Apple TV - airplay. Naprawdę można się zdziwić jak w innych krajach zaimplementowane są rozwiązania apple w biznesie i edukacji.
Jednakowoż w Polsce to wciąż egzotyka. Kupiłem sobie Della 7537 - taki Macbook dla ubogich. Do przesyłania obrazu komputer ma tylko złącze HDMI, dotychczas ani razu z niego nie skorzystałem. Do iPada, który jest moim podstawowym narzędziem pracy i rozrywki, też potrzebna była mi przejściówka na VGA.
I nie, nie mieszkam na "wiesz gdzie jest koniec świata? to trochę dalej jeszcze". Wspomniane przez Ciebie tablice interaktywne są w mojej (już byłej) szkole standardem od kilku lat. Problem polega na tym, że gdy ~ 5/7 lat temu Bruksela sypała kasą, większość beneficjentów decydowała się na zakup klasycznej infrastruktury opartej o PC + Windows. Wszystko inne (a do wyboru, o ile dobrze pamiętam, były jeszcze iMaki i coś z Linuksem) jawiło się jako egzotyka z bliżej nieokreślonej galaktyki, wykorzystywana przez garstkę osób, ergo problematyczna jako podstawa do nauczania.
Teraz trochę studiuję, a ze względu na obrany kierunek, w ramach stażu w korpo miałem okazję trochę pojeździć - byłem w 3 oddziałach tejże firmy w Polsce i jednym w Niemczech.
Czy trafię tam na Maka? Oczywiście! W specyficznych działach (np. dev) są pojedyncze sztuki, a tak poza tym, to jak jakiś pracownik zabierze go ze sobą z domu.
Statystyczny przetarg na dostawę IT wygląda w ten sposób:
- komputer (tu do kompletu zazwyczaj padają jakieś normy ekologiczne, dot. emisji promieniowania, czy też energetyczne),
- ma być system i działać Internet oraz Excel + ew. jakieś dedykowane oprogramowanie, np. do zarządzania projektami/czasem pracy,
- lifetime + pełne wsparcie techniczne: zazwyczaj 1-3 lata,
- najtańsza oferta wygrywa.
Jak widzisz, w takich realiach kosztująca kosmiczne (jak na kieszenie Polaków) pieniądze infrastruktura Apple raczej nie ma racji bytu. Ponadto - idąc tym tokiem rozumowania (tzn. "chcesz prezentacji? kup Apple TV"), równie dobrze można kupić Chromebooka + Chromecast. Wychodzi sporo taniej, a efekt identyczny
Osobiście uważam, że przesyłanie obrazu bezprzewodowo to świetna rzecz, ale zamiast forsować tak egzotyczne rozwiązania jak Chrome czy AirPlay, warto byłoby opracować jakiś uniwersalny standard - i tu Intel WiDi wydaje się ciekawe, ze względu na szeroką dostępność w sprzętach opartych o podzespoły tego producenta i zgodność z Miracast. Jednocześnie odpada konieczność inwestowania w jakieś pudełka, przystawki, etc...
Kiedyś próbowałem eksperymentalnie przesyłać obraz via Bluetooth, ale nawet w rozdzielczości sVGA nie działało to płynnie. Nie wiem czy standard 4.x wnosi jakieś "improvementy" w tej kwestii.
Aby było jasne - nie jestem fanbojem/hejterem/etc. Siedzę na "okienkach", bo muszę. Tak poza tym to większość wykorzystywanego przeze mnie oprogramowania jest dostępna na wszystkie platformy, więc ekosystem nie ma dla mnie jakiegoś znaczenia. Miałem krótszy bądź dłuższy epizod z każdą z popularnych platform i każdej za coś nie lubię, a za coś uwielbiam.
Pozdro 600.
Użytkownik geekboy68k edytował ten post 18 marca 2015 - 16:34