Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„Oryginały czy podróbki produktów Apple?”, nieuczciwi sprzedawcy oraz inne opinie o serwisach ogłoszeniowych, aukcyjnych.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5158 odpowiedzi w tym temacie

#4951 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 06 marca 2017 - 23:50

Witam kupował ktoś z Was tą baterię kiedyś? :)

Pozdrawiam 

Nawet jak ktoś kupował, to prawdopodobnie będzie chciał jak najszybciej o tym epizodzie zapomnieć.

I Tobie też odradzam zakup. Dużo nieprawdziwych informacji w opisie i nawet nielegalne użycie zastrzeżonego znaku towarowego to wystarczające powody, żeby nie kupować.
Kupując, nie kupujesz tego co jest opisane tylko podróbkę.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4952 piotrek94

piotrek94
  • 123 postów

Napisano 07 marca 2017 - 00:04

Nawet jak ktoś kupował, to prawdopodobnie będzie chciał jak najszybciej o tym epizodzie zapomnieć.

I Tobie też odradzam zakup. Dużo nieprawdziwych informacji w opisie i nawet nielegalne użycie zastrzeżonego znaku towarowego to wystarczające powody, żeby nie kupować.
Kupując, nie kupujesz tego co jest opisane tylko podróbkę.

Jaką byś polecał kupić baterię? Nie chce płacić serwisowi za wymianę, skoro mogę zrobić to sam :) 

iOS Developer | MBP "13 2015 | iPhone 8 64GB | 

#4953 Nexan

Nexan
  • 2 postów

Napisano 11 marca 2017 - 21:04

Cześć. Mam zamiar kupić iPhona 7 plus 32 GB od KMKI_PL.
Mógłby mi ktoś powiedzieć coś o tej aukcji? Nie wiem, czy to nie jest podróba czy coś w tym stylu.

http://allegro.pl/pl-apple-iphone-7-plus-32gb-black-od-reki-krakow-i6734943375.html

[post przeniesiony do stosownego działu// moderacja]

#4954 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 12 marca 2017 - 09:29

Nie, to nie podróba.

#4955 Kowal_86

Kowal_86
  • 62 postów

Napisano 12 marca 2017 - 10:48

KMKI_PL to sprawdzony sprzedawca - oferujący produkty również w sklepie stacjonarnym. Kilkukrotnie kupowałem od nich telefony i nigdy nie było najmniejszego problemu. Odstręczające może wydawać się to, że w ogłoszeniach posługują  często się oficjalnymi materiałami producenta zamiast zrobić własne zdjęcia, ale jeśli piszą, że telefon jest nowy to na 100% tak jest :)

#4956 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 marca 2017 - 13:12

Czołem,

mam zamiar kupić swojego pierwszego Iphona (mam już rmbp i ipada i przyszła pora zaszaleć z telefonem:)

Czy możecie mi powiedzieć, czy kupno iphona np. tego:

http://allegro.pl/ap...6747019025.html

będzie ok? Z tego co widzę, wystawiają normalnie fakturę VAT, jak zatem sądzę, ewentualne problemy z samym sprzętem bez problemu usunę u autoryzowanych przedstawicieli (w przypadku gdyby ten interes się "zwinął"). Będę go odbierał osobiście, na co zatem ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę? czy musi to być dystrybucja polska czy może być np z UK (cena jest lepsza niż np. w MM, więc pewnie z czegoś się bierze), czy pudełko powinno być jakoś specjalnie "opakowane" (w opisie jest, że jest oryginalnie zamknięte, ale to znaczy jak?) 

Za wszystkie porady będę wdzięczny. 

W sumie waham się, czy kupić we wskazanym miejscu czy np. w oleole (droższy o 100,-zł) - zawsze to chyba jednak bezpieczniejsza firma.

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)

#4957 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 12 marca 2017 - 19:45

Cześć. Mam zamiar kupić iPhona 7 plus 32 GB od KMKI_PL.
Mógłby mi ktoś powiedzieć coś o tej aukcji? Nie wiem, czy to nie jest podróba czy coś w tym stylu.

http://allegro.pl/pl...6734943375.html

[post przeniesiony do stosownego działu// moderacja]

KMKI_PL to sprawdzony sprzedawca - oferujący produkty również w sklepie stacjonarnym. Kilkukrotnie kupowałem od nich telefony i nigdy nie było najmniejszego problemu. Odstręczające może wydawać się to, że w ogłoszeniach posługują  często się oficjalnymi materiałami producenta zamiast zrobić własne zdjęcia, ale jeśli piszą, że telefon jest nowy to na 100% tak jest :)

Ale wprowadzają potencjalnego klienta w błąd, że kupując telefon u nich jako konsument dostajesz 24 miesiące gwarancji producenta "... w każdym Autoryzowanym sklepie Apple iSpot i Cortland na terenie Polski ..." - co jest oczywistą nieprawdą.

Czołem,

mam zamiar kupić swojego pierwszego Iphona (mam już rmbp i ipada i przyszła pora zaszaleć z telefonem:)

Czy możecie mi powiedzieć, czy kupno iphona np. tego:

http://allegro.pl/ap...6747019025.html

będzie ok? Z tego co widzę, wystawiają normalnie fakturę VAT, jak zatem sądzę, ewentualne problemy z samym sprzętem bez problemu usunę u autoryzowanych przedstawicieli (w przypadku gdyby ten interes się "zwinął"). Będę go odbierał osobiście, na co zatem ewentualnie jeszcze zwrócić uwagę? czy musi to być dystrybucja polska czy może być np z UK (cena jest lepsza niż np. w MM, więc pewnie z czegoś się bierze), czy pudełko powinno być jakoś specjalnie "opakowane" (w opisie jest, że jest oryginalnie zamknięte, ale to znaczy jak?) 

Za wszystkie porady będę wdzięczny. 

W sumie waham się, czy kupić we wskazanym miejscu czy np. w oleole (droższy o 100,-zł) - zawsze to chyba jednak bezpieczniejsza firma.

Nie wystawiają "normalnie" faktury VAT tylko "VAT marża 0%", a więc "procedura" komisowa na towary używane (w rozumieniu stosownej ustawy).

Co oznacza m.in., że nie masz 24 miesięcy rękojmi tylko 12, a i cena nie jest dobra bo kupując bez VAT-u to dobra cena powinna być ceną (z normalnego sklepu) pomniejszoną przynajmniej o VAT (23%) .

Użytkownik bee3 edytował ten post 12 marca 2017 - 19:49

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4958 MC_

MC_
  • 6 915 postów

Napisano 12 marca 2017 - 19:51

Ale jesli pisza o 24 miesiecznej gwarancji producenta, to sami sie podkladaja.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#4959 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 12 marca 2017 - 20:34

Ale jesli pisza o 24 miesiecznej gwarancji producenta, to sami sie podkladaja.

1. Mowa o 2 różnych aukcjach.

2. Jak sprzedawca pisze o tym, że producent udziela np. 100-lat gwarancji, a nie jest to prawdą to wprowadza kupującego w błąd, ale nie jest to równoważne temu, że sam udziela 100-lat gwarancji. Oczywiście możemy mówić o niezgodności towaru z opisem, ale o tym nieświadomy kupujący najczęściej dowie się najwcześniej za rok, a zachowując należytą staranność mógł się dowiedzieć najpóźniej w chwili aktywacji urządzenia (i przeczytania wyświetlanych na ekranie informacji, które czyta niewielu).

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4960 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 12 marca 2017 - 20:43

Tak z ciekawości czy jako konsument kupując taki telefon jak mi się po roku znudzi mogę zareklamować z tytułu rękojmi brak gwarancji i odstąpić od umowy.

#4961 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 12 marca 2017 - 21:14

Tak z ciekawości czy jako konsument kupując taki telefon jak mi się po roku znudzi mogę zareklamować z tytułu rękojmi brak gwarancji i odstąpić od umowy.

Zgłosić możesz, ale żeby zgłoszenie było skuteczne (tzn. nie oddalone z powodu upływu terminu) masz rok od chwili ujawnienia się wady.
A taka wada (niezgodność z opisem okresu gwarancji producenta) ujawnia się najpóźniej w chwili aktywacji urządzenia.

Użytkownik bee3 edytował ten post 12 marca 2017 - 21:14

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4962 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 marca 2017 - 21:45

Ale wprowadzają potencjalnego klienta w błąd, że kupując telefon u nich jako konsument dostajesz 24 miesiące gwarancji producenta "... w każdym Autoryzowanym sklepie Apple iSpot i Cortland na terenie Polski ..." - co jest oczywistą nieprawdą.

Nie wystawiają "normalnie" faktury VAT tylko "VAT marża 0%", a więc "procedura" komisowa na towary używane (w rozumieniu stosownej ustawy).

Co oznacza m.in., że nie masz 24 miesięcy rękojmi tylko 12, a i cena nie jest dobra bo kupując bez VAT-u to dobra cena powinna być ceną (z normalnego sklepu) pomniejszoną przynajmniej o VAT (23%) .

Ale przecież ja podałem namiar do aukcji, gdzie jak byk piszą, że wystawiają fakturę 23%. Jedyny minus (który właściwie powoduje, że u nich nie kupię), że tylko wysyłają i nie ma możliwości odbioru osobistego.

Powiedzcie mi jeszcze proszę, czy ta aukcja nie jest podejrzana. W sumie cena ledwie około 200,-zł niższa niż w MM. Jest odbiór osobisty i faktura 23%

Czy oryginalna folia czymś się charakteryzuje? czy mogę gdzieś na szybko sprawdzić (będąc w sklepie), czy tel nie jest aktywowany i od kiedy biegnie gwarancja (jak to mogę zrobić)?

http://allegro.pl/no...6744192189.html

Iphone 16 Pro Max 512 tytan pustynny, MBP 13 M1 16/512 space grey, iPad Pro 2024 11, AirPods Pro gen 2, był jeszcze AW7, ale Epix gen 2 jest lepszy:)

#4963 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 12 marca 2017 - 21:49

Taka faktura 23% nie od oficjalnego sprzedawcy ma tylko różnicę jak jesteś na vacie i sobie go odliczysz. Jeśli nie jesteś vatowcem to bardzo słaba oferta - nowego 7 128GB kupisz z przedłużenia umowy za 2800-2900zł. 

#4964 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 12 marca 2017 - 22:00

Taka faktura 23% nie od oficjalnego sprzedawcy ma tylko różnicę jak jesteś na vacie i sobie go odliczysz. Jeśli nie jesteś vatowcem to bardzo słaba oferta - nowego 7 128GB kupisz z przedłużenia umowy za 2800-2900zł. 

no właśnie jestem VATowcem i jak dla mnie ten telefon będzie kosztował 2341, a to już robi mi różnicę:)

#4965 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 12 marca 2017 - 22:14

...czy mogę gdzieś na szybko sprawdzić (będąc w sklepie), czy tel nie jest aktywowany i od kiedy biegnie gwarancja (jak to mogę zrobić)?

http://allegro.pl/no...6744192189.html

Przed zakupem możesz sprawdzić czy nie był aktywowany:
https://checkcoverage.apple.com/pl/pl/

Jak nie był, to: kupujesz, aktywujesz, sprawdzasz na ww. stronie czy "wskoczyło" 12 miesięcy.

Jak nie - to zgłaszasz sprzedawcy, (który nie jest sprzedawcą autoryzowanym) wadę prawną polegającą na niezgodności z opisem i prosisz uprzejmie o niezwłoczne usunięcie tej wady.

Kupując u sprzedawcy autoryzowanego nawet jak nie wskoczy 12m to masz odpowiednią (dla Apple) fakturę do skorygowania informacji w systemie. Fakturą od sprzedawcy nieautoryzowanego możesz sobie co najwyżej ... odliczyć VAT.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4966 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 marca 2017 - 16:55

różnica między takim nieuatoryzowanym a autoryzowanym sprzedawcą to ok 500,-zł a taką kwotę to już wolę mieć w kieszeni.

Jak rozumiem samą gwarancję realizuję ewentualnie już gdziekolwiek i nie muszę tego robić przez tego sprzedawcę?

#4967 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 13 marca 2017 - 16:59

Tak - realizujesz wszędzie w całej europie albo i na świecie w dowolnym serwisie apple. 

#4968 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 13 marca 2017 - 21:00

różnica między takim nieuatoryzowanym a autoryzowanym sprzedawcą to ok 500,-zł a taką kwotę to już wolę mieć w kieszeni.

Jak rozumiem samą gwarancję realizuję ewentualnie już gdziekolwiek i nie muszę tego robić przez tego sprzedawcę?

Gwarancję realizujesz przez Gwaranta. Jeżeli Gwarantem jest producent - to zgłaszasz się do autoryzowanego (przez producenta) serwisu.

Dlatego w takich przypadkach ważne jest sprawdzenie stanu gwarancji w systemie Apple: przed- i po- aktywacji telefonu.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4969 doman18

doman18
  • 42 postów

Napisano 15 marca 2017 - 13:05

Ktoś kupował w MeAndMobile? Są z mojego miasta (Lublin) i zastanawiam się czy legal czy nie. Komentarze spoko i cena nie jest kuriozalna więc chyba nie?

http://allegro.pl/sr...6746524178.html

#4970 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 15 marca 2017 - 14:55

Wygląda wszystko ok. Podjedz do nich weź telefon do ręki, sprawdź sobie imei przez neta czy jest aktywowany. Jak nie, to poproś o otworzenie pudełka i sprawdzenie czy na telefonie z tyłu jest ten sam numer. Oczywiście musisz być zdecydowany na zakup, bo nikt tak po prostu Ci raczej folii nie zerwie dla sprawdzenia (no chyba że już zerwana). Umawiasz się, że jeśli numery się zgadzają to go bierzesz. Jeśli będzie ok to kupujesz i masz gwarancje 12m po aktywacji. 

Użytkownik koliberek1 edytował ten post 15 marca 2017 - 14:55

Iphone 7 Black | Apple Watch Space Grey | Macbook Air 13 | iPad Air

#4971 doman18

doman18
  • 42 postów

Napisano 15 marca 2017 - 15:05

Tam jeszcze można ubezpieczenie wziąć. Warto?

#4972 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 15 marca 2017 - 15:09

Ja tam nie wierze w te gwarancje. Zawsze w nich znajdzie się jakiś kruczek prawny, przez który CI jej nie uznają i wmówią że to wina użytkownika. Trzeba dokładnie przeczytać co to za firma ubezpiecza i jak wygląda regulamin. Ile to ubezpieczenie kosztuje?

Użytkownik koliberek1 edytował ten post 15 marca 2017 - 15:09

Iphone 7 Black | Apple Watch Space Grey | Macbook Air 13 | iPad Air

#4973 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 marca 2017 - 21:22

Pochwalę się, że na wskazanej wyżej aukcji kupiłem tego iphona, numer aktywowałem, gwarancja do 14 marca 2018 r., więc również i w tym zakresie wszystko w porządku. Zabieram się za korzystanie:) 

#4974 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 15 marca 2017 - 23:40

no właśnie jestem VATowcem ...

Pochwalę się, że na wskazanej wyżej aukcji kupiłem tego iphona, numer aktywowałem, gwarancja do 14 marca 2018 r., więc również i w tym zakresie wszystko w porządku. Zabieram się za korzystanie:) 

Pisałeś, że jesteś VAT-owcem.

Kupiłeś europejską dystrybucję na fakturze VAT marża w komisie, w cenie netto modelu z autoryzowanej polskiej dystrybucji (patrz -> korzystniejsze warunki gwarancji) .

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4975 Tomasz Kędra

Tomasz Kędra
  • 181 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 marca 2017 - 11:39

Pisałeś, że jesteś VAT-owcem.

Kupiłeś europejską dystrybucję na fakturze VAT marża w komisie, w cenie netto modelu z autoryzowanej polskiej dystrybucji (patrz -> korzystniejsze warunki gwarancji) .

odnosisz się po raz kolejny do innego postu. Kupiłem telefon na pełną fakturę VAT w cenie 296 zł (po odliczeniu wszystkich podatków, 430,-zł z podatkami) niżej niż u autoryzowanego dystrybutora, a to już dla mnie duża kwota. Na czym polegają te korzystniejsze warunki gwarancji, skoro również i ja mogę ją realizować w każdym autoryzowanym punkcie?

Użytkownik Tomasz Kędra edytował ten post 16 marca 2017 - 11:40

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych