Heja,
Na wstępie witam się z Wami. Forum czytam od dosyć dawna, ale dopiero dzisiaj postanowiłem się zarejestrować.
Stoję przed wyborem między iMac 21, a MbP 15 w ostatnich odsłonach tych komputerów. Dodatkowo do iMac'a dołożyłbym kość 8GB ramu, dysk ssd i rozszerzoną gwarancję. MbP byłby "goły", bez dodatkowych usprawnień (mówię o tej tańszej wersji, bez dodatkowej karty graficznej). Do niedawna wybór był dla mnie oczywisty. Zdecydowanie stawiałem na iMac'a, bo muszę wspomnieć, że mam słaby wzrok i dodatkowe 6 cali było tym co mnie kusiło. Nie bez przyczyny piszę w czasie przeszłym, bo czytając m.in. to forum dowiedziałem się, że ekrany iMac'ów są bardzo awaryjne. Czy ten problem faktycznie jest tak duży? Co z tego, że będę miał gwarancję na 3 lata, skoro może się okazać, że komputer więcej czasu będzie spędzał w serwisie, a nie na moim biurku.
W związku z tym, że to będzie mój pierwszy komputer z OS'em od Apple mam do Was kilka, a może nawet kilkanaście

pytań.
Jak wspomniałem mam słaby wzrok i w związku z tym moje pierwsze pytanie.
Czy OSX oferuje taką personalizację systemu, że będę mógł sobie popowiększać ikony, czcionki itp?
Czy w Safari działa podobna kombinacja klawiszy jak w Windows? Mówię o ctrl +/- do powiększania i zmniejszania treści na stronach www.
OK, teraz kwestia dokumentów. Czy będę mógł otworzyć moje dokumenty z programu Word na Macu? Muszę je jakoś konwertować czy system sam sobie z tym poradzi?
A propos kompatybilności poszczególnych plików. Czy podobnie jak Windows będę musiał instalować pakiety kodeków do odtwarzania filmów i muzyki? W przypadku plików muzycznych myślę o FLAC. Filmy mam w przeróżnych formatach.
Teraz może bardziej banalna sprawa. Używam kompa raczej w sposób stacjonarny, sporadycznie go przenoszę. Czy MbP może być podłączony do sieci non stop? W przypadku laptopów z wyjmowaną baterią wskazane jest wypięcie baterii jeśli koomputer jest podłączony do sieci.
OK, nie będę Was już zanudzał.

Dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieję, że dobrze wybrałem dział i temat.

pzdr,
Piotrek