Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple Watch Series 5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
349 odpowiedzi w tym temacie

#151 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 26 listopada 2019 - 20:53

A ja sobie dzisiaj kupilem aluminiowego w wersji cellular. Jak na razie bardzo na plus.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#152 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 26 listopada 2019 - 23:50

Panie i Panowie skusiłem się na stalowy AW5 jutro ma przyjść ma ktoś tutaj taki model? Jakie wasze odczucia ? lepsza wytrzymałość ekranu na ryski itd ?

Ja mogę jedynie porównać aluminiowy AW4 do wersji stalowej AW4, którą mam obecnie, ale to samo jest w przypadku AW5. Zegarek zdecydowanie lepiej wygląda, nie jak "zabawka", ekran też wytrzymuje duzi więcej. W alu miałem sporo rys - głównie od siłowni, w wersji steel nie ma żadnej, a nie oszczędzam zegarka :)

#153 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 27 listopada 2019 - 15:52

dotarł do mnie Aw5 stalowy ogólnie pierwsze wrażenia czuć, że ekran jest z innego materiału w dotyku a także dziwnie przyzwyczaić się, że ekran pali się cały czas :)

• damianmajk lubi to

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#154 konrad white

konrad white
  • 236 postów

Napisano 27 listopada 2019 - 20:59

Od kiedy to wersja stalowa ma inny materiał szkiełka?

#155 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 27 listopada 2019 - 21:25

Wersja stalowa chyba od zawsze miała trochę inne szkło (niby „szafirowe”).

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#156 konrad white

konrad white
  • 236 postów

Napisano 27 listopada 2019 - 21:29

W AW5 nie ma różnic w materiale wyświetlacza pomiędzy wersją steel i alu.

#157 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 listopada 2019 - 21:50

W AW5 nie ma różnic w materiale wyświetlacza pomiędzy wersją steel i alu.

Aside from the metal, stainless steel also utilizes sapphire crystal to cover the display which is extremely resistant to scratches. 

Aluminum - Instead of sapphire crystal, Apple uses Ion-X strengthened glass on the front of the display, which while lighter, is more susceptible to scratches.

Inna sprawa, że ten szafir to delikatnie mówiąc trochę lipa, ale i tak dużo lepiej niż w alu, gdzie ekran rysuje się w zasadzie od wszystkiego. No chyba, że ktoś nakleja jakieś pseudo folie, albo zegarek co chwilę zdejmuje :)

Użytkownik damianmajk edytował ten post 27 listopada 2019 - 21:54

#158 tomczii

tomczii
  • 913 postów

Napisano 28 listopada 2019 - 11:53

Pierwsze wrażenia z użytkowania AW5 jako sam zegarek funkcje super ale jeśli chodzi o zapalony cały czas ekran bateria strasznie leci. Wczoraj odłączając od ładowania zegarek ok.23 dzisiajj mniej więcej godzina 11 miałem już 69% zdecydowałem wyłączyć funkcje cały czas zapalonego ekranu. Na aw nałożyłem nano powłokę bez szybek i zobaczymy ale co do wersji Alu to ekran rysował się od samego patrzenia.

Użytkownik tomczii edytował ten post 28 listopada 2019 - 11:55

Iphone 16 pro max , AW ultra 49mm

#159 damianmajk

damianmajk
  • 770 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 listopada 2019 - 13:36

Pierwsze wrażenia z użytkowania AW5 jako sam zegarek funkcje super ale jeśli chodzi o zapalony cały czas ekran bateria strasznie leci. Wczoraj odłączając od ładowania zegarek ok.23 dzisiajj mniej więcej godzina 11 miałem już 69% zdecydowałem wyłączyć funkcje cały czas zapalonego ekranu. Na aw nałożyłem nano powłokę bez szybek i zobaczymy ale co do wersji Alu to ekran rysował się od samego patrzenia.

Miałem też nano powłokę, w zasadzie to miałem chyba wszystkie wymienione na tym forum folie, i wszystko było słabe ;) odnośnie powłoki to niezależnie czy ją miałem, czy nie, szkło w alu było porysowane. Może nie jakoś bardzo, ale było. W SS, jak do tej pory, takiego problemu nie mam.

#160 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 28 listopada 2019 - 14:19

Aside from the metal, stainless steel also utilizes sapphire crystal to cover the display which is extremely resistant to scratches. 

Aluminum - Instead of sapphire crystal, Apple uses Ion-X strengthened glass on the front of the display, which while lighter, is more susceptible to scratches.

Inna sprawa, że ten szafir to delikatnie mówiąc trochę lipa, ale i tak dużo lepiej niż w alu, gdzie ekran rysuje się w zasadzie od wszystkiego. No chyba, że ktoś nakleja jakieś pseudo folie, albo zegarek co chwilę zdejmuje :)

Używałem 3 ponad rok bez niczego i żadnej ryski. Używam 4 ponad rok także żadnej ryski. 

#161 konrad white

konrad white
  • 236 postów

Napisano 28 listopada 2019 - 14:28

Chwila, chwila. Gdzie jest informacja, że szkiełko w wersji steel jest wykonane w innej technologii niż ALU w przypadku AW5?

Użytkownik konrad white edytował ten post 28 listopada 2019 - 14:28

#162 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 28 listopada 2019 - 15:35

Chwila, chwila. Gdzie jest informacja, że szkiełko w wersji steel jest wykonane w innej technologii niż ALU w przypadku AW5?

Udajesz, czy nie chce Ci sie szukac?

#163 konrad white

konrad white
  • 236 postów

Napisano 28 listopada 2019 - 15:48

Pytam serio, bo Sprzedawca w iSpot kilka tygodni temu zapewniał mnie, że nie ma żadnych różnic poza materiałem koperty, a dopytywałem o szczegóły,

#164 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 28 listopada 2019 - 16:45

Pytam serio, bo Sprzedawca w iSpot kilka tygodni temu zapewniał mnie, że nie ma żadnych różnic poza materiałem koperty, a dopytywałem o szczegóły,

Też nie masz gdzie pytać :D

• makemymind lubi to

#165 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 05 grudnia 2019 - 12:48

Powiem szczerze, że jestem zaskoczony baterią. Przy braku treningów, w wersji LTE (sporo bez innego dostępu do sieci), trochę rozmów i smsów i po 2 dobach mam 47%.

Oczywiście przy treningu (bieg) z włączoną muzyką strumieniowaną + gps + blutuf bateria schodzi szybko.

• kdworaczyk lubi to

#166 Furry

Furry
  • 6 postów

Napisano 06 grudnia 2019 - 09:32

Też nie masz gdzie pytać :D

Odnośnie materiałów

https://support.apple.com/pl-pl/HT204665

Użytkownik winmaciek edytował ten post 06 grudnia 2019 - 10:50

#167 buhh69

buhh69
  • 63 postów

Napisano 06 grudnia 2019 - 12:24

Trochę to mylące, bo mam Series 5 Nike+ Cellular (czyli wersja z aluminiową kopertą, bo Nike+ nie ma w wersji ze stalową) i na spodzie koperty jest napisane ION-X GLASS. Jak dobrze pamiętam (i wspominacie o tym wcześniej w postach), to zegarki z kopertą ze stali nierdzewnej mają szkło szafirowe na ekranie, natomiast wersje z "ameliniową" ;) kopertą mają wzmocnione szkło ION-X na ekranie. W powyższym linku wg mnie jest to właśnie mylące, bo zapewne "szkło szafirowe" odnosi się do tego na czujniku tętna na spodzie koperty a nie na ekranie. Wcześniej posiadałem Series 2 Nike + i na nim również była wzmianka o ION-X GLASS i po latach użytkowania na spodzie koperty szkło na czujniku tętna było bez najmniejszej ryski, natomiast ekran miał ich setki... 

Powiem szczerze, że jestem zaskoczony baterią. Przy braku treningów, w wersji LTE (sporo bez innego dostępu do sieci), trochę rozmów i smsów i po 2 dobach mam 47%.

Oczywiście przy treningu (bieg) z włączoną muzyką strumieniowaną + gps + blutuf bateria schodzi szybko.

Oczywiście taki czas z wyłączoną opcją AllwaysOnDisplay?

Wychodzi na to, że w/g Twojego użytkowania wyciągnie na baterii spokojnie ponad 3 doby? Ciężko uwierzyć. W czasach świetności mój series 2 Nike + wytrzymywał 2 doby i to było maksimum jego możliwości.

Ja z włączonym AOD po dobie mam w okolicach 40% (nierzadko mniej) a powiadomień otrzymuję całkiem sporo. O dwóch dobach mogę chyba tylko pomarzyć. Myślałem, żeby wyłączyć AOD, ale jakoś się już do tego przyzwyczaiłem i jest mi wygodniej, gdy mogę zerknąć na godzinę nie stukając w ekran (opcja by załączał się ekran po podniesieniu nadgarstka nie jest dla mnie...). Mam jeszcze w głowie to, że jak przychodzi powiadomienie to i tak muszę stuknąć w zegarek, by je zobaczyć, więc AOD jest tylko do sprawdzania godziny. Może zdecyduję się na testy i wyłączę AOD i zobaczę ile wyciągnie na baterii... Przemyślę sprawę ;) 

Użytkownik buhh69 edytował ten post 06 grudnia 2019 - 12:03

Macbook 12 & iPhone X & Apple Watch series 5 Nike+ & AirPods & Apple TV 4

#168 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 06 grudnia 2019 - 12:28

Nie musisz mi wierzyć. AOD mam przez 90% czasu włączone. Zegarek na noc zdjęty z ręki.
Wczoraj jeszcze zrobiłem 40 minut biegu z włączona muzyką, bez telefonu, więc chodził i gps i lte. Ok. 22 godziny było 8%.

#169 buhh69

buhh69
  • 63 postów

Napisano 06 grudnia 2019 - 12:57

Wiem, że nie muszę - nie napisałem tego w kontekście, że piszesz nieprawdę, tylko w porównaniu do mojego stylu używania i ilości powiadomień ja mogę zapomnieć o dwóch dobach a o trzech nawet w najśmielszych snach mi się nie przyśniło...

Ja na noc zegarek mam na ręce, bo budzik wibracyjny pomaga mi rano wstać i tym samym nie budzę jego dźwiękiem małżonki. Ładuję każdego dnia wieczorem przed pójsciem spać i to jest jedyny moment, w którym nie mam zegarka na ręce. Przez noc potrafi zjeść 10-15% baterii, przy czym korzystam z trybu Widownia, bo nie lubię jak świeci mi ekran w ciemności (zwłaszcza przy usypianiu dzieciaków) i nie sygnalizuje też wtedy powiadomień dźwiękiem. Korzystam z aplikacji AutoSleep i myślałem, że to ona zjada baterię przez noc, ale po jej odinstalowaniu przez kilka dni sytuacja była taka sama. Byłbym bardzo zadowolony, gdyby mój wytrzymywał dwie doby. Ale nie da rady. A ograniczając jego funkcjonalność przez wyłączenie AOD albo zmniejszenie jasności ekranu albo wyłączenie wibracji albo wyłączenie dźwięku przy powiadomieniach to dochodzę do wniosku, że przecież, jeśli go naładuję i zostawię na szafce to wytrzyma wtedy i tydzień. No, ale to chyba nie tędy droga i jednak jestem skazany na codzienne ładowanie.

#170 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 06 grudnia 2019 - 13:09

Zgadzam się, nie ma sensu wyłączać większości udogodnień. 

#171 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 grudnia 2019 - 10:46

https://www.euro.com...y-tg_smartwatch

Apple Watch 5 40mm stal nierdzewna, dzisiaj w dobrej cenie 1359zł

Użytkownik effe edytował ten post 20 grudnia 2019 - 10:55

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#172 chrobro

chrobro
  • 172 postów
  • Skądzachodniopomorskie

Napisano 20 grudnia 2019 - 13:10

https://www.euro.com...y-tg_smartwatch

Apple Watch 5 40mm stal nierdzewna, dzisiaj w dobrej cenie 1359zł

To błąd systemowy, niestety dość często się zdarza, nie ma możliwości kupna w tej cenie.

#173 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 20 grudnia 2019 - 13:28

Dokładnie tak. Można było kupić z ałtletu za niecałe 3300 zł.

#174 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 grudnia 2019 - 13:50

Błąd sklepu, ale można było kupić, jednak szybko to usunęli. Już nie raz mój sklep euro taki błąd zrobił. 

Mój kuzyn zdążył kupić, wystarczyło tylko w procesie zamawiania wpisać kod jak na stronie. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#175 buhh69

buhh69
  • 63 postów

Napisano 21 grudnia 2019 - 17:01

Kto powie do/od czego jest otwór, w lewym górnym rogu, widoczny po wyjęciu paska?
Przypomnijcie proszę, do czego Apple używa to szerokie, zasłoniete zaślepką z otworem, środkowe „złącze” widoczne również po wyjęciu drugiego paska? Było ono też a AW2, ale nie pamiętam zastosowania...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych