Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 22 grudnia 2007 - 08:44
Napisano 22 grudnia 2007 - 13:05
Napisano 22 grudnia 2007 - 15:07
Napisano 22 grudnia 2007 - 21:23
Napisano 22 grudnia 2007 - 22:27
Napisano 23 grudnia 2007 - 02:43
Jałowa rozmowa...
Rozmawiacie o jakości dźwięku na odtwarzaczu mp3?!
I to jeszcze o dwóch odtwarzaczach czołowych marek [bo do takich należą niewątpliwie iRiver i iPod apple'a]. W takim wypadku zdecydowanie w większości na jakość dźwięku wpływa jakość zgranych utworów [tu ukłon w stronę gh_] i SłUCHAWKI! Kup sobie przyjacielu jakieś Kossy za 1500 zeta i powiedz, że kiepsko pogrywa.
Wypowiedzi w temacie jakby to co najmniej było grono audiofilów! A audiofil zwyczajnie brzydzi się przenośnym odtwarzaczem, a na swój sprzęt wydaje dziesiątki tysięcy złotych, specjalnie okłada pokój panelami odbijającymi dźwięk pod odpowiednim kątem i sprowadza płyty audio z Japonii, bo ich jakość jest lepsza od europejskich.
Także zwykły użytkownik z reguły nie słyszy różnicy między jakością odtwarzania dźwięku, a ktoś o lepszym uchy może je wyczuć, ale nie wpływa to na komfort słuchania.
Na koniec odwołam się do pierwszego posta w tym temacie i zgodzę się z autorem - temat jest prowokacyjny... ale i pretensjonalny.
autorowi tematu radzę jednak wrócić do słuchania muzyki na touchu, bo świetny z niego device!
Każdy z użytkowników testu musiałby mieć:
-odtwarzacz iRiver [ten sam model]
-iPod Touch
-ten sam utwór w tej samej jakości [to akurat nie problem]
-taką samą parę słuchawek
...a nawet jeśli, to posty byłyby takie:
"tak tak, ja uważam, że lepiej wypadł iRiver"
a drugi niezależnie odpowie: "ej skąd ten pomysł, przecież to iPod lepiej gra"
a wyniki sie zawsze usrednia, odrzuca najlepsze i najgorsze wartosci itp.
Napisano 23 grudnia 2007 - 03:22
Napisano 23 grudnia 2007 - 08:15
Napisano 23 grudnia 2007 - 09:25
Napisano 23 grudnia 2007 - 12:11
Napisano 23 grudnia 2007 - 14:11
do pasma przenoszenia to bym podchodzil ostrozniej bo podstawa wszystkich stratnych kodekow jest obciecie go do ~ 20-20k. nawet najlepszy odtwarzacz brakujacych czestotliwosci z pustki nie wyczaruje.
Podaj jakiz to model [bo nie zauwarzylem, sorry] iRiver jest lepsiejszy jesli chodzi o dzwiek niz iPod Toucz! Z ciekawosci. A, i jesli mozna napisz jakiej sluchasz muzyki jesli to nie tajemnica na swoim iriveR...
Napisano 23 grudnia 2007 - 14:23
Napisano 23 grudnia 2007 - 14:46
Tylko czy iPod sluzy do sluchania w domu na hiendowym sprzecie ;-) ?
Napisano 23 grudnia 2007 - 15:21
Tylko czy iPod sluzy do sluchania w domu na hiendowym sprzecie ;-) ?
Napisano 23 grudnia 2007 - 18:39
Po pierwsze, ROZMAWIAMY TU TYLKO I WYŁĄCZNIE O ODTWARZACZACH MP3 (w tym poście), po wtóre, iPod do czołówki póki co nie należy (no chyba, że spojrzymy na liczbę sprzedanych egzemplarzy), iRiver to całkiem inna bajka. W tym drugi dźwięk zasługuje naprawdę na bardzo dobrą notę czego nie można powiedzieć o ŻADNYM z urządzeń iPod. iRiver montuje całkowicie inne bebchy, których ukierunkowaniem jest przede wszystkim dźwięk.
(...) (nie szydź z forumowiczów) (...)
(Z tymi słuchawkami to delikatna przesada. Dedykowane iPodowi wysokie modele Shure (ach ten nieuczciwy marketing...) obnażają tylko ułomność tego odtwarzacza(...)
Wypowiedzi w temacie są całkowicie bezpłodne, a w niektórych przypadkach nawet bezpłciowe więc przyrównanie do audiofilii jest nie na miejscu. I nie taki był mój zamiar przy pisaniu pierwszego posta - chciałem po prostu sprawdzić "czujność" użytkowników, ot co
Używam sprzętu bardzo wysokiej jakości, względnie audiofilskiego i wcale nie wydałem nań dziesiątek tysięcy :roll: akustyka mojego pokoju nie jest co prawda idealna ale nie ma potrzeby obijania ścian wytłaczankami, zapewniam...
Na koniec powiem tylko tyle
Słuchajcie a usłyszycie, słuchajcie więcej, a zrozumiecie
Napisano 23 grudnia 2007 - 19:44
Napisano 23 grudnia 2007 - 23:00
Napisano 23 grudnia 2007 - 23:33
ps1 coz to jest odtwarzacz lampowy?
Napisano 24 grudnia 2007 - 00:05
A ja się zastanawiam czy to ma być (w miarę obiektywne) forum czy kółko wzajemnej adoracji...Czytajac to forum [iPod Touch] tematy w stylu wadliwy wyswietlacz, zla jakosc dzwieku i wogule szpan nic nie warty wrecz, to zastanawiam [sie co przy kazdej okazji podkreslacie] czy to forum iPod czy fanow iRiver itp??
Napisano 24 grudnia 2007 - 01:26
Rozumiem, że Twój tata mógł kupić sobie drogiego bumboxa, albo nawet odtwarzacz lampowy, ale to nie znaczy, że jak codziennie go widzisz, to też nim jesteś.
Przykładowe zdjęcie wzmacniacza lampowego.
Napisano 24 grudnia 2007 - 10:12
Napisano 24 grudnia 2007 - 13:03
Zawsze myślałem, że drogie słuchawki właśnie po to są - żeby obniżać ułomność odtwarzacza. KAZDEGO -iPoda, iRivera, iGram.BamBam i odtwarzacza no.name. Bo z obiektywnego punktu widzenia, to każdy z nich jest ułomny.
Porówanie do audiofilii jest owszem, jak najbardziej nie na miejscu - większość powie Ci, że różnica jest mała. Audiofil - że jest duża, ale co z tego, jak oba do chrzanu...
Cytat:
Używam sprzętu bardzo wysokiej jakości, względnie audiofilskiego i wcale nie wydałem nań dziesiątek tysięcy akustyka mojego pokoju nie jest co prawda idealna ale nie ma potrzeby obijania ścian wytłaczankami, zapewniam...
Nie jestem przekonany do prawdziwości tej wypowiedzi. Rozumiem, że Twój tata mógł kupić sobie drogiego bumboxa, albo nawet odtwarzacz lampowy, ale to nie znaczy, że jak codziennie go widzisz, to też nim jesteś.
Bycie nim oznacza coś więcej niż tylko wyczulony słuch. To miłość do muzyki, delektowanie się nią i sposób bycia. Audiofil woli cały dzień nie słuchać muzyki, żeby wieczorem na godzinkę zamknąć się w pokoju i na swoim sprzęcie odsłuchać ulubionej płyty niż zapylać cały dzień w słuchawkach na uszach [jak większość z nas tutaj].
Napisano 30 marca 2009 - 11:08
Napisano 30 marca 2009 - 14:22
Napisano 30 marca 2009 - 23:24
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych