Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 8/8 Plus – opinie i wrażenia.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1008 odpowiedzi w tym temacie

#126 crab

crab
  • 262 postów

Napisano 24 września 2017 - 13:11

*
Popularny

No ok, ale czego Ci w tym hardware brakuje? 

Nie chodzi o to, czego mi brakuje, tylko że to już nie jest innowacja jak 5 lat temu. Ładowanie indukcyjne było lata temu, proporcje ekranu do ramek nie zmieniły się od 4 lat, aparaty z każdym rokiem wypadają coraz gorzej względem konkurencji, bateria jest śmieszne mała i jakoś konkurencja potrafi włożyć dwa razy większą baterię do podobnych rozmiarów telefonu. Mając iOS na pokładzie i duży akumulator, telefon spokojnie trzymałby 2 dni. Tymczasem Apple stoi w miejscu, bo bateria ma co roku podobną pojemność, tylko procesor mniej energii potrzebuje.Tego brakuje mi w hardware, jedynie chipy Apple się bronią, ale to też nie jest tak, że są lata przed konkurencją. Wkurza mnie, że krytykowanie Apple sprowadza się do tekstów to kup Samsunga. Nie chcę Samsunga, bo nie lubię Androida. Proste. Nikt mi jednak nie powie, że telefony Apple sprzętowo są dużo lepsze od konkurencji, bo w wielu aspektach nie są.

Powtórzę jeszcze raz. System operacyjny ratuje ten telefon w moim mniemaniu i umniejsza pewne niedoskonałości. iPhone to wciąż bardzo dobry telefon, ale trzeba być ślepym fanatykiem, żeby nie widzieć, że Apple już od dawna w wielu aspektach w smartfonach (nie wszystkich, wielu) odstaje od konkurencji i wprowadza nowe rzeczy, kiedy są one już lata na rynku. Tak samo iPhone X. Co, oprócz Face ID na wysokim poziomie i A11, ma w swoich hardware ten telefon, czego nie ma konkurencja? Tak, wszystko wskazuje na to, że Face ID będzie tym, co konkurencja chciała wprowadzić wcześniej, ale robiła to nieudolnie, jednak czy uzasadnia to cenę? Znowu zwycięży iOS, ale ten telefon powinien być 1000 zł taniej. 

Wiem, że jestem w mniejszości, ale nie kupię X choćby po to, by pokazać, że nie można dyktować ceny z kosmosu. Każdy kto kupi (bez względu czy na kredyt czy dlatego, że go stać) daje Apple zielone światło - tak, jest ok, cena nie gra roli. Poczytajcie fora na Macrumors czy innych zagranicznych serwisach. Ludzie z UK, USA, Kanady, Australii, Niemiec piszą, że cena jest przegięta i nie zdecydują się na X. Nie nawołuję do bojkotu, bo to bez sensu, nie noszę czapki z folii aluminiowej. Niech każdy wydaje kasę jak chce. Jednak takich jak ja, którzy nie chcą za 3-4 lata kupować bazowej wersji smartfona za 4200 zł, jest więcej. Apple ma prawo chcieć takiej ceny, jakiej sobie życzy, ale klient ma prawo wybrać portfelem.

Szczerze trzymam kciuki i mocno wierzę, że w tym roku Apple się przejedzie na sowich zyskach. Mam nadzieję, że słaba sprzedaż 8 nie jest spowodowana oczekiwaniem na X, tylko zaoferowaniem tego samego kotleta odgrzanego kolejny raz. Mam nadzieję, że osoby piszące, że pasują bo 10-tka jest za droga, faktycznie nie kupią go i Apple dostanie prztyczka w nos. Jeżeli tak się stanie, to w kolejnym roku nie tylko dostaniemy więcej, ale także ceny będą sprzyjały zakupowi.

Sorry, za ten esej, ale jakoś tak wyszło od słowa do słowa. Lubię Apple, szanuję dokonania tej firmy, doceniam wiele technologii, które rozwinęli, uwielbiam iOS w iPhonie i iPadzie, ale ta firma już dawno przestała robić konkurencyjny hardware, ale ceni go jakby faktycznie wersje gold zawierały szczere złoto.

Użytkownik john80 edytował ten post 24 września 2017 - 13:18

#127 p3nisaider

p3nisaider
  • 323 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 września 2017 - 13:16

Ehh, gdyby nie ios to już dawno bym zmienił na S8, ale wiem że będę żałować, rok temu wziąłem s7 i wytrzymałem z nim miesiąc, a iPhone się cofa w rozwoju, niby jest dobrze a jednak nie. Pamiętam mojego pierwszego iP 4, który miał ajoesa 6 i śmigał jak szalony w menu i ogólnie, wiadomo gierki gorzej bo już był 4s dwurdzeniowy, a teraz ehh szkoda słów..

#128 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2017 - 14:49

Za rogiem nowy Pixel więc warto na niego poczekać.

#129 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 24 września 2017 - 16:54

Za rogiem dosyć sporym, bo to ze dwa miesiące będzie i znając życie po raz kolejny niedostępny w Polsce.

#130 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 24 września 2017 - 17:11

Używałem ponad miesiąc od dni premiery galaxy s8 i nikt mi nie powie i nie wmówi że to dobry i wygodny telefon. Może na pierwszy rzut oka wygląd cieszy ale czar pryska po kilku dniach użytkowania. Nie dość że ekran różowy to idiotyczne zaokrąglanie boków nie mające żadnego zastosowania jest wręcz idiotyczne. Co z tego ze ekran wysokiej rozdzielczości jak tak samo jak w IP8 nie widać ani tu ani tu pixeli. Niestety ale androidowe telefony musza gonić apple parametrami które notabene i tak nie dają przewagi nad iPhone. Ktoś może powie ze przynajmniej android nie jest zamkniętym systemem, Ok może ma racje ale co takiego więcej można na nich zrobić? Podmienić ikonki wgrać jakiś motyw? Mając iPhone tego nie mogę ale za to mam stabilny dobrze działający system i brak problemów z oprogramowaniem a do tego zawsze szybko działa.
  • effe i tomk925 lubią to

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#131 Zygal

Zygal
  • 303 postów

Napisano 24 września 2017 - 17:22

EMU nie chciałeś IP 8 plus ?

MBA  M1 2020, iPhone 15 Pro , AirPods Pro, AWU2

#132 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2017 - 17:22

Ostatnie zdanie najbardziej mnie rozbawiło. :D

#133 MikeU

MikeU
  • 96 postów

Napisano 24 września 2017 - 17:23

@EMU mnie s8 wcale sie nie podoba, taka deska do prasowania, S7 byl dla mnie ladniejszy

Użytkownik MikeU edytował ten post 24 września 2017 - 17:24

#134 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 24 września 2017 - 17:29

Używałem ponad miesiąc od dni premiery galaxy s8 i nikt mi nie powie i nie wmówi że to dobry i wygodny telefon. Może na pierwszy rzut oka wygląd cieszy ale czar pryska po kilku dniach użytkowania. Nie dość że ekran różowy to idiotyczne zaokrąglanie boków nie mające żadnego zastosowania jest wręcz idiotyczne. Co z tego ze ekran wysokiej rozdzielczości jak tak samo jak w IP8 nie widać ani tu ani tu pixeli. Niestety ale androidowe telefony musza gonić apple parametrami które notabene i tak nie dają przewagi nad iPhone. Ktoś może powie ze przynajmniej android nie jest zamkniętym systemem, Ok może ma racje ale co takiego więcej można na nich zrobić? Podmienić ikonki wgrać jakiś motyw? Mając iPhone tego nie mogę ale za to mam stabilny dobrze działający system i brak problemów z oprogramowaniem a do tego zawsze szybko działa.

To jest na serio?

#135 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 września 2017 - 17:37

Używałem ponad miesiąc od dni premiery galaxy s8 i nikt mi nie powie i nie wmówi że to dobry i wygodny telefon. 

No ja wytrzymałem prawie 2 miesiące z S8.

Większość co napisałeś to prawda, jednak jeśli chodzi o system to myślę, że jednak więcej się da zrobić niż to co napisałeś. Android ma zdecydowanie więcej możliwości względem iOS, tylko pytanie czy faktycznie komuś to potrzebne. Ludzie, którzy wybierają iOS myślę, że robią to świadomie, bo każdy wie co konkurencja obecnie prezentuje. 

Jednak wróćmy może do tematu, bo zaraz moderator będzie miał pełne ręce roboty :)

iPhone 12 mini 

#136 chico

chico
  • 201 postów
  • Skąd127.0.0.1

Napisano 24 września 2017 - 17:40

I S7 i S8 jest słaby(zeby nie napisać bardzo słaby) jeśli chodzi o nakładkę. Na prawdę, wystarczy włączyć aktualizację wielu aplikacji w tle i zacząć działać w systemie: przeglądać www, uruchomić aparat etc. Nie dość, że mocno się nagrzewa to jeszcze zacinki trwają nawet 2 sekundy, gdzie czasami zastanawiam się czy kliknąłem w coś czy nie.. a po chwili okazuje się, że jednak tak tylko jest taki lag. Mam S7 i mam do porównania 6s - nie ma co porównywać jeśli chodzi o działanie OS'a. Mam S7 od kwietnia i już od prawie miesiąca próbuje go sprzedać za drobne(tak trzeba nazwać rzeczy po imieniu) <1000 zł z full kompletem i gwarancją i chętnych nie ma. To jest dodatkowo b. duży minus Androidów - wielki spadek ceny. Wczoraj S7 była w X-KOM do kupienia za 1800 brutto! Taka promocja z okazji 15 lecia. Więc kto kupi mi za 1000 zł  półroczną używkę?!

--

iP11Pro/AIR2/MBP13 Mid-2017

#137 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 24 września 2017 - 17:45

EMU nie chciałeś IP 8 plus ?

Nie, bo IP 8 docelowo dla żony, a ja w listopadzie kupię IP X.

To jest na serio?

A dlaczego nie?

MacBook Air M2 - iPad Pro M2 - iPhone 15 Pro MAX - Garmin Epix2 PRO - AirPods 2 PRO 

#138 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 24 września 2017 - 18:17

A dlatego, że mam w domu iOS, kilka Androidów, kilka WP i każdy z nich jest daleki od ideału, a już o iOS na pewno nie jestem w stanie napisać, cyt: "mam stabilny dobrze działający system i brak problemów z oprogramowaniem a do tego zawsze szybko działa". I żeby nie było jestem z Apple od 5s. To samo dotyczy kwestii cyt: "ale co takiego więcej można na nich zrobić". Jeśli tak piszesz to albo mało używałeś Androida, albo używałeś go w taki sam sposób jak iOS, a to jednak dwa zupełnie inne systemy. Odpowiadając jednak na pytanie "ale co takiego więcej można na nich zrobić" - napiszę wszystko, poczynając od najprostszej czynności na świecie zwanej copy - paste.

I powtórzę co zazwyczaj piszę w takich porównaniach systemowych, które IMO są bez sensu. Ale jednak jeśli już musimy to porównujmy urządzenia referencyjne, w tym przypadku np. iP7 i Google Pixel i odpowiednio iP7 Plus i Google Pixel XL.

EOT

Użytkownik JacentyEsz edytował ten post 24 września 2017 - 18:23

• Molimo lubi to

#139 Emej

Emej
  • 1 161 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 września 2017 - 18:54

Wszyscy piszą o tych mitycznych innowacjach Apple z przeszłości i że teraz ich już nie ma, ale to może by jakieś wymienili? Ekran Retina, Touch ID? Pewne znalazłyby się inne telefony, które miały to wcześniej. Innych dużych innowacji nie pamiętam. A co roku i tak jest oburzenie, że Apple to już się kończy i nie ma innowacji. Poza tym OD ZAWSZE konkurencja mogła pochwalić się większą ilością funkcji (obsługa SD, dwie karty sim, skaner tęczówki, wodoszczelność czy wysokie PPI). Akurat iPhone X jest najbardziej wyrównanym w stosunku do ilości funkcji do konkurencji telefonem od Apple + FaceID oparte o nową technologię. Jedyna jego wada, że jest drogi - ale Apple zgarnia bardzo zdecydowaną większość sprzedaży drogich telefonów i wie, że na taką cenę mógł sobie pozwolić. Bo jak już mówiłem, pod względem funkcji i ceny w stosunku do konkurencji już poprzednie były za drogie. A jak się sprzedawały, każdy wie.

Użytkownik Emej edytował ten post 24 września 2017 - 18:56

MBP Retina 15 2014 | iP X Space Gray | Apple Watch S4 | Airpods Pro

#140 Germ@n

Germ@n
  • 191 postów
Napisano 24 września 2017 - 19:02

Ładne te telefony, ale ich cena rozwala system. :(

iPhone 15 blue.

#141 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 24 września 2017 - 19:37

A dlatego, że mam w domu iOS, kilka Androidów, kilka WP i każdy z nich jest daleki od ideału, a już o iOS na pewno nie jestem w stanie napisać, cyt: "mam stabilny dobrze działający system i brak problemów z oprogramowaniem a do tego zawsze szybko działa". I żeby nie było jestem z Apple od 5s. To samo dotyczy kwestii cyt: "ale co takiego więcej można na nich zrobić". Jeśli tak piszesz to albo mało używałeś Androida, albo używałeś go w taki sam sposób jak iOS, a to jednak dwa zupełnie inne systemy. Odpowiadając jednak na pytanie "ale co takiego więcej można na nich zrobić" - napiszę wszystko, poczynając od najprostszej czynności na świecie zwanej copy - paste.
I powtórzę co zazwyczaj piszę w takich porównaniach systemowych, które IMO są bez sensu. Ale jednak jeśli już musimy to porównujmy urządzenia referencyjne, w tym przypadku np. iP7 i Google Pixel i odpowiednio iP7 Plus i Google Pixel XL.

EOT

To co takiego robisz więcej na tym androidzie niż na iPhone?

#142 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 września 2017 - 19:41

No napisał.

Kopiuj - Wklej

• EMU i meg lubią to

iPhone 12 mini 

#143 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 24 września 2017 - 19:54

No napisał.
Kopiuj - Wklej

Wohohooo :)

#144 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 24 września 2017 - 19:59

To co takiego robisz więcej na tym androidzie niż na iPhone?

To nie jest kwestia co ja robię tylko co można zrobić, a co można to obejrzyj jakiekolwiek wideło na YT. Tekstów porównawczych w sieci jest milion. Ja się w wojenki nie bawię, tylko stwierdzam fakty.

Kopiuj - wklej to był tylko żartobliwy przykład prostej czynności niemożliwej na iOS.

Wohohooo :)

Wiem. zabawne, ale Ty nawet tego nie zrobisz.

#145 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 24 września 2017 - 20:03

Zaczyna się robić śmiesznie, spór co można wymagającego robić na smartfonie IOS Android, bo co innego robi 90% ludzi, jak nie przegląda internet, dzwoni, korzysta z aplikacji, robi zdjęcia i inne. Na iOS też mogę managerować plikami, np Documents czy teraz wbudowany files, czyli tworzyć katalogi KOPIOWAĆ WKLEJAĆ pliki :-), pakować, ściągać i otwierać w domyślnych aplikacjach, zmieniać rozszerzenia plików. Mam pendrive lightining usb, albo czytnik kart sd ze złączem lightining
JacentyEsz to co jeszcze? podpowiedz :-)

#146 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 24 września 2017 - 20:08

Odpowiedział przecież :) miliony tekstów... :)

Użytkownik EMU edytował ten post 24 września 2017 - 20:08

#147 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 września 2017 - 20:09

Możliwości obu platform już się pomału zacierają, tak samo jeśli chodzi o stabilność, choć tu nakładkowy android ma jeszcze dużo do nadrobienia (nie mylić z czystym). 

Nie da się jednoznacznie powiedzieć który system jest lepszy. Ważne jest komu się wygodniej dany system użytkuje. Mi osoboście zdecydowanie iOS jest wygodniejszy, szybszy i praktyczniejszy. Jednak dla kogoś innego może być taki Android. 

Może wróćmy jednak do tematu? 

Wiem, że iP8 nie wprowadza nic szczególnego i liczy się jedynie iPhone X z czego temat zanika i trzeba pogadać o czymś innym, ale zaraz faktycznie mod zamknie temat i będzie po sprawie. 

iPhone 12 mini 

#148 Bigkaban

Bigkaban
  • 400 postów
  • SkądSwiebodzin, PL

Napisano 24 września 2017 - 20:10

Zaczyna się robić śmiesznie, spór co można wymagającego robić na smartfonie IOS Android, bo co innego robi 90% ludzi, jak nie przegląda internet, dzwoni, korzysta z aplikacji, robi zdjęcia i inne. Na iOS też mogę managerować plikami, np Documents czy teraz wbudowany files, czyli tworzyć katalogi KOPIOWAĆ WKLEJAĆ pliki :-), pakować, ściągać i otwierać w domyślnych aplikacjach, zmieniać rozszerzenia plików. Mam pendrive lightining usb, albo czytnik kart sd ze złączem lightining

moze dostac raport zwyklego smsa i nagrywac rozmowy...

#149 tomk925

tomk925
  • 747 postów

Napisano 24 września 2017 - 20:14

moze dostac raport zwyklego smsa i nagrywac rozmowy...

Nie każdemu to potrzebne, miałem nie jeden Android, wracajmy do tematu ....

Użytkownik tomk925 edytował ten post 24 września 2017 - 20:17

#150 ec1940c406

ec1940c406
  • 893 postów
Napisano 24 września 2017 - 20:18

Panowie. Czytajcie ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie, że nie wdaję się w systemowe wojenki, bo one są dla dzieci. Napisałem też, że używam 3 systemów mobilnych i żadnego fanem nie jestem, ale przez lata poznałem wady i zalety każdego.

Nie będę też robił offtopu, ale jak jednemu z drugim bardzo zależy poświęcę kilka chwil na PW i napiszę co mogę na androidzie, a czego nie mogę na iOS i WP, co mogę na iOS, a czego nie mogę na dwóch pozostałych i to samo w konfrontacji WP z konkurencyjnymi systemami. Z mojej strony w tej materii koniec, a jak ktoś bardzo musi to zapraszam na PW :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych