Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Myapple.pl Reloaded.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
210 odpowiedzi w tym temacie

#151 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 15 listopada 2007 - 23:36

present_day, dopisywać można po fakcie, a ponieważ obowiązuje zasada, że prawo nie działa wstecz, to przez głupotę i trzebaby karać wpierw osoby niezasłużone.

poza tym ile będziemy takich wyjątków dodawać? kto to będzie czytał? kto to będzie pamiętał?

#152 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 listopada 2007 - 23:37

I tu sie zgadzam, za bledy, literowki mozna nie przyznawac zadnych kar (zasygnalizowac tak jak jest w obecnym regulaminie aby userzy starali sie na to zwracac uwage).

Otóż to. Toczymy spór o literówki, a nie zauważamy przymykania oczu na inny punkt Regulaminu. Jak sądzę, to nie kwestia błędów ortograficznych była powodem odejścia Heidiego.

#153 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 15 listopada 2007 - 23:37

banan, jest tak bo odnośnik do Nowych Postów zawiera instrukcję "exlude=75", która sprawia, że nowe posty z tego działu nie będą pokazywane. Wystarczy usunąć 75 i będzie ok.

Klikaj na
http://www.myapple.p...&exclude=126,65

zamiast na
http://www.myapple.p...clude=126,65,75

#154 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 15 listopada 2007 - 23:41

czy bardzo skomplikowana praca byloby gdyby zrobic takie cus zeby user sam decydowal co ma byc "excluded" a co nie?

#155 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 15 listopada 2007 - 23:44

myślę, że tak

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 01:44 ----
najprościej dodac wlasny link do zakladek w przeglądarce ;)

#156 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 15 listopada 2007 - 23:52

Tak sobie obserwuję te nawalanki, i dochodzę do wniosku, że cały ten chaos wynika właśnie z niezrozumienia, czym jest moderacja. Otóż, czcigodni Państwo, nie jest prawo do kary, ale do wpływu na bieg dyskusji. Innymi słowy, maksymalnym uprawnieniem moderatora powinna być możność zamknięcia wątku lub poprawiania postów. Ale usuwania -- już nie. O banach, fioletowych kulkach i innych sztyletach mowy być nie może.
Od karania powinien być kto inny. Code, może ktoś jeszcze, którego Code wyznaczy. Ot, i cała filozofia.
Wprowadzenie tej zasady ograniczy liczbę moderatorów, zgoda. Ale przecież dlatego, że odpadną kolesie łaknący władzy nad innymi, czyli niewyżyte miernoty! Zostaną Ci, którzym naprawdę zależy na jakości dyskusji.
I oto chyba w tym wszystkim chodzi.

aldek - powyzej cytuje twoja wypowiedz odnosnie tego co maksymalnie moglby robic Moderator. Proponuje ci zalozyc chodzby na 3-4 miesiace wlasne forum.... czemu ??? Juz Ci odpowiadam. Poprosze znajomego (albo sam w jakies kawiarence internetowej9 napisze na twoim Forum klamstwa, obelgi ect. pod moim adresem - podajac przy tym nr tel. adres i inne dane. jesli zrobisz tak jak piszesz powyzej, to ten post nie zostanie usuniety przez Ciebie czy twoich moderatorow..... GWARANTUJE CI ze w ciagu gora pol roku (bo tak dzialaja polskie sady) ,,puscilbym,, Cie w przyslowiowych skarpetkach !!!! Bo jako wlasciciel odpowiadasz prawnie za to co dzieje sie na Twoim publicznym forum !!!! Code nie jest w stanie samemu wszystkiego przypilnowac a tym bardziej wylapac takich lub podobnych spraw. Dlatego upowaznil on wlasnie Moderatorow i SM do pilnowania tego.
Co do jakosci dyskusji - zwroc uwage, ze przytlaczajaca wiekszosc Userow na MyApple zachowuje standardy prowadzenia rozmow. Ferment i zamieszanie wprowadza nieliczna grupka Userow (ktorym chyba wlasnie na wprowadzaniu zamętu zalezy) - czy to zle dla dobra ogolu pozbycie sie takich osob ?????? Zawsze jest wyjscie - jesli komus cos nie odpowiada (w tym przypadku zasady ktore ustalam Wlasciciel) moze zrezygnowac z udzialu w tym Forum, zabrac swoje wiaderko i isc do innej piaskowicy.
P.S.
Forum nie jest poswiecone obserwowaniu pingwinow afrykanskich tylko sluzy Pasjonatom i Uzytkownikom sprzetu Apple - a Administracji zalezy miedzy innymi na wsparciu ze strony tej firmy. Zezwalanie na umieszczanie informacji pozwalajacych lamac prawo polskie i prawa producenta (czyli Apple) nie jest dzialaniem zachecajacym ta firme do wspierania forum.

#157 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 16 listopada 2007 - 00:04

czy bardzo skomplikowana praca byloby gdyby zrobic takie cus zeby user sam decydowal co ma byc "excluded" a co nie?

Nie wiem czy mechanizm forum na to pozwoli, trzeba zapytać Code.

#158 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 00:08

(...) twoim Forum klamstwa(...)

czy to jest literowka czy masz wiekszy szacunek do for internetowych niz ludzi?
Prosze sie nie dopatrywac zadnej zlosliwosci z mojej strony - czysta ciekawosc
(po otrzymaniu odpowiedzi bardzo prosze o usunieciu mojej wypowiedzi)

#159 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 00:18

czy to jest literowka czy masz wiekszy szacunek do for internetowych niz ludzi?
Prosze sie nie dopatrywac zadnej zlosliwosci z mojej strony - czysta ciekawosc
(po otrzymaniu odpowiedzi bardzo prosze o usunieciu mojej wypowiedzi)

Twój post jest przykładem publicznych wiadomości prywatnych. Obyło by się bez takich a moderatorzy nie musieli by myśleć tez o usuwaniu takich wpisów i mogliby się skoncentrować na ich pracy..

#160 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 00:24

Banan - dobra uwaga ... to jest literowka - bo obydwa wyrazy mialby byc napisane z duzej litery. Jesli przeczytalbys uwaznie, to dostrzeglbys, ze w tym samym poscie pisalem ,,Ciebie,, , Twoim,, itd. ale rowniez zdarzylo sie i zmalej literki .... bardzo cieszylbym sie gdyby wszyscy Userzy na tym Forum popelniali takie literowki zamiast obrzucac sie blotem co zdarza sie coraz czesciej.

#161 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 00:26

http://discussions.apple.com/help.jspa
- czy mozna jakos skorzystac z tego schematu?
-czy ktos wie o podobnych problemach na tamtym forum?

ja osobiscie nie spotkalem wiec zaryzykuje pytanie, jaki jest powod?

#162 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 00:26

Blade - jak pisalem nie chcialem nikogo obrzucic blotem i prosze Cie o usuniecie tamtego i rowniez tego wpisu. @present_day - nie mogles mi tego napisac na PW?

#163 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 00:37

banan - teraz to Ty nie wczytales sie w moja wypowiedz, albo zle ja zrozumiales. Akurat piszac o Userach ,,obrzucajacych sie blotem,, nie mialem Ciebie na mysli (nawet przez chwile). co do usuniecia tematu - to ja jestem ,,za krotki,, w tej kwesti :D

#164 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 00:43

@present_day - nie mogles mi tego napisac na PW?

Chciałem jednocześnie zwrócić uwagę na ten problem innym czytelnikom. Nie bierz tego do siebie. To nie atak.

Kurcze, ale zaczynam dostrzegać, że idziemy w złym kierunku.. niedługo wszyscy spotkamy się w programi "Wybacz mi" bo tylko wytykamy sobie błędy i szczypiemy się nawzajem. A nie o to tu chodzi. A może jednak?

#165 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 00:54

Dyskusja nigdy nie jest zla - o ile nie przekracza sie w tej dyskusji pewnych norm .... mozemy sie ze soba nie zgadzac, inaczej postrzegac otaczajaca Nas rzeczywistosc. wazne zeby robic to z klasa i kultura. Co do programu ,,Wybacz mi,, to uwazam, ze kliku forumowiczow (nawet tych z ,,gornej,, polki) powinno juz dawno sie tam spotkac - uniknelibysmy wielu nieprzyjemnych spraw na Forum lacznie z tymi ktore nie mialy tu swojego poczatku a zostaly ,,przywleczone,, i poroznily wielu Uzytkownikow tego Forum.

#166 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 02:18

no i kogo byście chcieli widziec na funkcji moderatora, bo przeciez nie odrazu SM ;) jakieś konkretne propozycje?

Po długim namyśle stawiam na [URL="http://www.myapple.pl/member.php?u=13050"]Chilon'a[/URL]. Myślę, że da radę.

#167 banan

banan
  • 765 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 03:37

Chciałem jednocześnie zwrócić uwagę na ten problem innym czytelnikom. Nie bierz tego do siebie. To nie atak.

Kurcze, ale zaczynam dostrzegać, że idziemy w złym kierunku.. niedługo wszyscy spotkamy się w programi "Wybacz mi" bo tylko wytykamy sobie błędy i szczypiemy się nawzajem. A nie o to tu chodzi. A może jednak?

spoko nie wzialem. Masz racje - zaczynamy gadac o pierdolach, o ortografii a problem jest zdecydowanie powazniejszy

#168 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3 327 postów
  • SkądPółnoc

Napisano 16 listopada 2007 - 03:58

No to teraz Panowie i Panie wracamy do tematu glownego !!!!

---- Dodano 16-11-2007 o godzinie 06:39 ----
W projekcie nowego Regulaminu - jest propozycja, aby wprowadzic cos na wzor ,,oczka,, stosowanego przez drogowke.... chodzi o to, ze najgorsza kara dla Usera jest jak wiadomo ban - takowy ban otrzymywaloby sie za uzbieranie konktetnej ilosci pkt. karnych czyli ,,oczek,, - przykladowo 11. Rozne przewiniena karane bylyby rozna iloscia pkt. (w zaleznosci od rangi). Jesli powstalby taryfikator w ktorym User moglby sprawdzic sobie jaka ilosc pkt. otrzyma za np. uzywanie wulgaryzmow - 5pkt. a ma juz na swoim koncie 4pkt karne (np. za agitowanie polityczne - 3pkt. i 1pkt. za dublowanie tematow) to jesli nawt czuje taka potrzebe uzycia tego slowa, bedzie posiadal juz wiedze, ze od tej chwili brakuje mu tylko 2pkt. do otrzymania bana. Uwazam, ze dla Userow ktorym zalezy na uczestnictwie w Forum, bedzie to przyslowiowy kubelek zimnej wody lub chodziazby hamulec .. bo brakujace 2pkt. moze ,,zalapac,, juz za drobne naruszenie Regulaminu. kazdy bedzie tego swiadom - a nie tak jak w obecnej chwili zastanawia sie ile pkt. karnych da mu Moderator (a moze pogrozi palcem lub napisze PW). Na dzien dzisiejszy, Moderatorzy czesto za pierwszym czy drugim razem wlasnie ,,groza palcem,, co powoduje, ze przy kolejnym przewinieni gdy dadza pkt. karne podnosi sie wrzask, ze powinno byc pouczenie a nie kara bo za taka rzecz wczesniej nikt ich nie karal. Jeszcze wieksza awantura jest wtedy, gdy za pierwsze dwa przewinienia upomnienie dal Moderator X - a za trzecie przewinienie juz pkt. karne dal Moderator Y. Ukarany User od razu krzyczy, ze X jest porzadny .... a Y to ch...... .
Tak dzialo sie i dzieje do tej pory - nikt nie czepia sie tych Moderatorow ktorzy nie karza Userow - ciegi zbieraja ci, ktorzy cos robia.
Taka sytuacja dotknela miedzy innymi MacDade.
W przypadku sastosowania taryfikatora - wszem i wobec bedzie wiadome, ze taka sama ilosc pkt. za dane przewinienie dostanie niezaleznie czy da je MacDada, insider, lutecki, krzyfar czy myapple. Nikt z Moderatorow nie bedzie wtedy posadzany o zlosliwosc czy uprzedzenie do ukaranego Usera. Kazda kara (nawet upomnienie) MUSI BYC uzasadniona wskazaniem konkretnego punktu Regulaminu ktory zostal naruszony i w jakiej sytuacji to nastapilo aby nie bylo watpliwosci co do zasadnosci kary

#169 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 08:40

Kazda kara (nawet upomnienie) MUSI BYC uzasadniona wskazaniem konkretnego punktu Regulaminu ktory zostal naruszony i w jakiej sytuacji to nastapilo aby nie bylo watpliwosci co do zasadnosci kary

A co moderatorami, którzy łamią Regulamin?

#170 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2007 - 09:09

Sa usuwani z funkcji moderatorow, to chyba jasne :) Moderatorow powinno traktowac sie jak zwyklych uzywkownikow pod tym katem. PS: jak to jest z tym regulaminem i ustaleniami? piszemy sobie o wszystkim co nielegalne czy wszystko co nielegalne kasujemy? G.

#171 aldek

aldek
  • 793 postów
  • SkądGrodzisk Maz. Wieś: Reczyce

Napisano 16 listopada 2007 - 10:52

Proponuje ci zalozyc chodzby na 3-4 miesiace wlasne forum.... czemu ??? Juz Ci odpowiadam. Poprosze znajomego (albo sam w jakies kawiarence internetowej9 napisze na twoim Forum klamstwa, obelgi ect. pod moim adresem - podajac przy tym nr tel. adres i inne dane. jesli zrobisz tak jak piszesz powyzej, to ten post nie zostanie usuniety przez Ciebie czy twoich moderatorow..... GWARANTUJE CI ze w ciagu gora pol roku (bo tak dzialaja polskie sady) ,,puscilbym,, Cie w przyslowiowych skarpetkach !!!!

Blade, mniej wykrzykników poproszę, nie drzyj się na mnie, bom do tego nie nawykły. Nie jesteś tutaj kapralem, lecz MODERATOREM. To raz. Dwa: nie napisałem że taki post nie zostanie usunięty, bo zostanie. Jednak nie przez bele stupajkę, którą fascynuje zliczanie punktów karnych i wlepianie banów, tylko właściciela forum, albo kogoś, kogo on deleguje.
Niestety, wygląda na to, że nie rozumiesz różnicy między byciem kapralem a moderatorem. Innymi słowy, nie mieści Ci się w głowie, że można moderować dyskusję nikogo nie karząc, ba, nawet nie stawiając fafnastu wykrzykników.

Forum nie jest poswiecone obserwowaniu pingwinow afrykanskich tylko sluzy Pasjonatom i Uzytkownikom sprzetu Apple - a Administracji zalezy miedzy innymi na wsparciu ze strony tej firmy. Zezwalanie na umieszczanie informacji pozwalajacych lamac prawo polskie i prawa producenta (czyli Apple) nie jest dzialaniem zachecajacym ta firme do wspierania forum.

A tego to już kompletnie nie rozumiem. Co jesteście w stanie tutaj zrobić, by uzyskać wsparcie "tej firmy"? Czemu nie cenzurujecie jeszcze postów zawierających opinie o psujących się makbukach? Albo złych opinii o SAD? Wkurzycie firmę, firma Was nie wesprze, łojezu.
W walce z złodziejami, którzy przychodzą tu, by dowiedzieć się, jak kraść sygnał od sąsiada, albo postawić ztorentowanego leoparda na swoim piecyku, macie we mnie sojusznika. Ale w ograniczaniu swobód wypowiedzi tylko dlatego, że coś MOŻE się wydarzyć -- nigdy. Na to nie ma zgody.
I jeszcze raz, szczerze zachęcam. Zajrzyj sobie do słownika, i znajdź, co znaczą te dwa hasła: moderator i kapral. Tych rzeczy naprawdę nie da się pogodzić. Uwierz. Moderator ma pomagać w wolnej wyprawie ku wiedzy i mądrości. Kapral ma drzeć mordę, maul halten, hab acht.

#172 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 16 listopada 2007 - 10:57

To co na tym forum robią posty dotyczące krakowania iPhone (co jest co najmniej łamaniem praw producenta (czyli Apple), zapisanych w odpowiedniej licencji) ?

#173 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2007 - 11:00

To co na tym forum robią posty dotyczące krakowania iPhone (co jest co najmniej łamaniem praw producenta (czyli Apple), zapisanych w odpowiedniej licencji) ?

i w zwiazku z tym lamaniem praw autorskich...

G.

#174 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 listopada 2007 - 13:11

Sa usuwani z funkcji moderatorow, to chyba jasne :)

Yhhmmm :-)

#175 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2007 - 13:27

Yhhmmm :-)

Cos zle napisalem?

G.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych