Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 6 głosy

MacBook 12" - Opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1906 odpowiedzi w tym temacie

#301 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 października 2015 - 21:21

Apple powinno mu teraz zapłacić za mega reklame :)

iPhone 12 mini 

#302 soczekpl

soczekpl
  • 3 272 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 października 2015 - 22:07

Trochę przekoloryzowana ta recenzja. ;)

Macbook Pro '14 M4 / iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

#303 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 października 2015 - 22:37

Radzion, możesz powiedzieć również kilka słów o specyfikacji technicznej i jakie najcięższe zadanie jest ta konfiguracja w stanie udźwignąć? Zupełnie obiektywnie rzecz ujmując oczywiście…

#304 effe

effe
  • 6 545 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 października 2015 - 22:42

No właśnie też bym prosił o drugą czesc i wg mnie ważniejsza a mianowicie o samo działanie sprzętu podczas obciążenia. Wyglad super ze fajny ale to najmniej ważne.

Użytkownik effe edytował ten post 24 października 2015 - 22:44

• Jorga lubi to

iPhone 12 mini 

#305 luck1985

luck1985
  • 924 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 października 2015 - 09:04

Klawiatura

Po przesiadce z klawiatury MacBooka Pro mialem wrazenie, ze przesiadam sie, ze starej klawiaruty z lat 80-90, z wysokim skokiem i chamskim klikiem na cos komfortowego z XXI wieku :)

Mi a Airze brakowało tego skoku z lat 80/90 :D

Jak kupiłem Pro, to poczułem się jak w domu :)

Ten maluch jest fajny, ale cena już mniej. W tej cenie wybrałem PRO, bo mobilność nie była dla mnie ważna. 

Szkoda... 3999 czy coś jak Air i byłby niezły deal. A tak... 

Użytkownik luck1985 edytował ten post 25 października 2015 - 09:06

• Marceli99-6b378dd9d9 lubi to

#306 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 25 października 2015 - 09:24

Mi też się on podoba, ale tylko podoba. Do mojej pracy jest niewystarczający, a szkoda bo naprawdę robi wrażenie. Mój nowy air z i7/8gb ram ledwo daję radę aż strach pomyśleć co by było tutaj. ;)

#307 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 25 października 2015 - 15:33

Oczywiscie, ze trzeba sobie zdawac sprawe, ze nie jest to sprzet do mocnego obciazania ani zastosowan profesjonalnych.

Takze nietrafionym jest tutaj porownywanie do innych sprzetow np MacBooka Pro. Porownywac mozna tylko ze wzgledu na cene. Cos w stylu "co bym mogl kupic za cene nowego MacBooka?". Naprawde wiele. 

Moja konfiguracja, jak mozna wywnioskowac z "recenzji" jest podstawowa. Procek 1,1GHz, 8GB RAM i 256GB Flash. Ta pamiec nie dziala jak zwykly dysk SSD. To ustrojstwo jest przylutowane do plyty i cechuje sie cholernie szybka magistrala.

Przeprowadzilem maly tescik (nie mam odniesienia a dla kogos moze byc to przydatne). Mialem nagranych troche filmikow iPhonem (w Full HD). Takie tam zabawy dzieciakow na podwórku. Za pomoca iMovie zrobilem maly trailer (ok. 2 minut). Fajne efekty, przejscia, podklad muzyczny. Kiedy poskladalem to wszystko do kupy kliknalem udostepnienie materialu do pliku. Wybralem opcje rozdzielczosci Full HD, jakosc na najwyzsza (ProRes) oraz rodzaj kompresji - najwyzszy (lepsza jakosc). iMovie pokazal, ze waga finalna pliku to ok 900 MB. Kliknalem "zachowaj" i po ok 25 sekundach mialem w folderze dokumenty gotowy plik filmowy. Nie mam pojecia czy to dlugo czy krotko. Jako, ze jestem amatorem, nie mam w sumie jakiegos konkretnego punktu odniesienia. Mialem wczesniej MacBooka Pro Mid2010.

Nie wiem w sumie jak dociazyc tego malucha ale moze moje wymagania nie sa az tak spore ;) Ogladam wiele filmow na YT. Dzieki wysokiej rozdziałce przy niektorych filmach pojawia sie opcja 2K. Przelaczam zawsze na najwyzsza jaka jest mozliwa. Mac nie dostaje czkawki. Oczywiscie mam szybkie lacze internetowe, dlatego wszystko zaciaga sie naprawde piorunem.

Odkrylem pewien mankament, ktory niewatpliwie nie jest kwestia sprzetowa a programowa - przekonalem sie o tym na wlasnej skorze a takze potwierdzilem na jednym z anglojezycznych for. Otoz filmy ogladane poprzez przegladaerke Safari i "puszczane" na TV potrafia przycinac co jakis czas. To samo mialem na moim Pro z 8GB RAM. Okazalo sie, ze przy "puszczaniu" tych filmow poprzez przegladarke Chrome problem nie wystepuje. MacBook troche bardziej sie grzeje ale i tak jest tylko letni. Przy normalnym uzytkowaniu nie zauwazylem kwestii grzania sie. Przy ogladaniu 2K z YT tez jest cieplawy. Nie zdazylo mi sie jednak zeby byl goracy (tak jak moj Pro).

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#308 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 25 października 2015 - 16:20

256GB Flash. Ta pamiec nie dziala jak zwykly dysk SSD. To ustrojstwo jest przylutowane do plyty i cechuje sie cholernie szybka magistrala.

Dzisiaj w każdym Macbooku tak jest. Macbooki Pro też mają dysk przylutowany na stałe do płyty głównej. Wymienić można jedynie w serwisie

#309 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 25 października 2015 - 16:59

To nie jest prawda. Macbooki pro mają dysk na SSD wymienialny. Złącze PCIE. Ja niedługo w swoim Late 2013 planuję wymianę z 256GB na 512GB także jak coś to 256GB będzie do sprzedania :) Sprawdzałem w iDream i nie traci się gwarancji jeśli dysk zostanie wymieniony.

Dotyczy to wszystkich nowych modeli od Late 2013, gdzie apple zmieniło podejście do lutowania - RAM i CPU są wlutowane. Wymienić można dwa elementy - SSD oraz kartę WiFi/BT.

#310 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 25 października 2015 - 17:05

Moja konfiguracja, jak mozna wywnioskowac z "recenzji" jest podstawowa. Procek 1,1GHz, 8GB RAM i 256GB Flash. Ta pamiec nie dziala jak zwykly dysk SSD. To ustrojstwo jest przylutowane do plyty i cechuje sie cholernie szybka magistrala.

Ja polecam przetestować dysk w nowym macbooku pro 13' wtedy szybko zmienisz zdanie. To jest zwykły dysk SSD tylko na pci-e w porównaniu do dysku z mbp wypada słabiutko.

Użytkownik Marceli99 edytował ten post 25 października 2015 - 17:05

#311 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 26 października 2015 - 08:08

Proszę o powrót do głównego tematu:

"MacBook 12" - Opinie"

O MBP jest oddzielny wątek

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#312 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 26 października 2015 - 14:10

Proszę o powrót do głównego tematu:

"MacBook 12" - Opinie"

O MBP jest oddzielny wątek

Jakby szanowny Pan moderator umiał czytać to by widział, że dyskusja dotyczy nowego macbooka 12'. W jaki niby inny sposób mam porównać dysk w MBP 13' do tego w 12' ? MBP to jakieś tabu?

#313 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 26 października 2015 - 17:58

Macbook ma dysk wlutowany w płytę główną, a więc wszelkie dywagacje o dyskach SSD, PCI-e i innych wymiennych nie mają tu racji bytu. Poza tym , jeśli już porównujesz to proszę o konkrety a nie hasło "słabiutko".

Specjalistyczny Serwis Komputerów Apple "Serwis Jabłek®"
ul. Stryjeńskich 10 lok usł 2A.
02-791 Warszawa tel: 533-996-563 lub 796-440-048
http://www.macbook-service.com

#314 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 26 października 2015 - 18:19

Macbook ma dysk wlutowany w płytę główną, a więc wszelkie dywagacje o dyskach SSD, PCI-e i innych wymiennych nie mają tu racji bytu. Poza tym , jeśli już porównujesz to proszę o konkrety a nie hasło "słabiutko".

Racja.

MacBook 12'

Spoiler

Macbook Pro 13'

Spoiler

#315 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 27 października 2015 - 07:35

Różnica wręcz absurdalna  :mellow:

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#316 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 27 października 2015 - 08:57

Różnica wręcz absurdalna :mellow:

Geble, nie ma się co jarac tymi wartościami. To są tylko suche cyfry odczytu i zapisu. Oczywiście, nie ma co porównywać malucha z wersja Pro, ja jednak polecam przestudiowanie bardziej szczegółowego testu pamięci AnandTechu bądź innego portalu. Zobaczycie, ze jest całkiem fajnie. Zreszta, ja tam nie jaram się benchmarkami i cyferkami. Dla mnie chodzi bardzo fajńie i płynnie.

Zapomniałem do mojej "recenzji" dodać informacji o bardzo ważnej rzeczy i bardzo dużym atucie nowego MacBooka - o głośnikach!
No właśnie. Jak mogłem o tym zapomnieć. Nad klawiatura widocznych jest setki malutkich dziurek (coś jak w Pro na mikrofon). To stamtad wydobywa się dźwięk. Ale jaki! Wyraźny, fajnie zbasowany, głośny. Przy nim brzmienie Pro to jakieś pierdnięcie w blaszany garnek. Serio! W życiu bym sobie nie wyobraził, ze z tak cieniutkiego laptopka może wydobywać się tak potężny dźwięk. Zanim sprzedałem swojego Pro, nowy MacBook był już pod moim dachem, miałem wiec możliwość przetestować. Włączyłem na obu ACDC Live at the River Plate. "Mały" ustawiony był na pół gwizdka i w całym pokoju pobrzmiewał bardzo ładnie. Pro pierdział metalicznie i cicho przy tym, jakby mu gałkę niskich tonów skręcili na zero. Myślałem, ze padnę z wrażenia :) Serio!

Użytkownik radzion edytował ten post 27 października 2015 - 08:58

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#317 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 27 października 2015 - 09:10

Tylko kto użyje tego komputera do obróbki video w 4K, bo dopiero od tego poziomu uzasadnione jest posiadanie takich transferów w laptopie. I tylko w zastosowaniach video jaranie się Blackmagic'em ma jakikolwiek sens. Większość ludzi uwodzi ładny GUI, a ci, do ktorych ten benchmark jest adresowany patrzą na to co w tabelkach, a nie na zegarkach ;)

Jak na takiego "większego Aira" SSD w 12" to świat i ludzie.

mac-pro.pl

Serwis i (roz)budowa stacji roboczych Apple
Masz problem z Makiem Pro? Brakuje mu mocy?

Pisz lub dzwoń: 501211594

#318 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2015 - 09:54

Nie używałem go nigdy. Oglądałem tylko na sklepowej półce. Bez większego problemu można stwierdzić, że nie jest to żadna konkurencja dla Pro. Potwierdzają to użytkownicy
Jest to ładny - większość się z tym zgadza - mobilny (chociaż długość pracy baterii nie jest powalająca) laptop (żeby nie powiedzieć netbook) businessowy.
Z całą pewnością nie został stworzony do obrabiania filmów i zdjęć. Ktoś kto tego oczekuje raczej nie zdaje sobie sprawy z czym ma doczynienia.

Słaby procesor? Wolny dysk? Brak portów? Brak szuflady na karte sim? Słaba bateria? Mały ekran może?
Do zadań specjalnych i bardziej wymagających są inne zabawki z jabłkiem na klapie. Są wydajniejsze, sprawniejsze i niewiele droższe. Jednak jest coś co nowy 12" robi lepiej niż każdy pro. Budzi o niebo większe emocje. Ochy i achy biznesowych partnerów :)
Pewne jest, że emocje wzbudza i robi to doskonale.

#319 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 27 października 2015 - 11:03

Budzi o niebo większe emocje. Ochy i achy biznesowych partnerów :)
Pewne jest, że emocje wzbudza i robi to doskonale.

Emocje rosną gdy po kilku h zaczynasz szukać prądu i rozwijać zasilacz :)

pozakadrem.pl

mba2010/13/2/128 rmbp2013/13/8/256 iphone 3g, iphone 4, xperia z1c Garmin Fenix 2 Garmin Fenix 3 sapphire

#320 Pietruszex

Pietruszex
  • 141 postów

Napisano 27 października 2015 - 11:49

A ja zadam inne pytanie: skoro to sprzęt tylko do neta, pisania w wordzie i tego typu rzeczy to nie lepszym wyborem byłby iPad Pro? Jak myślicie?

Komputer: iMac 21,5 Late 2013, Intel Iris Pro, Intel Core i5 2,7ghz, 8gb ram Sprzęt Mobilny: iPhone 6s Plus 64gb Gwiezdna Szarość, Macbook 12 Early 2015 Gwiezdna Szarość 

#321 Geble

Geble

• 1 182 postów

Napisano 27 października 2015 - 11:57

To sprzęty do zupełnie innych zastosowań. Największa różnica i najbardziej zauważalna to chyba system.

Druga sprawa to nie wyobrażam sobie pisania czegokolwiek na tak dużej dotykowej klawiaturze. Zawsze można podczepić klawiaturę, ale to już wtedy hybryda.

BEKO MCNA406E40ZXBN HarvestFresh Nofrost A++ ||  ELECTROLUX EW6F329SP PerfectCare  ||  ELECTROLUX ESF74661RX  || Rubin 714p  ||  Paseratti 1.9 TDI

#322 Dusiek

Dusiek
  • 541 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 października 2015 - 12:27

Emocje rosną gdy po kilku h zaczynasz szukać prądu i rozwijać zasilacz :)

:) przynajmniej spotkania businesowe nie przeciagna sie w nieskonczonosc.

#323 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 27 października 2015 - 19:13

Absurdalna to jest cena tej zabawki. Za tą samą cenę otrzymujemy potwora ( MBP 13' ). Oczywiście potworem jest w porównaniu do tego kastrata czyt. 12'

• effe lubi to

#324 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 27 października 2015 - 20:34

Absurdalna to jest cena tej zabawki. Za tą samą cenę otrzymujemy potwora ( MBP 13' ). Oczywiście potworem jest w porównaniu do tego kastrata czyt. 12'

Czemu wszyscy tak jadą po tym komputerze? Specjalnie poszedłem dzisiaj do Saturna pobawić się tą maszynką. Jest całkiem spoko. Otworzyłem wszystko co się dało i... nic... Nic się nie cięło... Maszynka daję radę nawet z filmami 4k z youtube... Nie zauważyłem, żeby miała jakieś zadyszki... i wiecie co...? Matryca tego komputera jest dużo ładniejsza niż mojego MBPr... Ekran i to, co wyświetla jest przepiękne.... Ja uważam, że komputer ten to sztuka sama w sobie i warto wydać na nią 6.000. Za to na pewno nie dopłaciłbym 2000 do najszybszego procesora, bo to przegięcie... 1,1 vs. 1,4 GHz aż takiej różnicy nie zrobi...

#325 Marceli99-6b378dd9d9

Marceli99-6b378dd9d9
  • 156 postów

Napisano 27 października 2015 - 20:45

Czemu wszyscy tak jadą po tym komputerze? Specjalnie poszedłem dzisiaj do Saturna pobawić się tą maszynką. Jest całkiem spoko. Otworzyłem wszystko co się dało i... nic... Nic się nie cięło... Maszynka daję radę nawet z filmami 4k z youtube... Nie zauważyłem, żeby miała jakieś zadyszki... i wiecie co...? Matryca tego komputera jest dużo ładniejsza niż mojego MBPr... Ekran i to, co wyświetla jest przepiękne.... Ja uważam, że komputer ten to sztuka sama w sobie i warto wydać na nią 6.000. Za to na pewno nie dopłaciłbym 2000 do najszybszego procesora, bo to przegięcie... 1,1 vs. 1,4 GHz aż takiej różnicy nie zrobi...

1.3* nie ten komputer nie jest zły. Zła jest jego cena. Wart jest tyle co Air, aaa nawet mniej! Następna wersja tego modelu może być hitem, ale ta to... bądźmy szczerzy... kicha.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych