Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#1076 superszerszen

superszerszen
  • 31 postów

Napisano 27 listopada 2020 - 21:32

Ja tam nie wierzę LiDARowi, pokazuje 2cm mniej niż mam w dowodzie :P

#1077 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 918 postów
  • SkądŻory

Napisano 28 listopada 2020 - 11:45

Ja tam nie wierzę LiDARowi, pokazuje 2cm mniej niż mam w dowodzie :P

Może od wyrobienia dowodu „zdeptaleś się” już te 2 centy ;)
  • krzysztofsds lubi to

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#1078 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 28 listopada 2020 - 22:57

Byłem dzisiaj w galerii i porównywałem Pro vs Max i musze przyznać, że w życiu nie widziałem takiego kloca (MAX) i tak strasznie nieporęcznego...

Ja zawsze lubiłem duże smartfony ale to już przesada :). Może gdyby ramki były zaokrąglone to uchwyt byłby pewniejszy ale w tym wypadku ciężko było mi nawet wcisnąć na zieloną słuchawkę aby wykonać połączenie a gdzie jeszcze jak dojdzie pokrowiec

Niestety, jeżeli się zdecyduje to na 90% będzie to wersja mniejsza

Prośba do użytkowników 12 Pro

Czy YouTube też umożliwia odtwarzanie 4k?

#1079 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2020 - 23:18

Byłem dzisiaj w galerii i porównywałem Pro vs Max i musze przyznać, że w życiu nie widziałem takiego kloca (MAX) i tak strasznie nieporęcznego...

Ja zawsze lubiłem duże smartfony ale to już przesada :). Może gdyby ramki były zaokrąglone to uchwyt byłby pewniejszy ale w tym wypadku ciężko było mi nawet wcisnąć na zieloną słuchawkę aby wykonać połączenie a gdzie jeszcze jak dojdzie pokrowiec

Niestety, jeżeli się zdecyduje to na 90% będzie to wersja mniejsza

Prośba do użytkowników 12 Pro

Czy YouTube też umożliwia odtwarzanie 4k?

Nie, 12 pro ma ekran o rozdzielczości 2532x1170, więc może odtworzyć i odtwarza Full HD. 

#1080 Skopek69

Skopek69
  • 23 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 07:47

Wczoraj miałem okazje w końcu zobaczyć 12 mini i max. Po przeczytanych postach miałem wątpliwości co do 12 pro max, bo zamówiłem dla siebie i żony po sztuce. Ale po przymierzeniu i kilkuminutowej zabawie, o co chodzi, telefon jak telefon, żadna cegła, żona ma 160 cm wzrostu, małe kobiece dłonie i stwierdziła to samo. Na mini wg nas w ogóle szkoda pieniędzy, ale co kto lubi. Obecnie używam 11 pro max i telefon nosze w kieszeni od spodni, czy to dżinsy opinające, luźne czy dres i bardzo często w ogóle nie czuje ze mam telefon przy sobie, serio, aż muszę sprawdzać ręka czy w ogóle go mam. Wiec jak ktoś ma wątpliwości co do rozmiaru maxa, niech nie słucha opinii innych, tylko sam to oceni w sklepie. Jedyne wątpliwości dotyczą tego czy jest w ogóle sens wymiany, bo zmiany są rzeczywiście niewielkie, notch, brak 120hz itd. Plus taki ze zamówiłem telefony w dobrej cenie, wiec przesiadka z 11 pro max na 12 pro max nie bedzie kosztowna.

Użytkownik Skopek69 edytował ten post 29 listopada 2020 - 09:24

#1081 Tomeku

Tomeku
  • 53 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 08:52

Nie, 12 pro ma ekran o rozdzielczości 2532x1170, więc może odtworzyć i odtwarza Full HD.

Można włączyć 4k. Jakość jest zauważalnie lepsza niż FullHD.

Załączone pliki

#1082 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 09:29

Dzieki :)

Jeszcze mam pytanie do użytkowników DUAL SIM

Jak to jest w praktyce? o 5G to już wiem, że nie działa natomiast czy jest możliwość uruchomienia funkcji "dwie karty sim zawsze włączone"? przynajmniej tak to się nazywa w moim Samsungu. Polega to na włączonych cały czas obu kart sim, w przypadku gdzie np odbieram na 1 karcie sim połączenie i rozmawiam, zaraz ktoś chce się dodzwonić na kartę sim nr 2 to po chwili dostaje informację, że użytkownik prowadzi rozmowę (włączone jest przekierowanie na kartę sim która obecnie jest aktywna) i słyszę / widzę to połączenie oczekujące

Mam kartę służbową jak i prywatną więc obie muszą być cały czas aktywne

#1083 Blue

Blue
  • 555 postów
  • SkądPoznań, Warszawa, Murcia ES

Napisano 29 listopada 2020 - 09:56

Działa 4K na YT, a jak mamy materiał HDR to ekran pokazuje pazurki :)

Co do 5G to działa, dlaczego miało by nie działać? Zależy od tego czy jesteśmy w zasięgu oraz czy mamy odpowiednią taryfę u operatora. Z Plusem ponoć są tylko problemy.

Dual sim wymaga drugiej karty esim. Aktualnie to tylko Orange oferuje. I chwilowo (do czasu update softu) 5G przechodzi w LTE jeżeli obie karty są włączone.

#1084 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 11:50

Pytanie zasadnicze, czy będą działać 2 karty jednocześnie jak to jest w Samsungu?

Nigdzie nie moge znależć info o tym

#1085 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 177 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 13:25

iPhone nie ma dual sim. Można mieć drugą kartę jako eSim. Po szczegóły załóż sobie odpowiedni wątek w 'Pytaniach i problemach', bo tutaj są 'Dyskusje ogólne', więc nie zadaje się pytań 'problemowych'.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1086 winmaciek

winmaciek
  • 6 754 postów
Napisano 29 listopada 2020 - 14:18

Nie żebym się kłócił, ale samo Apple określa to jako "Dual SIM". https://support.appl.../pl-pl/HT209044

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1087 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 14:25

iPhone nie ma dual sim. Można mieć drugą kartę jako eSim. Po szczegóły załóż sobie odpowiedni wątek w 'Pytaniach i problemach', bo tutaj są 'Dyskusje ogólne', więc nie zadaje się pytań 'problemowych'.

Jak nie ma jak ma. Skoro mam kartę plus GSM i kartę esim Orange i obie działają to jest dual sim.

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#1088 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 177 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 14:28

Użyłem skrótu myślowego, że 'dual <fizyczny> sim', przepraszam za ewentualną konfuzję.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#1089 Fifty-50

Fifty-50
  • 3 314 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 listopada 2020 - 15:06

Ok, można włączyć, ale jak masz zobaczyć zauważalnie lepszą jakość, skoro iPhone ma nadal ekran obsługujący niewiele ponad Full HD?

#1090 winmaciek

winmaciek
  • 6 754 postów
Napisano 29 listopada 2020 - 15:15

Wyższy bitrate pliku. Nie zawsze będzie to oczywiste, ale w trudniejszych momentach (np. ciemne sceny) może być mniej widać efekty kompresji.

Nie jest to idealne porównanie, ale to trochę tak, jak supersampling jako metoda antyaliasingu. Uzyskujesz lepszy wizualnie obraz poprzez wyrenderowanie go w dużo wyższej rozdzielczości (np. 4K) i zmniejszenie go do niższej (np. 1080p). Pozornie nie ma to sensu, ale dodatkowe informacje pomagają zredukować aliasing i ulepszyć jakość obrazu. 

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1091 Tomeku

Tomeku
  • 53 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 16:51

winmaciek bardzo ładnie opisał temat. Je ze swojej strony dodam, że lepiej, aby 4K było skalowalne w dół do rozdzielczości ekranu, niż FullHD rozciągane.

#1092 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 29 listopada 2020 - 18:29

Udostępniam Wam krótki filmik, który nagrałem za pomocą 12 Pro Max w celu przetestowania stabilizacji wideo. Zwróćcie uwagę na prawy górny róg, w którym widać fragment mocowania telefonu do szyby samochodu. Mocowanie jest sztywne i telefon nie porusza się względem niego. Na filmie widać wyraźne przesunięcia kompensujące bujanie się samochodu na nierównościach. Całość wygląda, moim zdaniem, bardzo stabilnie. Dodatkowo, jakość tego nocnego nagrania jest według mnie bardzo dobra, pomijając oczywiście wątpliwą stronę merytoryczną i fakt, że widok jest zza niezbyt czystej szyby. ;-)

https://youtu.be/5xrD4ql1hNA

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 29 listopada 2020 - 18:31

#1093 dobrakawa

dobrakawa
  • 829 postów

Napisano 29 listopada 2020 - 18:57

Coś te drogi u Ciebie zbytnio dziurawe nie są. Ja bym musiał to u siebie potestować ;)

Pro 2012, 14 Pro

#1094 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 898 postów
Napisano 29 listopada 2020 - 19:06

Coś te drogi u Ciebie zbytnio dziurawe nie są. Ja bym musiał to u siebie potestować ;)

No nie była to jazda terenowa, ale choćby na tych dwóch progach zwalniających na początku dobrze widać stabilizację w akcji. Ale wibracje mocowania są widoczne na całym filmie.

Użytkownik Mikołaj Maciejko edytował ten post 29 listopada 2020 - 19:31

#1095 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 30 listopada 2020 - 13:27

Nie wiem czy to dobry temat ale na 12 pro nie działa mi face id w aplikacji Mbanku.....

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1096 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 177 postów

Napisano 30 listopada 2020 - 14:26

Mi działa. Jak chcesz bardziej debugować, to w 'Pytaniach i problemach'.

#1097 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 30 listopada 2020 - 15:18

moje pierwsze wrażenia z obsługi iphone'a 12 pro max są takie, że faktycznie nie jest wiele większy. Przyzwyczaić się do nowego rozmiaru można szybko. Natomiast jest na pewno mniej poręczny niż poprzednie modele (ja przesiadałam się z XS Max) ze względu na kanciastość. Nadal nad tym ubolewam, że taką zmianę wprowadzili, ale cóż. Telefon nie leży tak wygodnie w dłoni jak te z okrągłymi brzegami. Nawet w silikonowym etui Apple, które też zakupiłam. Czuć po prostu te kąty. Ogólnie również zmiany rozmiaru też nie rozumiem. Ten w XS Max był dla mnie idealny i zastanawiam się czy nie musieli się na to zdecydować ze względu np. na powiększenie aparatu. Bo myślę, że naprawdę niewielu osobom potrzeba większego telefonu. Natomiast dramatu absolutnie nie ma, jak ktoś tu wcześniej próbował insynuować... 

Chce jeszcze wspomnieć o etui, bo to jest dla mnie rzecz dość ciekawa i niejako rozczarowująca. Po pierwsze ramki etui nie wchodzą mocno na ekran. W zasadzie wcale. Nawet nie przykrywają dobrze całej ramki stalowej. A to oznacza, że będzie się tam zbierać sporo brudu imho. Druga rzecz, że czuć te brzegi etui. Nie jest to tak fajnie zlane z ekranem jak to było w XS Max. Nie umiem tego dobrze wyjaśnić, ale jak ktoś posiada to pewnie wie o czym mówię. Może to znowu kwestia kanciatego kształtu, ale nie jest to wygodne. Tak samo - otwarte etui na dole do modelu XS Max w ogóle mi nie przeszkadzało. Wręcz przeciwnie, przy odblokowaniu telefonu szło gładziutko. Tutaj człowiek "haczy" o etui. Takie drobiazgi, ale wpływają na przyjemność z użytkowania.

Z plusów, na pewno, telefon jest zauważalnie szybszy. Po prostu torpeda. Poza tym bateria na mega plus. Zwykle musiałam ładować telefon raz dziennie. Tu bateria starcza na 1,5 dnia, a może da radę wyciągnąć na ładowanie co 2 dzień.

Aparatu nie miałam jeszcze okazji naprawdę przetestować, ale zdjęcia szerokokątne zrobiły na mnie wrażenie. Co mnie denerwuje, choć to raczej kwestia ios 14 a może się mylę, to włączający się czas naświetlenia (1 sekunda robi różnice). Który czasem jest niepotrzebny. Przy przedniej kamerze twarze nie wychodzą lepiej, a gorzej. Chciałabym to wyłączyć na stałe i włączać wtedy kiedy faktycznie potrzebuje.

#1098 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 01 grudnia 2020 - 15:36

Wczoraj otrzymałem nowy telefon od apple i drugi egzemplarz również przy rozmowach, czy wczytywaniu stron na lte piszczy i szumi.. Albo mam takiego pecha, albo nowe modemy są tak beznadziejne.. Najgorzej jest przy rozmowach.. mam 6s służbowego i cisza przy rozmowach, a tutaj słychać szumy i lekkie piszczenie w tle. 

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#1099 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 grudnia 2020 - 22:33

ja dzisiaj pierwszy raz doświadczylam piszczenia i szumienia przy robieniu kopi zapasowej na macu przez kabel. i nie musialam przykladac ucha do telefonu bo w cichym pokoju bylo slychac.

przy rozmowach nie mialam dotychczas tego problemu. dziwne.

#1100 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 02 grudnia 2020 - 07:17

Jeśli będziesz w cichym pomieszczeniu, wyłączysz wifi i przyłożysz telefon do ucha, to będzie to słyszalne :)

Ewentualnie odpal sobie speedtest na lte i przyłóż głośnikiem do rozmów do ucha :)

Nie wierzę, że można takie modemy wypuścić..telefony za 500 zł nie piszczą ;)

Byłem w stanie uwierzyć jeszcze, że mam wadliwy egzemplarz, ale drugi przyszedł i to samo?

Użytkownik rafal886 edytował ten post 02 grudnia 2020 - 07:17

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych