Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Apple Pay - działa w Polsce! :-)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
993 odpowiedzi w tym temacie

#551 Faflucy

Faflucy
  • 141 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 czerwca 2018 - 09:21

Ja słyszałem, że będzie można wziąć pożyczkę w providenie za pomocą Apple Pay. A tak na poważnie jak piszecie które banki będą obsługiwane, to podajcie źródło tych informacji a nie siejecie ferment. Druga sprawa to skąd wiadomo, że akurat 18 czerwca startuje w Polsce? była jakaś informacja podana przez Apple? czy znów wróżenie z fusów

#552 madhunt3r

madhunt3r
  • 2 530 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 09:22

19 ;-)

iPhone 11 Pro Max | Macbook Air 13

#553 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 14 czerwca 2018 - 09:26

Wyczekiwanie tej daty, jakby to było coś przełomowego, nowy killer ficzer, a tak naprawdę to gonienie konkurencji, która od DWÓCH lat umożliwia płacenie zbliżeniowo zegarkiem czy telefonem. 

#554 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 14 czerwca 2018 - 09:43

Wyczekiwanie tej daty, jakby to było coś przełomowego, nowy killer ficzer, a tak naprawdę to gonienie konkurencji, która od DWÓCH lat umożliwia płacenie zbliżeniowo zegarkiem czy telefonem. 

dla nas użytkowników Apple w Polsce jest to przełom... Bo nie mamy innego wyboru, albo AP albo nic. Na Androidzie mają albo NFC banku, albo Google Pay

Na Ukrainie też nikt daty nie podał, a wszyscy wiedzili wcześniej. Tak samo u nas. Pierwszy przybliżony termin podał Cashless a, że mają kontakty to im wierzę. Później potwierdził do SW (wiem, że to pudelek, ale może też mają jakieś układy) 

#555 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 09:58

Ja na iPhone mam BLIK wiele razy z niego korzystałem.

#556 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2018 - 10:06

dla nas użytkowników Apple w Polsce jest to przełom... Bo nie mamy innego wyboru, albo AP albo nic. Na Androidzie mają albo NFC banku, albo Google Pay

Na Ukrainie też nikt daty nie podał, a wszyscy wiedzili wcześniej. Tak samo u nas. Pierwszy przybliżony termin podał Cashless a, że mają kontakty to im wierzę. Później potwierdził do SW (wiem, że to pudelek, ale może też mają jakieś układy)

Akurat w naszym kraju mamy tak dobrze rozwinięte płatności, że AP to tylko dodatek który niewiele wniesie przy dostępności tylu metod, nie mówiąc już o zasięgu tej płatności u nas.

#557 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 14 czerwca 2018 - 10:32

A dlaczego nie chciałabyś na stałe? O wiele bezpieczniejsze? Każda transakcja potwierdzona odciskiem palca albo skanem twarzy.

Ciężko mi się przekonać do płatności telefonem, po prostu mam jakieś wątpliwości co do tego... Stąd moje pytanie :).

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#558 nosferatu

nosferatu
  • 120 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 10:34

Jak Pekao rzeczywiście udostępni Apple Pay swoim klientom, to będę pod wielkim wrażeniem. Jeszcze całkiem niedawno ten bank pobierał 50 groszy za przelewy zewnętrzne (!), a do dzisiaj smsy autoryzacyjne kosztują 20 groszy. Dodatkowo, gdy klient zablokuje sobie wszystkie kanały bankowości (internet i telefon) to musi udać się do oddziału banku i złożyć dyspozycję odblokowania. Dowolnego oddziału? Skąd! To musi być ten oddział banku, w którym klient założył konto bądź złożył wzór podpisu.

#559 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 14 czerwca 2018 - 10:50

Ciężko mi się przekonać do płatności telefonem, po prostu mam jakieś wątpliwości co do tego... Stąd moje pytanie :).

Na androidzie pierwsze co zrobiłem, to aktywowałem Android Pay (wtedy), teraz Google Pay. Płacisz bezproblemowo tak jak kartą zbliżeniową, tylko musisz odblokować ekran (usługa wymaga jakiegokolwiek kodu, pinu, tęczówek do odblokowania ekranu). Działa super, nigdy się na ty nie przejechałem. Jak nie weźmiesz portfela (np. idą na plac zabaw z dziećmi), to płacisz telefonem. Mam w tej chwili na służbowym Samsungu J7 podpiętą kartę i płacę nim wszędzie. Nie masz się czego obawiać, raz skorzystasz, będziesz chciała stale ;)

Z drugiej strony mam wrażenie (patrząc na moją żonę, czy znajome), że kobiety się tak tym nie "rajcują", jak faceci ;)

„Czemu masz ten uśmiech tylko kiedy trzymasz iPhone?”

#560 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 14 czerwca 2018 - 10:51

Nie trzeba mieć żadnych wątpliwości. Pincet razy bezpieczniejsze niż kartą :) Za każdym razem inny token(nie można skopiować nr katy) potwierdzenie płatności odciskiem palca albo skanem twarzy o wiele bezpieczniejsza. PIN można podejrzeć. 

#561 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 10:52

Uwielbiam zdziwienie ludzi którzy pytaja czy apple coś podawało bo jak nie to wróżenie z fusów. A jak mamy przecieki co do nowego iPhone które się sprawdzają to co z kosmosu wzięte? Wiadomo że ktoś coś anonimowo powie przekaże i tak to wygląda. To że plotek było już tyle że czekamy i czekamy to już inna sprawa. Niektórzy jak pelikany łapią każdą plotkę a to trzeba wyselekcjonować te od tych ludzi którzy są wiarygodni. W dodatku Apple jasno powiedziało że będzie ApplePay u nas więc to nie są plotki bez pokrycia. Była informacja że 18-tego BZW chce uruchomić jako pierwsze i naciska na Apple. Po co chcieliby być ten jeden dzień wcześniej?! Niewiadomo. Tak czy inaczej 19-tego kilka banków powinno udostępnić ApplePay. Były próby dodawania karty co skutkowało wyświetleniem pustego regulaminu. To również jakiś sygnał że niektóre banki są bliżej. 

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#562 Zireael

Zireael
  • 905 postów
  • SkądPomorze Zachodnie :)

Napisano 14 czerwca 2018 - 11:00

@nosferatu,

Tak twierdzi źródło, które zalinkował @zboras, już wcześniej zdążyłam się zapoznać z tym artykułem :). Trochę mnie to zaskoczyło, bo Pekao podobno nawet Android Paya (czy tam Google Paya) nie wprowadziło, bo jest Peopay - kolega ma telefon na Androidzie i bardzo ubolewał nad tym, że nie może sobie zapłacić telefonem...

Na szczęście jeszcze mam trochę czasu, żeby sobie przemyśleć sprawę z Apple Pay :).

MacBook Pro 13 (2018)   |    Magic Mouse 2   |    iPhone 13 Pro Max   |    Watch Series 7 (41 mm)   |    iPad Pro 11 WiFi (2018)   |    AirPods 1

#563 nosferatu

nosferatu
  • 120 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 11:06

Ja też bardzo sceptycznie podchodzę do tego, ale z drugiej strony, prowadzili nawet Blika w Pekao (choć apka na iOS jeszcze tej aktualizacji nie dostała).

#564 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 czerwca 2018 - 11:27

Jak Pekao rzeczywiście udostępni Apple Pay swoim klientom, to będę pod wielkim wrażeniem. Jeszcze całkiem niedawno ten bank pobierał 50 groszy za przelewy zewnętrzne (!), a do dzisiaj smsy autoryzacyjne kosztują 20 groszy. Dodatkowo, gdy klient zablokuje sobie wszystkie kanały bankowości (internet i telefon) to musi udać się do oddziału banku i złożyć dyspozycję odblokowania. Dowolnego oddziału? Skąd! To musi być ten oddział banku, w którym klient założył konto bądź złożył wzór podpisu.

Nie musi być ten sam oddział jeśli nastąpi blokada. Niestety zdarzyła mi się dwa razy i pomijając to, że faktycznie trzeba udać się osobiście co jest absurdem to może to być każdy odział banku.

#565 towal

towal
  • 832 postów
  • SkądSRC

Napisano 14 czerwca 2018 - 11:28

Po tym ja wróciłem do iPhone, pierwsze co to zegarek z Androidem, co mógłbym dalej płacić zbliżeniowo. To na dzień dzisiejszy jest must have. Kto korzystał, ten już nie wróci do tradycyjnych metod płacenia, jeżeli ma pod ręką zegarek czy telefon. 

#566 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 11:32

A może ktoś z Was napisać skąd ten sceptycyzm i potrzeba przemyślenia czy korzystać? :-)

Serio, chciałbym wiedzieć, w płaceniu AP widzę same zalety.

#567 nosferatu

nosferatu
  • 120 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 11:56

Nie musi być ten sam oddział jeśli nastąpi blokada. Niestety zdarzyła mi się dwa razy i pomijając to, że faktycznie trzeba udać się osobiście co jest absurdem to może to być każdy odział banku.

Mnie niestety inny oddział nie chciał obsłużyć. Miałem też podobną sytuację z kartą kredytową w PKO BP. Podpisać umowę mogłem w każdym, ale rozwiązać - już tylko w tym jednym.

Może im się nie chciało ¯\_(ツ)_/¯ 

Użytkownik nosferatu edytował ten post 14 czerwca 2018 - 11:57

#568 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 14 czerwca 2018 - 12:06

Dzisiejszy news wg Cashless. Od wtorku Apple Pay w:

Alior

BGŻ BNP Paribas,

BZ WBK,

Getin,

mBank

Nest Bank

Pekao

Raiffeisen Polbank.

Kolejne instytucje udostępnią tę nowość jesienią, prawdopodobnie we wrześniu. Wśród nich ma się znaleźć np. największy polski bank detaliczny, czyli PKO BP.

Użytkownik krzysztofsds edytował ten post 14 czerwca 2018 - 12:08

#569 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 14 czerwca 2018 - 12:34

Jakby nie to, że ING mam 200 m od bloku, i dosyć często korzystam z wpłatomatu, to bym rozważył powrót do mBanku.

Jednak dla samego AP raczej nie warto, poczekam jeszcze z rok. Na razie karta pod etui i płacę "telefonem" :D

#570 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 12:35

A o millennium cisza.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#571 robertpatrykk

robertpatrykk
  • 141 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 14 czerwca 2018 - 12:36

Fajnie gdyby Raiffeisen umożliwił podpięcie karty Raiffeisen-Wizzair pod Apple Pay :-)

#572 krzysztofsds

krzysztofsds
  • 2 064 postów
  • SkądRzym

Napisano 14 czerwca 2018 - 12:40

Jakby nie to, że ING mam 200 m od bloku, i dosyć często korzystam z wpłatomatu, to bym rozważył powrót do mBanku.

Jednak dla samego AP raczej nie warto, poczekam jeszcze z rok. Na razie karta pod etui i płacę "telefonem" :D

Może będzie we wrześniu :D 

#573 zboras

zboras

GieKSiarz, culé

• 915 postów
  • SkądŻory

Napisano 14 czerwca 2018 - 12:42

Może będzie we wrześniu :D

Tak, 2019 :D

• krzysztofsds lubi to

#574 6c1fb0760d

6c1fb0760d
  • 1 663 postów

Napisano 14 czerwca 2018 - 15:41

Podobno u nas i tak będzie pin na terminalu powyżej 50.

Nie ma, co wywołuje zabawne zdziwione miny sprzedawców.

No dobra załóżmy ze telefon skanuje twarz, palec o to dodatkowe zabezpieczenie bez PINu powyżej 50. A jak z zegarkiem? Zegarek będzie za każdym razem pytał o pin powyżej 50?

Zegarek o nic nie pyta, musi być "odblokowany" żeby nim zapłacić i tak.

A ja mam takie pytanie trochę z innej beczki - czy w przypadku podpięcia karty można ją później na stałe odpiąć? Przyznam, że jestem trochę zielona w tej kwestii, a że podobno Pekao ma wprowadzić Apple Pay, to kusi mnie, żeby sobie całość przetestować (a nie mam pewności, czy chciałabym z tego korzystać na stałe) :).

Karty można podpinać i odpinać per urządzenie wg własnego widzimisię.

#575 soczekpl

soczekpl
  • 3 264 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 czerwca 2018 - 16:59

@303, a czy można płacić samym Watchem, jeśli jest odblokowany, ale nie ma połączenia z iPhonem (bo np. został w domu)?

iPhone 16 Pro / Apple Watch s10 titanium 46mm / iPad Pro '11 M4 Cellular / Macbook Pro '14 M1 Pro / AirPods Max / AirPods Pro & Pro 2

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych