Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * - 7 głosy

Apple Watch Series 4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1903 odpowiedzi w tym temacie

#1501 petrydz

petrydz
  • 137 postów
  • SkądTrójmiasto :)

Napisano 17 kwietnia 2019 - 08:41

Kwestia indywidualnego podejścia czy warto lub nie. Wystarczy włączyć tryb samolotowy i masz święty spokój, a zegarek masz przy sobie tak czy inaczej. Wziąłem wersję LTE ze względu na wygodę, gdziekolwiek nie jestem w biurze to jestem "pod telefonem" bez ciągnięcia ze sobą klamotu w postaci telefonu. W aucie, gdziekolwiek, komfort jest ogromny.

Btw. użycie mam 5h 20 minut, w gotowości 1dn 2H. Nie jest źle, 30% baterii jeszcze mam.

Użytkownik petrydz edytował ten post 17 kwietnia 2019 - 08:47

#1502 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 09:36

Nie musi! Mam AW LTE w Orange. Telefon można wyłączyć.
Połączenia telefonicznie na AW po LTE działają.

Mówisz wyłącznie o połączeniach a ja chociażby o SMS-ach. Z przytoczonego fragmentu jasno wynika że chodzi o pełną funkcjonalność a taką dostajemy tylko przy włączonym iPhonie który dodatkowo będzie w sieci. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#1503 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 10:05

Hmm Oferta w Orange to 104zl/24 miesiące za zegarek + abonament taki jaki mam teraz i 9zł za esim :)

Tak więc zegarek w wersji 44mm wychodzi 2.5k :)

Szczerze mówiąć chyba jednak wolę sobię wziąć u APPLE na vat 0% wersję GPS za 1699zł lub z LTE wychodzi wtedy 2k... 

Sam nie wiem czy jest sens płacić za esim , bo skoro można korzystać z zegarka nie mając telefonu łapiąc tylko sieć wifi :)

Czy na basenie lub siłowni gdy telefon mam w szafce ( odległość, 10-30m ) zegarek złapie się z telefonem ?

Użytkownik wiesiek3d edytował ten post 17 kwietnia 2019 - 10:07

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

MB Pro 14/ IMAC 24/ IPAD PRO M1

#1504 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 10:09

Sprawa jest prosta. Ja nie liczyłbym wychodzenia z samym zegarkiem bez telefonu na cały dzień do pracy itp. To nierealne już nie tylko w kwestii baterii ale i tego jak wiele rzeczy na telefonie mamy. Gdyby rozważał esim to pod uwagę wziąłbym aktywność fizyczną gdzie telefon jest zbędny a wręcz przeszkadza bądź jakieś spacery z/bez psa gdzie możemy udać się z samym zegarkiem i nie odciągać swojej uwagi gapiąc się w telefon. W sumie w weekend gdzie chcemy miec trochę spokoju taki zegarek lte również może mieć sens.

#1505 MasterM

MasterM
  • 1 658 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 11:23

Przecież tak jak cena wymiany baterii dla iPada nie zależy od modelu iPada, tak cena wymiany baterii dla Watcha nie zależy od modelu Watcha.

A cena - podobnie jak inne "informacje" - rzucona "z czapy".…

Na Apple Watch NIE odbierzesz połączenia GSM przychodzącego na numer eSIM w Watchu (tak jak nie odbierzesz takiego połączenia np. na iPadzie z modułem cellular). Nie ma więc praktycznej różnicy czy eSIM dla zegarka masz na "osobnych numerach" czy nie.

Przepisuję tylko to, co powiedział mi Cortland, autoryzowany serwis Apple. 

Powtórzę po raz kolejny: nie zależy mi na wykonywaniu połączeń GSM z eSIM w Watchu - chcę żeby zegarek funkcjonował DOKŁADNIE tak samo, jak iPad z modułem cellular. Z iPada mogę zadzwonić przez FaceTime wideo i audio oraz napisać wiadomość iMessage. Tak samo ma funkcjonować Watch. Nie wiem tylko jak skonfigurować kartę eSIM w zegarku, stosując się do wskazówek przekazanych mi przez Orange.  

Użytkownik MasterM edytował ten post 17 kwietnia 2019 - 11:25

#1506 Bogen

Bogen
  • 59 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 12:36

Mówisz wyłącznie o połączeniach a ja chociażby o SMS-ach. Z przytoczonego fragmentu jasno wynika że chodzi o pełną funkcjonalność a taką dostajemy tylko przy włączonym iPhonie który dodatkowo będzie w sieci.

Odnoszę się do połączeń telefonicznych. W tym wątku można doszukać się kilku nieprawdziwych informacji, że do dzwonienia jest potrzebny włączony telefon.
Do sprawdzenia zostają
- SMS
- imessage
- komunikatory

Hmm Oferta w Orange to 104zl/24 miesiące za zegarek + abonament taki jaki mam teraz i 9zł za esim :)
 Tak więc zegarek w wersji 44mm wychodzi 2.5k :)
Szczerze mówiąć chyba jednak wolę sobię wziąć u APPLE na vat 0% wersję GPS za 1699zł lub z LTE wychodzi wtedy 2k... 
Sam nie wiem czy jest sens płacić za esim , bo skoro można korzystać z zegarka nie mając telefonu łapiąc tylko sieć wifi :)
Czy na basenie lub siłowni gdy telefon mam w szafce ( odległość, 10-30m ) zegarek złapie się z telefonem ?

Na szybko:
- nie ze wszyskich się i WIFI pogadasz ...
- 10 m może i tak już 30 nie ma szans, pamiętaj tez, że im dalej tym większe są opóźnienia i ciężko rozmawiać.
Przez 2 lata miałem zegarek bez LTE. To nie jest tak, że nawet po wifi sobie wygodnie pogadasz. Zależy od miejsca. Przy dobrej sile sygnału będzie ok. Gdy zasięg będzie kiepski będzie urywali połączenia. LTE daje Ci swobodę ... W razie pytań - pytaj ...
W

pozdrawiam 

Bogusław Chmielnik

#1507 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 13:18

iMessage dojdzie to jasne. Smsy powinny tylko jesli iphone jest wlaczony. Aplikacje firm trzecich mogą nie działać. 

#1508 PATRICO

PATRICO
  • 187 postów
  • SkądTurek

Napisano 17 kwietnia 2019 - 13:31

Info od pewnego źrodła:

Do końca maja usługa zostanie uruchomiona dla klientów SOHO, dla SME i K2 w późniejszym terminie.

A gdzie można to sprawdzić? Mam 1 osobową działalność z abo Orange Love dla firm

MacBook 13″ Touch Bar Space Grey//iPad Pro 11 256GB WiFi+LTE Space Grey+Apple Pencil 2//Apple Watch series 4 44mm SS GPS+Cellular//2xApple TV(3 gen.+4gen.)//AirPods 2 gen.

iPhone X 256GB silver 256 GB

#1509 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 17 kwietnia 2019 - 15:59

Lekki (choć w sumie jednak w temacie) OT - mam 3 numery w Orange, każdy kończy się w innym terminie. Czy faktycznie mogę dokupić LTE za te 84 zł miesięcznie? Próbował ktoś? To korzystna oferta, w porównaniu z ceną z AOS, ale zastanawiam się, co wtedy z długością pozostałych umów.

Użytkownik soczekpl edytował ten post 17 kwietnia 2019 - 15:59

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1510 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 17 kwietnia 2019 - 17:46

Jak Ci się kończy umowa to możesz przedłużyć z zegarkiem umowę. Jak Ci się żadna obecnie nie kończy to możesz wziąć zegarek w abonamencie + rata 84 zł. Jak nie chcesz mieć dodatkowego abonamentu to wtedy sama rata za zegarek 122 zł.

#1511 IQM1

IQM1
  • 185 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 00:21

Czy ktoś podpowie czy w Norwegii działa EKG iczy można płacić tam Apple Pay skonfigurowanym z polską kartą debetową ?

#1512 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 09:47

Czy ktoś podpowie czy w Norwegii działa EKG iczy można płacić tam Apple Pay skonfigurowanym z polską kartą debetową ?

W Norwegii działa EKG a co do płatności nie powielaj pytania w kilku wątkach. Dostałeś już odpowiedź w tym dotyczącym ApplePay.

#1513 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 10:22

Generalnie byłem napalony na wersje LTE i esim, jednak analizując wszystko stwierdzam, że to bez sensu.. I tak prawie zawsze mam przy sobie telefon, jedynie gdzie go nie mam to basen i siłownia lub treningi, telefon jest jednak zawsze w promieniu tych 10m więc powinien złapać zasięg.

Czytałem również, że LTE szybko zabija baterie, a do poprawnego działania potrzebny jest włączony IPHONE…. Cenowo też dość duża różnica, no i te 10zł miesięcznie w orange :D

Mój wcześniejszy watch do S0 SS, i tutaj mam obawy czy nie zawiodę się na aluminium , jego małej wadze i dość sztucznym wyglądzie.. Pewnie wybrałbym SS jednak nie ma wersji bez LTE więc cena jest zbyt duża a ewentalna odsprzedaż zbyt mała….

Abonamenty w Orange i raty za sprzęt szału nie robią więc pewnie wybiore model GPS w AOS.

Boje się tego, że zegarek kupie na 2-3 lata, a esim to jednak przyszłość..

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

#1514 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 10:39

eSim to teraźniejszość ale tylko w Orange. To nie do konca to samo co w przypadku chociażby portów USB-C które sprawiają że trzeba nosić przejściówki itd. Tutaj jest jasna sytuacja. Jeśli jesteś w Orange to spoko. Jeśli nie trzeba czekać. 

Co do wagi. Też się jej obawiałem ale nie jest źle. Zegarek jest lekki ale czuć że coś na nadgarstku siedzi więc nie ma aż takiej różnicy na jaką się nastawiałem. Wersja SS jest za droga mając na uwadze to że zegarek szybko traci na wartości a za 2-3 lata będzie już stary. Kwestia użytkowania LTE w zegarku to już rzecz indywidualna. Ja oceniam ją jako super dodatek którego mógłbym użyć 2-3 razy dziennie o ile zmusiłbym się do pozostawienia telefonu. Warto pamiętać że gadanie do zegarka jest takie sobie (przynajmniej ja tak uważam) więc ma ono sens jeśli mamy również słuchawki. Zegarek w LTE działa poprawnie ale nie musi być w pełni funkcjonalny jeśli iPhone jest wyłączony. SMSy wiadomo nie idą po danych a tego używa zegarek więc telefon musi być włączony żeby nam je przesłać. Nie rozumiem za bardzo czemu aplikacje firm trzecich miałby nie działać jeśli oczywiście wykorzystują dane. Niemniej może Apple jakoś to filtruje czy blokuje. Nie wiem. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 18 kwietnia 2019 - 11:07

#1515 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 10:42

Dzięki za pomoc :)

A jak to jest z zasięgiem, poprawili coś ?

Na basenie złapie mi zasięg z telefonem jeśli zostawie telefon w szafce ? ( model GPS)

Boje się troche tego, że aluminium będzie miało wygląd zabawki, nie ukrywam, że SS robił ogromne wrażenie na wszystkich :D

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

#1516 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 10:59

Dla mnie osobiście petardą jest, że mogę rozmawiać gdziekolwiek jestem bez telefonu w kieszeni. Z jazdą w aucie jest podobnie. Podłączone mam do zegarka Jabra Elite 65T i działa to wybornie. Bateria ? Wczoraj na wieczór ładowane do 100%, bieganie wieczorne, słuchanie muzyki w biegu, od rana z racji pracy kilkanaście rozmów, obecnie 50% baterii, cały czas leci muzyka w słuchawkach. Płacenie zegarkiem też bardzo wygodne.

#1517 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 11:11

Dla mnie osobiście petardą jest, że mogę rozmawiać gdziekolwiek jestem bez telefonu w kieszeni. Z jazdą w aucie jest podobnie. Podłączone mam do zegarka Jabra Elite 65T i działa to wybornie. Bateria ? Wczoraj na wieczór ładowane do 100%, bieganie wieczorne, słuchanie muzyki w biegu, od rana z racji pracy kilkanaście rozmów, obecnie 50% baterii, cały czas leci muzyka w słuchawkach. Płacenie zegarkiem też bardzo wygodne.

Cały czas wyłącznie na LTE czy masz teraz przy sobie telefon? To ma ogromne znaczenie bo pamiętajmy kiedy telefon jest obok zegarek nie używa LTE. Ile miałes % z samego rana? Skoro już teraz 50% to jest szansa że do wieczora nie dociągnie. Płacenie do 5 transakcji jest możliwe i bez telefonu co też jest spoko. 

Dzięki za pomoc :)

A jak to jest z zasięgiem, poprawili coś ?

Na basenie złapie mi zasięg z telefonem jeśli zostawie telefon w szafce ? ( model GPS)

Boje się troche tego, że aluminium będzie miało wygląd zabawki, nie ukrywam, że SS robił ogromne wrażenie na wszystkich :D

Wygląd kwestia gustu. Space grey jest ok. Srebrny wygląda według mnie śmiesznie i z daleka zalatuje tanią zabawką. Dlatego też nigdy go nie rozważałem. 

#1518 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 11:42

Wiesz co, telefon leży obok, ja z racji pracy kręcę się po biurze, więc zegarek zapewne korzysta z LTE co chwilę (są to duże odległości,piętra etc). Rano miałem bodajże 78% baterii. Teraz spojrzałem i mam 48 % baterii, ale nie ruszałem się nigdzie, telefon obok.

• kristof461 lubi to

#1519 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 18 kwietnia 2019 - 11:54

Zaraz, ale czy jeżeli iPhone jest włączony, ale nie jest przy AW, to zwykłe SMS-y dojdą na AW? Czy musi być połączenie Bluetooth?

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#1520 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 12:01

Nie docierają, ani nie można wysłać, sprawdziłem przed chwilą.

Użytkownik petrydz edytował ten post 18 kwietnia 2019 - 12:02

#1521 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 12:03

Nie docierają, ani nie można wysłać, sprawdziłem przed chwilą.

Kurcze Apple na swojej stronie jasno sugeruje że SMSy i MMSy będą działać nawet jeśli iPhone nie jest w pobliżu ale musi on być włączony oraz połączony z WiFi bądź LTE/3G. Powinno to zatem działać na zasadzie połączenia iPhone-Mac. 

Użytkownik kristof461 edytował ten post 18 kwietnia 2019 - 12:10

#1522 petrydz

petrydz
  • 137 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 12:15

Telefon połączony z siecią jest cały czas. Sprawdzę jeszcze raz później poza biurem.

#1523 wiesiek3d

wiesiek3d
  • 404 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 12:26

Zamówiony 44 Aluminium GPS :)

Mam nadzieje, że będe zadowolony, wcześniejszy S0 nie podołał ze względu na prędkość działania więc poszedł na sprzedaż.

Powrót do AppleWatcha po latach ;)

IP 14 Pro Max/ AW Ultra 

#1524 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 18 kwietnia 2019 - 12:52

Ja kupując S4 wiedziałem że będzie to tylko gadżet a dziewczyna śmiała się ze mnie. Nagle okazało się że ma to sens i nawet ona się przekonała ;)

#1525 sevecc

sevecc
  • 773 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 kwietnia 2019 - 12:58

Zamówiony 44 Aluminium GPS :)

Mam nadzieje, że będe zadowolony, wcześniejszy S0 nie podołał ze względu na prędkość działania więc poszedł na sprzedaż.

Powrót do AppleWatcha po latach ;)

Ja się przesiadłem na S4 z S0 - przepaść... będzie Pan zadowolony :) 

• kdworaczyk lubi to

iPhone 13 Pro Max /  Watch S4 / MacBook Pro 2020 / iPad Air 4th gen.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych