Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Komunikator GG na Mac OSa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
143 odpowiedzi w tym temacie

#26 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 28 lutego 2008 - 07:04

Gadu-Gadu wariuje z kontaktami. Coś pozmieniali. W Gadu na Windows ME - gdzie edytowałem niedawno kontakty - wszystko jest. Adium - zaimportował bezbłędnie. a na Web GG ?? Tylko jeden kontakt :lol: Znowu pewnie pododawali nowe pola w kontaktach. Ludzie narzekali, że im kontaktów Adium nie importuje. Mnie nie importuje teraz oryginalny GG :lol: Kiedyś już były podobne cyrki jak zmienili którąś wersję i doszło pole Grupa. Teraz zauważyłem, ze pojawiło się pole przynależności do Generacja GG, czy jakoś tak i znów pojawiają sie problemy z importem.

#27 jangawik

jangawik
  • 6 postów

Napisano 01 marca 2008 - 21:16

Może i Adium rulezzz, ale już kilka dni próbuję sobie ściągnąć i za każdym razem przy odpalaniu dmg pojawia się komunikat przepełnienie kodeka, co powoduje, że nie mogę sobie go zainstalować. Czy ktoś może wie jak to obejść.

#28 Jarperto

Jarperto
  • 175 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 01 marca 2008 - 23:03

wlasnie, skoro wszystko co jest na Maca, zrobione jest lepiej. ja uzywam iChata, ale Adium jest rownie dobry, jak nie bardziej odpowiedni dla tych, ktorzy szanuja sobie statusy z gg.... bez reklam. ale oczywiscie kieds pisalem do gg i dostalem ta sama odpowiedz co Ty.

#29 kozzie

kozzie
  • 156 postów

Napisano 02 marca 2008 - 11:47

Nie będę tworzył nowego tematu dla dwóch małych pytań, więc zadam je tutaj: Próbuje przerzucić się z Adium na iChata i mam 2 problemy z gadugadu. 1. Jak wyłączyć powiadomienia o nowej rozmowie, które pokazują się w górnym prawym rogu ekranu. Chciałbym, żeby pojawiał się tylko znacznik jak przy Mailu, lub dodatkowo, żeby skakała ikona w Docku 2. Jak skonfigurować iChata lub konto jabbera, żeby przyjmowało wiadomości od osób, których nie mam na liście kontaktów? To tyle z moich wątpliwości.

#30 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marca 2008 - 12:16

2. Jak skonfigurować iChata lub konto jabbera, żeby przyjmowało wiadomości od osób, których nie mam na liście kontaktów?

To tyle z moich wątpliwości.

W przypadku kontaktów z innymi użytkownikami jabber dajesz im autoryzacja i gotowe.
W transportach GG niestety jest to niemożliwe (narazie)

#31 auricom

auricom
  • 39 postów

Napisano 29 sierpnia 2008 - 00:04

a ten no adium fajne i wogole wszystko w jednym ALE co sie stalo, ze sa problemy z byciem niewidocznym? ktos tez tak ma, ze musi conajmniej 2 razy wybrac niewidoczny zeby takim sie stac? mam adium 1.2.7

#32 gluepl

gluepl
  • 138 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 10:08

co sie stalo, ze sa problemy z byciem niewidocznym?
ktos tez tak ma, ze musi conajmniej 2 razy wybrac niewidoczny zeby takim sie stac?
mam adium 1.2.7

Ja posiadam wersję 1.3.1b1 i problem również występuje, trzeba również uważać
bo nie zawsze 2 krotne wybranie niewidocznego daje gwarancję, że jestem
niewidoczny dla znajomych.

#33 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 sierpnia 2008 - 10:21

jest rozwiązanie - przestać się ukrywać :P

#34 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 31 sierpnia 2008 - 15:21

Czy ja dobrze widzę, że Adium zaczęło "umieć" obsługiwać GPG zainstalowane w systemie ?? Jeszcze nie wiem jak z szyfrowaniem rozmów ale "odciski palców" już weryfikuje.Do tej pory do rozmów szyfrowanych używałem komunikatora Wija, który jest jednocześnie nakładką graficzną w JAVA do zarządzania GPG. Niestety jest siermiężny w obsłudze. To działa oczywiście w Jabberze. Od jakiegoś czasu nie używam Adium do rozmów GG, ponieważ w tym protokole się skompromitowało (u mnie). Do GG używam JavuJavu i w mojej ocenie jest to w tej chwili najlepszy komunikator zgodny z GG na Mac OS X (i nie tylko, ponieważ jest w JAVA i ten sam program działa na każdej platformie nawet uruchamiany z Pendrive). Adium znakomicie sprawdza się w każdym innym protokole, tylko nie w GG. Obsługa GPG w Adium to dla mnie miła niespodzianka.

#35 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 02 września 2008 - 12:45

@raptou - masz wersje instalacyjna javujavu? Ich strona przestala dzialac.

#36 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 września 2008 - 14:48

Javu Javu nie ma jako takiego instalatora. To program w JAVA, który działa odpalony z czegokolwiek na czymkolwiek, byle JAVA była w systemie. W swoim katalogu przechowuje także wszelkie kontakty, historię, ustawienia. Powielenie katalogu Javujavu jest równoznaczne z powieleniem wszystkich danych i ustawień. Dzięki temu banalnie robi się archiwizację, czy też można wrzucić go na Pendrive i odpalić ten sam program, np. u kolegi pod Linuksem, czy też w pracy pod Windows. Javu Javu można też uruchamiać wiele razy na tym samym komputerze z różnymi profilami lub z różnych katalogów i będą różne.

---- Dodano 02-09-2008 o godzinie 18:18 ----
Ok. Wrzuciłem na serwer. Mam nadzieję, ze autor nie będzie miał nic przeciwko temu.

Download:

plik DMG 5.0 MB - http://www.rabsat.pl...ad/javujavu.dmg
plik ZIP 1.3 MB - http://www.rabsat.pl...ad/javujavu.zip

Uruchamianie.
Obojętnie, na którym systemie kliknąć na plik javujavu.jar
W Windows - któryś z plików EXE.

---- Dodano 03-09-2008 o godzinie 06:45 ----
"WebGadu szyfrowane i na różnych przeglądarkach
mm, Wczoraj, 06:39

Od wczoraj dostępna jest aplikacja WebGadu 3.0, czyli odnowione Gadu-Gadu w przeglądarce internetowej. Oferuje ono m.in. szyfrowanie, awatary i wsparcie dla przeglądarek Firefox, Opera i Safari.

Najnowsze WebGadu zostało dostosowane do najpopularniejszych przeglądarek. Firefox wspierany jest od wersji 2.5, Opera od wersji 9.27, Safari od wersji 3.0. Dzięki temu komunikator GG w wersji webowej działa nie tylko pod popularnym systemem Windows, ale również pod Linux i MacOS.

Gadu-Gadu otworzyło się również na inne języki. Wprowadzona w wydaniu WebGadu 3.0 wersja angielska ma umożliwić korzystanie z GG osobom przebywającym za granicą i utrzymującym kontakt z Polakami.

WebGadu 3.0 wprowadza też szyfrowanie rozmów. Opcjonalnie użytkownik może wybrać bezpieczne połączenie w komunikatorze. Rozmowa między przeglądarką Klienta a serwerem Gadu-Gadu jest wówczas szyfrowana przy użyciu protokołu SSL.

Inne wdrożone w WebGadu elementy (znane z instalacyjnej testowej wersji Nowe Gadu-Gadu beta) to avatary użytkowników, zakładki w oknie rozmowy, szybkie wyszukiwanie kontaktu oraz emotikonki (zgodne z Nowym Gadu-Gadu).

Źródło: Dziennik Internautów - Dziennik InternautĂłw (DI) - gazeta uĹźytkownikĂłw internetu

Od siebie dodam, że w przeciwieństwie do poprzednich wersji działa nawet na takim dziwolągu, jak moja ulubiona przeglądarka Omniweb. No, no ! Gadu Gadu otwiera się (nareszcie) na świat alternatywnych systemów ! Oby tak dalej ! To są zalety "umasowienia" Maków i przejścia na Intele, jakby ktoś miał wątpliwości, czy warto, aby Apple pchało się nadal w rynek "ludowy".

Wersja 2.0 działała wyłącznie na IE 6, 7 i Firefoksie. Wersja 1 była co prawda w JAVA ale otwierała się tylko na kilku przeglądarkach. Poza Firefoksem i IE na pozostałych często z błędami.

Dla tych, którym brakuje Tlena na Maku (na Linuksie jest TleenX 2) może sobie odpalić ten komunikator over Web, pod adresem: JTlen . Wymagania:JAVA.

#37 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 września 2008 - 11:17

Dzieki za linki. Przetestowalem JavuJavu i takie oto moje uwagi: - interfejs, coz, sa guta i gusciki ale wedlug mnie zostawia wiele do zyczenia - nie dziala kopiuj i wklej domyslnie ustawione na leopardzie pod command+c /+v , zamiast tego jest ctrl+c /+v (czasami to prowadzi do powstania bledu) - brak wyszukiwania kontaktow juz istniejacych na liscie - opisy uzytkownikow sa ukryte, ukazuja sie wylacznie po najechaniu na ikone wybranego kontaktu - nie mozna eksportowac listy kontaktow na serwer Kadu jest moim zdaniem bardziej kompatybilne z gadugadu. Jednak takze ma wady np - brak wyszukiwania kontaktow juz istniejacych na liscie - takze interfejs jest w porownaniu do adium niedoskonaly Ale za to komunikacja z serwerem jest pierwszej klasy (chociaz gdzies czytalem ze kadu podobno nie ma aktualne listy wszystkich serwerow i dlatego jak jeden padnie to nie ma lacznosci z tymi online) A Adium wyglada przyjemnie dla oka, lecz: - komunikacja z serwerem jest tylko dobra, poniewaz aplikacja wysyla na serwer nasze kontakty automatycznie, jednak tylko same numerki, przez co sie robi balagan - dziwna sprawa, ale nie mozna czytac archiwum wiadomosci gdy przechodzi sie na stan offline, czemu? -> poniewaz w trybie niedostepny nie widnieje lista kontaktow!!! (sic!) W koncu poprawiono wyszukiwanie kontaktow na liscie. A webgadu -> cos czesto gubi polaczenie z serwerem (Safari), a tak to jest tylko i wylacznie dobre w miejsca bez mozliwosci uruchamiania instalki. Coz, widac ze ciagle beda dla nas, userow gadugadu, jakies niedociagniecia na platformie Mac OS. A na Windowsa polecam Aqq ;)

#38 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 września 2008 - 11:24

Hehe, taka oto ciekawostka wyskoczyla mi pod Kadu :grin: [ATTACH]2863[/ATTACH]

#39 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 września 2008 - 13:59

- dziwna sprawa, ale nie mozna czytac archiwum wiadomosci gdy przechodzi sie na stan offline, czemu? -> poniewaz w trybie niedostepny nie widnieje lista kontaktow!!! (sic!)

wciśnij shift jabko l

#40 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 03 września 2008 - 14:04

Dodam jeszcze jedno o Adium - czasami bywa tak, ze zrywa sie kontakt z serwerem gadugadu a Adium z kilkuminutowym opoznieniem dopiero o tym inforumuje. A ja tym czasem pisalem cosik do kogos z mysla ze informacja do niego dotarla. Denerwujaca sprawa. Psajcho - jest to rozwiazanie, jednak ciagle zostaje kilka kwesti ktore poruszylem.

#41 g00rek

g00rek
  • 23 postów

Napisano 15 września 2008 - 15:23

Niestety nie ma dobrego komunikatora gg na maca. Osoby które tak ekscytują się Adium chyba nie pracowały na Konnekcie (Windows). To jest dopiero świetny komunikator. Abstrahując od różnych problemów związanych z tym że multikomunikator (niepotrzebne w gg ciągle eksportowanie / importowanie kontaktów) podstawowym problemem są zwiechy przy protokole GG. Jego obsługa po prostu nie jest zaimplementowana w 100%. Co do zdań typu: powiedz wszystkim swoim znajomym żeby przesiedli się na skype/jabber/cośtam - chyba pozostawię to bez komentarza, bo to tak głupie, że nie wiem od czego zacząc odpowiedź :] Czekamy na upgrade adiuma...

#42 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 15 września 2008 - 16:01

Jabber jest ok. Jak znajdziesz dobry serwer to nawet jest swietny ;) Mysle, ze powinnismy napisac jakiegos "fidbaka" do autorow Adium w sprawie lepszej komunikacji z GG. Kto jest za? ;)

#43 cayenne

cayenne
  • 8 postów

Napisano 15 września 2008 - 16:13

spróbujcie palringo.com, trzeba wprawdzie założyć podczas instalacji konto na palringo ale potem można dodać konto z GG i działać na nim. Jest wersja na iPoda Touch i iPhona.

#44 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 15 września 2008 - 19:29

Tak, tylko mam wrażenie że parlingo na iPhonie jest bardziej stabilne niź na OSX. Na Leopardzie zalicza mi wywrotki co parę kliknięć - niestety to jest wersja alpha

#45 Emi

Emi
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 września 2008 - 11:01

Mam pytanie odnośnie iChata, czy istnieje jakaś możliwość wyłączenia opcji emotikonów? Doinstalowałam chatx-a, ale tutaj jest w zasadzie opcja tylko dotycząca statusów.

#46 BilboBaggins

BilboBaggins
  • 398 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 września 2008 - 17:17

Mysle, ze powinnismy napisac jakiegos "fidbaka" do autorow Adium w sprawie lepszej komunikacji z GG.

Nie, zebym uprawial czarnowidztwo, ale prawda jest taka, ze poziom wsparcia protokolu GG w Adium jest bezposrednio zalezny od poziomu wsparcia tego protokolu w bibliotece libpurple. Radzilbym wiec zaczac scigac tworcow libpurple a nie Adium'a :).

Poza tym to badzmy realistami. GG to zamkniety protokol. To, ze zostal zaimplementowany w libpurple to zasluga godzin reverse-engineering'u uprawianego przez zapalencow. Gdyby byl to protokol rownie otwarty jak XMPP (ktorego implementacja jest np. Jabber) to sytuacja bylaby zupelnie inna. Nalezy wziac rowniez poprawke na to, ze kazdy dzien moze przyniesc wydanie GG 8.0, ktora pociagnie za soba zmiane protokolu (zanosi sie na to), co z kolei zmusi tworcow niezaleznych implementacji protokolu do rozpoczecia pracy "from the scratch". Nie musze chyba Wam mowic co sie stanie, jesli nowy protokol bedzie uzywal SSL...

#47 g00rek

g00rek
  • 23 postów

Napisano 16 września 2008 - 23:36

Jabber jest ok. Jak znajdziesz dobry serwer to nawet jest swietny ;)

Bosko. Będę mógł pogadać z samym sobą. To w sumie mogę zrobić offline - wykorzystując lustro :D

#48 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 17 września 2008 - 08:44

Ja po walce z Audium -> porażka - komunikator sam wybiera z jakimi kontaktami chce działać, po długiej walce z transportem gg do jabbera (konfigurowane przez PSI a używany przez iChat) -> sam pomysł jest dobry, tylko że dzień po tym jak ustawiłem do końca transport i autoryzację dla moich ponad 200 kontaktów jabster zaczął przeżywać problemy :(; zacząłem używać Kadu. Kadu wygląda paskudnie (X11 a nie Aqua) ale ma jedną zaletę - działa bez problemu. Moim celem jest utrzymywanie kontaktu ze znajomymi a nie walka z kolejnymi komunikatorami. Wszystkim którzy mają podobną motywację polecam właśnie Kadu.

#49 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 września 2008 - 07:55

wojkow - na 10.4 Kadu wyglada jakosc inaczej, powiem ladniej niz na Leo. Dziwna sprawa... Dlatego Adium do kosza, Kadu w ramiona ;)

#50 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 18 września 2008 - 08:29

Poza tym to badzmy realistami. GG to zamkniety protokol. To, ze zostal zaimplementowany w libpurple to zasluga godzin reverse-engineering'u uprawianego przez zapalencow. Gdyby byl to protokol rownie otwarty jak XMPP (ktorego implementacja jest np. Jabber) to sytuacja bylaby zupelnie inna. Nalezy wziac rowniez poprawke na to, ze kazdy dzien moze przyniesc wydanie GG 8.0, ktora pociagnie za soba zmiane protokolu (zanosi sie na to), co z kolei zmusi tworcow niezaleznych implementacji protokolu do rozpoczecia pracy "from the scratch". Nie musze chyba Wam mowic co sie stanie, jesli nowy protokol bedzie uzywal SSL...

Jest jeszcze jedna sprawa: oficjalne stanowisko twórców GG jakiś czas temu brzmiało: nie wolno podłączać się do sieci gadu-gadu z innych klientów. To, że przymykają na to oko, to już inna sprawa, ale podejrzewam, że gdy pojawi się oryginalne GG4Mac to bardziej restrykcyjnie podejdą do sprawy...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych