1. Ja przy zakupie AW5 po raz pierwszy zdecydowałem się na LTE, dodatkowo w wersji stalowej i nie żałuję, mimo że cena to prawie 4 koła, a aluminium bez LTE kosztuje trochę ponad 2 tys. Nie korzystam z tego często, ale raz na jakiś czas się przydaje, nie zawsze potrzebuję brać telefon na rower, wtedy przydaje się zegarek z LTE. Bateria trzyma tak samo, bo Watch przełącza się na LTE po kilkudziesięciu sekundach (na oko) od momentu utraty połączenia z telefonem lub WiFi. Z tym że upewnij się, czy w Flex można uruchomić dodatkowy eSIM.
2. Kolory są takie, jak na iPhone, zielony/niebieski. Przynajmniej tak jest w aplikacji Wiadomości, nie mam jak teraz sprawdzić, czy widać to w powiadomieniach.
Ale poczekałbym do jesieni, kiedy Apple zaprezentje AW6, albo poszukał AW4. Chyba że koniecznie potrzebujesz Always on display, bo to jedyna nowość (jeszcze kompas
). Zmieniałem AW4 na AW5 tylko dla wersji stalowej i LTE. To są de facto identyczne zegarki. AW6 ma mieć jakieś nowe funkcje zdrowotne, a cena AW5 spadnie w naturalny sposób. Na zagranicznych stronach można przeczytać, że Apple planuje TouchID w zegarku, ale nie wiadomo czy teraz, czy dopiero w przyszłym roku.