Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 6 głosy

MacBook 12" - Opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1906 odpowiedzi w tym temacie

#126 hergar

hergar
  • 38 postów

Napisano 11 kwietnia 2015 - 00:30

Ja też pieniądze miałem i nie miałem i znowu miałem. Ale takich by sobie takie fanaberie robić to nie miałem, co nie oznacza, że o ludziach, których stać na coś takiego mówię per "zryty beret". Znam ludzi, dla których polecieć do Szwajcarii po zegarek za 50 tyś to kwestia chwili, czy to oznacza, że mają zryte berety,  bo ja na coś takiego nie mogę sobie pozwolić?

Wracając do tematu. Są ludzie dla których cena sprzętu ma trzeciorzędne znaczenie, nie chcą kupować kolejnego rMBP, czy Air'a. Nawet jeśli ktoś kupi sobie sprzęt za 7 kafli do przeglądania stron w Sztarbaksie (pisownia zamierzona) to jakie mamy prawo się z tego wyśmiewać i obrażać takie osoby?

• wiligraph, folharth i Marceli99-6b378dd9d9 lubią to

#127 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwietnia 2015 - 01:02

mamy wolność słowa i wypowiedzi. Dla mnie ktoś kto kupuje smarta za 70k ma zryty beret i ktoś kto kupi AW za 48 tysięcy ma zryty beret. Mimo, ze i jeden i drugi jest moim kolegą. Weź już nie drąż :P

Surface Pro 6 / iPhone 11 Pro Max / iPad Pro 11

#128 hergar

hergar
  • 38 postów

Napisano 11 kwietnia 2015 - 07:06

Dobra nie będę drążyć ;). Ciekaw jestem wyników wydajności i testów użytkowników.

W takim razie jak nazwać ludzi, którzy płacą więcej niż za rMB za coś takiego? 

http://www.mobimania...trafil-sklepow/

Użytkownik hergar edytował ten post 11 kwietnia 2015 - 07:31

#129 avalon18

avalon18
  • 249 postów

Napisano 11 kwietnia 2015 - 15:56

Bo nie potrzebują rMBP.

Pieniądze nie są dla nich tu argumentem po prostu.

Drążysz jak Kolega wyżej pisał :)

Zobaczymy na przestrzeni miesięcy czy produkt się przyjmie.

#130 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 11 kwietnia 2015 - 20:55

Jak ktoś ma iMaca albo Mac Pro i potrzebuje mały mobilny komputer do kupi mniejszego i lżejszego macbooka.

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#131 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 12 kwietnia 2015 - 16:49

Przepraszam wszystkich urazonych zrytym beretem :rolleyes: ,ale zdania nie zmienie.Co innego jesli Apple nie mialoby w swojej ofercie 13"rMBP lub MBA.

Mac Mini i7(Late2012)-2.3GHz/16GB/128GB SSD+1TB/HD4000/10.12+DELL U2412M,iMac24"C2D(Late2006)2.16GHz/4GB/320GB/7300GT/10.6.8,PM G5 Quad Core(Late2005)-2.5GHz/8GB/2.5TB/7800GT/10.5.8,iPhone 6+ 16GB

#132 Wujek

Wujek
  • 56 postów

Napisano 12 kwietnia 2015 - 19:46

Bawiłem się już tym maczkiem i muszę przyznać że dobre wrażenie na mnie zrobił. Wygodna klawiatura, lekki. Idealny jako "kanapowy" komputer. 1200 bym za tego laptopa nie dał, ale jak pojawi się w jakiejś promocji w bestbuyu za 800$-900$ to biorę od ręki.

• Paprochwbody lubi to
Laptop: MBA 13'' Mid 2013 Telefon iPhone 5 32GB

#133 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 12 kwietnia 2015 - 20:54

Za 800-900$ troche watpie , ale znajac BB przed swietami moze cos obniza. Ja rowniez jestem chetny na ten "kanapowy"  ale nie mam zamiaru czekac az do grudnia.

#134 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 kwietnia 2015 - 23:27

tu nowy test: https://www.youtube....h?v=xRGxC9_I1K4. Generalnie zabawka...

#135 pawel96

pawel96
  • 59 postów
  • SkądLublin

Napisano 20 kwietnia 2015 - 16:38

,,Pomacałem" dzis troche tego Maca i sobie go sprawie, ale dopiero za jakis czas, pewnie jak wyjdzie w odświeżonej mocniejszej wersji juz w podstawie. Mówienie ze jest to bezsensowny sprzęt jest troche dla mnie błędne, bo w mojej ocenie jest to fajne uzupełnienie o ile ktoś ma iMaca albo Maca pro. Takim osobom duża moc obliczeniowa jest zbędna bo mają inny sprzęt do ,,poważnych zadań " a ten laptop to taki iPad tyle ze na Mac OS i z pełna klawiaturą jak i pojemnym dyskiem.
Game Center=> paweleczek333 World of Tanks=> pawelsierzega72

#136 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 20 kwietnia 2015 - 18:46

a ten laptop to taki iPad tyle ze na Mac OS i z pełna klawiaturą jak i pojemnym dyskiem.

Tylko, że taki iPad kosztuje połowę tego niestety :/

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#137 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 20 kwietnia 2015 - 20:22

Tylko, że taki iPad kosztuje połowę tego niestety :/

I nie nadaje się do połowy zadań. 

,,Pomacałem" dzis troche tego Maca i sobie go sprawie, ale dopiero za jakis czas, pewnie jak wyjdzie w odświeżonej mocniejszej wersji juz w podstawie. Mówienie ze jest to bezsensowny sprzęt jest troche dla mnie błędne, bo w mojej ocenie jest to fajne uzupełnienie o ile ktoś ma iMaca albo Maca pro. Takim osobom duża moc obliczeniowa jest zbędna bo mają inny sprzęt do ,,poważnych zadań " a ten laptop to taki iPad tyle ze na Mac OS i z pełna klawiaturą jak i pojemnym dyskiem.

Gdzie "macałeś" macbooka? 

Użytkownik rybak-17 edytował ten post 20 kwietnia 2015 - 20:21

MacBook Air 13 + ThinkPad X260

#138 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 20 kwietnia 2015 - 20:22

MacBook jest prawie kompletny, ale brakuje mu zdecydowanie Touch ID. Mam nadzieję, że kolejny model będzie je miał. Jak tak to chętnie wymienię swojego rMBP na Macbooka.

#139 RobertoM

RobertoM
  • 69 postów
  • SkądW-wa

Napisano 20 kwietnia 2015 - 21:45

Gdzies w Warszawie do obejrzenia?

#140 folharth

folharth
  • 436 postów
  • Skądfolharth_ca

Napisano 20 kwietnia 2015 - 21:50

Gdzie "macałeś" macbooka? 

W sklepie. 

#141 Andaar

Andaar
  • 1 688 postów

Napisano 20 kwietnia 2015 - 22:47

I nie nadaje się do połowy zadań.

A MacBook z takimi parametrami się nadaje? Bo nie wydaje mi się.

MacBook Pro 13" nTB 2017 256GB Silver | iPhone 13 mini 128GB Red | iPad Pro 11 (1st gen) 64GB Silver | iPod Shuffle 4 gen. Blue

Nie pomagam na PW

#142 pawel96

pawel96
  • 59 postów
  • SkądLublin

Napisano 21 kwietnia 2015 - 08:52

A MacBook z takimi parametrami się nadaje? Bo nie wydaje mi się.

Nie wiem, dla mnie jak i wielu ludzi wygodniej sie pisze na klawiaturze tradycyjnej niż ekranowej, ale wiadomo, że zawsze można do iPada klawiaturę dokupić ale po co tak kombinować, wyglada to strasznie i jeszcze dwa urządzenia dźwigać ? Prezentacje tez stworzysz na iPadzie na upartego czy edytujesz, ale jaka tu wygoda ? Druga kwestia nie wiem jak na iPadzie ale mnie IP denerwuje ze często muszę na zwykłą sie przełączać bo mobilną z reguły ładuje.
Na Macu tez masz dysk 256 GB wiec spokojnie mozesz mnóstwo rzeczy trzymać i to jest jako dysk, mozesz normalnie trzymać pliki a nie przez iTunes kombinować i wrzucać do programów ktory dane pliki odczytuje.
Nie wiem po co dalej dyskutujecie o sensowności tego urządzenia. Urządzenie istnieje, jest w sklepie, i nabywców znajdzie ktorzy potrzebują iPada na Mac OS.

#143 Bomberek

Bomberek
  • 179 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 kwietnia 2015 - 10:53

Myślę ,że tem Macbook to dobre zastąpienie iPada Air - tyle ,że drogie. Kupią go ci co mają innego już  maca a potrzebują urządzenie mobilne (bo jest naprawdę lekki). Ja jakiś czas temu zastąpiłem iPada , MBA w podstawie i nie żałuję - tez mobilne urzadzenie.

Jako główny sprzęt i jedyny w domu ten mac raczej bez sensu - no chyba ,że ktoś wyłącznie używa poczty i przeglądarki, iTunes, przeglądania zdjęć  oraz do przysłowiowego excela. Poważniejsze rzeczy (typu montaż, obróbka zdjęć) to na nim absurd.

#144 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 21 kwietnia 2015 - 18:14

Wszystko zależy co ludzie rozumieją pod "przysłowiowym excelem". Ja w takim przysłowiowym excelu buduję dość skomplikowane aplikacje BI-owe, które zamiast bazować na drogich licencjonowanych aplikacjach w stylu Cognos, dostarczają użytkownikom wszystko co potrzeba po przeliczeniu. Jako użytkownik maca bardzo cierpiałem jak Office 2011 był kompletnie nieużywalny, bo każde nawet najprostsze makro wykonywało się przez wieki. Do tego dochodzą skróty klawiaturowe, które na macu po prostu nie działały jak należy. Nowy Office dopiero jest taki jak powinien być i do Excela można powoli na OS X podchodzić. Niemniej jednak, nadal do tego potrzeba dość silnego sprzętu z min. 8GB RAM.

#145 pawel96

pawel96
  • 59 postów
  • SkądLublin

Napisano 22 kwietnia 2015 - 18:01

No i ten Mac tyle ma ;)

#146 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 23 kwietnia 2015 - 13:33

Moj firmowy lenowo t440 z 4GB niestety dusi się jak kaczka przy makrach z sap bw w excelu i samym excelu 2010 przy obróbce danych. Także nie jest to tylko domeną maćków.

Pozzdro, aa

#147 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 23 kwietnia 2015 - 16:07

Bo to kwestia używania nieodpowiednich narzędzi do nieodpowiedniego problemu. To co baza na której stoi sap wciaga nosem i wypluwa w ułamku sekundy, to się abuse-uje w jakimś arkuszu :) który powinien służyć do kolekcjonowania wyników, lekkiego przeformatowania wyników i przygotowania prostych operacji na wynikach - a nie interpreterm tnącym stringi przylagowanym ich formatowaniem tnie się w setkach/tysiącach komórek :D

Dziwisz się że się tnie? Xeona tez tym zatniesz, a o laptopach piszemy.

Jakbyś wiedział jak działa arkusz, że każda komórka to dynamiczny obiekt, który jest kreowany, ubijany, przeciążony nastoma metodami, na każdej z nich działają jakieś formuły w trybie interpretera - to nie ma prawa dobrze działać, a ktoś kto oferuje takie przeszczepy jako rozwiązania to powinien sobie innej pracy poszukać ;)

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#148 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 23 kwietnia 2015 - 21:05

Bo to kwestia używania nieodpowiednich narzędzi do nieodpowiedniego problemu. To co baza na której stoi sap wciaga nosem i wypluwa w ułamku sekundy, to się abuse-uje w jakimś arkuszu :) który powinien służyć do kolekcjonowania wyników, lekkiego przeformatowania wyników i przygotowania prostych operacji na wynikach - a nie interpreterm tnącym stringi przylagowanym ich formatowaniem tnie się w setkach/tysiącach komórek :D

Jakbyś wiedział jak działa arkusz, że każda komórka to dynamiczny obiekt, który jest kreowany, ubijany, przeciążony nastoma metodami, na każdej z nich działają jakieś formuły w trybie interpretera - to nie ma prawa dobrze działać, a ktoś kto oferuje takie przeszczepy jako rozwiązania to powinien sobie innej pracy poszukać ;)

Wiele osób deprecjonuje Excela, ale wbrew pozoru to naprawdę sprawne narzędzie. Kalkulacje na macierzy danych 4 mln wierszy na 25 kolumn oraz interpretacja tego graficzna w formie dashboardu, przy sprawnie napisanym makrze zajmuje około 6 minut. Oczywiście  takie przetworzenie to jest jakaś skrajność.

Hurtownia danych to podstawa. Natomiast często właśnie dla interpretacji biznesowej potrzebna jest weryfikacja wielu hipotez i aby było to możliwe taki excel musi pełnić funkcję mini bazy danych, bo te przetworzenia już zawierają taką liczbę rekordów. 

Makra w excelu to potęga, jak i całym pakiecie office. Do tego dochodzi możliwość stworzenia tak aplikacji, że użytkownik na dobrą sprawę nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że odpala excela :) Bo jedyne co widzi to stworzony pulpit do zarządzania danymi :)

Wracając do meritum... cieszy, że to narzędzie wreszcie zostało potraktowane sensownie przez Microsoft na OSX'a.

#149 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 24 kwietnia 2015 - 08:44

Wracając do meritum... cieszy, że to narzędzie wreszcie zostało potraktowane sensownie przez Microsoft na OSX'a.

Jaka wersja jest używalna pod osx i czy są jakieś diametralne różnice na które trzeba uważać?

Pozzdro, aa

Nie pij już kawy bo Ci szkodzi. Wyśpij się i przeczytaj jeszcze raz mego posta. Czy tam znalazłeś gdzieś mój workflow? Jeśli nie to o czym ty piszesz? Aaaa, już fusy widzisz nie dnie kubka i takie tęczowe kolorki jak od benzyny? 

Pozzdro, aa

P.S.

No offence...

#150 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 24 kwietnia 2015 - 10:53

Hah, no musze sobie trzecią walnąć :)

Przecież nie piszę o Twoim workflow :) Napisałem tylko że jeśli arkusz dusi końcówkę użytkownika to robotę należy przewalić na serwer który to wciąga nosem - bo ma do tego odpowiednie bazodanowe mechanizmy. Traktowanie arkusza jako bazy jest marnowaniem czasu użytkownika :) Arkusz więcej czasu marnuje na parsowanie i interpretowanie reguł niż liczyć - co zabija rozwiązanie.

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych