Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 6 votes

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1860 replies to this topic

#1276 eroberto1

eroberto1
  • 285 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2014 - 21:39

Telefon i tak wymieniam co generacje 16 GB wystarczało mi nawet w iPadzie i zostawało miejsca jeszcze. Wiec chyba jednak skuszę sie na ta 16gb. Koledzy ktos przekona mnie by poczekać i wziąć 64gb??

Dołączam się do pytania. Ile zostaje dla użytkownika w IP6 16GB? Aktualnie mam HTC ONE m7 max mam 6GB zajęte...zastanawiam się nad IP6 16GB

#1277 Q_ba_d

Q_ba_d
  • 165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 November 2014 - 22:16

Doczytałem sie w powyższych postach ze 12gb

#1278 eroberto1

eroberto1
  • 285 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 November 2014 - 22:49

To spokojnie wystarczy, Deezer + fotki w chmurze w sytuacji kiedy nie gram na telefonie to 12GB jest ok, a łatwiej będzie kiedyś sprzedać ;)

#1279 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 04 November 2014 - 23:18

Co do Iphona 6 to Jaka folie lub szklo polecicie ? Chodzi mi o to zeby ekran byl w 100% pokryty materialem ochronnym bo z tego co widze na allegro to zazwyczaj folie i szkla nie pokrywaja calego ekranu.

Nie pokrywają i pokrywać nie bedą gdyż iPhone ma zaokrąglone krawędzie ekranu. Wszystko co aktualnie dostępne jest na rynku zakrywa tylko płaska cześć. Może jakaś folia będzie która można będzie nakleić na obłe krawędzie ale nie liczyłbym na szkło. Zreszta ja nie widzę problemu bo powierzchnia krawędzi nie jest aż tak duża po naklejeniu folii

Telefon i tak wymieniam co generacje 16 GB wystarczało mi nawet w iPadzie i zostawało miejsca jeszcze. Wiec chyba jednak skuszę sie na ta 16gb. Koledzy ktos przekona mnie by poczekać i wziąć 64gb??

Nie widzę powodu aby Cię na sile przekonywać. Sam musisz określić ile pamięci będzie Ci potrzeba. Ja mam zainstalowane z 3 ekrany aplikacji, trochę zdjeć i trochę piosenek i mam do dyspozycji 7GB. Mi wiec wystarczy wersja 16GB. Jeśli masz podobnie nie widzę powodu abyś na sile starał się nakręcać na większa pojemność. Pamiętaj ze jak będziesz myślał w stylu "na zapas lub może się przydać" to jest to wywalanie niepotrzebnie kasy. No ale kto bogatemu zabroni ;)

#1280 Czesiu16

Czesiu16
  • 49 posts

Posted 05 November 2014 - 00:08

Dokladnie! Ja tez zamowilem 16GB, bo nie potrzebuje az 64! Zawsze mialem wersje 16 GB i doszedlem do wniosku, ze tylko dlatego, ze teraz 64 jest w starej cenie 32 nie uzasadnia jej kupienia BO PO PROSTU potrzebuje tylko 12 GB na telefonie i NIC wiecej, a raczej mniej :) takze ludzie spokojnie, nie dajmy sie zwariowac.

#1281 oli44

oli44
  • 197 posts

Posted 05 November 2014 - 09:02

Ja mam 16 GB wersje od zawsze. Muzyki nie trzymam na telefonie. Wgrane mam mase aplikacji, między innymi nawigacje, ze 3 gry, i zostaje mi na zdjęcia około 8gb -a to aż świat. Zwłaszcza że zdjęcia zgrywam co chwilę na macbooka. Jak braknie pamięci na zdjęcia (np. na wakacjach czy gdzieś) to włączam iCloud, albo droboxa (zgrywanie zdjęć do chumry bezpośrednio z rolki) i po kłopocie. Nigdy nie przepłace za wersje 64gb. Czasem dziwie się ludziom po co im 64gb. Żeby wgrać 12321243 piosenek? Wrzucam sobie playliste ze spotifaja i leci co chce :)

#1282 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 05 November 2014 - 09:31

Gdyby nie te nieszczęsne "Dokumenty i dane" w każdej możliwej zewnętrznej aplikacji to 16 Gb byłoby zupełnie wystarczalne z mojego punktu widzenia. A tak to trzeba co jakiś czas bawić się w usuwanie aplikacji i ich ponowną instalację żeby iOS sobie zwolnił zbędne zasoby trzymanych śmieci. Twór Zuckerberga rośnie w oczach, po tygodniu używania go na iPadzie Air 2 jego rozmiar to około 400 Mb, a co będzie za pół roku? :-) Cały czas dziwię się czemu nie mogą zaimplementować tak prostej rzeczy jak zwolnienie niepotrzebnej pamięci aplikacji. Co mu daje gromadzenie tego syfu? No ale mowa tu o pierwszych wrażeniach, tak wiec moje są jak najbardziej pozytywne. Wczoraj wieczorem odebrałem swoją sztukę z Cortlandu, IP 6 Plus 16Gb. Póki co widzę jedynie ładne białe tło z napisem "Cześć" (ekran idealnie biały i wszystko spasowane) gdyż na ten moment nie posiadam odpowiedniej karty SIM. Wieczorem będąc w domu włożę odpowiednią i mam nadzieję, że wrażenia dalej będą pozytywne. Nie mam problemu z trzymaniem go w jednej dłoni, gdyż rok używałem firmowego Note'a 3, a od tygodnia 4, więc taka wielkość ekranu nie jest mi obca. Jedyne co mnie zaskoczyło (w żadnym stopniu jednak nie zmartwiło) to waga urządzenia, które sprawia wrażenie cięższego od Note'a 3 mimo faktu, że powinien być lżejszy o 4g. Może to te amelinium sprawia takie wrażenie :D

#1283 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 November 2014 - 10:39

Po kilkunastu dniach używania iPhone'a 6 zauważyłem, że przełącznik ściszenia jest lekko luźny, u żony w identycznym modelu tylko srebrnym ten przełącznik jest sztywny, nie rusza się tak. W moim poprzednim iP6 plus również był dobrze spasowany. Mój robi wrażenie jakby miał zaraz odpaść. Jak u Was to wygląda? Myślę, że to ta sama wada, jak u niektórych kiepsko spasowany przycisk "Home".

#1284 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 05 November 2014 - 12:10

Ja mam tak z przyciskiem Power/Sleep po tygodniu zrobił się luźny.Przełączniki głośniej/ciszej sztywne.To jedyny mankament jak doskwiera mojej szóstce. Natomiast bateria rewelacja jestem w szoku po przesiadce z 5S. [ATTACH=CONFIG]n4059945[/ATTACH]

#1285 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 November 2014 - 13:37

To jest wynik 6+ czy 6?:)

#1286 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 05 November 2014 - 14:28

[ATTACH=CONFIG]temp_21759_1415195518855_214[/ATTACH] To ja mam troszkę gorszy wynik bo dziś trochę katowałem aparat - iPhone 6 Plus

#1287 JKoz

JKoz
  • 1649 posts

Posted 05 November 2014 - 15:24

Posiadacze 128 GB Plusa jak wygląda u was funkcjonalnośc teleofnu?

Mówię oczywiście o http://www.spiderswe...us-problem.html

Ci którzy mają sporo materiału na telefonie (nie tylko aplikacji) czy zaobserwowaliście mniejszą stabilnośc telefonu?

#1288 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 05 November 2014 - 17:06

Dziś mam sporo roboty i nie idę spać przed wschodem słońca ;) dlatego wrzucę finalnego screena z bateria. Narazie jest 2 dni 2 godz, użycie 7 i bateria 31% :) ale jest uzywany. Muszę sprawdzić ile wytrzyma leżąc ;)

#1289 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 06 November 2014 - 07:46

To jest wynik na 6.

#1290 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 06 November 2014 - 07:52

Jestem już po kilku wieczornych godzinach, w których mogłem "pobawić" się troszkę bardziej niż tylko patrzeć na napis "cześć" przed konfiguracją ;) Wrażenia jak najbardziej pozytywne, trafił mi się niezasiusiany oraz dość dobrze spasowany pod względem bocznych przycisków egzemplarz, aczkolwiek mam pewne zastrzeżenia co do sposobu w jaki wciska się przycisk home. W Air 2 chodzi bez takiego oporu, może wyrobi się z czasem, byle nie za bardzo. Jeśli chodzi o szybkość działania to no cóż, Air 2 to nie jest ;) Kłania się dużo szybszy procesor i 2GB RAM. Trzeba jednak wlać łyżkę dziegciu do beczki miodu, mianowicie zasięg. W centrum Katowic mam 3 kropeczki na 5, a firmowy Note ma full zasięg. Sieć Orange, jedno i drugie. Druga sprawa to mimo włączenia 4G nie mam LTE :-| Nie mam pojęcia w czym tkwi problem.
  • nemesis likes this

#1291 timonek21

timonek21
  • 31 posts

Posted 06 November 2014 - 15:59

Pierwsze wrażenie Ip6 pozytywne. Chociaż nie trafił mi się zólty wyświetlacz i odklejające się szkło, to pierwsze wrażenie strasznie popsuło niechlujne zamknięcie tego telefonu przez jakiegoś chińczyka, który po prostu przytrzasnął jakiś niebieskawy kawałek folii między yświetlaczem a obudową... W sprzęcie za taką cenę to po prostu nie do przyjęcia... Jest to ip mojej dziewczyny, ona nie chce z tego powodu reklamować, da się to usunąc paznokciem. W porównaniu do mojego ip5 zauważyłem, że ma nieporównywalnie lepsza jakość dzwięku z głośniczka.

#1292 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 06 November 2014 - 17:06

Moze nie tyle lepsza jakosc co gra zdecydowanie glosniej od iPhona 5/5s :) Tez na to zwrocilem uwage. Zaskakujace z tym kawalkiem folii. Wyglada na to, ze to kawalek folii zabezpieczajacej ktorej do konca nie usunal jakis Chinol ;) Oj spieszyli sie z produkcja zeby sprostac zapotrzebowaniu ;)

#1293 komono

komono
  • 198 posts
  • SkądW-ce

Posted 07 November 2014 - 12:27

iP 6 64GB gold z Polskiej dystrybucji. Telefon bez jakichkolwiek skaz (szczęściarz ze mnie?). Wszystko chodzi płynnie, wyświetlacz bardzo wyraźny. Bałem się wielkości w porównaniu do 5S ale przyzwyczaiłem się. Nawet te paski z tyłu wydają się być fajne po oswojeniu się z nimi. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z przesiadki.

#1294 yorky

yorky
  • 48 posts

Posted 07 November 2014 - 12:47

Mój tez był goldem z polskiego AOS, ale nie miałem tyle szczęścia :) nowy powinien przyjść w przyszłym tygodniu, tak ze napisze jaki model sie trafił.

#1295 pnarowski

pnarowski
  • 28 posts
  • SkądMielec

Posted 08 November 2014 - 13:52

Witam Wszystkich! Wczoraj odebrałem od kuriera moją długo wyczekiwaną 6 w kolorze Space Gray. Telefon jest przepiękny, jest totalnie różny od 5s, 5, 4s i 4 które kupowałem wcześniej. Różnice, które widać gołym okiem to zaokrąglone krawędzie, bajecznie wyprofilowane szkło wyświetlacza, cały tył w aluminium (paski mi w ogóle nie przeszkadzają, natomiast śmiem twierdzić, że podnoszą wrażenia stylistyczne tylnej części telefonu poprzez złamanie monotonii aluminiowego panelu). Spore wrażenie robi również grubość telefonu (a właściwie jej brak). Waga jest ok, ja nie mam wrażenia trzymania w ręku taniego telefonu. Ekran mam barwy zimniejszej niż np. w 5s i taki mi bardziej odpowiada. Faktycznie jest ciut ciemniejszy na górze telefonu ale moim zdaniem do przyjęcia. Nie ma żadnych żółtych plam. Na tę chwilę nie będę wymieniał. Tyle pod względem pierwszych wrażeń z hadrware. Jeżeli chodzi o samo działanie telefonu to jest oczywiście bez zarzutu. W tej chwili śmigam na 8.1.1. Bateria trochę leci ale to normalne na początku, zanim się ułoży. Mam również świadomość, że soft którego używam to beta i pewnie trochę żre. Bardzo pozytywne wrażenie robi również jakość wyświetlanych treści na ekranie. Wszystko jest bliżej szkła, czasami ma się wrażenie, że można tego dotknąć. Pokrowiec skórzany od Apple jest moim zdaniem zbyt masywny i mocno knoci smukłą sylwetkę telefonu. Silikonowy pokrowiec PURO to moim zdaniem lepsze rozwiązanie. Pozdrawiam.

#1296 demonee

demonee
  • 28 posts

Posted 08 November 2014 - 14:38

Ja odebrałem wczoraj swoją wersje silver-white. Nie mam zastrzeżeń, zastanawiam się nad folią ochronną na przód oraz tył. Case wg. mnie odpada. Co polecacie ?

#1297 Kuba P

Kuba P
  • 102 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 November 2014 - 14:29

Jeśli chodzi o same pierwsze wrażenia... Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem w Warszawie w sklepie iPhona 6 / 6+, zdałem sobie sprawę, że pierwszy raz w historii marki nie robię przy stanowisku Apple "WOW". Wiadomo, raz wow było większe (premiera 3-ki, 4-ki), raz mniejsze (5-ki i wszystkich S-ek). Ale zawsze było. Tym razem nic. Stoję przy stanowisku, biorę w rękę. Wielkośc to pikuś. Jakie to nieporęczne... Mniejszy odpadł w przedbiegach. Dla mnie za mały, za słaba bateria. Nie akceptuję wyglądu .Telefony Apple kupowało się w znacznej części dla niesamowitego Designu. A tu wygląda z tyłu po prostu po chińsku. Patrzeć nie mogę jak na forum piszecie "nie jest tak źle", "w tym kolorze te paski aż tak nie rażą", "te fugi i tak się ubierze w futera". Ludzie, róbcie z pieniędzmi co chcecie, ale dla mnie telefon za tyle pieniędzy powinien być cacuszkiem jak dawniejsze modele. Zakup iPhona był zakupem bez kompromisów. A teraz przychodzi nam się na coś godzić... I jak długo fani będą ślepo łykać kwaśne jabłka i mówić, że są słodkie, tak długo zamiast znowu wyznaczać ścieżki innym, Apple będzie podążać drogą wyznaczoną przez konkurentów, udając przy tym, że tak naprawdę tą drogą nie idą, niczym Szpieg z Krainy Deszczowców.

#1298 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 10 November 2014 - 16:18

Ja się przesiadłem z iP4 16 na iP6 128. Co oczywiste, różnica w prędkości działania jest kolosalna. Ekran też wyraźnie lepszy. Co do wyglądu, to mi się podoba, paski z tyłu nie przeszkadzają. Wielkość ekranu dla mnie w sam raz. Jakość wykonania oczywiście na najwyższym poziomie.

#1299 lewy

lewy
  • 1034 posts
  • SkądMálaga

Posted 10 November 2014 - 21:09

Ok, pora na moje pierwsze wrażenia (przy okazji zachęcam do "lektury" ostatniego posta z 89 strony). Przez ostatnie 1,5 roku miałem HTC One. Świetnie wykonany telefon z Androidem na pokładzie spisywał się przez ten czas naprawdę dobrze, jednak we wrześniu zakupiłem MacBooka i zostałem niejako zmuszony do zmiany telefonu na coś od Apple. Padło na iPhone'a 6. Telefon pod względem designu wygląda wg mnie gorzej niż One M7 czy iPhone 5S. Mając go w kolorze białym nie mam wrażenia, że mam telefon "premium", prędzej myślę, że mam iPoda Touch. Lekki, cienki - to na pewno plusy. Kolor czarny też do mnie nie przemawia. Kolejna sprawa - czy faktycznie mając jeszcze iPada Mini potrzebuję 6, czy może lepiej kupić ładniejszego (wg mnie) i tańszego 5S... Ciężki orzech do zgryzienia, przetestuję ten telefon przez najbliższe kilka dni i z pewnością będę wiedział znacznie więcej. Jednak nie jest tak dobrze, jak mogłoby być. Szkoda. M7 idealnie komponował się pod względem wyglądu z rMBP, ale systemy zupełnie inne, a Handoff i Continuity to naprawdę fajna sprawa i warta uczestnictwa w ekosystemie Apple. EDIT: Zapomniałem dopisać. Wyświetlacz o neutralnej temperaturze, to jest ok, ale górna jego część ciemniejsza, a lewa bardziej żółta ;-). Dobrze, że zwracam ten sprzęcior. A iOS8 nawet na iPhonie 6 potrafi przyciąć animację.
  • Cath.S likes this

#1300 krzyskoo

krzyskoo
  • 3 posts

Posted 11 November 2014 - 09:40

Tak czytam od kilku tygodni rozne watki o IP6/6Plus na roznych forach i nie moge sie oprzec wrazeniu ze swiat sie mocno zmienil na przestrzeni kilkunastu lat. Kiedys jak chcialem kupic jakis produkt to wrzucalem w wyszukiwarke jego nazwe z dopiskiem forum i moglem liczyc na rzeczywiste opinie uzytkownikow. Teraz to juz nic nie wiadomo - firmy zatrudniaja studentow do czarnego PR-u i do reklamy swoich produtkow takze. Nawet w tym watku widzialem kilka watpliwych wpisow np. na temat Note 4 (czyta sie to jak marnie sklecony tekst wedlug skryptu - ma byc o baterii, szybkosci dzialania, ze dobrze bo plastik z tylu itd itp) - nasuwa sie wulgarne: "b***tch please….". Kto faktycznie uzywal Samsunga i Iphone'a to moze usiasc na kiblu (miejsce gdzie kazdy jest ze soba szczery :) ) i szczerze sobie odpowiedziec co jest lepsze. Ja nikogo nie bede do niczego zachecal ale mialem wiekszosc flagowych Samsungow i powiem tyle: zawsze jest jakis smrod za rogiem - albo telefon lezy i niby jest ok a sie okazuje ze nie ma zasiegu i ludzie sie nie moga dodzwonic, albo nagle nie wiadomo czemu zaczyna sie restartowac, albo bateria nagle zaczyna leciec na leb na szyje, albo wejdziesz do metra, wyjdziesz i nie ma pakietu, albo ktos dzwoni i po prostu nie jestes w stanie odebrac bo ekran przestaje odpowiadac, albo w ogole nie mozesz odblokowac telefonu. Mozna tego mnozyc i mnozyc. A jak to sie ma do tematu (o ile ktos doczytal jeszcze dotad) - ano mialem IP 4S i 3 IPady do tej pory - zawsze bylem MEGA zadowolony. Pamietam jak przesiadlem sie z androida na IOS - ale to byla ulga! W koncu nie musze sciagac aplikacji co mi restartuje w nocy telefon (Zeby w dzien w miare dzialal), nie musze szukac ROMow ktore beda dzialaly sensownie i odpadnie mi ciagle backupowanie i flashowanie telefonu. Przyszla pora na zmiane 4S i zaciekawil mnie 6 Plus - matko jedyna! Jak zaczalem czytac te watki - wygina sie, ekran sie rysuje, muli sie itd itp. Naprawde zaczalem miec "second thoughts". W koncu gore wzielo zaufanie do marki i zamowilem. Telefon jest naprawde super - oczywiscie daje sie zauwazyc ze jakosc nieco poszla w dol bo np zdarzaja sie restarty (co dawniej po prostu mnie omijalo na 4S) no ale mam nadzieje ze beda to poprawiac. Jak wroce czasem do okresu gdy uzywalem Note 3 to pamietam ze musialem sie zmuszac zeby cos na nim zrobic - jakos wykorzystac ten duzy ekran i uzasadnic sens noszenia narzedzia do ubijania karpi w kieszeni. Mialem podobne obawy co do 6 Plus, no ale okazalo sie ze bylo jak z Ipadem - siegam po telefon non stop… bo... po prostu … fajnie sie go uzywa i chce sie cos na nim zrobic (brzmi glupio ale tak wlasnie jest :) ) Pozdro dla wszystkich (nawet tych co na zlecenie klepia glupie komentarze na forach :) )

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users