje wszystkie ładowarki, z których jesteś tak dumny będą prędzej czy później elektrośmieciami czy tego chcesz czy nie, będą.
- meg lubi to
Napisano 18 października 2020 - 20:23
Ach, czyli takie "błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli". Luz, buduj sobie teorie jakie tam chcesz, ja wiem swoje.
Napisano 18 października 2020 - 20:28
"Tacka" (jakie to określenie jest złe, to ja nawet nie...) ma dopinany (Nomad) albo 'wbudowany', w sensie wlutowany na stałe (Ikea) kabel i zasilacz (po 'zakup takowej' zapraszam do wątku 'Ładowarki bezprzewodowe', jest kilka fajnych modeli wymienionych).
Napisałaś, że przy ładowaniu indukcyjnym potrzebuję 1) telefonu; 2) kabla; 3) ładowarki (z całym dobrodziejstwem inwentarza - tak zrozumiałem), czyli trzech produktów. No i to jest nieprawda, bo 2), czyli kabel, jest wtedy zbędny.
A to jednak ta tacka ma ten kabel i zasilacz też musi mieć jeśli 1 raz kupujesz. Inaczej się nie da. Prawda? Czyli jednak są 3 elektrośmieci. Bo nie ważne, czy kabel na stałe czy odpinany ale musi być, zasilacz też musi być żeby całość działała
Użytkownik Ciri edytował ten post 18 października 2020 - 20:29
Napisano 18 października 2020 - 21:08
Witajcie! Czytam sobie "was" oraz całe forum od jakiegoś czasu i jestem delikatnie przerażony. Rozumiem, że aktualna sytuacja w kraju i na świecie, ma wpływ na sposób i ton wypowiedzi. Nerwy piękności szkodzą . Koniec off-topa. Tegoroczny ruch apple uważam za słuszny. Moim zdaniem ma to trochę charakter "wychowawczy". Jeśli nie masz ładowarki i będziesz zmuszony zapłacić za nią biletami narodowego banku polskiego, to jest szansa, że zaczniesz ją bardziej szanować. Dzięki temu, zamiast kupować kolejną i kolejną, nauczysz się dbać o tą jedną konkretną. Ja dalej aktywnie używam ładowarki, kupionej jako zapasową dla iphona 5 (jako głównej i jedynej)!!! . Zasłanianie się ilością elektrośmieci jest bez większego sensu, ponieważ i tak każdy zrozumie to na swój własny (właściwy lub niewłaściwy) sposób. O środowisko trzeba zadbać i tego nawet nie mam zamiaru negować. Na początek proponuje ogarnięcie własnego "talerza" bez zaglądania jak ktoś ogarnia swój . Podsumowując, jeśli stać Cię na konia, to stać Cię na owies i poidło. Kup jedno solidne to przeżyje i Ciebie i "konia". Dziękuję i życzę spokojnego wieczorku forumowicze!
- Bazagazeal lubi to
Napisano 18 października 2020 - 22:38
jeśli stać Cię na konia, to stać Cię na owies i poidło
O to to. Przy telefonie za 3600 (najtańsza opcja), 99 zł to 'grosze'. To niecałe 3%. Tylko niecałe 3%.
- MasterM lubi to
Napisano 18 października 2020 - 23:49
.
Użytkownik dobrakawa edytował ten post 18 października 2020 - 23:49
Pro 2012, 14 Pro
Napisano 19 października 2020 - 04:22
O to to. Przy telefonie za 3600 (najtańsza opcja), 99 zł to 'grosze'. To niecałe 3%. Tylko niecałe 3%.
Takie same tłumaczenie jak ktoś Ci napluje na głowę, a Ty powiesz, że pada deszcz.
- meg lubi to
Napisano 19 października 2020 - 04:51
- meg, Krzysztof II i MasterM lubią to
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 19 października 2020 - 06:14
- meg lubi to
iPhone 15 Pro
Napisano 19 października 2020 - 08:03
A ja powiem tak. Po co Wam kolejny kabel Lightning - USB-A? Ja mam takich kilka i o wiele bardziej się cieszę, że Apple dodaje przyszłościowy kabel. Jakby dali stary to bym musiał zapłacić 200zł za kabel i ładowarkę a tak to zapłacę tylko 100zł bo i tak już dawno chciałem przejść na szybsze ładowanie i cieszę się, że nie muszę więcej wydawać. Jakiego by kabla nie dali to i tak ludzie by byli niezadowoleni bo jedni by woleli ten a inny tamten. Ładowarek macie na pęczki a kabli zero? Oczywiście też jestem niezadowolony, że dostaję niekompletny zestaw ale tak jak pisałem na początku - fajnie, że kabel jest na USB-C.
MacBook Air M1 | iPhone 12 mini | Apple TV 4K
Napisano 19 października 2020 - 08:05
Ale zdaje się, że tutaj nikt nie krytykuje idei kabla usb-c tylko brak ładowarki w zestawie.
A jeśli chodzi o ekologię, to faktycznie - osobne pudełko do ładowarki i osobna wizyta kuriera (spaliny) są taaaakie ekologiczne.
- meg lubi to
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 19 października 2020 - 09:05
- meg lubi to
Napisano 19 października 2020 - 09:40
Ale zdaje się, że tutaj nikt nie krytykuje idei kabla usb-c tylko brak ładowarki w zestawie.
A jeśli chodzi o ekologię, to faktycznie - osobne pudełko do ładowarki i osobna wizyta kuriera (spaliny) są taaaakie ekologiczne.
Jeśli Apple jest takie pro eko to proponuję nowe modele co trzy lata, zamiast co roku
- MasterM lubi to
Napisano 19 października 2020 - 20:50
Napisano 19 października 2020 - 21:05
Ale bym się cieszył <3
I koniecznie tylko eSim, żeby nie było żadnej durnej tacki wyjmowanej szpilką.
Napisano 20 października 2020 - 04:15
I „mokry sen” Ive’a stanie się rzeczywistością a iPhone będzie nam królował jako monolit stali i szkła XD.
Oby nie cegła
Napisano 20 października 2020 - 14:36
Ja proponowałem co dwa lataJeśli Apple jest takie pro eko to proponuję nowe modele co trzy lata, zamiast co roku
Napisano 21 października 2020 - 19:51
Od którego modelu IP było USB-C w ładowarce?
Mam teraz 1.5 roczny S10e i z ciekawości sprawdziłem jakie gniazdo jest w ładowarce (ani razu nie używałem bo tylko indukcja) i tam USB-A
A myślałem, że już wtedy USB-C było z obu stron a tu zonk
Użytkownik Plumo edytował ten post 21 października 2020 - 19:51
S10E
Napisano 21 października 2020 - 19:54
Napisano 21 października 2020 - 19:55
Od którego modelu IP było USB-C w ładowarce?
Mam teraz 1.5 roczny S10e i z ciekawości sprawdziłem jakie gniazdo jest w ładowarce (ani razu nie używałem bo tylko indukcja) i tam USB-A
A myślałem, że już wtedy USB-C było z obu stron a tu zonk
Moim zdaniem od 11/11 Pro. W sensie że ładowarka USB-C, bo iPhone ma lightning.
Użytkownik soczekpl edytował ten post 21 października 2020 - 19:55
Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych