Używam od tygodnia 8 Plus SG 64GB, wcześniej miałem iP 6s 64GB (w sumie mam nadal z iOS 10.3.3) i powiem Wam, że pod względem szybkości uruchamiania aplikacji to 6s ze starszym systemem nie ustępuje. Starach się bać instalować iOS 11.
Wziąłem Plusa bo chciałem poczuć "większą" różnicę w przesiadce ale chyba wymienię na zwykłą 8. Nie robię zbyt dużo zdjęć, a rozmiar i waga daje o sobie znać.
Szkoda mi tylko będzie baterii, po w porównaniu do 2 letniego 6s to kompletna przepaść.
Z istotnych różnic to true tone zdecydowanie na +. Nie używałem nigdy night shift, gdyż nie podobał mi się ten strasznie żółty ekran. Byłem raczej fanem zimnej bieli. Teraz natomiast przy True Tone wszystko dopasowuje się bardzo subtelnie. Nie widzę tego działania póki nie wyłączę tej funkcji. Wtedy różnica jest zauważalna. Ciężko to opisać, ale działa naprawdę fajnie.
Szklany tył bardzo elegancki. Tak jak w moim uwielbionym iP4. Odciski na Space Gray jednak są mocno widoczne. Po tygodniu mam już jakieś mikro ryski z przodu i z tyłu, ale nie noszę żadnego case'a.
Nie przetestowałem jeszcze ładowania bezprzewodowego, upatrzyłem już sobie lampę Hector z Ikei ale brak czasu żeby po nią skoczyć. Mam tylko nadzieję, że nie pogarsza to jakoś istotnie żywotności baterii?
Podsumowując gdybym nie potrzebował kolejnego telefonu (iP 4 idzie na emeryturę do szuflady a w jego miejsce 6s) to raczej nie zdecydowałbym się na wymianę. 6s z iOS 10 to cały czas genialny telefon i za bardzo nie ustępuje iP8.
Chociaż przez chwile zaświtał mi jeszcze jakiś romans z Androidem. Głównie za sprawą możliwości płacenia telefonem. Czekam na Apple Pay jak na zbawienie... Jednak pobawiłem się nowymi samsungami i mi przeszło. Podoba mi się Xiaomi MI6 czy nawet MI5 które mają super stosunek cena/jakość ale te nakładki mnie odrzucają, gdyby ten Xiaomi miał czystego androida to już bym go miał. A ten nowy Pixel to myślę, bardzo ciekawy konkurent iP8 szkoda tylko, że równie drogi i niedostępny w Polsce.
A co do X'a to jestem jego hejterem i w ogóle nie miałem chęci czekać. Już pomijając cenę to dla mnie jest designerską klapą z tym wycięciem. Sceptycznie podchodzę do braku Touch ID. Może się mylę, ale nie wierzę w idealne działanie Face ID. Może za rok. Ja często zerkam na telefon nie będąc w polu widzenia kamery. Jedynie zazdroszczę ekranu OLED.
Użytkownik Jojox edytował ten post 09 października 2017 - 21:48