Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaki RAM pasuje do mojego Maka?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1625 odpowiedzi w tym temacie

#501 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 21 lipca 2012 - 14:21

2 GB (dwa moduły SO-DIMM po 1 GB) lub 4 GB (dwa moduły SO-DIMM po 2 GB) pamięci DDR3 (1066 MHz); dwa gniazda SO-DIMM, możliwość rozbudowy pamięci do 4 GB

A wiec, 2 kości 2GB 1066.
np. takie

#502 erniefunk

erniefunk
  • 8 postów

Napisano 21 lipca 2012 - 22:14

czołem! kontynuując sprawe wymiany RAMu w moim MBPro mid 2009. W supporcie apple jest napisane:
Number of memory slots 2
Base memory 4 GB
Maximum memory 8 GB
Memory card specifications - Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module (DDR3) format
- 30mm (1.18 inch)
- 2 GB or 4 GB
- 204-pin
- PC3-8500 DDR3 1066 MHz type RAM

System Lion wskazuje że RAM pracuje na 1067MHz. Nie rozumiem tego. Może jakiś fachowiec się wypowie?

Bo przymierzam się do update do 8GB i znalazłem takie kości: [url=http://www.saturion.pl/product/81029/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Corsair_SO_DIMM_2x_4GB_DDR3_1066_MHz_CL7.html]Corsair SO-DIMM 2x 4GB DDR3 1066 MHz CL7 - Ceneo lider - Saturion.pl[/url]

bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii z 1066 /1067.

#503 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 21 lipca 2012 - 22:31

System Lion wskazuje że RAM pracuje na 1067MHz. Nie rozumiem tego. Może jakiś fachowiec się wypowie?

1066 czy 1067 to jedno i to samo :)

Bo przymierzam się do update do 8GB i znalazłem takie kości: Corsair SO-DIMM 2x 4GB DDR3 1066 MHz CL7 - Ceneo lider - Saturion.pl

Na twoim miejscu najpierw bym sprawdził, czy te pamięci fizyczne zmieszczą sie w slotach. (radiator)
I drugie - czy w ogolę ruszą.
Spotkałem kilku Korsarzy, którzy nie chcieli współpracować z Macami :)

#504 erniefunk

erniefunk
  • 8 postów

Napisano 21 lipca 2012 - 22:40

tutaj kilka osób wypowiedziało się,że te kości bardzo dobrze współpracują z Macami [url=http://www.komputronik.pl/product/81029/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Corsair_SO_DIMM_2x_4GB_DDR3_1066_MHz_CL7.html]Corsair SO-DIMM 2x 4GB DDR3 1066 MHz CL7 - Komputronik RTV AGD Notebooki, komputery i elektronika[/url]

#505 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 21 lipca 2012 - 22:49

OK! Ja po prostu mam inne doświadczenia i nie wpadam w zachwyt, na widok Corsaira czy Patriota :) I wyrażam tylko swoja opinie.

#506 erniefunk

erniefunk
  • 8 postów

Napisano 21 lipca 2012 - 22:57

@yahol - ja również nie wpadam w zachwyt... bo czytając komentarze forumowiczów, w sumie żadna firma nie jest pewnikiem. na każdy produkt znajdzie się 10 zachwalaczy i 10 zniechęcaczy.... a coś wybrać trzeba, wiec los padł na Corsair.

#507 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lipca 2012 - 08:29

Są pewniaki i są badziewa. Kingston zawsze sprawiał problemy z Maćkami o czym jest tona tematów na tym forum. GoodRAM prawie nigdy. Natomiast co do producenta pamięci, to o ile pamiętam, to Hynix robi swoje. RAM Samsunga, na własnych kościach, pozostawia wiele do życzenia i nie raz Apple z nich rezygnował ze względu na awaryjność (Apple ma epizody kiedy wkładali kości SM i takie, kiedy musieli zrezygnować ze względu na awaryjność - mam z tym niestety doświadczenie). Nigdy nie polecę Kingstona, ale GoodRAM mogę polecić spokojnie. Ogólnie można polecać też Korsarzy, aczkolwiek wolę już GoodRAM.

#508 Newstad

Newstad
  • 665 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 09:30

U mnie na kości GoodRAM 4GB PC-3-8500 SODIMM MacBook 7,1 (ostatni z białych unibody) nie chciał wstać i później miał spore problemy z uruchomieniem się - pomógł reset PRAM. Po wymianie na kość Kingston o tych samych parametrach ruszył od razu i pracuje bezproblemowo. Drugiemu MacBookowi 3,1 (czarny) na oryginalnych Hynixach dokuczał rzadki, aczkolwiek regularny, kernel panic. Po przejściu na kości Kingston przez prawie rok nie ma nawet najmniejszych problemów i kernel panic nie wrócił. Podsumowując - przetestowane i wzorowo działające: Kingston KVR667D2S5/2G, 2GB PC2-5300 CL5 200-Pin SODIMM Kingston KVR1066D3S7/4G, 4GB PC3-8500 CL7 204-Pin SODIMM

#509 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipca 2012 - 09:53

U mnie na kości GoodRAM 4GB PC-3-8500 SODIMM MacBook 7,1 (ostatni z białych unibody) nie chciał wstać i później miał spore problemy z uruchomieniem się - pomógł reset PRAM. Po wymianie na kość Kingston o tych samych parametrach ruszył od razu i pracuje bezproblemowo.

Drugiemu MacBookowi 3,1 (czarny) na oryginalnych Hynixach dokuczał rzadki, aczkolwiek regularny, kernel panic. Po przejściu na kości Kingston przez prawie rok nie ma nawet najmniejszych problemów i kernel panic nie wrócił.

Podsumowując - przetestowane i wzorowo działające:

Kingston KVR667D2S5/2G, 2GB PC2-5300 CL5 200-Pin SODIMM
Kingston KVR1066D3S7/4G, 4GB PC3-8500 CL7 204-Pin SODIMM

Miałam dokładnie to samo . GoodRam powodował na iMac mid 2011 totalny zwis lub brak uruchomienia samego kompa. Od razu je oddalam wymieniłam. Dostałam kolejne GoodRamy znowu to samu. Dałam sobie spokój, wymieniłam na Kingstony i od roku Mac na nich działa wyśmienicie.
Zatem ja GoodRam nie polecam.

#510 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 lipca 2012 - 10:31

Najczęściej zwisy powoduje wstawianie szybszych kości. Tak jak napisałem, na forum jest tona tematów o problemach po zmianie na kingstony. Nie oznacza to, że żaden nie działa.
Ja przeszedłem na inną firmę i nie mam zwrotów - z GoodRAM się zdarzały.

---------- Wpis dodano o 11:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:30 ----------

na oryginalnych Hynixach dokuczał rzadki, aczkolwiek regularny, kernel panic

Czyli kości były walnięte, a teraz masz sprawne.

#511 Lokria

Lokria
  • 6 278 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lipca 2012 - 10:35

Najczęściej zwisy powoduje wstawianie szybszych kości. Tak jak napisałem, na forum jest tona tematów o problemach po zmianie na kingstony. Nie oznacza to, że żaden nie działa.
Ja przeszedłem na inną firmę i nie mam zwrotów - z GoodRAM się zdarzały.

---------- Wpis dodano o 11:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:30 ----------

Czyli kości były walnięte, a teraz masz sprawne.

Nie twierdze że wszystkie GoodRamy są złe, w moim przypadku goodramy i kingstony miały te same parametry a jednak na Goodramach Mac nie chciał działać i ot cała historia.

#512 Yary

Yary
  • 75 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 10:36

Do mojego MacBook Pro late 2011 włożyłem te pamięci:

2x4GB, 1333MHz DDR3, non-ECC, CL9, SODIMM (CMSA8GX3M2A1333C9) w Morele.net

Sprawdziłem je memtestem i wszystko ok. Zatem polecam, a cena też jest całkiem w porządku;)

Procedura zamiany zajęła mi jakieś 7 minut. Warto tylko dokładnie się przyjrzeć, wyjmując stare, jak wcześniej 'siedziały'. Na ifixit.com wszystko opisane, razem ze zdjęciami krok po kroku.

#513 kurczaknz

kurczaknz
  • 8 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 14:50

Siemka po upgrade ramu z 2x4gb na 8gb nie mogę wystartować kompa.. po jabłuszku i sygnale startowym wskakują krzaki..
Dołączona grafika

kostka:
Producent: Corsair
rodzaj pamięci: SO-DIMM
standard: DDR3-1333 (PC3-10600)
pojemność pamięci: 8 GB
ilość kontaktów [pin]: 204 szt.
częstotliwość pracy: 1333 MHz
przepustowość: 10600 MB/s
opóźnienie - cycle latency: 9
timingi: 9-9-9-24
napięcie: 1,5 V

#514 blinek

blinek
  • 59 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipca 2012 - 15:08

Resetowałeś PRAM?

#515 kurczaknz

kurczaknz
  • 8 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 15:17

Command-Option-P-R ? Nie pomaga. Ale po tej operacji niema juz ostatniej linijki z błedu.. model maca to a1286

#516 Yary

Yary
  • 75 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 15:22

Różne 2 sprawy, myślę. Jedna, to uwalona pamięć. Druga- może odkręć pokrywę i upewnij się, czy dobrze włożyłeś kości. Ja za pierwszym uruchomieniem miałem powtarzające się 3 sygnały dźwiękowe, chwila przerwy i znów. Szybko odkręciłem, odpiąłem kabel zasilający i ponownie włożyłem (mam nadzieję że zmieniałeś ram po wyjęciu wtyczki akumulatorowej z płyty głównej). Ewentualnie ten ram z tym modelem się gryzą, choć u mnie te kostki i mój maczek się lubią...

#517 kurczaknz

kurczaknz
  • 8 postów

Napisano 23 lipca 2012 - 15:42

WYmienialem zgodnie z instrukcja z suportu appla tam nic niema o odłączaniu baterii.. kostka na pewno dobrze jest zainstalowana..

#518 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lipca 2012 - 09:53

WYmienialem zgodnie z instrukcja z suportu appla tam nic niema o odłączaniu baterii.. kostka na pewno dobrze jest zainstalowana..

Ja na starych kościach działa, to chyba wiadomo co jest nie tak:)

#519 hergar

hergar
  • 38 postów

Napisano 24 lipca 2012 - 16:31

Witam wszystkich. To w zasadzie mój pierwszy post, choć już dosyć długo jestem czytaczem forum.

Ja w swoim Macbook'u Pro model late 2008 wersja 5.1 ostatnio wymieniłem ram na te kości Corsair SO-DIMM 2x 4GB DDR3 1066 MHz CL7 Apple Qualified - Komputronik RTV AGD Notebooki, komputery i elektronika i mogę potwierdzić, że wszystko działa, komputer wyraźnie przyśpieszył, kości mają certyfikat od Apple, znalazłem inne, tańsze, przejrzałem też ten wątek, jednak stwierdziłem, że nie ma co oszczędzać 20 złotych i ryzykować, tym bardziej, że mogłem zamówić do obioru w sklepie bez dodatkowych kosztów. Teraz składam na ssd.

#520 literat

literat
  • 419 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 lipca 2012 - 17:31

Jakie dokładnie miałeś te Patrioty? Sygnowane dla Apple? 1066, 1333? W jakim Macbook'u nie działały Tobie?
Pytam, albowiem to bardzo dobry producent, jeden z najlepszych. Słyszałem, że na rynku pojawiły się tanie podróbki tego producenta.

Poza tym średnie znaczenie ma to kto sygnuje moduł. Czy OCZ, czy Corsair nie ma znaczenia. Ważne jest na jakich kościach wykonany jest moduł. Ten sam p/n od tego samego producenta może być wykonany na kościach od przeróżnych dostawców. Zależy co vendor ma na magazynie.

Poza tym, nie ma czegoś takiego jak dobry moduł albo zły. Albo działa poprawnie albo nie. Jedynym kryterium "dobroci" pamięci jest czas dostępu. Im mniejszy tym lepiej. A to już zależy od producenta kości i SPD. Można wsadzać szybkie pamięci na wolniejszą szynę eg 1333->1066. Wtedy SPD obniży latency dla niższej magistrali - ergo, pamięć będzie szybsza niż dedykowane 1066 standardowej prędkości.

Trochę późno odpowiadam, ale jak to mawiał premier Waldemar "Lepiej późno niż wcale" :) Zamawiając Patrioty w Komputroniku również brałem pod uwagę to, że Patriot to bardzo dobry producent. Ponieważ mam najnowszego MacBooka więc zamawiałem kości 1600MHz, a tych nie ma jeszcze sygnowanych dla Maka. Pamięci wyglądały tak jak na zdjęciach w internecie i niestety nie sprawdziłem na jakich są zrobionych kościach :( Po dwóch dniach miałem pierwszą "zasłonkę" czyli totalna zwiecha komputera. Pomyślałem, że to pewnie jakiś błąd przypadkowy więc nie zwróciłem na to uwagi. Później po kilku dniach znowu zwiecha, za kilka chwil następna po dwóch dniach znowu itd. Postanowiłem postawić system na nowo, a tu ZONK - nie można zainstalować systemu :/ W różnych przypadkowych miejscach wysypywała się instalacja. Ponieważ mam SSD więc od razu pomyślałem, że SSD padł :( Wymieniłem dysk na oryginalny i ku menu zdziwieniu dalej mam błędy podczas instalacji. Wymieniłem więc pamięć na oryginalną. Instalacjaposzła od razu. Zaraz po tym fakcie włożyłem z powrotem SSD i okazało się, że rownież zainstalował się bezproblemowo :) Więc pamięci wróciły do Komputronika, a ja czekam aż na rynku pojawią się jakieś pamięci sygnowane do mojego MacBooka :( Zastanawiałem się czy wpływu na moje zwiechy nie miało to, że włożyłem tam 16GB, zamiast przepisowych 8 :) Może jednak jest coś w tym, że Apple pisze o obsłudze tylko 8GB pamięci :confused:

#521 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipca 2012 - 08:09

Trochę późno odpowiadam, ale jak to mawiał premier Waldemar "Lepiej późno niż wcale" :) Zamawiając Patrioty w Komputroniku również brałem pod uwagę to, że Patriot to bardzo dobry producent. Ponieważ mam najnowszego MacBooka więc zamawiałem kości 1600MHz, a tych nie ma jeszcze sygnowanych dla Maka. Pamięci wyglądały tak jak na zdjęciach w internecie i niestety nie sprawdziłem na jakich są zrobionych kościach :( Po dwóch dniach miałem pierwszą "zasłonkę" czyli totalna zwiecha komputera. Pomyślałem, że to pewnie jakiś błąd przypadkowy więc nie zwróciłem na to uwagi. Później po kilku dniach znowu zwiecha, za kilka chwil następna po dwóch dniach znowu itd. Postanowiłem postawić system na nowo, a tu ZONK - nie można zainstalować systemu :/ W różnych przypadkowych miejscach wysypywała się instalacja. Ponieważ mam SSD więc od razu pomyślałem, że SSD padł :( Wymieniłem dysk na oryginalny i ku menu zdziwieniu dalej mam błędy podczas instalacji. Wymieniłem więc pamięć na oryginalną. Instalacjaposzła od razu. Zaraz po tym fakcie włożyłem z powrotem SSD i okazało się, że rownież zainstalował się bezproblemowo :) Więc pamięci wróciły do Komputronika, a ja czekam aż na rynku pojawią się jakieś pamięci sygnowane do mojego MacBooka :( Zastanawiałem się czy wpływu na moje zwiechy nie miało to, że włożyłem tam 16GB, zamiast przepisowych 8 :) Może jednak jest coś w tym, że Apple pisze o obsłudze tylko 8GB pamięci :confused:

Ja mam kości sygnowane dla MBP, 16GB, działają. Mam 1600. Pokaż cenę komputronika na PW, to postaram się przebić, bo widocznie cena była wcześniej zniechęcająca.
Ale tak jak często piszę. Po co kupować 20zł taniej u kogoś, kto nie ma sprawdzonych pamięci, jak można raz kupić działające:)

#522 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 lipca 2012 - 10:43

Zamawiając Patrioty w Komputroniku również brałem pod uwagę to, że Patriot to bardzo dobry producent. Ponieważ mam najnowszego MacBooka więc zamawiałem kości 1600MHz, a tych nie ma jeszcze sygnowanych dla Maka.

To jest to. Czyli RAM w niezgodnej organizacji a nie vendor. Dziękuje za odpowiedz.

#523 neo_vir

neo_vir
  • 11 postów

Napisano 25 lipca 2012 - 16:54

Macbook Pro i5 (early 2011)

Chcę zamienić 2x2 na 2x4
W komputroniku znalazłem sygnowane dla makówki Corsairsy 2x4 1333Mhz

Na allegro znalazłem tańsze (o koszt przesyłki) [url=http://allegro.pl/corsair-ddr3-sodimm-8gb-1333mhz-2x4gb-do-apple-i2500599033.html]Corsair DDR3 SODIMM 8GB 1333MHz 2x4GB do Apple (2500599033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.[/url]

Będą dobre?

#524 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 lipca 2012 - 13:30

Macbook Pro i5 (early 2011)

Chcę zamienić 2x2 na 2x4
W komputroniku znalazłem sygnowane dla makówki Corsairsy 2x4 1333Mhz

Kompletnie bez sensu wymiana. Lepiej już wymienić jedną kość na 8GB. Pojedyncza kość 8GB (dla Apple!), to u mnie 250zł. Będziesz mieć 10GB i możliwość tańszego zrobienia 16GB.
Literat w następnym tygodniu będzie testował moje kości, więc da znać, że chodzą idealnie;) Bielin ma też moje kości (akurat 1333), możecie zapytać go jak się sprawują. Z forum już nie pamiętam kto jeszcze.

#525 neo_vir

neo_vir
  • 11 postów

Napisano 26 lipca 2012 - 13:39

... ale mój MacBook Pro obsługuje tylko 8GB RAM... do tego (nie wiem czy coś się zmieniło w tej dziedzinie) w szkole uczyli mnie, że bardziej poprawne i wydajne jest rozdzielanie sumy pamięci na dwa symetryczne moduły. A ty proponujesz mi wariant 1x2 + 1x8. To poprawne politycznie jest?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych