Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro 16"

• Please log in to reply
60 replies to this topic

#51 Inka

Inka
  • 142 posts

Posted 06 April 2020 - 18:37

dziękuję, ktoś-inny czy ekran jest na tyle wolny że lepiej czekać na 14 cali lub nowe 15 czy jednak co 16 to 16? bardzo Ci dziękuję!

i pytanie do ktoś-inny i Mikołaja - potrzebuję w sumie tylko pendrive'a, bo jestem użytkownikiem który spokojnie mógłby mieć samego macbooka air i byłoby ok. Jaka to przejściówka?

I czy warto dopłacać do 32gb ramu? A może do procesora? Albo do niczego? :) 

#52 ktos-inny

ktos-inny
  • 101 posts
  • SkądGdańsk

Posted 06 April 2020 - 19:13

Jeśli jesteś typem usera, któremu starczy AIR, to model podstawowy starczy aż nadto   :) Jeśli chcesz podłączyć tylko pendrive, to jakakolwiek z allegr usb-c -> usb-a

np takie cudo: https://www.x-kom.pl...usb-31-otg.html

Co do szybkości, to nie wiem jak będzie z innymi matrycami, mi jak wspomniałem, ghosting/smużenie nie przeszkadza, ale dla osób wrażliwych będzie to nie do przyjęcia.

Nowych 15 cali nie będzie, 16 zastępuje modele 15 calowe. Sama jakość czyli kolory, jasność, równomierność podświetlenia -  to wszystko jest świetne. Jak to retiny :)

Edited by ktos-inny, 06 April 2020 - 19:18.

#53 puniek

puniek
  • 21 posts
  • SkądDolny śląsk

Posted 06 April 2020 - 19:45

Cześć, przesiadam się z 13 cali na 16. Czy to dobra decyzja? Chciałabym zapytać, jakie przejściówki powinnam kupić? Jeśli znów złamałam regulamin to przepraszam i byłabym wdzięczna za poradę na priv :)

Ja przeskoczyłem z 15,4 na 16 a widzę dużą różnicę !! a przejściówki to tylko mam z USB-C na USB resztę oganiam zakupionym wcześniej okablowaniem 

#54 ftpd

ftpd

Nie.

• 24174 posts

Posted 06 April 2020 - 20:08

Możesz kupić pendrive, który ma obie końcówki, w sensie USB-A i USB-C, od razu. Ja mam coś takiego i działa, tu nie ma wielkiej filozofii, to tylko pendrive. W ten sposób będzie po usb-c działał u Ciebie, a po USB-A na komputerach innych ludzi, którzy tego -C nie mają.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#55 DanielF

DanielF
  • 5746 posts
  • SkądSiedlce

Posted 06 April 2020 - 21:02

Ja mam coś takiego i działa z wszelkimi "antykami" https://www.komputro...-usb-c-6w1.html

Fallout ...war, war never changes...

#56 kozjukent

kozjukent
  • 7 posts

Posted 08 April 2020 - 20:46

dziękuję, ktoś-inny czy ekran jest na tyle wolny że lepiej czekać na 14 cali lub nowe 15 czy jednak co 16 to 16? bardzo Ci dziękuję!

i pytanie do ktoś-inny i Mikołaja - potrzebuję w sumie tylko pendrive'a, bo jestem użytkownikiem który spokojnie mógłby mieć samego macbooka air i byłoby ok. Jaka to przejściówka?

I czy warto dopłacać do 32gb ramu? A może do procesora? Albo do niczego? :)

moim zdaniem 32 GB RAM-u powinno być, jak dopłacisz do procesora to możesz nie wykorzystać jego potencjału a grzać się będzie bardziej i bateria potrzyma krócej. 

#57 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 24 April 2020 - 12:32

Właśnie na dobrę przesiadłem się prywatnie z 13" na 16". Poza ekranem i wydajnością główna różnica jak dla mnie to klawiatura. Powiem szczerze że ja nie byłem jakimś strasznym przeciwnikiem tej motylkowej. Ba nawet mi odpowiadała. Duże klawisze i ten skok też mi leżał. OK w modelu z 2016 miałem z nia problem ale po wymianie jej na model 2017 było już spoko. Ta z MBP 16" jest o tyle dziwna że ma mniejsze klawisze. Zapewne kwestia przyzwyczajenia się (zwłaszcza że kiedyś miało się starego Macbooka) ale jednak. Podobnie klawisze kierunkowe w odwrócone T. Niby norma a jednak przyzwyczajony człowiek do tych dużych klawiszy lewo prawo z poprzednich modeli.

Tak jak nigdy enter z klawiatury UK mi nie przeszkadzał (ani w starym Macbooku ani w zewnętrznej Magic Keyboard której nadal używam) tak tutaj nagle klikam w \ zamiast enter. Zapewne znów kwestia przyzwyczajenia.

Może układ US byłby lepszy ale na ten trzeba było czekać u Apple prawie 3 tygodnie.  

Edited by kristof461, 24 April 2020 - 12:42.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#58 Cukierek

Cukierek
  • 73 posts

Posted 04 August 2020 - 19:18

No i wpadłem jak śliwka i jednak zdecydowałem się na Hot16. Przesiadka z 13 sprzed dwóch lat, więc różnica w ekranie jest mocno na plus. Jak mogłem używać takiego małego ekranu wcześniej, jaki jest w 13? Nie mam pojęcia, ale mam nadzieję nigdy już do niego nie wrócić. Jakość jak to u Apple – wszystko dopracowane, nic nie skrzypi, nic nie strzela, całość smukła i ciesząca oko. 

Powrót do starej klawiatury bardzo na plus – motylkowa nigdy mi się nie podobała, nożycowa jest moim zdaniem o wiele lepsza. Dorzuciłem sobie MM2 czarną, więc całość wygląda świetnie (tylko teraz ten biały kabel ładowania psuje efekt).

Ale… mam pytanie do użytkowników 16.
W dziale 'Rozmowy ogólne' nie zadajemy pytań. / ftpd

#59 NettManek

NettManek
  • 123 posts
  • SkądWolverhampton, UK

Posted 10 August 2020 - 19:29

Ja ostatnio przesiadłem się z już leciwego MBP 15 early 2013 na 16 w podstawowej konfiguracji i jestem w szoku jak to wszystko ładnie chodzi cichutko. Mój poprzedni MacBook grzał się niemiłosiernie przy obciążeniu a ten nawet podczas obróbki zdjęć czy procesowaniu przez Lightroom nie wrzuca nawet 3 biegu xD Dopiero rozpędził się na chwilkę jak instalowałem Xcode ale w sumie nie wiem po co mi on bo do pythona to on się niezbyt nadaje ;P 

Głośniki - bajka - myślałem, że mój poprzedni MacBook miał super głośniki - jaki ja głupi byłem :) Ten bas wymiata! 

Touch Bar - pierwsza przygoda - trochę miałem obawy - ale naprawdę pozytywne zaskoczenie i szczerze powiedziawszy jestem za! 

Klawiatura - niby też nożycowa ale w porównaniu do MBP15 2013 jakoś wydaje mi się, iż ciut głośniej pracuje.

USB - ehmmm... jedyne czego mi brakuje to normalnego portu USB i czytnika kart SD. Ale z drugiej strony ładowanie laptopa z obu stron jest pożyteczne 

Edited by NettManek, 10 August 2020 - 19:41.

 MacPro 5.1 2010 z OpenCore 6.7 OS Monterey |  MacBook Pro 15 mid 2015 |  iPhone 12 Pro Max |  Apple Watch 8 45mm |  iPad Pro 11 cali 1st gen 
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotyka się ich na każdym kroku.

#60 extor

extor
  • 318 posts
  • SkądWrocław, PL

Posted 11 August 2020 - 21:23

Ja miesiąc temu przesiadłem się właśnie na MacBooka Pro 16". Przez ostanie lata pracowałem na Windowsie ale nadszedł czas powrotu do macOS. Przed zakupem zastanawiałem się jeszcze nad MBP13 z i5 10gen. ale ostatecznie padło na MBP16 w podstawie. Po tym czasie mogę śmiało stwierdzić, że był to bardzo dobry wybór. Ponoć rozmiar nie ma znaczenia, ale w tym przypadku te 3 cale różnicy robią robotę :). Świetny ekran, super głośniki, jak na tej wielkości montowane w laptopie nie sądziłem, że są aż tak dobre. Dodatkowo obecnie widzę same plusy w tylko 4 portach USB-C tj. możliwość podłączenia zasilacza z lewej jak i prawej strony, podłączam czystki kart który potrzebuje. Owszem trzeba wozić ze sobą dodatkowe przejściówki ale nie jest to dla mnie jakiś wielki problem. Klawiatura nożycowa - czekałem na jej powrót, jakoś motylkowa nie przypadła mi do gustu podczas testowania MacBooków w sklepie. Podobnie jak @NettManek pierwszy raz mam okazję pracy z Touch Bar "na stałe" i póki co nie mam zastrzeżeń. 

 MacBook Pro 16" i7/512GB/16GB RAM |  iPhone 15 Pro 256 GB Blue Titanium |  Watch Series 8

 iPad Pro 11” M4 (2024) 256 GB Wi-Fi + Cellular Space Black |  AirPods 3 | Beats Studio3

#61 applefanski

applefanski
  • 13 posts
  • SkądBarcelona

Posted 23 August 2020 - 20:34

Ja miesiąc temu przesiadłem się właśnie na MacBooka Pro 16". Przez ostanie lata pracowałem na Windowsie ale nadszedł czas powrotu do macOS. Przed zakupem zastanawiałem się jeszcze nad MBP13 z i5 10gen. ale ostatecznie padło na MBP16 w podstawie. Po tym czasie mogę śmiało stwierdzić, że był to bardzo dobry wybór. Ponoć rozmiar nie ma znaczenia, ale w tym przypadku te 3 cale różnicy robią robotę :). Świetny ekran, super głośniki, jak na tej wielkości montowane w laptopie nie sądziłem, że są aż tak dobre. Dodatkowo obecnie widzę same plusy w tylko 4 portach USB-C tj. możliwość podłączenia zasilacza z lewej jak i prawej strony, podłączam czystki kart który potrzebuje. Owszem trzeba wozić ze sobą dodatkowe przejściówki ale nie jest to dla mnie jakiś wielki problem. Klawiatura nożycowa - czekałem na jej powrót, jakoś motylkowa nie przypadła mi do gustu podczas testowania MacBooków w sklepie. Podobnie jak @NettManek pierwszy raz mam okazję pracy z Touch Bar "na stałe" i póki co nie mam zastrzeżeń. 

Miałem ten sam problem. Kupiłem 16 w ofercie za jakieś 10000 i7 512GB z Amazonu i po miesiącu zobaczyłem 13-tke 2020 nowy za 8600zl i5 1TB i byłem pewny ze zamienię, ale nie ma szans.

16-stka jest idealna w wielkości dla mnie. Na razie mam czas do polowy września na zwrot 13, ale myślę ze jednak zostanę z 16, chyba ze znajdę jakąś wadę w 16-tce co zmieni moje zdanie.

iPhone 11 Pro - iOS 13.3 Jailbreak Unc0ver  iPhone 7 - iOS 13.5 Jailbeak Unc0ver  iPhone 5s - iOS 11.3.1 Jailbreak Unc0ver  iPhone 4s - iOS 8.4  iPhone 4 - iOS 7.1.2  iPad Mini 5 - iOS 13.3 Jailbreak Unc0ver  iPad Mini 2012 - iOS 9.3.5  MBP 16" i7 

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users