Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * - 6 votes

iPhone 6/6 Plus - pierwsze wrażenia

• Please log in to reply
1860 replies to this topic

#1301 tomk925

tomk925
  • 747 posts

Posted 11 November 2014 - 10:29

U mnie podobnie, mianowicie miałem S4, Note 3 ale później nastąpił powrót najpierw do 5S, teraz używam 6 plus i jestem zadowolony. Zastanawiałem się nad Note 4 ale ile razy podchodziłem do niego w sklepach to jednak wybór pozostał taki jak jest. Jest tu chyba osoba która zmieniła z 6 Plus na Note , ale nie mogę jakoś doczekać się na porównanie wrażeń jak co i dlaczego ?...

#1302 Iphoneblue

Iphoneblue
  • 3 posts

Posted 11 November 2014 - 10:48

Używałem przez tydzień iPhone'a 6 byłem bardzo zadowolony ale czułam lekki niedosyt czegoś mi brakowało zamówiłem 6 + a mały powędrowała do żony:).Teraz mam wreszcie jedno urzędzenie i nie muszę wszędzie dźwigać iPada mini .Plus całkowicie go zastępuje. Uświadomiłem sobie że mały iphon to w dzisiejszych czasach przeżytek telefon nie służy już jak kiedyś głównie do wykonywania rozmów a jego przeznaczenie trochę się zmieniło.
  • adi_23 likes this

#1303 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 November 2014 - 13:50

Używałem przez tydzień iPhone'a 6 byłem bardzo zadowolony ale czułam lekki niedosyt czegoś mi brakowało zamówiłem 6 + a mały powędrowała do żony:).Teraz mam wreszcie jedno urzędzenie i nie muszę wszędzie dźwigać iPada mini .Plus całkowicie go zastępuje.

To prawda, iPhone 6+ spokojnie jest w stanie zastąpić iPada mini. Jego wielkość już bez problemu sprawia, że serfowanie dłuższe po sieci czy pisanie długich maili, artykułów daje wiele komfortu.

Uświadomiłem sobie że mały iphon to w dzisiejszych czasach przeżytek telefon nie służy już jak kiedyś głównie do wykonywania rozmów a jego przeznaczenie trochę się zmieniło.

To prawda, ale nie do końca. Telefony z wyświetlaczem >4,5 to nie przeżytek, po prostu nie każdy lubi nosić ze sobą patelnie, a serfuje po necie nie tak często jak inni. Mi osobiście bardziej jednak odpowiada wielkość 4,7''. Jest bardziej uniwersalna. Miałem przez kilka tygodni 6 plus i na początku użytkowało się bardzo fajnie (po prostu pierwsze zauroczenie nowym sprzętem), później jednak już zaczął mi przeszkadzać. Często w pracy musiałem go odkładać do szuflady, bo nie było wygodnie nosić go w kieszeni.
Dzisiaj już mam komfort użytkowania i noszenia. 4,7 spokojnie daje rade. Jednak mam nadzieję, że przyszłe iPhone'y wreszcie wykorzystają te grubsze ramki wyświetlaczem, lub pomniejszą samą bryłę.

Niestety jednak obawiam się, że kolejne generacje iPhone będą tylko >5'', gdzieś nawet słyszałem, że zostawią tylko 5,5'', a z 4,7'' zrezygnują.

#1304 zibi2000

zibi2000
  • 181 posts

Posted 12 November 2014 - 18:56

Kilka godzin temu dostałem iP6 SG 64 z ApS! Bez wad!!! To świetny telefon. Mam jeszcze 5S gold i porównanie wypada na korzyść 6-ki.

#1305 Pneumat

Pneumat
  • 16 posts

Posted 12 November 2014 - 21:29

Posiadam Iphona 6 Plus 64gb Silver i muszę powiedzieć, że przez pierwsze 2 dni przyzwyczajałem się do jego wielkości po przesiadce z Iphona 5 ale po dwóch tygodniach użytkowania muszę powiedzieć, że jest elegancko. Dłoń mam europejskiego rozmiaru przy wzroście 180 cm telefon ogarniam jedną ręką wspomagając się czasem "iWindą" :) . Wrażenia, że w ręku trzymam olbrzyma ustąpiły a na ich miejscu pojawiły się odczucia przyjemnego i smukłego telefonu. Nie korzystam z żadnych "ubrań" , noszę i użytkuję tak jak go Apple stworzył. Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony. Mój egzemplarz został zakupiony w Berlińskim Apple Store i sztuka trafiła się bez skazy, żadnych przebarwień ani przyciemnień na ekranie, bad pikseli oraz luźnych przycisków, spasowanie na medal. Wcześniej posiadałem Iphona 5 i tam miałem na górze ekranu lekkie przyciemnienie ale to olałem i 2 lata użytkowałem w pełni zadowolony. Cena fakt niska nie jest ale przez tydzień testowałem w sklepach flagowce z androidem i niestety pomimo chwalenia, że android bardzo ewoluował i stał sie szybki i niezawodny, odpowiem szczerze - gó... prawda, dalej jest zamulaczem i nie wiadomo kiedy i w jakiej sytuacji sprawi nam psikusa. Ogólnie topowe modele smartfonów konkurencji bywają naprawdę ładne i solidne ale niestety Android to dla mnie zmora XXI wieku. Na dzień dzisiejszy jestem w pełni zadowolonym klientem ale... nie wiem czemu na zablokowanym ekranie jak odpalam aparat wyskakuje mi czarny screen?? Czy ktoś też ma z tym problem?? Jeżeli chodzi o "fugi" którymi uraczył nas producent na tylnej obudowie muszę powiedzieć, że jakoś od początku mi to wisiało.. może nie jestem estetą ale nie mam zdania, ani to ładne ani to brzydkie, od coś:) . Amelium jak zawsze przyjemne w dotyku, ponoć zbyt miękkie ale biorę 140 na klatę i jeszcze telefon jest prosty:p. Noszę go w kieszeni zwykłych jeansów z przodu i jest ok. Kieszenie w spodniach mają na tyle luzu, że otwarta dłoń czuje się w nich swobodnie. Aparat daje radę, zrobiłem już sporo ciekawych zdjęć w różnych warunkach oświetleniowych. Na razie to by było na tyle:) pozdrawiam

#1306 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6245 posts

Posted 14 November 2014 - 20:34

[mod]Ponieważ drugi raz sprzątam ten wątek - informuję, że dopuszczalne są TYLKO posty dotyczące głównego tematu i pomagające w podjęciu decyzji w zakupie (kolor, pamięć itp).. Wszelkie problemy z nowo zakupionymi 6 i 6 Plus proszę opisywać w tym temacie. Niestosowanie się do w/w zaleceń będzie skutkować ostrzeżeniem BEZ WYJĄTKÓW!

pozdrawiam

tumpio[/mod]

#1307 iFan2000

iFan2000
  • 331 posts
  • SkądMałopolska

Posted 15 November 2014 - 19:56

Widziałem dzisiaj nowe iPhone'y w Media Markt i mogę napisać swoje pierwsze wrażenia :P Najpierw 6 . W rzeczywistości jest piekny i wygląda milion razy lepiej niż na zdjęciach . "fugi" są ładnie wkomponowane i jak dla mnie pasują mu ;) Wystający obiektyw nie przeszkadza zupełnie ! Jest sporo większy od mojego 4s , ale jak dla mnie , lepiej leży w dłoni . to zagięte szkło i ramka to coś wspaniałego ! Nigdy nie miałem w rękach tak wygodnego urządzenia . Ekran jest cudowny , wyraźny i ma piękne kolory . Ja mogłem bez problemu dosięgnąć do jego górnych części , choć dużych dłoni nie mam :P 6 Plus jest po prostu ogromny ! Nie leży tak dobrze w dłoni nawet w 10 % ... Za to na ekranie można duuuużo wyświetlić . Co kto woli . Widziałem Gwiezdno-szary i złoty kolor . Złoto nie przypadło mi do gustu , natomiast Szarość jest po prostu epicka ! Mam nadzieję , że niedługo uda mi się wymienić 4s :D

#1308 Batebu

Batebu
  • 10 posts

Posted 16 November 2014 - 17:49

Cześć. Zastanawiam się nad zmianą wysłużonego SGS3 na iP 6. Czytając forum zbieram informację. Decyzja podjęta, ale nurtuje mnie jedna sprawa, jak zachowują się "gumki" okalające telefon? Czy nie farbują od spodni itp.? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam.

#1309 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 November 2014 - 17:59

U mnie nic nie farbuje. Bierz śmiało. Telefon używam od premiery w zasadzie i zero problemów.

#1310 Batebu

Batebu
  • 10 posts

Posted 16 November 2014 - 18:11

U mnie nic nie farbuje. Bierz śmiało. Telefon używam od premiery w zasadzie i zero problemów.

Dzięki za informację.

Jak tylko zdobędę iP 6 Gwiezdna Szarość, to podzielę się swoimi emocjami.

#1311 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 16 November 2014 - 18:16

Cześć. Zastanawiam się nad zmianą wysłużonego SGS3 na iP 6. Czytając forum zbieram informację. Decyzja podjęta, ale nurtuje mnie jedna sprawa, jak zachowują się "gumki" okalające telefon? Czy nie farbują od spodni itp.? Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam.

Nic sie nie farbuje. Nabylem iPhone'a w dniu premiery i do tej pory wszystko jest w porzadku:)

#1312 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 16 November 2014 - 18:52

Tez jestem zdania, ze jest zaladny ale jednak jest strach ze sie moze porysowac lub wypasc, bo wyjatkowo sliski jest. Niby 5-tke mialem bez etui ale jednak lepiej mozna bylo go chwycic niz 6/6+

#1313 Geble

Geble

• 1183 posts

Posted 17 November 2014 - 06:27

Jak już pisałem wcześniej najbardziej denerwuje mnie wyciąganie cićków przez malutką szczelinę między taflą szkła, a amelinum. Pewnie jak ktoś chodzi w jeansach to nie ma tego problemu, ale w moim przypadku gdy ~70% dnia spędzam w mieszance poliestru i wełny to mój IP6 Plus po tygodniu w trzech miejscach zaciągnął już takiego "kolegę" do siebie. W sumie dziwnie to przemyślane, pierwszy raz spotykam się z takim zjawiskiem, a w garniturze trzymam non stop firmowego Note'a i prywatnego iPhone'a. Ktoś tam wcześniej również wspominał o tym problemie, a osobiście nie widzi mi się noszenie go w choćby najcieńszym etui. Nigdy nie używałem żadnych pokrowców, folii, ani innych tego typu rzeczy, no ale w tym wypadku obawiam się, że po dwóch/trzech miesiącach uzbiera się tam cała masa "spodni" ;)

#1314 ak71

ak71
  • 20 posts
  • SkądPIASEK / Gliwice

Posted 17 November 2014 - 08:30

Jakiś czas temu wymieniłem IP6 (gwiezdna szarość) na srebny/biały i teraz mogę powiedzieć że jestem zadowolony. Telefon ( jak dla mnie oczywiście) prezentuje się fizycznie lepiej-choć na zdjęciach lepiej wygląda "czarmy" dlatego zdecydowałem się w pierwszej chwili na niego. Folia naklejona na ekran jest mniej widoczna na białym. Dokupiłem także crystal case taki zwykły chyba za 10 pln ale tylko po to jak mam zajęcia w ogrodzie - tak na wszelki wypadek. Jeśłi chodzi o wielkość to jest odpowiednia...choć ciągle po głowie chodzi mi 6+ ale wiem że do codziennego użytkowania może być jednak troszkę za duży... ale nie mówię nie :-) .

#1315 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 17 November 2014 - 11:05

A ja sie juz przyzwyczailem do wielkosci 6+ i nie uwazam zeby byl szczegolnie duzy. Niewielka grubosc i fakt iz jest wąski powoduje, ze nie wydaje sie taki duzy.
Dupna to jest Nokia Lumia 1520. Znajomy jak mi podał do ręki "to coś" to zamarłem. To jest duzy telefon a nie iPhone 6 Plus.

Wymiary:
- iPhone 6 Plus - 158,1 × 77,8 × 7,1 mm (172 gramów)
- Lumia 1520 - 169 mm × 85 mm × 9 mm, waga: 209 gram <---- To jest dopiero pierdzielny telefon ;) A jaki cięzki. Ponad 200 gram to juz cegłówka ;)

A Wy tu Panie i Panowie płaczecie nad wielkością ;))) Naprawde, bardzo szybko mozna przyzwyczaic sie do nowej wielkosci iPhonow

#1316 tomek1574

tomek1574
  • 145 posts

Posted 17 November 2014 - 11:23

A ja sie juz przyzwyczailem do wielkosci 6+ i nie uwazam zeby byl szczegolnie duzy. Niewielka grubosc i fakt iz jest wąski powoduje, ze nie wydaje sie taki duzy.
Dupna to jest Nokia Lumia 1520. Znajomy jak mi podał do ręki "to coś" to zamarłem. To jest duzy telefon a nie iPhone 6 Plus.

Wymiary:
- iPhone 6 Plus - 158,1 × 77,8 × 7,1 mm (172 gramów)
- Lumia 1520 - 169 mm × 85 mm × 9 mm, waga: 209 gram <---- To jest dopiero pierdzielny telefon ;) A jaki cięzki. Ponad 200 gram to juz cegłówka ;)

A Wy tu Panie i Panowie płaczecie nad wielkością ;))) Naprawde, bardzo szybko mozna przyzwyczaic sie do nowej wielkosci iPhonow

Wszystko się zgadza tylko Lumia 1520 ma 6" wyświetlacz.Różnica 0,5" w wielkości wyświetlacza to dużo.

#1317 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 17 November 2014 - 11:30

Tak, tylko te 6'' Plus jego wielkość bryły sprawia, że tego telefonu nie da się normalnie używać. iPhone 6plus przy Lumii1520 to istny komfort użytkowania. Miałem Lumie i szybko sprzedałem.

#1318 Tim_bo85

Tim_bo85
  • 65 posts

Posted 17 November 2014 - 11:57

iP6+ mimo swoich dużych gabarytów dobrze się obsługuje, nieźle leży w dłoni. Nie wiem dlaczego wiele osób go krytykuje ze względu na wielkość bez uprzedniego potrzymania go choćby w iSpot?
  • Lexio likes this

#1319 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 November 2014 - 12:42

Ja ip 6+ przetestowałem w iSpot, po czym zdecydowałem się na zakup. Niestety po dniu użytkowania okazało się jest za duży dla osoby w "biegu". Co innego, jak się zobaczymy w sklepie, a co innego w życiu. Dla mnie akurat był za duży w dwóch aspektach: przechowywanie i ryzyko upadku. Obecnie posiadam ip6 i jestem mega zadowolony. Noszę go w kaburze i nie boję się że wypadnie podczas wyciągania czy trzymania. Szczerze to nie czuję, że kiedyś miałem większy ekran tj 5.5 cala. iPhone 6 z 4.7 jest idealny. Np i mogę obsługiwać jedną ręką. Mógłby mieć nawet 5 cali, ale jakby zmienili kształt.

#1320 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 17 November 2014 - 17:25

Wg mnie dyskusja o wielkości jest znów czasowym narzekaniem starej baby. Jestem posiadaczem iPhonów od 2 modelu wiec wszystkich niemal debat, kontrowersji i gate'ow byłem świadkiem. Sytuacja wyglada dokładnie tak samo jak w przypadku iphona 4s a 5. Ileż to było gderania, ze duży, ze długi, ze wypadnie z ręki, ze nie da się przyzwyczaić it. Czas jednak wszystko zweryfikował. Tym razem będzie dokładnie tak samo. Oczywiście nie neguje w tym miejscu indywidualnych preferencji poszczególnych uYtkownikow ale wiele z podawanych przez nich argumentów jest często wyssanych z palca nie mających potwierdzenia w rzeczywistości. Martwienie się na zapas czy mi wypadnie w biegu jest bzdura. Przynajmniej dla mnie :) Oczywiście każdy może mieć inne zdanie i inna wielkość rączek ;)

#1321 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 November 2014 - 17:36

Wg mnie dyskusja o wielkości jest znów czasowym narzekaniem starej baby. Jestem posiadaczem iPhonów od 2 modelu wiec wszystkich niemal debat, kontrowersji i gate'ow byłem świadkiem. Sytuacja wyglada dokładnie tak samo jak w przypadku iphona 4s a 5. Ileż to było gderania, ze duży, ze długi, ze wypadnie z ręki, ze nie da się przyzwyczaić it. Czas jednak wszystko zweryfikował. Tym razem będzie dokładnie tak samo. Oczywiście nie neguje w tym miejscu indywidualnych preferencji poszczególnych uYtkownikow ale wiele z podawanych przez nich argumentów jest często wyssanych z palca nie mających potwierdzenia w rzeczywistości. Martwienie się na zapas czy mi wypadnie w biegu jest bzdura. Przynajmniej dla mnie :) Oczywiście każdy może mieć inne zdanie i inna wielkość rączek ;)

Dlatego wypuści dwa rozmiary. Nie ma lepszej czy gorszej wielkości. Każdy kupuje wg. swojego gustu.

#1322 Gontar3d

Gontar3d
  • 283 posts

Posted 17 November 2014 - 21:55

A ja byłem dzisiaj w istocie pooglądać , 6plus jest mega , strasznie mi się spodobał . Rozdzielczość robi swoje :) mam iPada Air 2 i zastanawiam się nad sprzedażą i kupieniem właśnie IP 6plus dodam ze mój obecny model iPhone to 3GS.. Dzięki 6plus mógłbym mieć telefon i tablet w jednym. Myślicie ze ip6 + będzie w stanie mi to zastąpić ? Mieści się w kieszeni ? Bateria trzyma porównywalnie jak w iPadzie Air 2 ? Czuć te 1 GB ram ? Pozdrawiam

#1323 krisdiverse

krisdiverse
  • 363 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 November 2014 - 22:15

A ja byłem dzisiaj w istocie pooglądać , 6plus jest mega , strasznie mi się spodobał . Rozdzielczość robi swoje :) mam iPada Air 2 i zastanawiam się nad sprzedażą i kupieniem właśnie IP 6plus dodam ze mój obecny model iPhone to 3GS.. Dzięki 6plus mógłbym mieć telefon i tablet w jednym. Myślicie ze ip6 + będzie w stanie mi to zastąpić ? Mieści się w kieszeni ? Bateria trzyma porównywalnie jak w iPadzie Air 2 ? Czuć te 1 GB ram ? Pozdrawiam

Gdybym nie miał macbooka to bym zostawił 6+ ;)

#1324 Lexio

Lexio
  • 240 posts

Posted 18 November 2014 - 06:03

6+ nie zastapi raczej iPada zwyklego, Mini da rade ale zwyklego to nie

#1325 rafal27b

rafal27b
  • 8 posts

Posted 18 November 2014 - 20:42

Mimo wielu negatywnych opinii na temat ip 6 postanowiłem faktycznie sprawdzić na własnej skórze czy te "zółte ekrany" i nierównomierne podświetlenia to tak nagminny problem nękający te modele. Udałem się więc do Ispotu i wspólnie z moim kolega wzięliśmy dwie złote 6 16gb. No i niestety mi się udało natomiast koledze nie bardzo. Moja 6 jest idealna ekran bez żadnych wad, natomiast w drugim modelu zauważyliśmy, że w prawym górnym rogu ekran jest minimalnie ciemniejszy w stosunku do reszty ekranu, jednak trzeba się mocno przypatrzeć i nie przeszkadza to w codziennym użytkowaniu. Dlatego jeśli ktoś lubi odrobinę adrenaliny czy uda się trafić w dobry egzemplarz to serdecznie polecam zakup :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users