Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• This topic is locked This topic is locked
1100 replies to this topic

#301 davidose

davidose
  • 134 posts

Posted 27 July 2014 - 20:04

mnie sie akurat podoba stylizacja iOS7+ oraz mac os x yosemite :) bardzo estetyczne

Estetyczne? Raczej wypalające gały jak cały iOS 7. Boże, widzisz i nie grzmisz..

#302 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 July 2014 - 20:09

Estetyczne? Raczej wypalające gały jak cały iOS 7. Boże, widzisz i nie grzmisz..

O ile mi wiadomo, a mogę się mylić :) to o gustach się nie rozmawia :)

#303 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 27 July 2014 - 20:13

O ile mi wiadomo, a mogę się mylić :) to o gustach się nie rozmawia :)

Z ust mi to wyjąłeś, nie należy obrażać czy krytykować innych, z powodu odmiennego zdania czy gustu, wiele zależy od postrzegania barw, z czym jak wiadomo większość męskiej płci ma problem, więc może tutaj leżeć odpowiedź, skąd taka rozbieżność zdań.

#304 davidose

davidose
  • 134 posts

Posted 27 July 2014 - 20:16

Nie krytykuję go, chodziło mi ogólnie o kierunek w jakim zmierza Apple. Oczywiście to tylko moje zdanie.

#305 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 July 2014 - 20:20

W minimalizm, tak jak to zaczął Windows, np WP8. Co do tego kierunku, mi również on się średnio podoba, to taki powrót do przeszłości, ale ogólnie źle nie jest. Kwestia przyzwyczajenia.

#306 Zetor

Zetor
  • 624 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 July 2014 - 21:08

Spoko w 11-tce wprowadzą kafelki i będzie git

#307 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 27 July 2014 - 21:21

o gustach się nie rozmawia

...i dlatego wiele rzeczy wokoło wygląda jak wygląda.

Co do Yosemite, to dla mnie jest OK. Są jednak pewne rzeczy, które mnie niepokoją, np. kwestie związane z szybkim rozróżnianiem okien aktywnych i nieaktywnych (zwłaszcza Safari, w przypadku użycia niektórych teł — pasek tytułowy okien jest półprzezroczysty i przyjmuje kolor zawartości okna, więc po otworzeniu jakiejś strony w Safari pasek tytułowy ma czasem kolor bardzo zbliżony do koloru paska tytułowego nieaktywnych okien). Uprzedzając: tak, ja tam i tak widzę, które okno jest aktywne, ale staram się patrzeć z punktu widzenia np. mojej matki. Dla niej też pewnie zakładki na pasku ulubionych w Safari będą mniej czytelne. Nie do końca podobają mi się też kolory w niektórych ikonach, zwłaszcza zbyt intensywny gradient w ikonie Maila, ale i tak ikony Yosemite to niebo a ziemia w stosunku do ikon iOS-a 7. Dock za to jest całkiem fajny, dla mnie to powrót do klasycznego Docka z pierwszych wersji OS X. Ogólnie — jest poprawnie. ;)

#308 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 27 July 2014 - 21:37

Nie jestem przy kompie aktualnie ale czy jak w narzędziach wyłączysz przeźroczystość, to górna belka systemu i w safari cała góra będzie po normalnemu?

#309 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 July 2014 - 01:30

Z ust mi to wyjąłeś, nie należy obrażać czy krytykować innych, z powodu odmiennego zdania czy gustu, wiele zależy od postrzegania barw, z czym jak wiadomo większość męskiej płci ma problem, więc może tutaj leżeć odpowiedź, skąd taka rozbieżność zdań.

ślepa demokracja ? To się nie sprawdzi, poza tym nie chciałbyś żyć w tak paskudnym świecie jaki byłby tego skutkiem.
Są pewne standardy których wszyscy powinni się trzymać zależnie od zastosowania projektowanej rzeczy, aplikacji itd.
Yosemite wygląda miejscami niechlujnie i to jest problem. Kolory wydają się bardziej jaskrawe bo mniej czerni użyto np. w projektach ikon.

#310 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 28 July 2014 - 09:04

"czy jak w narzędziach wyłączysz przeźroczystość, to górna belka systemu i w safari cała góra będzie po normalnemu?" Safari tak - belka nie, nadal jest zwykłym, płaskim, białym paskiem, który chyba najbardziej mi przeszkadza w wyglądzie Yos.

#311 Cameliosso

Cameliosso
  • 41 posts

Posted 28 July 2014 - 09:40

ślepa demokracja ? To się nie sprawdzi, poza tym nie chciałbyś żyć w tak paskudnym świecie jaki byłby tego skutkiem.
Są pewne standardy których wszyscy powinni się trzymać zależnie od zastosowania projektowanej rzeczy, aplikacji itd.
Yosemite wygląda miejscami niechlujnie i to jest problem. Kolory wydają się bardziej jaskrawe bo mniej czerni użyto np. w projektach ikon.

No trzeba systemowi oddać, że zarówno ze sobą jak i iOS jest spójny - nie to co Windows z Windows Phonem. I w sumie jest bardziej przemyślaną wariacją projektową tego drugiego systemu niż chociażby Android L, którego faktura jest żywcem ściągnięta z iOS7. Dla mnie najważniejsze, że nie ma powrotu do stylu "Plastic Fantasic" z wersji osx 10.1-10.4 - to było okropne.

Inna sprawa, że dążenie do upraszczania / spłaszczania interfejsów to faktycznie być może efekt kryzysu naszej epoki, gdzie ciężko przebić się do świadomości z jakimikolwiek kanonami estetycznymi. Nowe pokolenie nie jest tym zainteresowane, a ono głównie generuje zyski. Teraz jakby policzyć wkład pracy, jaki potrzebny byłby chociażby do wykonania starej ikony Safari, a jaki do nowej, okaże się, że projektowanie według starego kanonu jest nieekonomiczne. A developerzy chcą maksymalizować zyski w myśl: no zrobiłem aplikację robiącą fajne rzeczy, po jaką cholerę mam jeszcze zatrudniać grafika, który zrobi mi wypaśną ikonę? No to Apple odpowiedziało na ten problem: teraz wystarczy Ci kółko, krzyżyk, gradient, jeden cień i już masz ikonę. Obawiam się tylko, że ile samo Apple jeszcze do tego się jakoś przyłożyło, tak w przypadku innych developerów to może być dramat. Operować prostymi środkami też trzeba umieć.

#312 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 28 July 2014 - 11:15

"Obawiam się tylko, że ile samo Apple jeszcze do tego się jakoś przyłożyło" Taaa - a ikony w docku kolega widział? Tę piękną od preferencji systemu też? To jest po prostu brzydkie - brzydkie i tyle.

#313 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 28 July 2014 - 11:24

Taaa - a ikony w docku kolega widział? Tę piękną od preferencji systemu też?
To jest po prostu brzydkie - brzydkie i tyle.

Fakt, paskudne, ale myślę, że to nie jest problem i nie wersja finalna, choć kto wie niestety.

#314 Cameliosso

Cameliosso
  • 41 posts

Posted 28 July 2014 - 11:57

Brzydkie, nie brzydkie, ale spójne stylistycznie, wykończone wedle jakiejś wizji i dość proste w wykonaniu. A pamiętam jaka się rewolucja wywiązała przy Lionie, gdy na początku wszyscy rzucili się na ikonki w kułeczku a la iTunes, z opłakanym skutkiem. Wtedy z czasem autorzy aplikacji się opamiętali, mam nadzieję, że tak też tu będzie, bo jeden grafik nie zrobi ikon dla wszystkich aplikacji.

#315 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 28 July 2014 - 12:26

Brzydkie, nie brzydkie, ale spójne stylistycznie, wykończone wedle jakiejś wizji i dość proste w wykonaniu. A pamiętam jaka się rewolucja wywiązała przy Lionie, gdy na początku wszyscy rzucili się na ikonki w kułeczku a la iTunes, z opłakanym skutkiem. Wtedy z czasem autorzy aplikacji się opamiętali, mam nadzieję, że tak też tu będzie, bo jeden grafik nie zrobi ikon dla wszystkich aplikacji.

Jak one są spójne stylistycznie to ja jestem księdzem.

#316 CServ

CServ
  • 24 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 July 2014 - 12:37

Jak one są spójne stylistycznie to ja jestem księdzem.

Do spójności jest daleko...jednakże mi wygląd Yosemite przypadł do gustu i według mnie idzie w dobrym kierunku choć nie jestem typem człowieka ,który lubi takie zmiany. Jednak musimy też postawić się po stronie Appla ,że próbują takimi ruchami przyciągnąć młodsze pokolenia a one jak dobrze wiemy mają zupełnie inny obraz estetyki....daj boże ,że os x nie zrobił się EMO :D

#317 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 28 July 2014 - 12:44

EMO? Czyli co? Dadzą tapetę z żyletkami, dark theme na całość i spływające krwią ikonki w docku? Chyba bym się popłakał ze śmiechu ;) Chociaż.... swego czasu było distro linuxa - Satanic Buntu....

#318 eyedropper

eyedropper
  • 940 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 July 2014 - 13:18

No trzeba systemowi oddać, że zarówno ze sobą jak i iOS jest spójny - nie to co Windows z Windows Phonem. I w sumie jest bardziej przemyślaną wariacją projektową tego drugiego systemu niż chociażby Android L, którego faktura jest żywcem ściągnięta z iOS7. Dla mnie najważniejsze, że nie ma powrotu do stylu "Plastic Fantasic" z wersji osx 10.1-10.4 - to było okropne.

Inna sprawa, że dążenie do upraszczania / spłaszczania interfejsów to faktycznie być może efekt kryzysu naszej epoki, gdzie ciężko przebić się do świadomości z jakimikolwiek kanonami estetycznymi. Nowe pokolenie nie jest tym zainteresowane, a ono głównie generuje zyski. Teraz jakby policzyć wkład pracy, jaki potrzebny byłby chociażby do wykonania starej ikony Safari, a jaki do nowej, okaże się, że projektowanie według starego kanonu jest nieekonomiczne. A developerzy chcą maksymalizować zyski w myśl: no zrobiłem aplikację robiącą fajne rzeczy, po jaką cholerę mam jeszcze zatrudniać grafika, który zrobi mi wypaśną ikonę? No to Apple odpowiedziało na ten problem: teraz wystarczy Ci kółko, krzyżyk, gradient, jeden cień i już masz ikonę. Obawiam się tylko, że ile samo Apple jeszcze do tego się jakoś przyłożyło, tak w przypadku innych developerów to może być dramat. Operować prostymi środkami też trzeba umieć.

To nie jest tak że nowy wygląd jest taki prosty w produkcji itd. w starej konwencji wiele można było przykryć blikami, gradientami itp.
Teraz tego nie ma, praca grafika polega tutaj na czymś innym, to jest nieco bardziej wyrafinowane (pozornie wydaje się mniej bo kolory są dość intensywne, ale to między innymi po to żeby ikony były bardziej rozróżnialne, user szybciej do nich trafi) Teraz ważne są proporcje,
wszystko jest bardziej uproszczone, ale nie abstrakcyjne, bezwzględny realizm jest tak naprawdę łatwiejszy, choć miejscami bardziej czasochłonny.
Pisząc niechlujny miałem na myśli niektóre niedopracowane kontrolki, w wielu miejscach labele ma ją nierówne "spady" itd. wygląda to koszmarnie,
troche jak niektóre nakładki graficzne na linuxach, to jest bardzo dziwne, bo nawet przeciętnie sprawny art director powinien wyłapać takie błędy,
przy takich zasobach Apple nie stać na profesjonalistów ?

#319 davidose

davidose
  • 134 posts

Posted 28 July 2014 - 13:37

Jednak musimy też postawić się po stronie Appla ,że próbują takimi ruchami przyciągnąć młodsze pokolenia a one jak dobrze wiemy mają zupełnie inny obraz estetyki....daj boże ,że os x nie zrobił się EMO :D

..no tak gimbusy nawalają teraz w Minecrafta to trzeba się do nich dopasować heh. Niedługo większosć gier będzie wyglądać jak 20 lat temu na Atari, i będzie na to wielki boom. Świat staje do góry nogami.

#320 adimg19

adimg19
  • 301 posts
  • SkądWładysławowo, PL

Posted 28 July 2014 - 13:56

Nie podoba mi się wygląd Yosemite. Mavericks wydaje się być jednak bardziej elegancki. Szczególnie nowa czcionka mnie razi. Od strony technicznej jest dobrze jak na betę. Zgłosiłem 4 błędy, najbardziej upierdliwy był związany z Safari, które nie wiedzieć czemu co jakiś czas zawieszało się i pomagało jedynie wymuszenie zamknięcia. Wszystkie programy, które działały na 10.9 działały mi na Yosemite. Jedynie CleanMyMac 2 wymagał upgradu do wersji beta. Wróciłem póki co do Mavericksa i pewnie dopiero po oficjalnej premierze zainstaluję 10.10.

#321 ftpd

ftpd

Nie.

• 24316 posts

Posted 28 July 2014 - 14:09

Ja miałem kilka przymuleń podczas szyfrowania dysku, ze dwa razu rebootowałem, żeby coś ruszyło, ale teraz wszystko ok. Nie działa tylko Forklift, z 'moich' programów. A wygląd bardzo, bardzo, bardzo na plus. Flat design jest cudowny, skeumorfizm powinien umrzeć.

#322 Shrek

Shrek
  • 1329 posts

Posted 28 July 2014 - 15:33

Jedynie CleanMyMac 2 wymagał upgradu do wersji beta

Nie wiem jak, ale kolejny przykład, że u każdego coś innego, u mnie CMM 2.10 działa bez aktualizacji, jeszcze nie robiłem do 2.26 i wszystko śmiga. FL rzeczywiście nie działa, ale Transmit działa idealnie, od czasu jak się przesiadłem z tego pierwszego na Transmit, nie żałuję.

#323 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 28 July 2014 - 16:43

Mnie design Yosemite niezwykle odpowiada. Jest prosto i ładnie. Nie jest stylowo, ale do "stylowego" designu to mogę mieć salon a nie komputer. Od komputera wymagam, aby wyglądał nowocześnie i to jest ładny, nowoczesny wygląd. Bardzo mi się podobają przezroczyste elementy menu. Apple idzie w bardzo dobrym kierunku. Jako amator różnych sportów czekam z niecierpliwością na iWatcha i na jego dobrą integrację również z Maciem.

#324 lfemzwan

lfemzwan
  • 2166 posts
  • SkądPL

Posted 28 July 2014 - 16:47

1password komuś działa? W sumie nie próbowałem nawet instalować na nowo więc winą mogło być copy-paste z X.9.

#325 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 posts

Posted 28 July 2014 - 17:03

Właśnie zauważyłem okropny problem z WiFi :/ nie działa wifi ac. transfer tylko w "n" do 300mbit max. W AC łączył mi się komputer z prędkością 1300 mbit. Trochę nad tym ubolewam, ale trzeba będzie się przemęczyć do czasu naprawy.

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users