Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OS X Yosemite - dyskusje przedpremierowe

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1100 odpowiedzi w tym temacie

#276 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 26 lipca 2014 - 22:43

OneDrive pożera baterię. Nie mogę sobie poradzić z energo-pazernym OneDrive. Nie przyjrzałem mu się niestety w Mavericku ale po aktualizacji do 10.10 PB czas pracy na baterii poleciał w dół. Przejrzałem procesy i po wyłączeniu OneDrive wszystko wróciło do normy. Ok 9% / godzinę przy przeglądaniu pod Safari. Sam OneDrive zachowuje się dziwnie w przerwach między synchronizacjami i skanami: [ATTACH=CONFIG]22589[/ATTACH]

#277 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2014 - 02:40

Nie mogę sobie poradzić z energo-pazernym OneDrive. Nie przyjrzałem mu się niestety w Mavericku ale po aktualizacji do 10.10 PB czas pracy na baterii poleciał w dół. Przejrzałem procesy i po wyłączeniu OneDrive wszystko wróciło do normy. Ok 9% / godzinę przy przeglądaniu pod Safari. Sam OneDrive zachowuje się dziwnie w przerwach między synchronizacjami i skanami:

[ATTACH=CONFIG]22589[/ATTACH]

zgłoś to małomiętkim

- - - Połączono posty - - -

Jestem Grammar Nazi. Nie znoszę błędów, leni, idiotów i hipsterów.

a wyglądasz na hipstera

#278 Mariusz Piaścik

Mariusz Piaścik
  • 902 postów
  • SkądPoznan, Poland, Poland

Napisano 27 lipca 2014 - 07:24

Testuję od kilku dni i na razie jest super poza jednym ale - strasznie wkurza mnie, że otwarcie nowej karty w Safari nie uaktywnia od razu paska adresu - trzeba na niego kliknąć, żeby wpisać adres. Wkurzające.

#279 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 07:57

Testuję od kilku dni i na razie jest super poza jednym ale - strasznie wkurza mnie, że otwarcie nowej karty w Safari nie uaktywnia od razu paska adresu - trzeba na niego kliknąć, żeby wpisać adres. Wkurzające.

Mam nadzieję, że to poprawią. Na razie "opatentowałem" wciśnięcie TAB po otwarciu nowej karty za pomocą CMD+T. Poza tym słabą zmianą jest konieczność wpisywania hasła po obudzeniu komputera. W Mavericks była opcja "Nigdy", teraz komputer będzie zawsze wymagał hasła, jeśli będzie w stanie uśpienia >1h..

#280 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 10:21

zgłoś to małomiętkim

Jak ja lubię takie odkrywcze i pełne treści posty.

#281 CServ

CServ
  • 24 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipca 2014 - 10:44

U mnie po przeprowadzeniu czystej instalacji czas uruchamiania/zamykania wrócił do przyzwoitej normy. W mojej opinii system zachowuje się całkiem fajnie ,pomimo kilku drobnych bugów opisanych wyżej. Jednakże zastanawia mnie kwestia bezpieczeństwa tego systemu (w sensie ile ma jeszcze nie załatanych luk) podczas używania go na co dzień.

#282 sebastian22

sebastian22
  • 192 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 27 lipca 2014 - 11:21

Witam, zainstalowalem Bete 1 na moim MacBooku Air na osobnej partycji. Wszystko fajnie działa póki co, oczywiście wszystkie znane błędy wymieniane wyżej są (np. nie uruchamia sie aplikacja Kalkulator na PL wersji) poza tym bardzo podoba mi się Dark Mode oraz nowa trzcionka menu. Zaskoczyl mnie nowy sposób bootowania systemu (czarne tło, czasem jest jasne??) i to że gdy pojawia sie pulpit to wszystkie elementy interfejsu sa juz wczytane a nie dopiero sie doczytuja jak wczesniej (efekt ten widac bardziej na iMacu gdzie czas wczytywania jest wiekszy ze wzgledu na klasyczny dysk).Czas startu bardzo podobny do 10.9

#283 RBB

RBB
  • 1 371 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 13:30

poza tym bardzo podoba mi się ... nowa trzcionka menu.

Zaintrygowałeś mnie, co to takiego ta nowa trzcionka bo u mnie tego cuda chyba nie ma ;)

#284 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 13:47

Zaintrygowałeś mnie, co to takiego ta nowa trzcionka bo u mnie tego cuda chyba nie ma ;)

Nowy "ficzer" :D

#285 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 postów
  • SkądSzczecin, Wojska Polskiego 50, tel:889277288

Napisano 27 lipca 2014 - 13:54

No to już ostatnie pytanie o to czy działa z mojej strony i zacyznam instalację - działa Total Finder?

#286 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2014 - 14:52

font w osx to stara historia, Helvetica Neue jest powszechnie znana, używa jej między innymi Orange, według mnie tak sobie nadaje się na font ekranowy.

- - - Połączono posty - - -

Jak ja lubię takie odkrywcze i pełne treści posty.

niech Cię dunder świśnie.. to tak jakbyś kupił customowy tłumik do swojego samochodu a potem wszedł na forum producenta auta i marudził że dziwnie burczy,
napiszę inaczej "zgłoś to do Microsoftu"

#287 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 15:09

Dobra, już się sam dowiedziałem - Total Finder nie działa :-( Ogólnie system zapier...a pięknie! :-) Wygląda też super, bardzo świeżo i nowocześnie, a przy tym przyjaźnie. Zainstalowałem póki co na iMac'u. Na Macbooku gdzie mam więcej rzeczy, na których mi zależy, póki co zostaję na Mavericku.

#288 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 27 lipca 2014 - 15:34

Hmmm - czyli tylko ja mam problem z folderami, a w sumie to z ich ikonką (czyli tym nowym niebieskim brzydkim folderem). Co ciekawe: - ikony folderów nie pojawiają się na pulpicie - są same podpisy (nazwy folderów) - w Finderze widoczne są wybiórczo, tzn bez względu na ustawienia widoku (ikony, lista, kolumny czy Cover Flow) w jednym folderze część podfolderów jest widoczna normalnie, część jedynie tak jak na pulpicie (czyli same nazwy folderów). Zastanawiam się co jest powodem - nazwy folderów, użycie jakiejś konkretnej litery w nazwie, czy też nie ma to w ogóle znaczenia i wali błędem według swoistego widzimisie OSXa.

#289 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 15:43

U mnie z folderami wszystko jest ok. Co ciekawe sam Total Comander też działą, tzn działaja funkcje wytnij/wklej/kopiuj

#290 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 15:43

Dobra, już się sam dowiedziałem - Total Finder nie działa :-(

Jak Wy to sprawdzacie i skąd takie informacje, to ja nie kumam, ale TF działa aż miło, od 2 bety niezawodnie, polecam.

#291 AppleMobile.pl

AppleMobile.pl

• 477 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 15:56

Podczas instalacji system wyświetlił informację, że nie jest kompatybilny z oprogramowaniem Total Finder. Okazało się, że jednak jest co napisałem w kolejnym wpisie.

#292 davidose

davidose
  • 134 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 18:32

Pozwolę sobie zacytować wypowiedź forumowicza z zagranicznego forum apple, ponieważ zgadzam się z nim w całej okazałości... "I hated the iOS 7 look and now they mess it up in OS X, too. The Mac used to be so beautiful and colorful and now this crap. I would go back to Windows, but Windows 8 suck, too. What is wrong with this planet? The aliens control the designers’ brains? Why is everyone go nuts for this stupid, flat look? Apple used to have a slogan: Think Different. Now they keep thinking the same thing as everyone else. I am pissed! Guess I will just have to stick to Mavericks for the rest of my life."

#293 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 27 lipca 2014 - 18:44

Trudno się z nim nie zgodzić - oczywiście do Windy nie wrócę nigdy, ale na zwykłym blaszaku i laptopie żony mam Linuxy, gdzie wygląd ustawiłem podobny do OSX z czasów gdy słowo designer miało pozytywny wydźwięk.

#294 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 18:44

Ma chłopak trochę racji, że jest wkurzony, ale jednak narzeka tylko garstka, większość mocno płakała nad nowym iOS7, a po pewnym czasie jakby teraz kazać wrócić do 6, to poza stabilnością, byłby wizualny problem i to samo będzie z OS X. Na początku spora grupa będzie płakać, bo płasko, b pstrokato, a wzrok szybko akceptuje niektóre zmiany i przyzwyczajenie zrobi swoje. Może będzie mniej męcząco? Ja sam po sobie widzę, po miesiącu na Yosemite wrzuciłem kopię klona, ponieważ miałem techniczną jedną potrzebę tylko, nie mogłem się odnaleźć i po kilku dniach, w sumie niekorzystania, bo tylko poczta i szybkie fora wróciłem do bety 3, za kilka dni wpadła 4, poprawiło się sporo i dziwnie w głowie jest tak, że nie wróciłbym do Mavericks’a, bo nie mam po co, a do nowego zakomodowała mi się głowa i oczy i nie mam z tym problemu, coś w tym jest i u większości będzie tak samo. Jak do tego w parze pójdzie stabilność i masa fajnych funkcji jak SMS, dzwonienie z każdego urządzenia, pełna kompatybilność, chmura, marudzenie odejdzie w niepamięć.

#295 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 27 lipca 2014 - 18:56

"Jak do tego w parze pójdzie stabilność i masa fajnych funkcji jak SMS, dzwonienie z każdego urządzenia, pełna kompatybilność, chmura, marudzenie odejdzie w niepamięć." Hola hola! Mówimy o wyglądzie - jeśli na szalę stawiasz funkcje systemu to chyba oczywiste, że należy iść w nowe, lepsze, wydajniejsze. Ale co do samego wyglądu.... stanowczo wolę tak iOS 6 jak i Mavericka niż to co widzę w iOS 7 i obecnie w MacBooku. Idealnie by było gdyby system (tak wiem, zaraz mnie zjecie za porównanie) można było ustawić jak w Windzie - na zasadzie profili. Chcesz mieć stary/nowy system - ustaw sobie profil 1, chcesz mieć ultra nowoczesny wygląd - profil 2.

#296 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 19:04

Im większe możliwości tego typu co piszesz, tym większe prawdopodobieństwo wykrzaczeń i problemów zwykłych użyszkodników, choć nie powiem, też życzyłbym sobie jak największej możliwości własnych ustawień.

#297 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 316 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 19:13

a wyglądasz na hipstera

Uwierz mi, nie. Nie ma rurek na mój gabaryt ;-)

#298 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 27 lipca 2014 - 19:18

"Im większe możliwości tego typu co piszesz, tym większe prawdopodobieństwo wykrzaczeń" Chcesz mi powiedzieć, że Apple nie potrafi zrobić czegoś co tak Windows jak i Linux mają od lat? Uuuu - to sobie grabisz u co niektórych na tym forum ;D A tak serio - moim zdaniem skoro dali (i to jak na Apple wielki szok dla mnie) "dark menubar + dock to równie dobrze można pójść o krok dalej... Nie wierzę by nawet kilka profili graficznych mogło zwiększyć prawdopodobieństwo wykrzaczeń - to raczej teraz ludzie zaczną kombinować co i jak poprzestawiać, pozamieniać, przerobić by wrócić do starego wyglądu, a to na bank jest bardziej prawdopodobne by coś się wykrzaczyło.

#299 Shrek

Shrek
  • 1 329 postów

Napisano 27 lipca 2014 - 19:25

Nie nie, nie ten sens był, chodzi mi o to, że jak zostawią za duże możliwości grzebania, własnych ustawień i możliwości dla zwykłych userów, to będzie klops, bo nie jeden zabrnie za daleko i będzie płakał, bo nie da się wrócić, albo mu się wysypie, a o kopii, to nie słyszał itp. Tylko w tym rzecz, bo że da się zrobić profile, to wiadomo, tylko Apple nie ma do tego ciągu jak widać, namiastka zmiany kolorystyki na ciemną, to na razie wstęp może, do większego projektu, mam nadzieję. Może i Ty masz rację, to się okaże w praniu, ja tam nie narzekam, ani na iOS8 ani na Yos w becie, wszystko mi śmiga i piszę o tym od dawna, bo nauczony jestem z nieco innej beczki radzić sobie i nie płakać, a szukać rozwiązań, a większość dzieli się problemem i płacze, czekając, aż ktoś na tacy poda gotowca, może zadziała. Teraz mam prosty przykład, w B4 w Mail po ustawieniu reguły, wyłączeniu softu lub restarcie kompa, reguły znikały i trzeba było je dodawać od nowa. Nic nie robiłem, od wczoraj sprzęt chodził, dzisiaj wyłączyłem chyba dla zabawy appke Mail, włączyłem i reguły jak były, tak są i to jest właśnie dziwolong Beta. Nie znajdziemy na to wytłumaczenia, bo nie wiem, czy jak nie zresetuję teraz kompa, reguły będą, ale to nie powód do płaczu i narzekania, sporo jest takich małych prztyczków, ale dla mnie system bomba i powrotu dla mnie nie ma.

#300 Sulinari

Sulinari
  • 165 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 27 lipca 2014 - 19:43

mnie sie akurat podoba stylizacja iOS7+ oraz mac os x yosemite :) bardzo estetyczne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych