Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1100 odpowiedzi w tym temacie

#876 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 03 października 2014 - 10:23

A ty wiesz o czym piszesz? Aple na dzień dzisiejszy posiada tylko komputery z retinami (wersje PRO bez retiny są niby jeszcze ale są to leżaki magazynowe i nowe nie będą produkowane). Nie chodzi też o to czy system będzie działać na retinie lub nie a pod jaki ekran jest skonfigurowany. Yosemite jest zoptymalizowany pod ekrany z 227 ppi. Nie znaczy to, że nie będzie działać na 113 ale będzie wyglądał gorzej. Apple według mnie się nie opieprza tylko nie ma interesu ciągle wspierać starszy sprzęt. Biznes to biznes. Apple nie jest instytucją charytatywną i w ich interesie jest, żeby kupować nowy sprzęt tym bardziej teraz kiedy każda nowa wersja OS jest udostępniana za darmo.

Nie rozumiem... na 3 linie komputerów z wbudowanym ekranem jedynie 1 posiada ekran retina (iMac, MacBook Air, MacBook Pro). 2 linie komputerów które ekranu nie posiadają tylko 1 wspiera monitory 4k (Mac Pro, Mac mini).

#877 mikimoto

mikimoto
  • 140 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 października 2014 - 10:24

Ja też nie mam problemu z czcionkami i krawędziami. Dla mnie jest wszystko OK, mimo iż mój komputer nie ma retiny.

#878 sq3ntx

sq3ntx
  • 185 postów
  • SkądGorzów Wlkp. PL

Napisano 03 października 2014 - 10:33

Nie rozumiem... na 3 linie komputerów z wbudowanym ekranem jedynie 1 posiada ekran retina (iMac, MacBook Air, MacBook Pro). 2 linie komputerów które ekranu nie posiadają tylko 1 wspiera monitory 4k (Mac Pro, Mac mini).

Po części masz rację ale wielkość ppi na Airach pomimo braku retiny jest o 25% większa niż w pro. Niby nie dużo ale jednak sporo

#879 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 03 października 2014 - 11:06

Tak więc jak mówiłem wczoraj, poczekać i będzie pl, jest aktualizacja iTunes w App Store jakby co :)

- - - Połączono posty - - -

Ja mam stwierdzony daltonizm i ogólnie nigdy nie miałem najlepszego na świecie wzroku, ale też nie jestem niewidomy :D Albo mam Retinę i o tym nie wiem, albo jako jedyny nie dostrzegam żadnego problemu z czcionkami. Wręcz po instalacji 10.10 stwierdziłem że jest wyraźniejszy.. Chyba jednak ślepnę. Gdyby nie wy - w życiu bym nie pomyślał że coś jest nie tak z czcionkami czy krawędziami :D

Ja mam to samo wrażenie i gdyby nie ten fakt, Apple już by na mnie zarobiło, bo mam ciągle w zamiarze kupno retiny od kilku miesięcy się zbieram i nawet już kilka dni temu jechałem po nówkę i mi poszła spod ręki, a tak, nie zmieniam, bo po co? :)

#880 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 03 października 2014 - 15:41

ciekawe z ta nieostrością, ogólnie niewyraźna jest tylko czcionka systemowa tzn klikając w pulpit prawym przyciskiem np. nowy folder wtedy to widać. ja mam maca 2010 i gołym okiem zauważyłem różnice może w nowszym sprzęcie tego nie widać

#881 cichy70

cichy70
  • 8 postów

Napisano 03 października 2014 - 17:51

z innej beczki, beta 4 -zdecydowanie lepsze działanie TM

#882 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 03 października 2014 - 18:23

Ostatni raz na ten tema. Czcionki tak będą wyglądać bo system jest już optymalizowany pod retiny.

Mowiac retiny, masz na mysli TYLKO najnowsze Macbooki Pro, ktore stanowia pare procent rynku wszystkich macow. A po za tym gdzie zrodlo ze Yosomite jest robiony pod retine?

Ja bym tu obstawial zwykly burdel, z ktorego Apple jest ostatnim czasy znany i nie ogarniaciem podstawowych rzeczy. Na moim macbooku Pro z 2008 wszystko ostro.

#883 sq3ntx

sq3ntx
  • 185 postów
  • SkądGorzów Wlkp. PL

Napisano 03 października 2014 - 19:12

Ok może zły skrót myślowy. Mówiąc retiny miałem na myśli ekrany z wyższą rozdzielczością i wyższym ppi niż 1280x800 i 113 ppi. To też nie znaczy, że czcionka jest strasznie rozmyta i że przeszkadza to w pracy, ale porównując do tego jak było przy Mavericksie jest tak jakby zamglona. Natomiast na Mac Pro z retiną jest żyleta. Podobnie na Air 13 jest o niebo lepiej.

#884 Kamilk91

Kamilk91
  • 261 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 03 października 2014 - 23:04

Mam problem z RAM na Yosemite :D Może też macie podobnie. Mimo że go zaczyna brakować do 2,5gb zostaje nieaktywne.

#885 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 04 października 2014 - 00:08

Ok może zły skrót myślowy. Mówiąc retiny miałem na myśli ekrany z wyższą rozdzielczością i wyższym ppi niż 1280x800 i 113 ppi. To też nie znaczy, że czcionka jest strasznie rozmyta i że przeszkadza to w pracy, ale porównując do tego jak było przy Mavericksie jest tak jakby zamglona. Natomiast na Mac Pro z retiną jest żyleta. Podobnie na Air 13 jest o niebo lepiej.

Nie tłumacz się bo szkoda na to miejsca w tym wątku. Gafę walnąłeś i tyle.

#886 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 04 października 2014 - 08:17

ciekawe z ta nieostrością, ogólnie niewyraźna jest tylko czcionka systemowa tzn klikając w pulpit prawym przyciskiem np. nowy folder wtedy to widać.
ja mam maca 2010 i gołym okiem zauważyłem różnice może w nowszym sprzęcie tego nie widać

Problem z renderowaniem fontów jest od 10.9, tylko że w nim występuje miejscami, tzn część linii jest rozmytych, część nie.
Przykład, czy lewa zakładka nie jest rozmyta?
[ATTACH=CONFIG]23589[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]23590[/ATTACH]

#887 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 04 października 2014 - 11:12

Problem z renderowaniem fontów jest od 10.9, tylko że w nim występuje miejscami, tzn część linii jest rozmytych, część nie.
Przykład, czy lewa zakładka nie jest rozmyta?

Czy chrome jest aplikacją systemową?

#888 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 04 października 2014 - 12:16

Dokładnie to złe porównanie przydał by się screen z czcionki systemowej wtedy to bardziej widać

#889 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 04 października 2014 - 13:29

A czy chrome sam renderuje czcionki myślisz? Nie, używa systemowego api które jest zwalone pod wieloma względami. Tego co renderuje, jak renderuje i z jaką wydajnościa. Gdyby apple nie ukrywał z zakładce activiti monitor window servera na liście aplikacji które najbardziej zżerają to by prawda wyszła jak beznadziejnie im to wyszło.
Spójrz w drugi obrazek, czy finder też nie jest aplikacją systemową? Nie widać podobieństwa błędu?

#890 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 października 2014 - 13:52

... czy zauważyliście u siebie problem z błędnym* statusem baterii? Bateria jest naładowana, zasilacz zielony a ikona w menubarze pokazuje cały czas thunder. Ładowanie/rozładowanie/ładowanie - było, reser smc był, feedback do apple też:P beta 4, komp jak w opisie [ATTACH=CONFIG]23597[/ATTACH]

#891 Ament

Ament
  • 506 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 04 października 2014 - 17:04

Bateria jest naładowana, zasilacz zielony a ikona w menubarze pokazuje cały czas thunder

No ja tak mam odkad pamietam czyli od DP2.

#892 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 października 2014 - 17:22

No ja tak mam odkad pamietam czyli od DP2.

ok, czekamy zatem na fixa... na 10.9.5 status jest prawidłowy więc ewidentnie to bug w yosemite (od kąd pamiętam, beta 3;)

#893 oli44

oli44
  • 197 postów

Napisano 05 października 2014 - 08:20

Udalo sie komus zainstalowa jdk 1.5 na yosemite?

#894 CServ

CServ
  • 24 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2014 - 10:03

1. Zmień w pliku wersję OSX'a 10.10 na 10.9: sudo sed -i '' 's/>10.1010.910.910.10

#895 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 października 2014 - 14:24

ok, czekamy zatem na fixa... na 10.9.5 status jest prawidłowy więc ewidentnie to bug w yosemite (od kąd pamiętam, beta 3;)

Wydaje mi się, że tak ma być po prostu - ikonka baterii: komputer działa na baterii, ikonka baterii z piorunem: komputer działa na zasilaczu.

#896 oley_20

oley_20
  • 616 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 października 2014 - 15:00

Wydaje mi się, że tak ma być po prostu - ikonka baterii: komputer działa na baterii, ikonka baterii z piorunem: komputer działa na zasilaczu.

od kąd pamiętam a będzie to 2002r. i ibook g3 piorun na ikonie bat. oznaczał ładowanie, ikona "wtyczki" naładowanie... mowa oczywiście o sytuacji, w której komputer podpięty jest kablem do sieci

#897 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 października 2014 - 15:34

Miałem na myśli: Yosemite - Think Different® ale fakt, we wcześniejszych betach były 3 statusy tej ikony, obecnie wygląda na to że są tylko 2.

#898 stealth1947

stealth1947
  • 591 postów

Napisano 05 października 2014 - 16:58

Dobrze ze ujednolicaja to wzgledem IOS, 2 statusy w zupelnosci wystarcza. Ten ze sie naladowala batera jest zbedny, bo widdzisz to po pasku albo procentach.

#899 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 05 października 2014 - 18:46

A czy chrome sam renderuje czcionki myślisz? Nie, używa systemowego api.

Nie wiem czy do tabów nie używają przypadkiem swojego forka webkita, który to odpowiada także za renderowanie stron.
W oknie przeglądarki to googlowe api na 100%, a biorąc pod uwagę, że ich GUI różni się od makowego to na 90% jestem w stanie powiedzieć że to raczej api google tutaj działa.

Spójrz w drugi obrazek, czy finder też nie jest aplikacją systemową? Nie widać podobieństwa błędu?

Skąd mam po tym wycinku stwierdzić, że to finder?

#900 Maivo252

Maivo252
  • 107 postów

Napisano 05 października 2014 - 19:04

iTunes po zalogowaniu sie nie pokazuje mi filmow ktore zakupilem i mam w chmurze, ktos ma ten sam problem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych