Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czysta instalacja ... czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#51 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 09 grudnia 2015 - 00:09

U mnie nie ma róznicy. System śmiga po aktualizacji jak zwykle. Nie wiem po co te czyste instalki i czy cokolwiek dają?

Coś tam niby dają - coś tam poprawiają, o czym większośc z nas nie ma pojęcia, że źle działałao...

Jakby dodali coś nowego, to by trąbili o tym we wszystkich mediach. A tak to zwykłe poprawki jakichś tam błędów. 

Oczywiście Apple ze "względów bezpieczeństwa" oględnie to wytłumaczy: twój najlepszy na świecie system, teraz będzie działał jeszcze najlepiej...

Użytkownik Yellowfrog edytował ten post 09 grudnia 2015 - 00:13

#52 zaczunio

zaczunio
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 grudnia 2015 - 18:13

Od jakiegos czasu mam zainstalowanego El Capitan i postanowiłem zrobic czysta instalacje raz jeszcze bo system zaczal strasznie mulić.. Niestety bootowalny pendrive zaczyna sie ładować po czym komputer sie wyłącza. Tak samo wchodząc podczas logowania w odzyskiwanie sytemu ta sama reakcja. Jakies pomysły jak inaczej zrobic czysta instalkę ?

#53 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 10 grudnia 2015 - 09:09

Przecież od dawna już nie musisz mieć pendriva do uruchomienia systemu. Wystarczy wejść w narzędzia dyskowe podczas uruchamiania systemu, a komputer sam pobierze obraz z Internetu.

#54 zaczunio

zaczunio
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 grudnia 2015 - 14:57

zrobiłem tak za drugim razem, pobrał instalkę po czym komputer sie wyłączył. Teraz podczas próby wejścia w narzędzia dyskowe pasek ładowania dochodzi gdzies do 3/4 i komp tez sie wylacza

#55 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 grudnia 2015 - 15:30

Jaki to komputer? Możliwe, że masz uszkodzony dysk.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#56 zaczunio

zaczunio
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2015 - 09:31

Jaki to komputer? Możliwe, że masz uszkodzony dysk.

macbook pro mid 2011. ale sam system uruchamia sie normalnie.

#57 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 12 grudnia 2015 - 11:01

Spróbuj wejść więc w narzędzia dyskowe w zalogowanym OS X, zaznaczyć dysk z którego się uruchamia komputer  i dalej wcisnąć pierwsza pomoc. Może posypał się tylko system plików.

#58 dawidm86

dawidm86
  • 21 postów

Napisano 16 grudnia 2015 - 10:16

Wydaje mi się że zawsze warto wykonać czystą instalację np. z pen drive'a gdy wychodzi nowa oficjalna wersja systemu. Dla mnie przy okazji nowego systemu jest to jeszcze okazja do zainstalowania najnowszych wersji wszystkich programów.

#59 Mariooo

Mariooo
  • 3 postów
  • SkądŁęczna

Napisano 18 grudnia 2015 - 03:06

Ma ktoś problemy z dźwiękiem przy kapitanie? przy odtwarzaniu i podpinaniu pendrive szarpie ale i bez tego bywa ze po prostu szarpie dzwiek w itunes  od tak podczas pracy

AMIGA RuleZ !!! chal.pl

#60 dawidm86

dawidm86
  • 21 postów

Napisano 20 grudnia 2015 - 17:17

Ja tak mam tylko gdy włączają mi się głośniki (SoundSticks II) - niestety mają coś takiego że co chwilę się wyłączają, jakaś regulacja prawna UE, gdy odpalam jakiś dźwięk wtedy się włączają i słychać charakterystyczne "charknięcie" :/ trochę denerwujące...

#61 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 20 grudnia 2015 - 19:46

Ale sobie pogadaliście. Polski język trudna język. Podoba mi.

• mariuszrk lubi to

#62 LukasP

LukasP
  • 8 postów

Napisano 30 stycznia 2016 - 09:35

Odpowiadając na zadane pytanie tego wątku.

Moja konfiguracja:

MacBook Pro 15'  połowa 2012

I7 2.3 GHz

8 GB Ram

512 GB SSD

Na początku wykonałem upgrade z Mavericks'a do El Capitan. Po serii problemów z stabilnością systemu i oprogramowania wykonałem czystą instalację.

Oprogramowania na którym pracuję nie przywracałem z backupu tylko postanowiłem wszystko zainstalować na nowo.

I co? I WIELKIE NIC!

Tak jak system był mało stabilny taki pozostał, a oprogramowanie tak jak się zawieszało tak zawiesza się nadal.

#63 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 30 stycznia 2016 - 09:38

U mnie również system nie jest stabilny po instalacji na czysto. Tzn. w większości czasu jest ale praktycznie codziennie zdarza się nagła zwiecha która unieruchamia cały komputer na kilkanaście sekund a po tym Safari zaczyna niemiłosiernie się zacinać. 

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#64 kubeonek

kubeonek
  • 305 postów
  • SkądWWA / RJS

Napisano 30 stycznia 2016 - 11:14

Odpowiadając na zadane pytanie tego wątku.

Moja konfiguracja:

MacBook Pro 15'  połowa 2012

I7 2.3 GHz

8 GB Ram

512 GB SSD

Na początku wykonałem upgrade z Mavericks'a do El Capitan. Po serii problemów z stabilnością systemu i oprogramowania wykonałem czystą instalację.

Oprogramowania na którym pracuję nie przywracałem z backupu tylko postanowiłem wszystko zainstalować na nowo.

I co? I WIELKIE NIC!

Tak jak system był mało stabilny taki pozostał, a oprogramowanie tak jak się zawieszało tak zawiesza się nadal.

Może warto sprawdzić SMART dysku.

MacBook Pro 13 (Mid 2010)
iPhone 6 Space Gray 16GB

#65 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 marca 2016 - 07:23

MacBook Air 13 2015 u mnie nawet po czystej instalacji El Capitan, zachowuje się mało stabilnie, podczas zamykania systemu występują też artefakty. Po zainstalowaniu Yosemite wszystko wraca do normy. Na dzień dzisiejszy odpuszczam sobie El Capitan, a nawet pominę tę wersję systemu.

Użytkownik Zetor edytował ten post 05 marca 2016 - 07:24

MacBook Pro 13 2017, iPhone 7

#66 Murgal

Murgal
  • 911 postów

Napisano 05 marca 2016 - 11:06

Jak zainstalować świeży El Capitan z internetu? Jaki klawisz przytrzymać by to zrobić podczas startu?

Macbook Pro 15" 2018 i7 2.6/560X/32GB/512GB | iPhone 11 Pro MAX | AW V 44mm | iPad Pro 12.9 WiFi+Cell 3gen | HomePod | AirPods 

#67 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 08 marca 2016 - 15:31

Poszukaj, było tysiąc razy.

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

#68 mohikanin

mohikanin
  • 124 postów
  • SkądCKMK

Napisano 13 marca 2016 - 11:14

Witam 

Odpowiadając na główne pytanie, ja dotychczas zawsze robiłem instalki na czysto (maszyna jak w podpisie), jednak ze względu na brak czasu na konfigurację całego oprogramowania dodatkowego, wyjątkowo zdecydowałem się zrobić instalkę na Yosemite. I muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. W zasadzie dostałem jakby nowy komputer :-) mój Yosemite to była tragedia. Teraz uruchamia się błyskawicznie, chodzi tak że nadal kolegom z pracy mającym nowe sprzęty firm trzecich oczy na wierzch wychodzą :-). Jedyne co to niestety pozostał mi efekt zacinania się przeglądarek (safari, chrome). Póki co da się z tym żyć, bo nie jest za często i nie jest zbyt uciążliwe.

IMHO jeśli nie masz za dużo czasu, masz sporo oprogramowania dodatkowego wymagającego , konfiguracji środowisk itp to spokojnie można łądować aktualizację. Jeśli masz czas, lub nie masz nic do konfigurowania to ładuj na czysto.

Pozdrowionka

Mohikanin 

---------- Macbook Pro 13; 2.3 GHz I5; 16GB Ram i 10.11 no i SSD, early 2011

#69 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2016 - 17:34

MacBook Air 13 2015 u mnie nawet po czystej instalacji El Capitan, zachowuje się mało stabilnie, podczas zamykania systemu występują też artefakty. Po zainstalowaniu Yosemite wszystko wraca do normy. Na dzień dzisiejszy odpuszczam sobie El Capitan, a nawet pominę tę wersję systemu.

10.11 można instalować tuż przed pojawienim się jego następcy. Tak, żeby jeszcze był dostępny w MAS. Do tego czasu jako tako go ogarną. Prócz tego, jest szansa, że już go nie będą aktualizować (w ramach tej wersji) i nic nie zepsują. A potem pojawi się 10.12 i od nowa problemy i naprawianie. Roczne opóźnienie, to optymalne rozwiązanie.

#70 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 marca 2016 - 19:11

Nie przesadzasz trochę?

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#71 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 18 marca 2016 - 05:57

Myślę, że nie ma w tym przesady skoro po tak długim okresie system postawiony na czysto z usb nie działa tak jak powinien na dwuletnim (modelowo) komputerze.
<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#72 michalniusz

michalniusz
  • 293 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 marca 2016 - 08:16

Myślę, że nie ma w tym przesady skoro po tak długim okresie system postawiony na czysto z usb nie działa tak jak powinien na dwuletnim (modelowo) komputerze.

A ludzie się czepiają Windows'a, że ma BlueScreen po instalacji. ;) 

Kiedyś, jak się czytało o Mac OS od Apple, to było super. Człowiek marzył i nie wierzył, że wszystko potrafi śmigać bez zająknięcia. Teraz trochę spuścili z tonu. Przynajmniej w moim odczuciu. Ogólnie OSX mi się podoba, ale jednak mam niedosyt, że nie jest on taki cud-miód-i-orzeszki, jak marketingowo go przedstawiają... nie jest teraz, kiedyś był.

MacBookPro 13,3"  |  iPhone 5 | iPhone 7

#73 zorak

zorak
  • 299 postów
  • SkądToruń

Napisano 18 marca 2016 - 08:32

Jak instalowałem system z USB to zawsze jakiś problem był. Natomiast nigdy nie mam problemu przy sieciowej instalacji. Z USB jest tylko taka zaleta ze jest szybciej.

iPhone14 Pro 256GB // iPad Pro 11 256GB

#74 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 marca 2016 - 14:01

A ludzie się czepiają Windows'a, że ma BlueScreen po instalacji. ;)

Kiedyś, jak się czytało o Mac OS od Apple, to było super. Człowiek marzył i nie wierzył, że wszystko potrafi śmigać bez zająknięcia. Teraz trochę spuścili z tonu. Przynajmniej w moim odczuciu. Ogólnie OSX mi się podoba, ale jednak mam niedosyt, że nie jest on taki cud-miód-i-orzeszki, jak marketingowo go przedstawiają... nie jest teraz, kiedyś był.

Bo to były inne czasy, wtedy człowiek siedział na Windows 98 SE ewentualnie pierwszych wersjach Windows XP (Me, i 2000 pomijam bo w domu raczej one często nie gościły) i patrząc na Mac OS X Tiger faktycznie była przepaść. Doskonale wiem bo pamiętam te czasy i miałem kontakt z komputerami po obu stronach barykady.

Dzisiaj pomiędzy OS X, Windowsem a linuksem różnice się zatarły na tyle że różnice są tak naprawdę czysto kosmetyczne. Cała kwestia to kupić odpowiedni komputer, a na rynku mamy sporą ilość bubli (ładnie to nazywając).

Przeciętny użytkownik komputera na jaki OS by nie trafił taki mu wystarczy i nie będzie żadnych problemów. Przeglądarki internetowe (Firefox, Opera, Google Chrome), pakiety biurowe (LibreOffice, Open Office), oprogramowanie klienckie do obsługi poczty email (thunderbird), odtwarzacze multimedialne (VLC, Kodi), Komunikatory internetowe (Skype, GG) one działają praktycznie na każdym popularnym systemie operacyjnym. 

#75 Omega55

Omega55
  • 338 postów

Napisano 08 maja 2016 - 16:18

Mam takie pytanie dotyczące instalacji czystej kopii systemu na MacBook Pro Retina 13".
Wyczyściłam dysk narzędziem Disk Utility po wejściu przez cmd+r do narzędzia instalacyjnego.
Wybrałam potem instalację systemu i w celu jego ściągnięcia muszę się zalogować. No i co dalej ? - chciałam wyczyścić maca z danych i haseł, a jednak znowu musiałam się logować. Czy dane logowania przy ściąganiu systemu w jakiś sposób pozostaną na Macu ?

Użytkownik Omega55 edytował ten post 08 maja 2016 - 16:19

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych