Oj, 2015, to się pewnie wiele zmieniło.

Gdzie najlepiej kupić iPhone'a?
Napisano 22 października 2020 - 14:41
Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.
Napisano 22 października 2020 - 14:46
iSpot, iDream i Cortland nie wyłączają rękojmi - to tak na szybko, właśnie sprawdziłem.
- ftpd, meg i Emej lubią to
iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE
Napisano 22 października 2020 - 17:12
Mediamarkt daje tylko rok na gwarancję. Zamawiałem na allegro przez oficjalny sklep mediamarkt i w system mam wbite już, że gwarancja równo rok od dnia kupienia.
Gwarancje to daje Apple czyli producent i nikt więcej. Teoretycznie mogłoby być inaczej ale to rzadko spotykana sytuacja. Cały czas za mało ludzie wiedza o gwarancji i rekojmi. Potem nie wiedza jakie maja prawa ale roszczą sobie prawa do czegos co im się nie należy.
Napisano 22 października 2020 - 21:07
Pozwolisz, że uściślę Twoją wypowiedź.Tak dla ciekawostki powiem że od czerwca (chyba) miały wejść przepisy które dałby przedsiębiorcom ale tylko jednoosobowemu nie tylko 14 dniowe prawo zwrotu ale także 2 lata rekojmi której nie można byłby wyłączyć. Niestety przez obecna sytuacje wejście tych przepisów zostało przesunięte na rok 2021
...
Zapewne chodzi Ci o dodanie m.in. art. 556 z indexem 4 Kodeksu cywilnego, który wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r. (Dz. U. z 2019 r. poz. 1495 oraz z 2020 r. poz. 568 i 875). Proszę jednak zwrócić uwagę na wyjątek, który oznaczyłam „*”.
Źródło; http://isap.sejm.gov...=WDU19640160093
...
Art. 556(4). Zawarte w niniejszym dziale przepisy dotyczące konsumenta, z wyjątkiem art. 558 § 1 * zdanie drugie, stosuje się do osoby fizycznej zawierającej umowę bezpośrednio związaną z jej działalnością gospodarczą, gdy z treści tej umowy wynika, że nie posiada ona dla tej osoby charakteru zawodowego, wynikającego w szczególności z przedmiotu wykonywanej przez nią działalności gospodarczej, udostępnionego na podstawie przepisów o Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
...
* Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jeżeli kupującym jest konsument, ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności ztytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w przypadkach określonych w przepisach szczególnych.
...
Użytkownik ali_cja edytował ten post 22 października 2020 - 21:15
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych