Z racji zbliżającego się już miesięcznego użytkowania podstawowej wersji mid 2014 chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami.
Poprzednio po prawie 3 letniej przerwie w obcowaniu z Macami posiadałem Macbooka White z x3100 oraz na zakończenie przygody Macbooka Pro z Gt8600 gdzie porzuciłem wszystko dla maszyny z piekła rodem czyli G73JH:twisted:
Z zaskoczeń na +
- praca pod stresem może być naprawdę cicha

nie ma w ogóle porównania do moich poprzednich macbooków tu naprawdę poziom hałasu jest akceptowalny, oczywiście przy normalnych czynnościach to bajka wentylatory w ogóle nie są słyszalne.
- mimo wszystko Retina kolory a przede wszystkim jakość obrazu na wyświetlaczu robi wrażenie a praca w aplikacjach przystosowanych do wyższej rozdzielczości to na pewno duży plus
- oczywiście gabaryty a dokładniej grubość to poezja i mistrzostwo świata
- czas pracy na baterii także robi wrażenie do poprzednich 50 minut na Asusie:D
- a na koniec największe mega zaskoczenie i nigdy bym w to nie uwierzył ale jest to praca na touchpadzie, jest niesamowita poezja w dotyku i mocno uzależnia :cool: (w pracy łapie się na tym, że na firmowym Dellu naciskam touchpad

)
Z rozczarowań na -
- programy nie przystosowane do dużych rozdzielczości, a także praca w innych rozdziałkach niż Retinowa wyglądają dla mnie nie akceptowalne (może mój Asus mnie rozpieścił

) np. taki WoW ,w 1440x900 traci całkowicie ostrość (chyba że w ustawieniach systemowych coś trzeba przestawić) oczywiście 2880x1800 wygląda bez względu na opcje graficznie fenomenalnie i ciężko to opisać słowami
- nie do końca sprzętowy ale dalej (ostatnim moim system Macowy był Snow Leopard) trzeba naprawiać uprawnienia dysku :cry:
Powrót z ciemnej strony mocy uważam jak najbardziej za udany.