A wiec, 2 kości 2GB 1066.2 GB (dwa moduły SO-DIMM po 1 GB) lub 4 GB (dwa moduły SO-DIMM po 2 GB) pamięci DDR3 (1066 MHz); dwa gniazda SO-DIMM, możliwość rozbudowy pamięci do 4 GB
np. takie
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 21 lipca 2012 - 22:14
Napisano 21 lipca 2012 - 22:31
1066 czy 1067 to jedno i to samoSystem Lion wskazuje że RAM pracuje na 1067MHz. Nie rozumiem tego. Może jakiś fachowiec się wypowie?
Na twoim miejscu najpierw bym sprawdził, czy te pamięci fizyczne zmieszczą sie w slotach. (radiator)Bo przymierzam się do update do 8GB i znalazłem takie kości: Corsair SO-DIMM 2x 4GB DDR3 1066 MHz CL7 - Ceneo lider - Saturion.pl
Napisano 21 lipca 2012 - 22:40
Napisano 21 lipca 2012 - 22:49
Napisano 21 lipca 2012 - 22:57
Napisano 23 lipca 2012 - 08:29
Napisano 23 lipca 2012 - 09:30
Napisano 23 lipca 2012 - 09:53
U mnie na kości GoodRAM 4GB PC-3-8500 SODIMM MacBook 7,1 (ostatni z białych unibody) nie chciał wstać i później miał spore problemy z uruchomieniem się - pomógł reset PRAM. Po wymianie na kość Kingston o tych samych parametrach ruszył od razu i pracuje bezproblemowo.
Drugiemu MacBookowi 3,1 (czarny) na oryginalnych Hynixach dokuczał rzadki, aczkolwiek regularny, kernel panic. Po przejściu na kości Kingston przez prawie rok nie ma nawet najmniejszych problemów i kernel panic nie wrócił.
Podsumowując - przetestowane i wzorowo działające:
Kingston KVR667D2S5/2G, 2GB PC2-5300 CL5 200-Pin SODIMM
Kingston KVR1066D3S7/4G, 4GB PC3-8500 CL7 204-Pin SODIMM
Napisano 23 lipca 2012 - 10:31
Czyli kości były walnięte, a teraz masz sprawne.na oryginalnych Hynixach dokuczał rzadki, aczkolwiek regularny, kernel panic
Napisano 23 lipca 2012 - 10:35
Najczęściej zwisy powoduje wstawianie szybszych kości. Tak jak napisałem, na forum jest tona tematów o problemach po zmianie na kingstony. Nie oznacza to, że żaden nie działa.
Ja przeszedłem na inną firmę i nie mam zwrotów - z GoodRAM się zdarzały.
---------- Wpis dodano o 11:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:30 ----------
Czyli kości były walnięte, a teraz masz sprawne.
Napisano 23 lipca 2012 - 10:36
Napisano 23 lipca 2012 - 14:50
Napisano 23 lipca 2012 - 15:08
Napisano 23 lipca 2012 - 15:17
Napisano 23 lipca 2012 - 15:22
Napisano 23 lipca 2012 - 15:42
Napisano 24 lipca 2012 - 09:53
Ja na starych kościach działa, to chyba wiadomo co jest nie tak:)WYmienialem zgodnie z instrukcja z suportu appla tam nic niema o odłączaniu baterii.. kostka na pewno dobrze jest zainstalowana..
Napisano 24 lipca 2012 - 16:31
Napisano 24 lipca 2012 - 17:31
Trochę późno odpowiadam, ale jak to mawiał premier Waldemar "Lepiej późno niż wcale" Zamawiając Patrioty w Komputroniku również brałem pod uwagę to, że Patriot to bardzo dobry producent. Ponieważ mam najnowszego MacBooka więc zamawiałem kości 1600MHz, a tych nie ma jeszcze sygnowanych dla Maka. Pamięci wyglądały tak jak na zdjęciach w internecie i niestety nie sprawdziłem na jakich są zrobionych kościach Po dwóch dniach miałem pierwszą "zasłonkę" czyli totalna zwiecha komputera. Pomyślałem, że to pewnie jakiś błąd przypadkowy więc nie zwróciłem na to uwagi. Później po kilku dniach znowu zwiecha, za kilka chwil następna po dwóch dniach znowu itd. Postanowiłem postawić system na nowo, a tu ZONK - nie można zainstalować systemu :/ W różnych przypadkowych miejscach wysypywała się instalacja. Ponieważ mam SSD więc od razu pomyślałem, że SSD padł Wymieniłem dysk na oryginalny i ku menu zdziwieniu dalej mam błędy podczas instalacji. Wymieniłem więc pamięć na oryginalną. Instalacjaposzła od razu. Zaraz po tym fakcie włożyłem z powrotem SSD i okazało się, że rownież zainstalował się bezproblemowo Więc pamięci wróciły do Komputronika, a ja czekam aż na rynku pojawią się jakieś pamięci sygnowane do mojego MacBooka Zastanawiałem się czy wpływu na moje zwiechy nie miało to, że włożyłem tam 16GB, zamiast przepisowych 8 Może jednak jest coś w tym, że Apple pisze o obsłudze tylko 8GB pamięci :confused:Jakie dokładnie miałeś te Patrioty? Sygnowane dla Apple? 1066, 1333? W jakim Macbook'u nie działały Tobie?
Pytam, albowiem to bardzo dobry producent, jeden z najlepszych. Słyszałem, że na rynku pojawiły się tanie podróbki tego producenta.
Poza tym średnie znaczenie ma to kto sygnuje moduł. Czy OCZ, czy Corsair nie ma znaczenia. Ważne jest na jakich kościach wykonany jest moduł. Ten sam p/n od tego samego producenta może być wykonany na kościach od przeróżnych dostawców. Zależy co vendor ma na magazynie.
Poza tym, nie ma czegoś takiego jak dobry moduł albo zły. Albo działa poprawnie albo nie. Jedynym kryterium "dobroci" pamięci jest czas dostępu. Im mniejszy tym lepiej. A to już zależy od producenta kości i SPD. Można wsadzać szybkie pamięci na wolniejszą szynę eg 1333->1066. Wtedy SPD obniży latency dla niższej magistrali - ergo, pamięć będzie szybsza niż dedykowane 1066 standardowej prędkości.
Napisano 25 lipca 2012 - 08:09
Ja mam kości sygnowane dla MBP, 16GB, działają. Mam 1600. Pokaż cenę komputronika na PW, to postaram się przebić, bo widocznie cena była wcześniej zniechęcająca.Trochę późno odpowiadam, ale jak to mawiał premier Waldemar "Lepiej późno niż wcale" Zamawiając Patrioty w Komputroniku również brałem pod uwagę to, że Patriot to bardzo dobry producent. Ponieważ mam najnowszego MacBooka więc zamawiałem kości 1600MHz, a tych nie ma jeszcze sygnowanych dla Maka. Pamięci wyglądały tak jak na zdjęciach w internecie i niestety nie sprawdziłem na jakich są zrobionych kościach Po dwóch dniach miałem pierwszą "zasłonkę" czyli totalna zwiecha komputera. Pomyślałem, że to pewnie jakiś błąd przypadkowy więc nie zwróciłem na to uwagi. Później po kilku dniach znowu zwiecha, za kilka chwil następna po dwóch dniach znowu itd. Postanowiłem postawić system na nowo, a tu ZONK - nie można zainstalować systemu :/ W różnych przypadkowych miejscach wysypywała się instalacja. Ponieważ mam SSD więc od razu pomyślałem, że SSD padł Wymieniłem dysk na oryginalny i ku menu zdziwieniu dalej mam błędy podczas instalacji. Wymieniłem więc pamięć na oryginalną. Instalacjaposzła od razu. Zaraz po tym fakcie włożyłem z powrotem SSD i okazało się, że rownież zainstalował się bezproblemowo Więc pamięci wróciły do Komputronika, a ja czekam aż na rynku pojawią się jakieś pamięci sygnowane do mojego MacBooka Zastanawiałem się czy wpływu na moje zwiechy nie miało to, że włożyłem tam 16GB, zamiast przepisowych 8 Może jednak jest coś w tym, że Apple pisze o obsłudze tylko 8GB pamięci :confused:
Napisano 25 lipca 2012 - 10:43
Zamawiając Patrioty w Komputroniku również brałem pod uwagę to, że Patriot to bardzo dobry producent. Ponieważ mam najnowszego MacBooka więc zamawiałem kości 1600MHz, a tych nie ma jeszcze sygnowanych dla Maka.
Napisano 25 lipca 2012 - 16:54
Napisano 26 lipca 2012 - 13:30
Kompletnie bez sensu wymiana. Lepiej już wymienić jedną kość na 8GB. Pojedyncza kość 8GB (dla Apple!), to u mnie 250zł. Będziesz mieć 10GB i możliwość tańszego zrobienia 16GB.Macbook Pro i5 (early 2011)
Chcę zamienić 2x2 na 2x4
W komputroniku znalazłem sygnowane dla makówki Corsairsy 2x4 1333Mhz
Napisano 26 lipca 2012 - 13:39
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych