Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * - - - 1 głosy

iPhone 12 Pro/12 Pro Max – dyskusja.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1206 odpowiedzi w tym temacie

#1101 _Artek_

_Artek_
  • 1 048 postów

Napisano 02 grudnia 2020 - 08:11

Niestety, to "normalne" i na 99% to qualcome tak piszczy.

Wczoraj jak przeczytałem Twój post wykonałem kilka telefonów, i faktycznie przy jednym. z nich było słychać taki cichy wysoki dźwięk zaraz po rozłączeniu u mnie na szczęście nie przebija się on ani do rozmów ani do filmów kręconych iPhone'em.

Zrobiłem. ten sam test po wyłączeniu danych komórkowych i przy wifi jest cisza.

Uwzględniając fakt że wszystkie iPhony wypuszczane są z tym samym chipem qualcoma należy przyjąć że to "nowość tak piszczy" czyli 5G możesz wymienić jeszcze raz ale to raczej niewiele da. 

 Macbook Pro 15" Mid 2018  iPhone 16 Pro   AirPods MAX

#1102 burton70

burton70
  • 143 postów
  • SkądCzeski Cieszyn, CZ

Napisano 02 grudnia 2020 - 08:18

Jeśli będziesz w cichym pomieszczeniu, wyłączysz wifi i przyłożysz telefon do ucha, to będzie to słyszalne :)
Ewentualnie odpal sobie speedtest na lte i przyłóż głośnikiem do rozmów do ucha :)
Nie wierzę, że można takie modemy wypuścić..telefony za 500 zł nie piszczą ;)
Byłem w stanie uwierzyć jeszcze, że mam wadliwy egzemplarz, ale drugi przyszedł i to samo?

Na Waszym miejscu cieszył bym się dobrym słuchem :) Ja nic takiego nie słyszę.

MacBook Pro 14" M3 | iPhone 16 Pro 256 GB

#1103 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 02 grudnia 2020 - 08:30

Na Waszym miejscu cieszył bym się dobrym słuchem :) Ja nic takiego nie słyszę.

Akurat w tym jednym przypadku chyba bym wolał mieć gorszy słuch.. :P

Iphone 13 Pro Max Sierra Blue 256gb  MacBook Pro M1 13 16gb 256gb  AirPods 2 

#1104 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 grudnia 2020 - 12:42

Jeśli będziesz w cichym pomieszczeniu, wyłączysz wifi i przyłożysz telefon do ucha, to będzie to słyszalne :)

Ewentualnie odpal sobie speedtest na lte i przyłóż głośnikiem do rozmów do ucha :)

Nie wierzę, że można takie modemy wypuścić..telefony za 500 zł nie piszczą ;)

Byłem w stanie uwierzyć jeszcze, że mam wadliwy egzemplarz, ale drugi przyszedł i to samo?

więc zrobiłam taki test, wykonałam nawet jeden telefon. I absolutnie nie pojawia się takie piszczenie. Tylko w momencie kopiowania danych na maca. Poza tym w ogóle. 

#1105 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 02 grudnia 2020 - 12:59

Z jakiej sieci korzystasz?

#1106 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 02 grudnia 2020 - 16:55

t-mobile

#1107 rafal886

rafal886
  • 1 315 postów

Napisano 02 grudnia 2020 - 17:01

U mnie w t-mobile nie słychać piszczenia, bo nie chce się załączyć VoLTE. Jak rozpoczynam rozmowę to przełącza na 3G. W Orange jak rozmawiam to dane zostają na lte i słychać wtedy jak modem pracuje. U Ciebie jak zaczynasz rozmowę to przełącza się z lte na 3G, czy zostaje na lte?

#1108 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 4 897 postów
Napisano 02 grudnia 2020 - 17:08

Czy na to piszczenie nie było gdzieś aby dedykowanego wątku? Litości!

#1109 Cukierek

Cukierek
  • 73 postów

Napisano 02 grudnia 2020 - 18:20

Mnie od czytania tego wątku zaczyna już piszczeć w uszach.

• 6c1fb0760d lubi to

#1110 winmaciek

winmaciek
  • 6 752 postów
Napisano 02 grudnia 2020 - 20:38

Starczy tego dobrego. To jest wątek na wrażenia i opinie. Nie będę kasował tego, co jest, ale jak chcecie dalej dyskutować o piszczeniu, to załóżcie sobie nowy wątek w dziale "Pytania i problemy".

MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular

Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware. 

#1111 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 10:25

Wczoraj zakupiłem mojego pierwszego Iphone, wersja 12 pro. Pierwsze wrażenia są niestety mocno średnie, brakuje mi wielu rzeczy które miałem w Samsungu - być może to kwestia przyzwyczajenia ale trochę zaczęło mnie to irytować

Dam mu jeszcze chwile na poprawienie się, zobaczymy za kilka dni. Na chwilę obecną mam ochotę go spakować i sprzedać :)

Ogólnie telefon jest bardzo responsywny, widać że system działa dużo szybciej i płynniej ale to chyba jedyny plus na tą chwile.

Decyzja o zmianie była podyktowana chęcią uruchomienia w samochodzie bezprzewodowego Apple Carplay (niestety AA nie działa po WiFi) i co najciekawsze to nawet to nie działa poprawnie bo podczas słuchania muzyki co jakiś czas się zacina ( coś jakby płyta CD była brudna)

Kolejna sprawa która bardzo mi przeszkadza to jakość połączeń. W innych telefonach które posiadałem jakość była bardzo wysoka, miałem wrażenie, że ktoś stoi obok mnie a tu mam jakiś dziwny pogłos i sama jakość dużo gorsza

Bardzo mi brakuje Always On Display - tu muszę co chwile wybudzać telefon i sprawdzać czy nie mam jakiejś wiadomości czy nieodebranego połączenia

Kolejna sprawa to brak podpowiedzi przy wybieraniu numeru (trzeba szukać osobę bezpośrednio w książce)

Nie chce już wspominać o tym, że w pokrowcu trzyma się ten telefon dużo gorzej niż sporo większy s20+ (znowu wracam do tematu z zaokrąglonymi ramkami)

Idiotyczny program Move to IOS który nie potrafi poprawnie przegrać wiadomości sms 

Brak informacji ile % mamy baterii oraz ile pozostało do końca ładowania

Mi osobiście również brakuje przycisku cofnij - ale to już jest kwestia przyzwyczajenia

Na plus musze pochwalić Face ID, działa to perfekcyjnie nawet w zupełnych ciemnościach 

Odnośnie baterii ciężko mi się wypowiedzieć bo za krótko go posiadam ale zostawiając oba modele na noc w pełni naładowane to Iphone miał 7% więcej względem Samsunga

To są oczywiście moje spostrzeżenia, ktoś inny może w ogólę nie potrzebować takich opcji.

Pożyjemy zobaczymy, jak na razie to 80% jest pewnie, że będe chciał się go pozbyć niestety

Zapomniałem jeszcze dopisać jedną rzecz... ładowanie indukcyjne w samochodzie! makabrycznie wolne - chyba iPhone specjalnie przyblokował moc ładowania jeżeli nie ma się magsafe

Dzisiaj przez czas ok 30 min naładował mi się 5%

#1112 mls

mls

• 1 313 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 grudnia 2020 - 11:35

Wczoraj zakupiłem mojego pierwszego Iphone, wersja 12 pro. Pierwsze wrażenia są niestety mocno średnie, brakuje mi wielu rzeczy które miałem w Samsungu - być może to kwestia przyzwyczajenia ale trochę zaczęło mnie to irytować

(...)

Niestety, przesiadka z Androida nie dla każdego jest taka prosta i jak widać pewne przyzwyczajenia z innych urządzeń stanowią największą barierę - być może nie do przeskoczenia. Nic na siłę przecież, a produktom Apple też daleko do ideału.

Tylko wyjaśnię dwie sprawy: informacja procentowa o stanie baterii jest, ale dopiero po rozwinięciu "Centrum sterowania" a prędkość ładowania indukcyjnego wynika z ładowarki a nie telefonu. Większość ladowarek indukcyjnych w samochodach ma moc tylko 5W. W temacie CarPlay ewentualne przycinki podczas odtwarzania są problemem systemu audio w samochodzie lub połączenia z telefonem - po kablu nie miałem nigdy problemów.

#1113 PL95

PL95
  • 254 postów
  • SkądKraków/ Düsseldorf

Napisano 03 grudnia 2020 - 12:10

Decyzja o zmianie była podyktowana chęcią uruchomienia w samochodzie bezprzewodowego Apple Carplay (niestety AA nie działa po WiFi) i co najciekawsze to nawet to nie działa poprawnie bo podczas słuchania muzyki co jakiś czas się zacina ( coś jakby płyta CD była brudna)

Idiotyczny program Move to IOS który nie potrafi poprawnie przegrać wiadomości sms 

Pod Twoim postem poncio mogłaby się podpisać moja dziewczyna, która przeszła z Samsunga s9 na iPhone'a 12, ponieważ ma praktycznie takie same spostrzeżenia co Ty. Mi również co raz trudniej bronić ograniczeń iOSa w porównaniu z Androidem zwłaszcza od kiedy zostałem zasypany pytaniami jak wykonać jakąś funkcję na iPhonie, której koniec końców się nie dało wykonać, a którą można było wykonać na Samsungu. Po premierze nowego Samsunga planuje sprzedaż 12stkę i wrócić do Samsunga.

Jeżeli natomiast chodzi o mnie, to mogę się odnieść do dwóch punktów zacytowanych powyżej:

- CarPlay przerywało mi gdy korzystałem ze Spotify. W chwili przejścia na Apple Music (i siłą rzeczy Apple Podcasts) przerywanie ustało. Dlatego też obstawiam, że błąd leży po stronie Spotify. 

- Aplikacja "Move to iOS" w naszym przypadku (transfer z s9 na iP 12) nie zadziałała. Tyle w temacie.

 iPhone 16 Pro Max  iPad Pro 11“ Space Grey 256GB  Apple Watch Series 7 45mm  MacBook Pro 15“ 2019  AirPods Pro 2  

#1114 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 14:32

Czyli nie tylko ja mam te same wnioski i spostrzeżenia. Mój Iphone dzisiaj ląduję z powrotem do pudełka i wystawiam go na allegro

Odnosnie Carplay - tak samo mi przerywa podczas połączeń głosowych (co kilka sekund trzaski) i w youtube Music

Jak przełączę na sam BT to działa ok (przy carplay wyłącza BT - dziwne)

#1115 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 18:55

Kolejna sprawa która bardzo mi przeszkadza to jakość połączeń. W innych telefonach które posiadałem jakość była bardzo wysoka, miałem wrażenie, że ktoś stoi obok mnie a tu mam jakiś dziwny pogłos i sama jakość dużo gorsza

Bardzo mi brakuje Always On Display - tu muszę co chwile wybudzać telefon i sprawdzać czy nie mam jakiejś wiadomości czy nieodebranego połączenia

Kolejna sprawa to brak podpowiedzi przy wybieraniu numeru (trzeba szukać osobę bezpośrednio w książce)

Nie chce już wspominać o tym, że w pokrowcu trzyma się ten telefon dużo gorzej niż sporo większy s20+ (znowu wracam do tematu z zaokrąglonymi ramkami)

Mi osobiście również brakuje przycisku cofnij - ale to już jest kwestia przyzwyczajenia

Na plus musze pochwalić Face ID, działa to perfekcyjnie nawet w zupełnych ciemnościach

Odnośnie baterii ciężko mi się wypowiedzieć bo za krótko go posiadam ale zostawiając oba modele na noc w pełni naładowane to Iphone miał 7% więcej względem Samsunga

To są oczywiście moje spostrzeżenia, ktoś inny może w ogólę nie potrzebować takich opcji.

Pożyjemy zobaczymy, jak na razie to 80% jest pewnie, że będe chciał się go pozbyć niestety

Zapomniałem jeszcze dopisać jedną rzecz... ładowanie indukcyjne w samochodzie! makabrycznie wolne - chyba iPhone specjalnie przyblokował moc ładowania jeżeli nie ma się magsafe

Dzisiaj przez czas ok 30 min naładował mi się 5%

Miałem np nota 20u i uważam że jakość rozmów się bardzo poprawiła w 12 pm, jest bardzo dobrze. W 11 była gorsza, nie wiem skąd u Ciebie takie wrażenie, bo u mnie bardzo na plus jakość rozmów.
Po co szukać w książce skoro masz Spotlight wyszukiwanie, przesuwasz w każdym miejscu palcem w dół i szukasz rozmówcę po numerze wpisując liczby bądź imię.
Move to iOS? Nie wiem ale mi bardzo ładnie przegrywa SMS czy inne z kopii iCloud z IP na nowszy IP, natomiast są pewnie inne sposoby nie tylko ta aplikacja.
Procenty baterii? Masz wigety z procentami baterii i to nie jeden, problem rozwiązany, mam np na jednym procenty, dzień miesiąca i godzinę.
Przycisk cofnij ? W iPhone masz gesty różne np cofania i działają bardzo fajnie. Pewnie jesteś przyzwyczajony do przycisków funkcyjnych.
Bateria w porównaniu do note 20 którego posiadałem dużo lepsza.
Jak kiedyś kupiłem IP 5 pierwszy też było dziwnie, ale po sprzedaży szybko znów wróciłem do iOS i tak jest do dziś. Na iOS większość zrobisz tylko to inny system i przyzwyczajenia.

#1116 Skopek69

Skopek69
  • 23 postów

Napisano 03 grudnia 2020 - 21:42

Powiem tak, u mnie swojego czasu przesiadka z 9+ na xs maxa, zajęła 2 tygodnie, takie pełne przestawienie, przyzwyczajenie do ios i zapomnienie o androdzie. Teraz po ponad dwóch latach z ios doceniam prostotę systemu i symbioze z WatchOS, macos, a android wydaje mi się przeładowany. Chociaż nie ma róży bez kolców i doskonale znam bolączki iPhonów. Za to bardzo lubię Apple watchOS i 100 razu bardziej wole macOS od Windows. W tym tkwi siła Apple. Z tych 3 produktów Apple to iphony są moim zdaniem najsłabsze, ale to tez z tego względu ze na rynku smartfonów jest duża różnorodność i rynek szybko bądź co bądź ewoluuje.

Użytkownik Skopek69 edytował ten post 03 grudnia 2020 - 21:45

#1117 damianmajk

damianmajk
  • 769 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 03 grudnia 2020 - 23:26

Powiem tak, u mnie swojego czasu przesiadka z 9+ na xs maxa, zajęła 2 tygodnie, takie pełne przestawienie, przyzwyczajenie do ios i zapomnienie o androdzie. Teraz po ponad dwóch latach z ios doceniam prostotę systemu i symbioze z WatchOS, macos, a android wydaje mi się przeładowany. Chociaż nie ma róży bez kolców i doskonale znam bolączki iPhonów. Za to bardzo lubię Apple watchOS i 100 razu bardziej wole macOS od Windows. W tym tkwi siła Apple. Z tych 3 produktów Apple to iphony są moim zdaniem najsłabsze, ale to tez z tego względu ze na rynku smartfonów jest duża różnorodność i rynek szybko bądź co bądź ewoluuje.

Gdzieś już tu pisałem, że planowałem kupić 12 pro max ale po tych pseudo zmianach, a mam xs max, sensu kupienia nie było żadnego. No chyba, że ktoś akceptuje prawie 6k za aparat i zmianę kształtu, to szacunek ;) dla mnie to zdecydowanie za mało. Miałem też Apple Watch 5 steel, wcześniej 3 i 4 - sprzedałem, bo bateria to dramat, wolę Garmin Tactix Delta. MacBook Pro 15 (2017) też sprzedałem, bo nic szczególnego w tym komputerze nie było, a jednak ograniczenia dla mnie duże - bazy danych, sql. AirPods pro też się pozbyłem, bo za tę cenę, to jakość dźwięku daleka od dobrej. Został tylko wspomniany iPhone xs max i iPad Pro 10.5. W międzyczasie, miałem na chwilę Note 20 ultra 5g i dla mnie, użytkownika Apple od lat, Note wypadał zdecydowanie lepiej. Gdyby nie to, że mam wszystko w iCloud i nie chce mi się tego przenosić, pewnie już Apple byłoby wspomnieniem. 

Użytkownik damianmajk edytował ten post 03 grudnia 2020 - 23:30

#1118 poncio

poncio
  • 39 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 18:25

Chciałem spróbować, przekonać sie na własnej skórze jak to wspaniały jest iphone... tak wielce zachwalany, premium

Wytrzymałem 1 dzień, ma szczęście już go sprzedałem :)

Oczywiście jest to bardzo fajny telefon i zapewne gdybym od początku był na IOS to nie byłoby tematu

#1119 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 18:57

Na szczęście.
  • meg lubi to

#1120 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 19:35

Nigdy nie miałem problemu z jakością połączeń z winy telefonu. Więc coś musi by nie tak z Twoim egzemplarzam lub ustawianiem sieci (nie jesteś przypadkiem na roamingu krajowym w Play? Wtedy nie ma HD Voice)

Odniosę się jeszcze do 3 rzeczy które są inaczej rozwiązanie niż na Androidzie:

- w iOS nie trzeba wchodzić do aplikacji telefonu, a numery wyszukuje się poprzez Spotlight. Na głównym ekranie przeciągasz palcem w dół i zaczynasz wpisywać nazwę kontaktu. Wolę to rozwiązanie nić androidowe

- % baterii widać pod otwarciu centrum sterowania (na głównym ekranie paluch w dół, przy lewej krawędzi)

- po co przycisk cofnij skoro masz palec którym przesuwasz od lewej do prawej krawędzie ekranu? 

#1121 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 04 grudnia 2020 - 19:41

Gest do cofnij to najlepsze co wymyślono w dotykowym ui, ale androidziarze muszą koniecznie mieć fizyczny przycisk :D

#1122 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 04 grudnia 2020 - 21:10

A przy wprowadzaniu tekstu cofnięcie następuje poprzez potrząśnięcie telefonem.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 04 grudnia 2020 - 21:10

• MasterM lubi to

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1123 dawsze

dawsze
  • 195 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 21:12

Chciałem spróbować, przekonać sie na własnej skórze jak to wspaniały jest iphone... tak wielce zachwalany, premium

Wytrzymałem 1 dzień, ma szczęście już go sprzedałem :)

Oczywiście jest to bardzo fajny telefon i zapewne gdybym od początku był na IOS to nie byłoby tematu

Jak już wydałeś 5K to trzeba było przynajmniej spróbować tydzień potestować i spróbować się przestawić. Tak jak widzisz wyżej większość twoich problemów dało się rozwiązać szybkim wyszukiwaniem w Google. Nie rozumiem tego podejścia. 

• meg lubi to

#1124 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 05 grudnia 2020 - 21:13

Niektórzy chyba tylko po to kupują (o ile faktycznie go miał, a nie obejrzał 2 filmiki na youtube i świruje pawiana) żeby potem pisać bzdury w internecie.
  • meg, konio124 i tomk925 lubią to

#1125 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 06 grudnia 2020 - 22:11

Gdzieś już tu pisałem, że planowałem kupić 12 pro max ale po tych pseudo zmianach, a mam xs max, sensu kupienia nie było żadnego. No chyba, że ktoś akceptuje prawie 6k za aparat i zmianę kształtu, to szacunek ;) dla mnie to zdecydowanie za mało. Miałem też Apple Watch 5 steel, wcześniej 3 i 4 - sprzedałem, bo bateria to dramat, wolę Garmin Tactix Delta. MacBook Pro 15 (2017) też sprzedałem, bo nic szczególnego w tym komputerze nie było, a jednak ograniczenia dla mnie duże - bazy danych, sql. AirPods pro też się pozbyłem, bo za tę cenę, to jakość dźwięku daleka od dobrej. Został tylko wspomniany iPhone xs max i iPad Pro 10.5. W międzyczasie, miałem na chwilę Note 20 ultra 5g i dla mnie, użytkownika Apple od lat, Note wypadał zdecydowanie lepiej. Gdyby nie to, że mam wszystko w iCloud i nie chce mi się tego przenosić, pewnie już Apple byłoby wspomnieniem.

Brawo Ty. Zostałeś bohaterem.
  • 5b46927ee6 i meg lubią to

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych