Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iMac 27" with Retina Display - Late 2014

• Please log in to reply
324 replies to this topic

#126 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 posts
  • SkądPoznań

Posted 31 October 2014 - 19:39

Przyznacie, że w przypadku gdy nie jest się specjalistą w dziedzinie graficznej a muzycznej to zakup iMac'a z 5K nie ma większego sensu… Mam w planach zakup i chyba wolę dodatkowy RAM za te pieniądze.

#127 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 31 October 2014 - 22:27

Ja jestem użytkownikiem "muzycznym" i szczerze polecam iMaka 5K. Chyba że masz ograniczony budżet, wtedy tak...

#128 grregorry1

grregorry1
  • 2 posts

Posted 01 November 2014 - 16:01

A ja mam dylemat miedzy imac 27 late 2013 a nowym 5k, Jestem fotografem i pracuje na plikach RAW (canon7d). Jesli bym wybrał late 2013 i dolozyl procek i7, dysk ssd 256i karte grafiki nvidia GTX 780m 4gb ram 8 GB (na ebay kupil bym dodatkowe 8GB) to cenowo mnie wyjdzie bez dodatkowego ramu jak imac 27 5K. Który mam wybrac ??

#129 montu

montu
  • 310 posts
Posted 01 November 2014 - 17:14

Tak... chodzi mi po głowie ten iMac. Mam wprawdzie bardzo udaną wersję jego poprzednika. Udaną, w sensie bez zażółceń, kurzu i innych pierdół o których pisaliście, ale ta rozdzielczość.. zmusza do zastanowienia. Hubson83, pisz jakie wrażenia. Jak u Ciebie będzie wszystko OK, to będzie znaczyło, że jest OK. ;)

#130 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 posts
  • SkądPoznań

Posted 01 November 2014 - 20:58

Tak... chodzi mi po głowie ten iMac.

Jestem na podobnym etapie z tym, że ja nie do końca rozumiem czy fenomen 5K mnie dotyczy. Oczywiście doskonale byłoby mieć tak szczegółowy wyświetlacz lecz nie wiem czy samo pracowanie (nie pro graficzne) jest tym do czego ten ekran został stworzony. Myślę, że Tobie jako fotografowi przynajmniej umili to pracę.

#131 Tygrysio

Tygrysio

• 91 posts

Posted 01 November 2014 - 23:17

Bawiłem się wczoraj tym cudem u jednego z Warszawskich resellerów … i albo ja jestem nadwrażliwy, albo egzemplarz co "nie teges" albo jeszcze coś innego, ale przewijanie pulpitów, otwieranie folderu z dock'a jako siatkę czy minimalizowanie lub maksymalizowanie zdjęcia w preview lub przeglądarki "klatkuje" Nie jest to może jakieś fatalne doświadczenie - ale gubione są klatki …. bardziej niż na moim rMBP. Proponuję by każdy przed zakupem popatrzył jak ten komputer się sprawuje w jakimś sklepie. Wyświetlacz robi wrażenie … ale optymalizacja OSX do takiej rozdzielczości kuleje moim zdaniem.

#132 Hubson83

Hubson83

• 903 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 01 November 2014 - 23:24

Pamiętajcie że to są dopiero początki tego komputera, ja żadnych problemów na OSX typu klatkowanie nie zauważyłem, Windows na Parallels czasem przycina, ale to pewnie kwestia łat które wkrótce się pojawią. Kupując ten komputer trzeba mieć na uwadze, że jego najlepsze czasy jeżeli chodzi o optymalizację dopiero przed nami. Acha, i jeszcze jedna ciekawostka. Przez Boot Camp Windows działa tylko w rozdzielczości 4K, Parallels 10 obsługuje już 5K i na maszynie wirtualnej można się bawić Windą w najwyższej rozdzielczości. Natomiast nie obejdzie się bez skalowania do minimum 250 DPI :) Jedno jest pewne, nie widziałem jeszcze tak ostrych ikon i czcionek w Windowsie, po prostu żyleta. Jest też to, czego się obawiałem przed kupnem, kilka programów dla których mam zainstalowanego Windowsa niestety nie jest zoptymalizowanych do pracy na takich ekranach, wszystko jest wnich tak małe że ledwo ujdzie coś na tym robić. Natomiast myślę że też jest to kwestia czasu. Generalnie póki co jestem bardzo zadowolony.

#133 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 posts

Posted 02 November 2014 - 08:49

Bawiłem się wczoraj tym cudem u jednego z Warszawskich resellerów …

A możesz zdradzić gdzie dokładnie? Bo też bym podjechał z chęcią.

#134 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 02 November 2014 - 11:41

A ja mam dylemat miedzy imac 27 late 2013 a nowym 5k, Jestem fotografem i pracuje na plikach RAW (canon7d). Jesli bym wybrał late 2013 i dolozyl procek i7, dysk ssd 256i karte grafiki nvidia GTX 780m 4gb ram 8 GB (na ebay kupil bym dodatkowe 8GB) to cenowo mnie wyjdzie bez dodatkowego ramu jak imac 27 5K. Który mam wybrac ??

Jezeli jestes fotografem to nie masz sie nad czym zastanawiac, tylko 5k, ilosc szczegolow jaka zobaczysz po otwarciu zdjecia zrzuci cie z krzesla :)

#135 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 02 November 2014 - 13:14

Kupując ten komputer trzeba mieć na uwadze, że jego najlepsze czasy jeżeli chodzi o optymalizację dopiero przed nami.

W przypadku iMaków można powiedzieć, że to aksjomat (od lat) ;)

#136 montu

montu
  • 310 posts
Posted 02 November 2014 - 16:09

No wlasnie. Moj Canon daje mi zdjecia z 18 mln pikseli, wiec te 14,5 to jeszcze nie top of the end.

#137 Radkovsky

Radkovsky
  • 77 posts

Posted 02 November 2014 - 17:40

No wlasnie. Moj Canon daje mi zdjecia z 18 mln pikseli, wiec te 14,5 to jeszcze nie top of the end.

A nie obawiasz się, że do generowania podglądu w LR lub PS będzie zużywał o wiele więcej mocy procesora niż na ekranie full HD?
Bo ja się trochę boję. Kiedy przechodziłem z RAW 20 MP na raptem 21 MP to już LR zauważalnie zwolnił przy imporcie, eksporcie. A katalog mam na dysku SSD.

Chciałbym gdzieś tego iMaca 5k zobaczyć na chwilę, zanim wydam prawie 18k :)))

#138 montu

montu
  • 310 posts
Posted 02 November 2014 - 18:39

No właśnie nie wiem... Ten iMac (mocniejsza wersja) którego używam, ma nadmiar mocy. Jak będzie z 5K... myślę, że da sobie radę.

#139 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 04 November 2014 - 09:49

Jakby ktos chcial przetestowac, to uzytkownik macrumors wrzucil profil kolorow do retiny skalibrowany za pomoca i1 Display Pro

https://www.dropbox.....rated.icc?dl=0

#140 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 04 November 2014 - 15:28

Wczoraj dotarł do mnie zamówiony 23 października iMac 27" 5K i7 z dyskiem 256 i podstawową kartą graficzną. Stoi obok drugiego iMac 27 zakupionego 6 miesięcy temu. Obudowa wiadomo identyczna, co do ekranu siedząc około 1 m patrząc na oba maki - tapetę różnica nie jest prawie widoczna na 5K, dopiero po otworzeniu np. safari widać że obraz jest zdecydowanie bardziej ostry. Nie mam tu tak odczuwalnej różnicy w jakości wyświetlacza jak po przesiadce z MBA na rMBP. Co do wydajności w starym iMac mam procesor i5 (3.2 GHz ten najsłabszy) w nowym jest i7 (4.0 GHz) oba mają ten sam dysk 256 (odczyt/zapis w granicach 700MB/s) zainstalowany system Yosemite i 16GB ram, w podstawowych działaniach poczta, przeglądarka, itunes, iphoto szybkość działania identyczna. Szybkość daje osobie znać dopiero przy konwertowaniu jest prawie 2 szybciej - i tu małe ale po 5 minutach pełnego obciążenia procesora temperatura rośnie do ok. 95C wentylator skacze do 2600 obrotów i robi się nie przyjemnie głośno. Temperatura przy 2600 obr wentylatora nie spada za mocno jedynie do ok. 90C i nic mniej przez cały czas pracy pod obciążeniem. To tyle po jednym dniu zabawy jak będzie dalej dam znać.

#141 xavierpl

xavierpl
  • 39 posts

Posted 04 November 2014 - 21:18

Zamówiłem IMaca z dyskiem ssd 256 GB oraz kartą graficzną 4GB . Przymierzałem się do procesora I7 ale doszedłem do wniosku że nie ma sensu.

#142 montu

montu
  • 310 posts
Posted 04 November 2014 - 21:40

Wczoraj dotarł do mnie zamówiony 23 października iMac 27" 5K i7 z dyskiem 256 i podstawową kartą graficzną. Stoi obok drugiego iMac 27 zakupionego 6 miesięcy temu. Obudowa wiadomo identyczna, co do ekranu siedząc około 1 m patrząc na oba maki - tapetę różnica nie jest prawie widoczna na 5K, dopiero po otworzeniu np. safari widać że obraz jest zdecydowanie bardziej ostry. Nie mam tu tak odczuwalnej różnicy w jakości wyświetlacza jak po przesiadce z MBA na rMBP. Co do wydajności w starym iMac mam procesor i5 (3.2 GHz ten najsłabszy) w nowym jest i7 (4.0 GHz) oba mają ten sam dysk 256 (odczyt/zapis w granicach 700MB/s) zainstalowany system Yosemite i 16GB ram, w podstawowych działaniach poczta, przeglądarka, itunes, iphoto szybkość działania identyczna. Szybkość daje osobie znać dopiero przy konwertowaniu jest prawie 2 szybciej - i tu małe ale po 5 minutach pełnego obciążenia procesora temperatura rośnie do ok. 95C wentylator skacze do 2600 obrotów i robi się nie przyjemnie głośno. Temperatura przy 2600 obr wentylatora nie spada za mocno jedynie do ok. 90C i nic mniej przez cały czas pracy pod obciążeniem. To tyle po jednym dniu zabawy jak będzie dalej dam znać.

A to mnie zaskoczyłeś. Tą wizualną oceną, jest całkowicie odmienna od mojej. Na moim starym iMacu mam tapetę z parku Yosemite (ta skała). Podczas mojej ostatniej wizyty w Apple Store zwróciłem uwagę na nowego iMac'a, gdyż noszę się z zamiarem kupna. Miał tę samą tapetę - Yosemite NP. No więc, moim zdaniem, różnica jest widoczna z odległości 10 metrów. Nowy iMac to prawdziwa brzytwa, aż oczy bolą ;) Tego efektu nie widziałem ani w przypadku MacBook Pro, ani MacBook Air. A więc diametralnie inne odczucia. Ale to przecież nie jest najważniejsze, gdyż jest względne i, siłą rzeczy, jest subiektywne. Myślę, że mając je oba obok siebie, masz pełniejszą ocenę wizualną, choć ja będę obstawał przy swoim zdaniu. Czekam na kolejne informacje. Zamierzam kupić niebawem wersję z 8 GB RAM'u i FD 1TB lub SSD 512 i najmocniejszą grafiką.

#143 Tygrysio

Tygrysio

• 91 posts

Posted 04 November 2014 - 22:31

i tu małe ale po 5 minutach pełnego obciążenia procesora temperatura rośnie do ok. 95C wentylator skacze do 2600 obrotów i robi się nie przyjemnie głośno. Temperatura przy 2600 obr wentylatora nie spada za mocno jedynie do ok. 90C i nic mniej przez cały czas pracy pod obciążeniem.

Na tak rewelacyjny pomysł by 4790K zamknąć w takiej obudowie z beznadziejnym chłodzeniem mogło wpaść tylko APPLE. Do tego jeszcze ta grafika o sporej temp. pracy :)

#144 montu

montu
  • 310 posts
Posted 04 November 2014 - 22:57

Całe dwa lata czytałem rozpaczliwe teksty jak to iMac bardzo się grzeje. Tak bardzo, że aż żółknie z tego gorąca i rozszczelnia się i kurz dostaje się do środka... ;) A ja przez te dwa lata jakoś nie mogłem się tego u siebie dopatrzyć...

#145 iron.gery

iron.gery
  • 4651 posts
  • SkądPolska | USA

Posted 04 November 2014 - 22:59

Też wydaje mi się że pierwsza generacja to będzie lekki niewypał, komputer nie wyrobi z chłodzeniem a wiadomo że wysoka nie lubi się z matrycą. Oby nie powróciły problemy przebarwień znane z poprzednich modeli (2009-2011).

#146 montu

montu
  • 310 posts
Posted 04 November 2014 - 23:09

Podobno zastosowano całkowicie zmodyfikowany układ chłodzący. Ale powtórzę: Niech nowy iMac będzie tak chłodzony jak mój stary iMac. Od dwóch lat nie wyłączam go (poza krótkotwałymi restartami) i jakoś mi się nie grzeje, nie żółknie i nie kurzy. :)

#147 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 04 November 2014 - 23:35

Wiadomo, że iMac nie jest stacją roboczą to fajna zabawka do amatorskiej zabawy z zdjęciami, filmami itp. Co do temperatur odczytuje je z iStat Menus ver. 5.3. te max. powyżej 90C występują przy włączonym np. HandBrake i innych programach wykorzystujących wszystkie rdzenie w 100% przy podstawowym użytkowaniu muzyka z iTunes, safari, mail itp. temperatura oscyluje w przyzwoitych granicach ok. 30C - filmy w 4K na pełnym ekranie podbijają do ok. 60C (czyli jak na apple przyzwoicie). Karta graficzna u mnie ta podstawowa wersja z 2GB ram przy odpalony teście w programie Valley rozgrzała się do 70C. Windows 8 i 10 odpalone w parallels działają na pełnej rozdzielczości 5K. Windows 10 na boot camp działa bezproblemowo w 5K (dużo lepiej skaluje od 8). Na razie nić nie przycina przy przewijaniu itp. co dawało się odczuć w pierwszej generacji rMBP. Po dwóch dniach na razie pozytywne odczucia za wyjątkiem temp. pod pełnym obciążeniem.
  • montu likes this

#148 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 November 2014 - 00:11

Co do ekranu to w mojej ocenie patrząc na ustawione obok siebie dwa iMac (jeden z zwykłą matrycą a drugi z 5K) to kontrast i kolory są porównywalne. Nowa matryca 5K świeci zdecydowanie jaśniej na max ustawieniu s stąd chyba ten pierwszy efekt wow np. w salonie. Jednak nie da się pracować zbyt długo na max ustawieniu podświetlenia (daje po oczach że aż boli) po przyciemnieniu do ok. 50% obraz już nie jest tak zdecydowanie ostry jak przy pierwszym efekcie, choć różnica przy 5K jest odczuwalna jeśli zbliżamy się do monitora z odległości ok. 1 m już powoli się zaciera z standardową. Co do nowych matryc to są chyba staranniej wykonane podświetlenie jest równomierne (nie ma efektu krwawienia, które miały prawie wszystkie moje poprzednie iMac w mniejszym lub większym stopniu) anni innych optycznych niedoskonałości.
  • montu likes this

#149 GRZECHO

GRZECHO
  • 229 posts
  • SkądGdynia

Posted 05 November 2014 - 00:34

Co do zużycia energii to nowy iMac 5K przy ustawionym podświetleniu na ok niecałe 50% w zwykłych podstawowych zastosowaniach pobiera w granicach ok 40W, przy max obciążeniu procesora ok. 180W jeśli dociążymy kartę graficzną i ustawimy jasność na 100% do 280W. (zmierzone miernikiem na wejściu do gniazda zasilającego). Wentylator działa jak w poprzednich modelach w zakresie od 1200 obr. do 2600 obr. Przy podstawowych pracach kręci się na minimalnych obrotach 1200. Siedząc ok. 1 m od iMac jest lekko słyszalny szum wentylatora (nie posiadam dysku HHD) akceptowalny (tu mi brakuje rMBP, która przy podobnym lekkim obciążeniu jest praktycznie niesłyszalna).
  • montu likes this

#150 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 05 November 2014 - 09:14

Ciekawa temperatura po 10 min. Diablo 3 w 2560x1440R9 M295X.
105 st C.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users