Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• This topic is locked This topic is locked
1100 replies to this topic

#901 Maivo252

Maivo252
  • 107 posts

Posted 05 October 2014 - 20:44

Ok wystarczylo zmienic w opcjach, jakos to przegapilem.

#902 oley_20

oley_20
  • 616 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 October 2014 - 20:48

iTunes po zalogowaniu sie nie pokazuje mi filmow ktore zakupilem i mam w chmurze, ktos ma ten sam problem?

Miałem podobnie z muzyką po reinstalacji systemu. Nie było ostatnich zakupów ani w iT library ani w purchases w danych konta... u mnie "chyba" pomogło ponowne zalogowanie się do storu. Sprawdź.

- - - Połączono posty - - -

Ok wystarczylo zmienic w opcjach, jakos to przegapilem.

widać inne problemy mieliśmy;)

#903 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 05 October 2014 - 21:02

Ja wczoraj pierwszy raz zainstalowałem Yosemite. Pierwsze co mnie uderzyło, to przesycenie kolorów. A ten biały kosz, to przesada. Starałem się jakoś dostosować podświetlenie, ale nic to nie zmieniło. Wróciłem do Mav i optycznie jest o niebo lepiej. Pewnie ci, co mają od dawna iOS7 mają już oko przyzwyczajone. Mnie cały czas razi.

#904 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 05 October 2014 - 21:16

Nie mam filmów żadnych zakupionych, ale muzyka i teledyski które są zakupione a nie pobrane widzę u siebie z ikonką chmury.

@Iro kwestia estetyki, ja się martwię o moich rodziców w podeszłym już wieku bo moim zdaniem jest mało kontrastu między tekstem a tłem w przypadku wszelkich menu - najgorzej jest w wyszukiwarką. Ilość wolnej przestrzeni, która zazwyczaj ma białe tło, powoduje że wszystko może być mniej czytelne paradoksalnie. Osobiście uważam, że wszystko jest takie jakieś szaro-szare a przeciekanie koloru średnio pomaga. Zgodzę się, że Ci co już od roku są trenowani iOS 7 łatwiej to przełkną.

Bardzo podoba mi się działanie opcji zwiększenia kontrastu w ustawieniach dostępności, szczególnie obrysy elementów interfejsu, ale też fakt że równomiernie traktuje szare czcionki w menu i je znacząco przyciemnia. Możesz spróbować.

#905 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 05 October 2014 - 21:36

Ja natomiast po dzisiejszym (pierwszym i przymusowym) doświadczeniu z Win 8.1 wciąż nie mogę zdecydować co jest brzydsze... Na ten moment stawiam znak równości w urodzie, za to intuicyjność UI w Win 8.x padła na ryj. Szybki jest bez dwu zdań, połapać się w nim cholernie trudno (zwłaszcza w porównaniu z 7-ką). P.S. Yosemite na Maku Pro 2006 działa już natywnie, tak jak 10.8 oraz 10.9.

#906 stealth1947

stealth1947
  • 591 posts

Posted 06 October 2014 - 09:43

Mi sie ios 7/8 i Yosomite bardzo podobaja z wygladu, wszystko jest uporzadkowane, rowne i bardzo estetyczne. Jedyna przeszkoda to ze wszystkie aplikacje wygladaja niemal identycznie (wszystko ma biale tlo) przez co gdy mam potwieranych kilka aplikacji systemowych czasami klikam przez pomylke zle okno. Wczesniej gdy byly skorki to nie bylo zadnego momentu zawachania.

#907 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 06 October 2014 - 09:49

Ja wczoraj pierwszy raz zainstalowałem Yosemite.
Pierwsze co mnie uderzyło, to przesycenie kolorów.
A ten biały kosz, to przesada.
Starałem się jakoś dostosować podświetlenie, ale nic to nie zmieniło.
Wróciłem do Mav i optycznie jest o niebo lepiej.
Pewnie ci, co mają od dawna iOS7 mają już oko przyzwyczajone. Mnie cały czas razi.

Będziesz musiał się szybko przyzwyczaić bo w ciągu roku wiele aplikacji nie będzie działało na Mavericks.
Samo iCloud będzie upośledzone w porównaniu do WIndowsa XP wyposażonego w iCloud Drive :D

#908 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 06 October 2014 - 10:35

Wczoraj zainstalowałem najnowsze 10.10. Pierwsze wrażanie nieco dziko to wygląda ale jakoś się po woli przyzwyczajam. Na kolorystyka jest nawet znośna. Najważniejsze jednak że programy mi działają i nie mam tego problemu jak po przejściu na 10.9, a to Word a to drukarka zdechła. Na razie zrobiłem nakładkę ale jak wyjdzie finał, instaluję od zera na czysto. Instalka zrobiła mi się jakoś przez przypadek, bo postawiłem system by potestować na dysku zewnętrznym. Po restarcie kompa instalator odpalił się i zaczął instalację na MBA czego nie chciałem, a że nie wiedziałem jak przerwać proces instalacji pozwoliłem mu skończyć. System wstał, moje pliki się nie skasowały, niby działa. Jedyne na razie co wydaje mi się że wygląda dziko to czarny pasek u góry, chyba wrócę do standardowego.

#909 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2014 - 11:09

Ja póki co oglądam Yosemite tylko na zrzutach ekranu, ale tak się zastanawiam już na zapas - nie brakuje Wam czcionki, która dotychczas była stosowana w OS X? Dla mnie Mac bez Lucida Grande to już nie to samo. :P

#910 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2014 - 11:32

Ja póki co oglądam Yosemite tylko na zrzutach ekranu, ale tak się zastanawiam już na zapas - nie brakuje Wam czcionki, która dotychczas była stosowana w OS X? Dla mnie Mac bez Lucida Grande to już nie to samo. :P

To tak samo jak Apple bez Jobs'a, też nie to samo.

#911 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 06 October 2014 - 12:08

Wygląda to na pewno inaczej. Szkoda że na pulpicie ikony są pogrubione, ja bym wolał wersję normal. Generalnie nowa czcionka systemowa jest ok. Ale mogło by być więcej opcji personalizacji, typu Ikony, Menu i takie tam. Może są ale ja ich nie znam.

Niestety trzeba będzie się przyzwyczaić :)

#912 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 October 2014 - 12:29

Iro nie przywykniesz :) Można jakoś to ignorować ale ciągle uwiera. Spotlight font, ergonomia, wielkość. Jednym słowem dramat. Ikony w docku uwierają, brzydkie, niedopracowane, niespójne. Górna belka, rodzaj fonta, wielkość fonta, ikona głośności. Dramat, dramat i kataklizm. Powtórka z iOs7. Font, który sprawdza się w jednym miejscu przy odpowiedniej wielkości wrzucony wszędzie. Uwielbiałem "stefanowe" systemy za ich pietyzm w typografi. Czuć było, że Stefan nie tylko lubił zajęcia z typo ale kochał dobrze dobrany font, którym można rozegrać więcej niż kolorem. Od zawsze font w Apple to była świetnie skrojona typografia. Zrobiłem powrót do Górskiego Lwa i jest ulga. Z każdego rogu systemu rozpieszcza mnie, może nie do końca z mojej bajka, ale detal. Nie ma niepotrzebnego pixela. Jest równowaga pomiędzy wolną przestrzenią i treścią. Skrojone jak świetny garnitur. Może i smutno, może i nudno ale leży to doskonale. Ive nie zna się na typografi. Nie traktuje jej poważnie. I nie mam zamiaru się przyzwyczajać. ML jest szybszy a dopóki działa mi CS4, iCloud Mail, OneDrive i Chrome mam w nosie jabłkowe nowinki. Dobrze, że w OsX nie wymyślili sobie podpisywania systemów i na drugim mogę też z czystym sumieniem powrócić do ML. A gdy to wszystko przestanie działać to znam taką jedną firmę, która zaczęła bardzo poważnie podchodzić do UI systemu i nawet w tym celu zaprojektowała sobie bardzo zgrabny font SegoeUI, który wykorzystuje w doskonały sposób.

#913 maziboss

maziboss
  • 550 posts
  • SkądTychy

Posted 06 October 2014 - 12:32

Czy działa poprawnie MS Office 2011 na Yosemite? Nie ma problemów, które pojawiły się wraz z systemem 10.9?

#914 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2014 - 12:33

@up. Dołączam się do pytania...

#915 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1818 posts
  • SkądToruń

Posted 06 October 2014 - 13:04

Worda wczoraj odpaliłem i się bez problemu uruchomił, założyłem zatem że działa. Takich problemów jak przy przejściu na 10.9 nie ma.

#916 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 06 October 2014 - 13:06

Czy działa poprawnie MS Office 2011 na Yosemite? Nie ma problemów, które pojawiły się wraz z systemem 10.9?

Działa bez najmniejszego problemu.

#917 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2014 - 13:22

Iro nie przywykniesz :) Można jakoś to ignorować ale ciągle uwiera.

Spotlight font, ergonomia, wielkość. Jednym słowem dramat. Ikony w docku uwierają, brzydkie, niedopracowane, niespójne.
Górna belka, rodzaj fonta, wielkość fonta, ikona głośności. Dramat, dramat i kataklizm.

Powtórka z iOs7. Font, który sprawdza się w jednym miejscu przy odpowiedniej wielkości wrzucony wszędzie.

Uwielbiałem "stefanowe" systemy za ich pietyzm w typografi. Czuć było, że Stefan nie tylko lubił zajęcia z typo ale kochał dobrze dobrany font, którym można rozegrać więcej niż kolorem. Od zawsze font w Apple to była świetnie skrojona typografia.

Zrobiłem powrót do Górskiego Lwa i jest ulga. Z każdego rogu systemu rozpieszcza mnie, może nie do końca z mojej bajka, ale detal. Nie ma niepotrzebnego pixela. Jest równowaga pomiędzy wolną przestrzenią i treścią. Skrojone jak świetny garnitur. Może i smutno, może i nudno ale leży to doskonale.

Ive nie zna się na typografi. Nie traktuje jej poważnie. I nie mam zamiaru się przyzwyczajać. ML jest szybszy a dopóki działa mi CS4, iCloud Mail, OneDrive i Chrome mam w nosie jabłkowe nowinki. Dobrze, że w OsX nie wymyślili sobie podpisywania systemów i na drugim mogę też z czystym sumieniem powrócić do ML. A gdy to wszystko przestanie działać to znam taką jedną firmę, która zaczęła bardzo poważnie podchodzić do UI systemu i nawet w tym celu zaprojektowała sobie bardzo zgrabny font SegoeUI, który wykorzystuje w doskonały sposób.

Widzisz, ja też chętnie zostałbym przy starym oprogramowaniu. Długo próbowałem używać wyłącznie Snow Leoparda. Niestety - tak się nie da. Z każdym miesiącem coś przestaje działać tak jak powinno. Poza tym nie o to chodzi, żeby korzystać ze starych rozwiązań - ja zainstaluję Yosemite, zrobi mi się niedobrze na widok ikon i reszty, ale spróbuję i zobaczę. Jeśli będzie nie do zniesienia, to nie widzę sensu w powrocie do 10.9 - wolę wtedy przejść na Windows i być up-to-date. Lata lecą i kiedyś trzeba będzie to zrobić.

#918 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 October 2014 - 13:57

Zrobiłem Dlowski podobnie i rzeczywiście Snow Leo nie da się już używać. Wielka szkoda, bo to w gruncie rzeczy nie jest to stary system. Zwłaszcza brakuje mi funkcji expose, która pojawiła się tylko w Snow, która pokazywała okna wybranej aplikacji. Świetne to było. Zgodzę się z Tobą, cofać się nie powinno. Na szczęście mobilnym system jest dla mnie Windows Phone, więc nic nie tracę wracając do "Górskiego Lwa". Windows Phone radzi sobie natywnie z obsługa kalendarza i mejla, a z iCloud a 5GB w iCloud Drive kontra 30Gb, które dostałem ot tak w OneDrive to mogą w Cupertino sobie...no oni najlepiej wiedzą co mogą.

666 Windows jest inny ale nie jest brzydki. To jest jeden z lepiej zaprojektowanych systemów, jeśli nie najlepiej. Ok, on się może nie podobać ale tam się do projektu nie można przyczepić. Przynajmniej w ModernUI. Świenie dobrany, zaprojektowany pod ten system font, dobrze dobrane wielkości, konsekwentnie wykorzystywane te wielkości, proporcje. To może nie być Twój styl ale projekt jest podręcznikowy jak dawne OsX i iOs. Nie lubiłem starego iOs ale tam nie mogłem powiedzieć, że to zły projekt. Bo w swoim stylu był dokładnie taki jak sobie wymyślili w najdrobniejszym detalu. Nie mój styl ale świetny projekt. Wręcz perfekcyjnie wykonana robota. Nie znalzłem elementu w nim "na odwal".

A że Windows 10 to rakieta dużo szybsza niż 10.10 a przy okazji bardzo w moim stylu to panowanie Apple na biurku wyzionie ducha u mnie wraz ze śmiercią ostatniego kota. Umarł król...niech żyje król.

#919 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 06 October 2014 - 16:07

wieslawo: właśnie o to chodzi, że "na moje oko" W8 jest brzydki i tyle. Nie da się z tym polemizować, tak samo jak z tym, że dla Ciebie jest ładny. Co z tego, że przemyślany, spójny itp itd skoro mnie się zwyczajnie nie podoba. Yosemite również jest brzydki. "Ładny", "brzydki" to pojęcia subiektywne dla patrzącego, nie jakieś ogólne wyznaczniki tożsame dla wszystkich.

#920 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 06 October 2014 - 16:19

A nie, 666 proszę Cię bardzo :) Niech Ci się nie podoba na zdrowie. Smutnym byłby świat gdyby wszystkim się to samo podobało. Jeśli tylko się nie podoba to nie mam zastrzeżeń.

#921 Narmer

Narmer
  • 556 posts

Posted 06 October 2014 - 16:24

Nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba. De gustibus non est disputandum. O tym wiedzą wszyscy. Jednak nowy system ZAWSZE będzie lepszy od starego. A opowiadanie, że w nowym coś nie działa a w starym działało to zwyczajne bajdurzenie. Nawet jeśli, to naprawią i będzie działało. Amen.

#922 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 06 October 2014 - 16:32

Z nowymi bywa tak, że naprawienie jednego powoduje pad drugiego. Apple się to także zdarza. 2 "apdejty" systemu (kolejne numerki, nie łatki) zajęło Apple i Nvidii przywrócenie działania CUDA na kartach GTX 285 i FX 4800. To, że nowy lepszy od starego w wielu przypadkach również bywa dyskusyjne.

#923 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2014 - 18:03

takie trochę pytanie inne, żeby odciąć się od ładne/brzydkie :) Co z bateriami? Np w takim MBA? Działa to normalnie w Yosemite? :)

#924 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 October 2014 - 20:12

Dobra... jednak wygląd jest ważny.... zainstalowałem to to. Wizualnie jest ohydny! Fonty fatalne, a te kolorki.... jakby to projektował biedak jakiś z autyzmem. Są gusta i guściki a mój jest właśnie taki. :)

#925 stealth1947

stealth1947
  • 591 posts

Posted 06 October 2014 - 20:21

Przed instalacja trzeba bylo wejsc na strone apple czy YT i zobaczyc jak sie prezentuje, chyba ze sie spodziewales ze nagle wyladnieje na twoim macu. Mi sie podobal na prezentacji i podoba po instalacji bety.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users