Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Przesiadka z Androida na iOS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
94 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 12 marca 2015 - 22:36

Przesiadłem się ostatnio z Androida na iPhone 6 i pomimo tego, że telefon jest świetnie wykonany to jest kilka rzeczy, w których Apple nie daje rady.

Poniżej moje spostrzeżenia:

- przycisk wstecz. Wiem, że większość przyzwyczaiła się do tego, że jest on zazwyczaj na samej górze lub go po prostu nie ma... Nie wiem tylko kto wpadł na tak "genialny" pomysł, by przycisk ten zrobić na górze ekranu... 3 przyciski systemowe wyświetlane na dole ekranu w Androidzie są dużo bardziej ergonomiczne.

- zdjęcia kontaktów - Nie rozumiem dlaczego w książce z numerami nie ma zdjęć... Pojawiają się tylko wtedy kiedy doda się ontakt do ulubionych lub otworzy się go. Chore...

- Archiwizowanie wiadomości - coś, czego brakuje mi w iphone - archiwum wiadomości. Nie chcesz mieć masy wiadomości - możesz je zarchiwizować (bez potrzeby usuwania). W iphonie aplikacja wiadomości jest mega ograniczona.

- Aplikacje - zawsze sądziłem, że aplikacje pisane na platformy Apple są dużo lepsze... Ale... np. whatsapp- wersja na ios to jakaś kpina w porównaniu do tej na Androida. Przy okazji żeby działało web.whatsapp.com należy mieć telefon z... androidem. iOS nie jest wspierane...

- Usuwanie powiadomień - w Androidzie wystarczy je przesunąć w bok. W iOS trzeba raz kliknąć, żeby pojawił się x, a następnie drugi raz kliknąć, żeby usunąć.

- ustawienia programów - nie wiem dlaczego część programów ma ustawienia wewnątrz nich samych, a część w ustawieniach systemu. Można się pogubić. Poza tym jest masa funkcji (tych samych), które w różnych miejscach dublują się.

- brakuje mi szczegółowych statystyk użycia sieci i wi-fi. W Androidzie wbudowane w system.

- kod PIN nie jest kodem blokady telefonu... W każdym innym telefonie, dopóki nie podasz PIN nie odblokujesz telefonu. W iphonie możesz go używać bez podania PIN (nie działają wtedy funkcje dzwonienia). Sama akceptacja PINu też trwa mega długo.

- brak widżetów. 

- brak dostępu do plików

- filmy/muzyka tylko skonwertowane przez iTunes

#2 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 12 marca 2015 - 22:38

sprzedaj iphona i kup androida

• Marcin1979, Arkhan i paulax lubią to

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#3 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 12 marca 2015 - 22:40

Przeczytałem kilka wątków, w których brałeś udział i widzę, że wszędzie hejtujesz ile się da. Ja piszę o wadach... A każdy produkt je posiada...

Użytkownik Mariusz Piaścik edytował ten post 12 marca 2015 - 22:40

#4 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 12 marca 2015 - 22:49

Grubo sie mylisz... zwyczajnie to system nie jest ograniczony tylko tu nie jestes przyzwyczajony. Ios zawsze był zamknientym systemem i nic na to nie poradzisz bo nawet nie ma JB terz na niego. Zmien myslenie albo system

ok pomoge ci skoro uwazsz ze hejtuje - a to raczej brak twojej ywagi wczytaniu albo zbytnio skupiasz sie na tym kto i co hejtuje

1.Zamiast wstedz przesun od lewej do prawej ekran

2. wyszukuje sie kontakty i tak po nazwie a nie po zdjeciu wiec... raczej zdjecie jest po to by wyswietlało sie przy dzwonieniu

3. mozesz przechowywac wiadomosci tylko przez 30 dni - jest taka opcja

4. apple nie ma wpłytu na aplikacje firm 3. No moze ma - dopuszczajac je do app stora badz nie

... dalej mi sie nie chce = sam poszukaj

Black 3gs/8 ---> Black 4s/16 ---> Black 4/16 ---> White 4s/16 ---> White 5/32 ---> Sliver 5s/64 -->Sliver 6 PLUS/16 ---> Sliver 6s/16 --> Rose gold 6s/64 ---> Black mat 7/128 ---> Black X/64  --> Black 12/128

#5 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 12 marca 2015 - 23:07

Dobra, to ja może będę dziś taki dobry i odpowiem na resztę:

5) Wysuwasz centrum powiadomień, przechodzisz w sekcję powiadomienia i tak wystarczy kliknąć krzyżyk i zaakceptować opcją "Wymaż".

6) Tu już miej pretensje do developerów.

7) Ostatnio było za darmo My Data Usage (może jeszcze jest), wyświetla Ci w centrum powiadomień właśnie użycie sieci, procesora, ramu i dysku.

8) Chociaż Ci nie zablokują karty, według mnie jest to ogromna zaleta, bo 3 razy zły pin i potem puk byś musiał wpisywać, a tak jak ktoś nie zna hasła blokady, to Ci nic nie może zrobić.

9) W centrum powiadomień.

10) Z racji tego, że to zamknięty system, jeśli chcesz mień dostęp do plików to polecam JB i program iFille.

11) Muzyka tak (bo się jeszcze nie spotkałem z programem, do którego mogę wrzucać co chcę), ale co do filmów to bzdury niezłe mówisz - kupujesz program AVPlayer i cieszysz się filmami przerzucanymi prosto z dysku, czy to .mkv, czy .avi, czy .mp4.

A jak Ci to nie odpowiada to jasiecki ma rację - powróć do Androida, za cenę iPhona 6 tak na prawdę możesz mieć każdy telefon ;)

Użytkownik Andaar edytował ten post 12 marca 2015 - 23:08

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 17 marca 2015 - 13:46

- przycisk wstecz. Wiem, że większość przyzwyczaiła się do tego, że jest on zazwyczaj na samej górze lub go po prostu nie ma... Nie wiem tylko kto wpadł na tak "genialny" pomysł, by przycisk ten zrobić na górze ekranu... 3 przyciski systemowe wyświetlane na dole ekranu w Androidzie są dużo bardziej ergonomiczne.

Wstecz w Androidzie masz systemowy i w aplikacjach nie ma tego przycisku. W iOS jest tam, gdzie go sobie developer umieści. Przyjęło się, że jest u góry. Kwestia przyzwyczajenia. Mnie Wkurza np. Androidowy wstecz bo jest nielogiczny i wyłazisz z Aplikacji jak za dużó razy naciśniesz.

- zdjęcia kontaktów - Nie rozumiem dlaczego w książce z numerami nie ma zdjęć... Pojawiają się tylko wtedy kiedy doda się ontakt do ulubionych lub otworzy się go. Chore...

Akurat zdjęcia kontaktó to najważniejsza rzecz w kontaktach, jak potrzebuję znaleźć człowieka a nie zaciemniać sobie obraz jeszcze zdjęciami. Zawsze możesz użyć innej aplikacji do zarządzania kontaktami niż systemowa.

- Archiwizowanie wiadomości - coś, czego brakuje mi w iphone - archiwum wiadomości. Nie chcesz mieć masy wiadomości - możesz je zarchiwizować (bez potrzeby usuwania). W iphonie aplikacja wiadomości jest mega ograniczona.

Wiadomości archiwizują Ci się w kopii, więc zbędne jest posiadanie osobnej opcji.

- Aplikacje - zawsze sądziłem, że aplikacje pisane na platformy Apple są dużo lepsze... Ale... np. whatsapp- wersja na ios to jakaś kpina w porównaniu do tej na Androida. Przy okazji żeby działało web.whatsapp.com należy mieć telefon z... androidem. iOS nie jest wspierane...

Jak porównasz więcej aplikacji to podyskutujemy.

- ustawienia programów - nie wiem dlaczego część programów ma ustawienia wewnątrz nich samych, a część w ustawieniach systemu. Można się pogubić. Poza tym jest masa funkcji (tych samych), które w różnych miejscach dublują się.

Mnie też, ale to już pytanie do developerów.

brakuje mi szczegółowych statystyk użycia sieci i wi-fi. W Androidzie wbudowane w system.

A to sobie dociągnij z AppStore.

kod PIN nie jest kodem blokady telefonu... W każdym innym telefonie, dopóki nie podasz PIN nie odblokujesz telefonu. W iphonie możesz go używać bez podania PIN (nie działają wtedy funkcje dzwonienia). Sama akceptacja PINu też trwa mega długo.

I bardzo dobrze, inaczej wymieniasz kartę SIM i wchodzisz w telefon. Też mi zabezpieczenie, a co w przypadku jak ktoś nie ma kodu PIN? Tu już za bardzo chyba nie wiesz sam o co Ci chodzi.

brak widżetów.

Ciekawe... Ciekawe w takim razie co mi na LS pogodę wyświetla...

brak dostępu do plików

Taki urok zamkniętych systemów.

filmy/muzyka tylko skonwertowane przez iTunes

Wydaje Ci się... Zaglądałeś do AppStore w ogóle?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#7 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 marca 2015 - 19:42

11) Muzyka tak (bo się jeszcze nie spotkałem z programem, do którego mogę wrzucać co chcę)

Jest cała masa programów, do których możesz wrzucać pliki audio (playery, managery plików). AVPlayer również odtwarza audio.

np. Folder Plus oraz jego "przedłużenie" na Macu. To taki Finder na iOS.

Użytkownik Zbig.AppleUser edytował ten post 17 marca 2015 - 19:44

#8 Felmyst

Felmyst
  • 251 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 20 marca 2015 - 00:00

Ja od siebie dodam, że aby cofnąć się w aplikacji wystarczy przesunąć od lewej krawędzi w prawo. Nie w każdej aplikacji to działa, ale takie wiadomości, facebook, instagram na pewno to działa :) Nie musisz za każdym razem sięgać palcem w lewy górny róg do strzałki.

#9 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów

Napisano 20 marca 2015 - 20:42

Gorsze dla mnie są problemy z udostępnianiem czegokolwiek. Przyzwyczaiłem się, że w Androidzie można udostępnić wszystko przez wszystko. W Apple niestety nie. Nie da się wejść w galerię, kliknąć zdjęcie, a następnie udostępnij przez np. whatsapp albo do dropbox.

Trzeba robić to dookoła. A szkoda :(

Chyba, że znacie sposób żeby to obejść

#10 Jolaos

Jolaos
  • 1 036 postów

Napisano 20 marca 2015 - 20:51

*
Popularny

Ogólne rzecz biorąc to temat wygląda jak narzekanie dziecka, które się nie wyspało. Nie tak dawno sprawiłem sobie Sony Xperia Z3 by poznać trochę androida. Miałem to coś okrągły miesiąc zanim sprzedałem i kupiłem sobie IP 5s. Mógłbym otworzyć temat pod tytułem "100 powodów dlaczego iOS jest lepszy od Androida" ale zwyczajnie mam lepsze rzeczy do roboty.

Ale też mogę bez słów podsumować android jednym obrazem. Oto i on:

734d2611gw1dvtiwegizwj.jpg

Miłego wieczoru.

In­te­ligen­tni ludzie są często zmusza­ni do pi­cia, by bez­kon­flik­to­wo spędzać czas z idiotami. - Ernest Hemingway

#11 Giallorosso

Giallorosso
  • 848 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 marca 2015 - 21:00

taaaaaaa nie ma to jak generalizowanie jaki to android gówniany. dawaj chociaż 50 powodów jaki to lepszy jest android od ios-a! No tak masz lepsze rzeczy do roboty

<p>•Telefon• iPhone 3G• htc Touch HD•htc HD2•htc Desire HD•htc Sensation•htc One X•Samsung Galaxy Note 2•iPhone 4•iPhone 5•iPhone 5s•htc One m8•iPhone5s•iPhone 6•iPhone 5s•iPhone 6s•iPhone SE•iPhone 7•iPhone 8•iPhone XS Max•Tablet•Samsung Galaxy Tab 2 10.1•iPad 3•iPad mini 2 Retina• iPad Air 2

#12 neverneve

neverneve
  • 718 postów

Napisano 21 marca 2015 - 07:47

Nie da się wejść w galerię, kliknąć zdjęcie, a następnie udostępnij przez np. whatsapp albo do dropbox.

Znamy, zainteresuj się aplikacją Workflow dla iOS.

#13 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 21 marca 2015 - 11:26

Znamy, zainteresuj się aplikacją Workflow dla iOS.

Pewno powie, że za drogie :D

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#14 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 21 marca 2015 - 12:30

Nie da się wejść w galerię, kliknąć zdjęcie, a następnie udostępnij przez np. whatsapp albo do dropbox.

Możesz włączyć opcję , żeby od razu udostępnić zdjęcie do Dropboxa przez rolkę z aparatu .
 iPhone 5s 32 GB Silver  iPad Air 32 GB Space Gray  iPod Shuffle 2 GB Silver

#15 gr@nd

gr@nd
  • 257 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 21 marca 2015 - 21:35

Ja od siebie dodam, że aby cofnąć się w aplikacji wystarczy przesunąć od lewej krawędzi w prawo. Nie w każdej aplikacji to działa, ale takie wiadomości, facebook, instagram na pewno to działa :) Nie musisz za każdym razem sięgać palcem w lewy górny róg do strzałki.

To jest świetna sprawa...łapie się na tym jak na żony galaxy przeglądam neta i tak próbuje zrobić a to nie działa ;)

Co do WhatAppa to działa z pozycji programu choć jeszcze nie tak dawno widział tylko rolkę z aparatu. Podejrzewam że za jakiś czas zaktualizują i to.

Jakiś czas temu zaktualizowali "gmaila" i też pojawił się w opcji udostepniania choć przyznać trzeba że w Androidzie możliwości udostępniania są ogromne. :)

#16 Wodnik Szuwarek

Wodnik Szuwarek

Szef Wszystkich Szefów

• 743 postów

Napisano 21 marca 2015 - 22:28

Gest 'wstecz' jest także w Androidzie, ale nie we wszystkich aplikacjach, podobnie jak w iOS.

iPhone 14 Pro

MacBook Pro 13" 2017

#17 Legrys

Legrys
  • 35 postów

Napisano 04 maja 2015 - 23:37

No to sie koledze oberwało, 6 ma i narzeka... Tak na serio to, żadne wady. Idzie je rozwiązać w inny sposób, a jeśli nie to trzeba zrozumieć i tyle. Jak dłużej posiedzi na iOS to sie mu spodoba, jest szybki i wg mnie bardziej kupy sie trzyma cały system. Zawsze można zmienić tel. Miałem iP 3G teraz 5 i powiem, że dla mnie to już kosmos. Net, gry, programy. Denerwujące jest to, że w niektóre gry już raczej nie zagram, np. Rolando. Crashuje bo już nie aktualizowane ale jest przeogromna baza gier i programów których na Androidzie nie widziałem lub potrzeba highendowego tel aby chodziły płynnie. Tyle odmie, to, że iOS rzuca mnie na kolana to nie znaczy że wszyscy maja go kochać, bez zła nie ma dobra ;)

#18 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 05 maja 2015 - 01:54

Jeśli JB i iFile to i ten problem - zdjęcia kontaktów -  ma w cydii rozwiązanie ;)

Nie ma czegoś takiego jak iPhone 2g

#19 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maja 2015 - 10:19

Gorsze dla mnie są problemy z udostępnianiem czegokolwiek. Przyzwyczaiłem się, że w Androidzie można udostępnić wszystko przez wszystko. W Apple niestety nie. Nie da się wejść w galerię, kliknąć zdjęcie, a następnie udostępnij przez np. whatsapp albo do dropbox.Trzeba robić to dookoła. A szkoda :(Chyba, że znacie sposób żeby to obejść

Najzabawniejsze jest to, że sposobem na obejście tego "problemu" jest zrobienie mniej więcej tego, co opisałeś jako niemożliwe. Zwyczajnie da się to zrobić.
Jak klikniesz w kwadracik w dolnym lewym rogu:
Załączony plik  image.jpg   30,67 KB   0 Ilość pobrań
To otworzy ci sie cała paleta możliwości:
Załączony plik  image.jpg   156,66 KB   0 Ilość pobrańZałączony plik  image.jpg   152,83 KB   0 Ilość pobrań
Wszystko zależy od tego co tam masz zainstalowane.

Uważam, że jesteś zwyczajnie przyzwyczajony do Androida. iOS jest poprostu inny. Czy lepszy czy gorszy to już kwestia gustu powiedzmy w uproszczeniu. Dla większości na tym forum iOS jest lepszy. Ale to chyba normalne na forum Apple.

Użytkownik Dusiek edytował ten post 05 maja 2015 - 10:27

#20 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 maja 2015 - 16:12

Normalne, że pomimo wielu wad iOS użytkownicy tego forum nadal wychwalają go, a systemy konkurencji uważają za chłam. Lepiej temat zamknąć ponieważ znowu zaczną się przepychanki, a i tak 3/4 nie zrozumie, że iOS jest tak samo dobry jak Android czy Android jak iOS. Każdy ma swoje zalety i wady. Moim zdaniem jeśli w iOS byłoby lepsze "udostępnianie" plików czy belka skrótów z możliwością edycji to iOS byłby nr 1, a tak pewne rzeczy trzeba robić naokoło pomimo wychwalanej "intuicji systemu". 

#21 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 14 maja 2015 - 17:51

A dla mnie liczy się to co widzę, android ma bardzo kiepskie animacje, niepełne i krótkie, w iOS są spójne i animujące od kliknięcia ikonki do fullscreena danej apki, na androidzie nie dość że animacja nie zaczyna się od ikonki tylko od środka, to jeszcze jest ułożona ponad pulpitem, bo podczas animacji widać że pulpit pod animacją pozostaje nienaruszony a sama animacja jest jakby do połowy.. wkurza mnie to od androida 1.6, tak samo jak brak bannerów po przyjściu smsa które są i w iOS i w WP i które bardzo mi się podobają..

Takie błache rzeczy przesądzają o zmianie Androida na coś innego, bo nie widzę najmniejszego zastosowania na przykład dla menadżera plików na telefonie, mam sobie zdjęcia z folderu do folderu przenosić czy utwory rozdzielić na foldery? Nic czego nie mógłbym szybciej i przyjemniej zrobić na kompie, do tego jest to w sumie w ogóle nie potrzebne.

Użytkownik Arkhan edytował ten post 14 maja 2015 - 17:52

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

#22 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 maja 2015 - 19:55

Jak denerwują Cię animacje zmień je.
  • Sebosz lubi to

#23 Dares

Dares
  • 407 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 maja 2015 - 20:03

Ja bym chcial zeby na IOS dalo sie normalnie wyslac komus zdjecie przez bt a tak to chyba niczego mi nie brakuje.
  • Sebosz lubi to

Iphone 4S

#24 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 maja 2015 - 20:44

Możesz mailem, prościej. 

iPhone 15 Pro 256GB

Lenovo LOQ

#25 Arkhan

Arkhan
  • 1 214 postów

Napisano 14 maja 2015 - 21:59

Jak denerwują Cię animacje zmień je.

Ja wiem jakie są możliwości andka, ale nie chce mi się bawić w nic wyrosłem już z rootów i zabaw modyfikacjami, używam tego co daje producent a to co daje producent mi nie odpowiada i nie mam zamiaru na swoją rękę naprawiać tego co producent nie potrafi zrobić dobrze, wolę zmienić producenta :)

• Molimo lubi to

Telefon: iPhone XR.
Komputer: Macbook Pro 13" early 2015.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych