Przepraszam za naiwne pytanie. Ale to: kextstat |grep -vi com.apple muszę wpisać do Terminala?

macOS 11 Big Sur beta – dyskusja
Napisano 26 lipca 2020 - 00:39
MacBook Pro 14,2" M1 Pro, 512 GB/16GB Silver iPhone 13 Pro 128GB Gold
Napisano 26 lipca 2020 - 15:35
Niestety nie mam tego w Terminalu. Jutro jadę w delegacje i potrzebuję sprawnego kompa.
Muszę szybko wrócić do Cataliny z moimi danymi, którą zgrałem na dysk zewnętrzny. Wiem, że to chyba (?) nie ten dział ale jak to mogę szybko/sprawnie zrobić? Kolegę ftpd proszę o wyrozumiałość.
Napisano 26 lipca 2020 - 18:18
Co to znaczy 'nie mam w terminalu'? Nie umiesz przepisać prostego polecenia?
Oraz: wyrozumiałość wyrozumiałością, ale opisów powrotu do starszych wersji systemu jest na tym forum milion, więc albo skorzystaj z istniejącego, albo załóż sobie nowy.
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 26 lipca 2020 - 18:37
Napisano 26 lipca 2020 - 19:11
No to znaczy, że nie masz kexta od avasta. Czyli: dobrze.
Zresztą, wielkie mecyje o nic. Wystarczy wejść na stronę producenta i przeczytać ich instrukcję usuwania: https://support.avas...l-Mac-Security/
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 26 lipca 2020 - 20:40
Dziękuję ftpd. Odinstalowałem i jest okey! Kurcze, że też sam nie zerknąłem na ich stronę.
Napisano 26 lipca 2020 - 22:18
Lekko offtopowo, ale to słynne 'wywalasz .app z /Applications i już' nie jest zwykle takie różowe. Zostaje mnóstwo śmieci w ~/Library, które na nic nie wpływają, poza ewentualnym zajmowaniem odrobiny miejsca, bo to przecież nie jest kretyński 'rejestr' z Windows i pliki niepotrzebne po prostu nie są używane - ale ja nie lubię zbędnych plików, to zawsze sprawdzam, co soft zostawia i wywalam ręcznie; do tego właśnie czasami kexty albo inne LaunchAgenty odpalające procesy z /Library. Warto zobaczyć.
Napisano 28 lipca 2020 - 05:27
ftpd, dnia 26 Lip 2020 - 21:18, napisał:
Lekko offtopowo, ale to słynne 'wywalasz .app z /Applications i już' nie jest zwykle takie różowe. Zostaje mnóstwo śmieci w ~/Library, które na nic nie wpływają, poza ewentualnym zajmowaniem odrobiny miejsca, bo to przecież nie jest kretyński 'rejestr' z Windows i pliki niepotrzebne po prostu nie są używane - ale ja nie lubię zbędnych plików, to zawsze sprawdzam, co soft zostawia i wywalam ręcznie; do tego właśnie czasami kexty albo inne LaunchAgenty odpalające procesy z /Library. Warto zobaczyć.
Brakuje mi pod macOS opcji uninstal. Dlatego używam darmowego programu AppCleaner. Jest prosty i skuteczny.
Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl
Napisano 31 lipca 2020 - 14:07
Całkiem dobrze radzi sobie w codziennym użytkowaniu ta beta Big Sur. Spadek czasu pracy na baterii jest zrozumiały. Z optymalizacją będzie pewnie jeszcze słabo przez długi czas. No i jednak troszkę się grzeje. Czasem, nawet nie wiem czemu, wiatraki zakręcają się.
W Catalinie, gdy w górnej belce wciskało sie ikonę baterii, to po wyświetleniu programów zużywających sporo energii można było wcisnąć jasność i ekran ściemniał się. Tutaj brak reakcji. Szkoda.
Są momenty, chwile, że faktycznie coś przyśpieszyło. Ale to trudno zdefiniować.
Trochę irytuje brak płynności w przechodzeniu pomiędzy biurkami. Lecz wizualne walory użytkowe są sympatyczne. Tak jakoś czyściutko, przejrzyście i wcale nie cukierkowo. Tylko ta główna tapeta tak "syczy barwą". A reszta szczegółów i drobnych nowych elementów jest okey.
Ciekawe kiedy wejdzie kolejna beta. Może będzie się trochę mniej grzało bo to teraz najbardziej denerwuje.
Użytkownik pino22 edytował ten post 31 lipca 2020 - 14:08
Napisano 04 sierpnia 2020 - 08:57
U mnie na ostatniej becie występuje straszny drenaż baterii podczas uśpionego komputera. Już 2x w nocy komputer rozładował się do 0. System wywalił mi nawet komunikat, że bateria wymaga serwisu.
Napisano 04 sierpnia 2020 - 11:36
riczardo, dnia 04 Sie 2020 - 07:57, napisał:
U mnie na ostatniej becie występuje straszny drenaż baterii podczas uśpionego komputera. Już 2x w nocy komputer rozładował się do 0. System wywalił mi nawet komunikat, że bateria wymaga serwisu.
A nie lepiej w nocy, gdy jest uśpiony i nie używany, mieć podpięty na kablu? Ja tak zawsze robię.
Swoją drogą jak nie zapomnę to może zostawię (dla sprawdzenia) na noc na baterii.
Napisano 05 sierpnia 2020 - 00:37
ftpd, dnia 22 Lip 2020 - 22:20, napisał:
Beta3. W skrócie: jest bardzo do przodu.
Z powyższej listy zostały tylko widgety, reszta jest już ok (no dobra, nie puszczałem jeszcze nic w Music, ale widzę, że działa wybór wyjścia, więc jestem optymistycznie nastawiony.
Z nowo zauważonych rzeczy:
- niestety nie działa cron (nie działał już w becie2, odkryłem po napisaniu posta z listą) - ale w betach Mojave i Cataliny też nie działał;
- po każdej aktualizacji znikają command line tools for Xcode, trzeba robić xcode-select --install, żeby się zainstalowały od nowa.
Btw. ten update miał 12 GB. Grubo.
Beta4.
- widget pogody dalej nie działa, inne są chyba ok (używam tylko kalendarzowego, nie działał, a działa);
- NIE DA SIĘ ZAINSTALOWAĆ COMMAND LINE TOOLS, ostrzegam - może muszą wrzucić dopiero wersję do b4;
- cron dalej nie działa;
- na b3 zauważyłem z czasem, że w Safari chwilami zamiast grafiki były jaskrawozielone prostokąty - teraz jest ok.
Napisano 05 sierpnia 2020 - 10:37
ftpd, dnia 04 Sie 2020 - 23:37, napisał:
Beta4.
- widget pogody dalej nie działa, inne są chyba ok (używam tylko kalendarzowego, nie działał, a działa);
U mnie działał na Beta3, działa także na Beta4
ftpd, dnia 04 Sie 2020 - 23:37, napisał:
Beta4.
- na b3 zauważyłem z czasem, że w Safari chwilami zamiast grafiki były jaskrawozielone prostokąty - teraz jest ok.
Zgadza się, na Beta4 znikneły.
Te zielone prostokąty pojawiały się na Beta3 także na touch bar przy restarcie.
Edit:
W Safari rewolucyjna zmiana: Na YouTube można już oglądać filmy w 4k (wcześniej musiałem odpalać Firefoxa lub Chrome)
W aplikacji Muzyka upierdliwość: po dwukliku na wybranym utworze nie odtwarza się on, należy go zaznaczyć i kliknąć PLAY, który to przycisk PLAY został poprawiony (jego wygląd) w stosunku do tego w Beta3.
Użytkownik depe edytował ten post 05 sierpnia 2020 - 13:03
MacBook Pro 13 M1 16GB 1TB iPad Air LTE 32 GB iPad Mini 4 LTE 16 GB iPhone 12 Pro 128 GB Apple Watch Series 4 LTE SS
Napisano 07 sierpnia 2020 - 12:14
Tak informacyjnie powiem, że AdBlock zaczął działać na b4 ku zaskoczeniu, bo straciłem nadzieję :-)
Przestało też wywalać Safari, to samo Wiadomości też już nie wysypują się od wczoraj więc idzie
ku lepszemu.
Napisano 08 sierpnia 2020 - 02:00
Czy spotkał się ktoś z problemami z instalacją publicznej bety? Raz dostałem komunikat o treści "Żaden pakiet nie kwalifikuje się do instalacji. Skontaktuj się z producentem oprogramowania w celu uzyskania pomocy.", a za drugim razem, że pakiet InstallAssistant.pkg ma jakieś problemy z Gatekeeperem. Strasznie męczące, biorąc pod uwagę to, że muszę za każdym razem pobierać system na nowo, co trwa parę godzin.
Użytkownik Sebosz edytował ten post 08 sierpnia 2020 - 02:03
iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6
Napisano 08 sierpnia 2020 - 08:08
U mnie się również nie chce zainstalować. Zatrzymuje się i wywala, że wystąpił błąd instalacji oraz żeby spróbować ponownie.
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 08 sierpnia 2020 - 09:25
@shevchenko1987 u mnie dokładnie to samo. Próbowałem od wczoraj kilka razy i cały czas ten sam problem. Widzę wpis na ten temat w wątku na macrumors i jeden wpis na reddicie ale rozwiązania brak.
Napisano 08 sierpnia 2020 - 09:40
Dziwne, bo u mnie Catalina instalowana na czysto jakieś 2 tygodnie temu. Doinstalowany tylko MS Office i Opera.
Mój komputer to MacBook Pro 13" 2020.
MacBook Pro 14" 2023 (M3 Pro / 18 GB / 512 GB) | iPhone 15 Pro (128 GB) | Watch Ultra 2 | AirPods Max & AirPods Pro 2 & Beats Flex | TV 4K (64 GB)
Napisano 08 sierpnia 2020 - 10:00
MacPro3,1-2 x Q.Core 2.8GHz/RAM-32GB/SSD480GB/R9-380-2GB/El Capitan---MBP-MID2009-2.66GHz/RAM-8GB/SSD240GB-El Capitan/128GB-Windows10/9400M+9600M GT
iPhone 11 128GB
Napisano 08 sierpnia 2020 - 10:54
Przecież napisałem to w odniesieniu do Bety 11. W takim sensie, że dziwi mnie, iż mam system postawiony na świeżo publiczna beta nie chce się zainstalować. Czytaj ze zrozumieniem, a nie nabijaj posty.
Napisano 08 sierpnia 2020 - 11:29
U mnie niestety to samo przy próbie instalacji bety public. Po ściągnięciu komunikat "Żaden pakiet nie kwalifikuje się do instalacji. Skontaktuj się z producentem oprogramowania w celu uzyskania pomocy."
Napisano 08 sierpnia 2020 - 21:57
Próbowałem piąty raz pobrać i zainstalować betę publiczną... Poddaję się.
iPhone 13 Pro Max • MacBook Pro (16" 2021 M1 Max) • iPad Pro 11" • 2x HomePod mini • AirPods Pro/Solo Pro • Watch Series 6
Napisano 09 sierpnia 2020 - 09:45
riczardo, dnia 04 Sie 2020 - 07:57, napisał:
Od czwartku mam zainstalowaną betę 4 i problem ustąpił. Wieczorem usypiam maca, rano mam dalej 100% baterii. Komunikat mówiący o serwisie baterii również zniknął. Z tego co czytałem na reddedit, był to dosyć często spotykany bug bety 3.
Napisano 09 sierpnia 2020 - 14:34
Wam też się tak długo ściąga? Chcę spróbować zainstalować. Od rana się zasysa i jeszcze 4 godziny...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych