Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Komunikator GG na Mac OSa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
143 odpowiedzi w tym temacie

#51 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 18 września 2008 - 12:22

wątpię w to, zobacz ile jest komunikatorów na windzie dzięki, którym możesz korzystać z protokołu gg [miranda, konnekt, aqq, tlen... etc.] i tak w przypadku np. mirandy [bo konnekt nie jest już wspierany] to wtyczka jest dobrze napisana chodzi mi o to że zawsze się łączy, można spokojnie rozmawiać brak tylko przesyłania plików rozmowy audio/wideo [ale to między klientami GG są problemy bo trzeba zawsze mieć najnowszą wersję, zresztą druga osoba też musi mieć ;) ] moim zdaniem problemem jest właśnie to, że GG nie chce udostępnić protokołu a na macu nikt nie chce się skupić by dobrze ją skopiować :) bo w końcu jest "Think diffrent" nie ? :P

#52 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 18 września 2008 - 13:12

wątpię w to, zobacz ile jest komunikatorów na windzie dzięki, którym możesz korzystać z protokołu gg

hmmmm.... ale w co wątpisz?..... nie wymyśliłem sobie tego, tylko przeczytałem kiedyś na jakimś portalu internetowym. Fakt, dawno temu to było, ale to nie zmienia faktu, że przecież twórcy innych komunikatorów nie pytają Gadu-Gadu Sp. z o.o. o zgodę na podłączenie się do ich sieci :cool:

#53 Spooner

Spooner
  • 278 postów

Napisano 18 września 2008 - 16:26

Jeśli gadu-gadu dla mac'a (oryginalne) ma wygladac tak jak najnowsza Beta, dla Windowsa. To ja podziękuje.. Adium rlz..

#54 peem

peem
  • 145 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2008 - 16:32

Popieram przedmówcę. Kiedyś GG było prostym komunikatorem, zgodnie z ideą która przyświecała twórcom. Dzisiaj nowa beta pod Windows nie dość, że zrobiła się kombajnem, to wygląda okropnie. Adium charakteryzuje się prostotą i o to chodzi.

#55 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 września 2008 - 16:32

Bosko. Będę mógł pogadać z samym sobą. To w sumie mogę zrobić offline - wykorzystując lustro :D

Jak juz chcesz gadac z samym soba lepiej wlacz iChat ;)

#56 ksx4system

ksx4system

:(){ :|:& };:

• 593 postów
  • SkądPolska

Napisano 18 września 2008 - 16:38

Osobiscie bardzo dlugo zylem bez gg... jak zaczna sie z tym g***** problemy, to po prostu przestane korzystac. od czegos sa komorki, nie? a pozatym mam jeszcze jabbera, icq i skype.

#57 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 września 2008 - 17:09

Jabber nie jest taki zły. Warunek jest jednak jeden (o czym nie raz była już mowa) - stabilny serwer. Niedawno porzuciłem Adium w związku z problemami z listą kontaktów i w chwili obecnej korzystam właśnie z Jabbera. Serwer - jabbim.pl - jest komercyjny, ma dobre wsparcie ze strony jego Administratorów, no i transporty działają jak należy :) Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby korzystać z takiego rozwiązania i iChata (lub innego klienta Jabbera - osobiście bardziej mi odpowiada PSI).

#58 luxus

luxus
  • 154 postów

Napisano 18 września 2008 - 17:39

Ja po walce z Audium -> porażka - komunikator sam wybiera z jakimi kontaktami chce działać, po długiej walce z transportem gg do jabbera (konfigurowane przez PSI a używany przez iChat) -> sam pomysł jest dobry, tylko że dzień po tym jak ustawiłem do końca transport i autoryzację dla moich ponad 200 kontaktów jabster zaczął przeżywać problemy :(; zacząłem używać Kadu.

Zgodzę się, że z jabsterem są problemy. Sporo ludzi o tym pisze. Sprawa ponoć dotyczy tylko przypadku komunikacji po łączu tp.

Jabber to w ogóle jest dziwna sieć. Serwer może założyć każdy. Problem tylko w tym, że jeśli trafi się na takiego administratora jak bluszcz z jabberpl.org (oczywiście nie chcę go czymś urazić, ale numer, który wywinął chyba nikt nie zapomni) to może być źle. A potem jest psioczenie, że to dziadowska sieć i nic nie działa.

Poza tym jabber to nie jest sieć stworzona do komunikacji z innymi protokołami. To jest jedna z jej możliwości. Nie widzę większego sensu, żeby zakładać konto a potem używać tylko transportu do gg.

Zresztą autoryzacji 200 kontaktów nie robi się ręcznie w psi tylko włącza się albo automatyczną autoryzację albo korzysta z jabber roster utility.

I żeby nie było to jabbera używam już chyba ponad 4 lata i od samego początku mam konto na tym samym serwerze.

#59 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 września 2008 - 22:29

Uzywalem jabbera bodajrze na chromie pod ichat i rzeczywiscie na tp cielo. Kadu jednak mi w zupelnosci teraz starcza. Nawet z bramki Ery esemesy mozna wysylac :)

#60 luxus

luxus
  • 154 postów

Napisano 19 września 2008 - 19:18

Chrome.pl nie ma problemów z działaniem na łączu tp bo miałem na min drugie konto jeszcze za czasów neostrady. Podkreślam, że problemy są tylko z jabsterem (przynajmniej z tych popularnych serwerów).

#61 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 19 września 2008 - 20:51

Coz ja jabstera uzywam od roku chyba i problemow nie widze. Albo po prostu nie obchodzi mnie bo z gg mam z polowe tylko listy kont. i to takich "durniow" co na jabbera jeszcze nie wpadli. Wszyscy normalni znajomi maja chocby spika. Generalnie polecam taki wynalazek jak Gmail - nie dosc ze kontakty zawsze pod reka to jeszcze historia i doskonale w niej szperanie. Transporty sa doskonalym jak dla mnie rozwiazaniem wlasnie ze wzgledu na to ze logujac sie jednego konta mam dostep do wsyztskich znajomych/historii rozmow etc.

#62 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 20 września 2008 - 07:16

A u mnie Adium śmiga bez problemów , czasem po odpaleniu musze kliknąć pokaż grupy , pozatym jest okej , kadu mam w zapasie ale jest słabe!

#63 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 20 września 2008 - 15:01

Skoro juz mowa o komunikatorach ;) Jak mozna zmienic emotikony w Kadu? Znalazlem ta paczke i chcialbym ja zaimplementowac

Emotikony GG Download- Gadu Gadu - opisy - emoty - ggart

#64 radeg

radeg
  • 470 postów
  • SkądFG/ZS

Napisano 20 września 2008 - 15:31

przy okazji jeszcze ja zrobie mały OT ;) jaich używacie emotek na adium by były kompatybilne z gg (ale nie chodzi mi o emoty z gg bo te są brzydkie ;) )

#65 Byku87

Byku87
  • 7 postów

Napisano 22 września 2008 - 12:20

Juz sobie poradzilem :P

#66 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 22 września 2008 - 14:42

Ja tez :)

#67 peludito

peludito
  • 98 postów
  • SkądLublin/Wawa

Napisano 18 grudnia 2008 - 01:31

Hej, mam taki problem z Adiumem: niby wysyła mi grafikę, którą wkleję (oczywiście rozsądnych rozmiarów), wydaje się, że idzie, ale okazuje się, że nie dochodzi. Nie dochodzi też tekst dołączony do tej grafiki, czyli tak jakby nie idzie cały wpis. Podobnie ma mój znajomy, który próbował wysłać jakąś skromnej wagi graficzkę mi. Co jest grane? Oczywiście w preferencjach mamy zahaczoną automatyczną akceptację przyjmowania plików i grafik...

#68 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 18 grudnia 2008 - 07:22

Tutaj dyskusja zaczęła się rozwijać: http://www.myapple.p...y-adium-gg.html
Chyba od tamtego czasu nic się nie zmieniło :(

#69 gvd

gvd
  • 129 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 grudnia 2008 - 20:14

najnowsza wersja kadu, ma wbudowane emotki z gg6 do wyboru, pozniej sciagasz tylko pakiet ikon z gg i gitarra... na google znajdziesz

#70 krystianm

krystianm
  • 2 postów

Napisano 08 marca 2010 - 23:14

Witam wszystkich caly czas uzywalem Adium i bylem zadowolony do czasu- jeden z moich znajomych nie moze do mnie pisac poniewaz ma za wysoki numer w gg ten sam problem maja uzytkownicy wczesniejszych wersji gg na win z tego co mi wiadomo dopiero gg10 obsluguje wysokie numery osobiscie to dla mnie absurd gg10 jest pelne reklam i zbeddnych dodatkow i chyba o to chodzi ale dla nas uzytkownikow Mac-a jest to dodatkowy problem bo nie ma alternatywy poniewaz zarowno Adium jak i Kadu nie przyjmuje wiadomosci od tych osob jedynie wyswietla sie komunikat od numeru 800 ze osoba numerr gg .... wysyla Ci wiadomosc ale masz stara wersje komunikatora wiec nie moze zostac ona wyswietlona ktos moze spotkal sie z tym juz? jest jakis sposob?

#71 vanMarcin

vanMarcin
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marca 2010 - 23:25

odpowiedz jest prosta - zalozenie konta na Tlen.pl lub o2.pl i mozna stamtad pobrac beta wersje komunikatora TLEN na Mac OS X ktory tez obsluguje gadu-gadu bez najmniejszych problemow. Na windzie sprawdzal mi sie bardzo dobrze a od niedawna jest tez wersja na Maca i linuxa. Pozdro

#72 krystianm

krystianm
  • 2 postów

Napisano 08 marca 2010 - 23:29

dziekuje bede testowal pozdrowiam

#73 Kuba_Milcia

Kuba_Milcia
  • 33 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 listopada 2011 - 23:31

Witam, z góry przepraszam, jeśli ktoś uzna to za spam. Mam pytanie: na OS X 10.7.2 jaki program polecicie pod GG? Adium czy jakiś inny? I która wersja? Pozdrawiam.

#74 leodan011

leodan011
  • 529 postów
  • Skądz zakamarków

Napisano 15 listopada 2011 - 07:03

Witam,
z góry przepraszam, jeśli ktoś uzna to za spam. Mam pytanie: na OS X 10.7.2 jaki program polecicie pod GG? Adium czy jakiś inny? I która wersja?
Pozdrawiam.

Z kadu byłem niezadowolony. Mam Adium no i wiadomo, najnowszą wersję. Może i mi czegoś tam brakuje czasem
ale wchodze tam sporadycznie.

#75 Kuba_Milcia

Kuba_Milcia
  • 33 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 listopada 2011 - 11:42

Dzięki. Też wrzuciłem Adium więc zobaczymy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych