OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe
Posted 05 October 2014 - 20:44
Posted 05 October 2014 - 20:48
Miałem podobnie z muzyką po reinstalacji systemu. Nie było ostatnich zakupów ani w iT library ani w purchases w danych konta... u mnie "chyba" pomogło ponowne zalogowanie się do storu. Sprawdź.iTunes po zalogowaniu sie nie pokazuje mi filmow ktore zakupilem i mam w chmurze, ktos ma ten sam problem?
- - - Połączono posty - - -
Ok wystarczylo zmienic w opcjach, jakos to przegapilem.
widać inne problemy mieliśmy;)
Posted 05 October 2014 - 21:02
Posted 05 October 2014 - 21:16
@Iro kwestia estetyki, ja się martwię o moich rodziców w podeszłym już wieku bo moim zdaniem jest mało kontrastu między tekstem a tłem w przypadku wszelkich menu - najgorzej jest w wyszukiwarką. Ilość wolnej przestrzeni, która zazwyczaj ma białe tło, powoduje że wszystko może być mniej czytelne paradoksalnie. Osobiście uważam, że wszystko jest takie jakieś szaro-szare a przeciekanie koloru średnio pomaga. Zgodzę się, że Ci co już od roku są trenowani iOS 7 łatwiej to przełkną.
Bardzo podoba mi się działanie opcji zwiększenia kontrastu w ustawieniach dostępności, szczególnie obrysy elementów interfejsu, ale też fakt że równomiernie traktuje szare czcionki w menu i je znacząco przyciemnia. Możesz spróbować.
Posted 05 October 2014 - 21:36
Posted 06 October 2014 - 09:43
Posted 06 October 2014 - 09:49
Będziesz musiał się szybko przyzwyczaić bo w ciągu roku wiele aplikacji nie będzie działało na Mavericks.Ja wczoraj pierwszy raz zainstalowałem Yosemite.
Pierwsze co mnie uderzyło, to przesycenie kolorów.
A ten biały kosz, to przesada.
Starałem się jakoś dostosować podświetlenie, ale nic to nie zmieniło.
Wróciłem do Mav i optycznie jest o niebo lepiej.
Pewnie ci, co mają od dawna iOS7 mają już oko przyzwyczajone. Mnie cały czas razi.
Samo iCloud będzie upośledzone w porównaniu do WIndowsa XP wyposażonego w iCloud Drive

Posted 06 October 2014 - 10:35
Posted 06 October 2014 - 11:09

Posted 06 October 2014 - 11:32
Ja póki co oglądam Yosemite tylko na zrzutach ekranu, ale tak się zastanawiam już na zapas - nie brakuje Wam czcionki, która dotychczas była stosowana w OS X? Dla mnie Mac bez Lucida Grande to już nie to samo.
To tak samo jak Apple bez Jobs'a, też nie to samo.
Posted 06 October 2014 - 12:08
Ja póki co oglądam Yosemite tylko na zrzutach ekranu, ale tak się zastanawiam już na zapas - nie brakuje Wam czcionki, która dotychczas była stosowana w OS X? Dla mnie Mac bez Lucida Grande to już nie to samo.
Wygląda to na pewno inaczej. Szkoda że na pulpicie ikony są pogrubione, ja bym wolał wersję normal. Generalnie nowa czcionka systemowa jest ok. Ale mogło by być więcej opcji personalizacji, typu Ikony, Menu i takie tam. Może są ale ja ich nie znam.
Niestety trzeba będzie się przyzwyczaić

Posted 06 October 2014 - 12:29

Posted 06 October 2014 - 12:32
Posted 06 October 2014 - 12:33
Posted 06 October 2014 - 13:04
Posted 06 October 2014 - 13:06
Czy działa poprawnie MS Office 2011 na Yosemite? Nie ma problemów, które pojawiły się wraz z systemem 10.9?
Działa bez najmniejszego problemu.
Posted 06 October 2014 - 13:22
Iro nie przywykniesz
Można jakoś to ignorować ale ciągle uwiera.
Spotlight font, ergonomia, wielkość. Jednym słowem dramat. Ikony w docku uwierają, brzydkie, niedopracowane, niespójne.
Górna belka, rodzaj fonta, wielkość fonta, ikona głośności. Dramat, dramat i kataklizm.
Powtórka z iOs7. Font, który sprawdza się w jednym miejscu przy odpowiedniej wielkości wrzucony wszędzie.
Uwielbiałem "stefanowe" systemy za ich pietyzm w typografi. Czuć było, że Stefan nie tylko lubił zajęcia z typo ale kochał dobrze dobrany font, którym można rozegrać więcej niż kolorem. Od zawsze font w Apple to była świetnie skrojona typografia.
Zrobiłem powrót do Górskiego Lwa i jest ulga. Z każdego rogu systemu rozpieszcza mnie, może nie do końca z mojej bajka, ale detal. Nie ma niepotrzebnego pixela. Jest równowaga pomiędzy wolną przestrzenią i treścią. Skrojone jak świetny garnitur. Może i smutno, może i nudno ale leży to doskonale.
Ive nie zna się na typografi. Nie traktuje jej poważnie. I nie mam zamiaru się przyzwyczajać. ML jest szybszy a dopóki działa mi CS4, iCloud Mail, OneDrive i Chrome mam w nosie jabłkowe nowinki. Dobrze, że w OsX nie wymyślili sobie podpisywania systemów i na drugim mogę też z czystym sumieniem powrócić do ML. A gdy to wszystko przestanie działać to znam taką jedną firmę, która zaczęła bardzo poważnie podchodzić do UI systemu i nawet w tym celu zaprojektowała sobie bardzo zgrabny font SegoeUI, który wykorzystuje w doskonały sposób.
Widzisz, ja też chętnie zostałbym przy starym oprogramowaniu. Długo próbowałem używać wyłącznie Snow Leoparda. Niestety - tak się nie da. Z każdym miesiącem coś przestaje działać tak jak powinno. Poza tym nie o to chodzi, żeby korzystać ze starych rozwiązań - ja zainstaluję Yosemite, zrobi mi się niedobrze na widok ikon i reszty, ale spróbuję i zobaczę. Jeśli będzie nie do zniesienia, to nie widzę sensu w powrocie do 10.9 - wolę wtedy przejść na Windows i być up-to-date. Lata lecą i kiedyś trzeba będzie to zrobić.
Posted 06 October 2014 - 13:57
666 Windows jest inny ale nie jest brzydki. To jest jeden z lepiej zaprojektowanych systemów, jeśli nie najlepiej. Ok, on się może nie podobać ale tam się do projektu nie można przyczepić. Przynajmniej w ModernUI. Świenie dobrany, zaprojektowany pod ten system font, dobrze dobrane wielkości, konsekwentnie wykorzystywane te wielkości, proporcje. To może nie być Twój styl ale projekt jest podręcznikowy jak dawne OsX i iOs. Nie lubiłem starego iOs ale tam nie mogłem powiedzieć, że to zły projekt. Bo w swoim stylu był dokładnie taki jak sobie wymyślili w najdrobniejszym detalu. Nie mój styl ale świetny projekt. Wręcz perfekcyjnie wykonana robota. Nie znalzłem elementu w nim "na odwal".
A że Windows 10 to rakieta dużo szybsza niż 10.10 a przy okazji bardzo w moim stylu to panowanie Apple na biurku wyzionie ducha u mnie wraz ze śmiercią ostatniego kota. Umarł król...niech żyje król.
Posted 06 October 2014 - 16:07
Posted 06 October 2014 - 16:19

Posted 06 October 2014 - 16:24
Posted 06 October 2014 - 16:32
Posted 06 October 2014 - 18:03

Posted 06 October 2014 - 20:12

Posted 06 October 2014 - 20:21
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users