Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dlaczego nie można pisać o Mac OS X na składakach

• Zamknięty Temat jest zamknięty
91 odpowiedzi w tym temacie

#51 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 18:01

Cytat

Wracamy do tego samego - jeśli ściąganie simlocka nie jest łamaniem prawa, to nie jest nim również przystosowywanie OS X do działania na pecetach.
I vice versa.

Nie sądzę. W przypadku OSX licencją na system jest samo posiadanie komputera wyprodukowanego przez Apple. Możesz sobie nawet skopiować nośniki, ściągnąć kopię z sieci, ponieważ masz komputer i ten system Ci się należy. Cóż mamy z iPhonem? Apple sprzedaje go u kilku operatorów z założonym simlockiem. Czy to oznacza, że nie można go ściągnąć? Czy to ma oznaczać, że licencją na posiadanie iPhone'a jest karta AT&T czy O2? Czy gdzieś istnieje taki zakaz/prawo? Zdaje się, że nie. Tak więc są to dwie zupełnie różne kwestie...

#52 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 18:04

Cytat

Nie sądzę. W przypadku OSX licencją na system jest samo posiadanie komputera wyprodukowanego przez Apple.

A jeśli kupiłem wersję box?

Natomiast licencja na iPhone (dostępna również na stronie Apple) zabrania grzebania w jego sofcie.

Jak już mówiłem - kręcimy się w kółko...

#53 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 18:22

Cytat

A jeśli kupiłem wersję box?

To też możesz postawić system tylko na maku.

Cytat

Natomiast licencja na iPhone (dostępna również na stronie Apple) zabrania grzebania w jego sofcie.

Wiem o tym i spodziewałem się takiego argumentu... Skoro już tak na to patrzymy to ja widzę to tak: modyfikacja softu iPhone'a jest tylko po to, aby zdjąć simlocka - CO JEST CAŁKOWICIE LEGALNE i ponosimy za to konsekwencje tracąc gwarancję na urządzenie. Hakowanie OSX po to, aby go postawić na zwykłym blaszaku jest natomiast bezdyskusyjnym łamaniem prawa, ponieważ jest on przystosowany jedynie do współpracy z makiem. Co nie zmienia faktu, że sprawa iPhone'a dalej jest kontrowersyjna. Jednak ściąganie simlocka a instalowanie OSX na PC jest zupełnie inną sprawą i tak ja bym na to patrzył...

Cytat

Jak już mówiłem - kręcimy się w kółko...

W takim razie dalsza dyskusja nie ma już sensu... I tyle mam już do powiedzenia :)

#54 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 18:33

KONIEC. Kazda nastepna dyskusja niezgodna z tematem bedzie karana.

#55 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 18:33

Cytat

To też możesz postawić system tylko na maku.

Dlaczego?

Cytat

Wiem o tym i spodziewałem się takiego argumentu... Skoro już tak na to patrzymy to ja widzę to tak: modyfikacja softu iPhone'a jest tylko po to, aby zdjąć simlocka - CO JEST CAŁKOWICIE LEGALNE

Co łamie licencję Apple tak samo jak instalowanie OS X na blaszaku.

Nie ma natomiast żadnego przepisu prawnego (poza licencją) który zabraniałby mi prób instalacji OS X na pececie.

Natomiast to, że OS X jest przystosowany do pracy z makiem a nie Pecetem działa dokładnie tak sam o jak to, że iPhone jest przystosowany do pracy z AT&T/O2/T-Mobile czy Orange (Francja) a nie Playem, Erą czy Plusem.

Nie ma natomiast przepisu zabraniającego mi np. używanie wyścigówki na rajdzie offroadowym (do czego nie jest absolutnie przystosowana), albo używania komputerowej myszki jako dzwonka do drzwi (do czego również nie jest przystosowana), czy framugi drzwi jako otwieracza do piwa (również nie jest do tego przystosowana), nieprawdaż?
Podobnie z OS X i blaszakiem.

---- Dodano 14-11-2007 o godzinie 18:35 ----

Cytat

KONIEC. Kazda nastepna dyskusja niezgodna z tematem bedzie karana.

Khem, ten temat dotyczy instalacji OS X na blaszakach (i rozmawiania o tym na forum), tak czy nie?

Więc o tym rozmawiamy.
Czemu więc dostałem ostrzeżenie?

#56 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 18:54

Dublowanie tematow z innych watkow. Podwazanie decyzji administratorow forum. Flejm. Administracja oglosila juz w tym watku swoje zdanie: OS X na PC nie miesci sie w ramowce forum, bedziemy natomiast udzielac porad umozliwiajacych poszerzenie iPhone o szersze spektrum operatorow komorkowych i o aplikacje firm trzecich. Poki co stanowisko nasze jest niezmienne, poszerzenie punktu 4e a sformulowania niebudzace watpliwosci planowane jest na dniach. Prosimy wiec o dalsza dyskusje bez atakow pod adresem forum, moderatorow i administratorow. Glosy prawnikow mile widziane

#57 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 19:45

Cytat

Administracja oglosila juz w tym watku swoje zdanie: OS X na PC nie miesci sie w ramowce forum, bedziemy natomiast udzielac porad umozliwiajacych poszerzenie iPhone o szersze spektrum operatorow komorkowych i o aplikacje firm trzecich. Poki co stanowisko nasze jest niezmienne, poszerzenie punktu 4e a sformulowania niebudzace watpliwosci planowane jest na dniach.

Szkoda że dopiero teraz mowa jest o tym, że punkt 4e regulaminu będzie zmieniany.
Czyli idziemy w kierunku: "nie wolno pisać o krakowanym sofcie, chyba że jest mowa o iPhone".
Szkoda.

BTW, jeśli decyzja administratorów stoi w sprzeczności z obowiązującym regulaminem, to chyba mam prawo ją podważać?
Administratorzy są dla forum, czy forum dla administratorów?
To tak na marginesie, pod rozwagę.

#58 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 20:20

Cytat

Siec od "znajomego", Wysłany 10-11-2007, 08:42

User Wallenrod: Wysłany 12-11-2007, 01:47

CYTAT:

Prawie dwa dni zajelo zgloszenie tego watku administracji. Nie pytam dlaczego nikt go nie zglosil wczesniej. Bez komentarza.

Po raz ostatni prosze o zaprzestanie kontynuacji watku w tym temacie.

Ale Grzegor dostał ostrzeżenie i punkty karne za wpis sprzed ponad dwóch tygodni i nikomu nie przeszkadzało żeby go ukarać i zakazane treści usunąć. A wątek kolesia, który pyta o narzędzia ułatwiające planowaną kradzież usług nadal wisi w najlepsze i jeszcze atakujecie ludzi, którym poczucie przywzwoitości nie pozwala patrzeć na ten proceder bezczynnie. Piękny przykład dla innych.

#59 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 listopada 2007 - 20:25

Cytat

planowaną kradzież

Dosyc dobre slowa, planowana. Planowana , co nie znaczy automatycznie, wykonana. Ja tez np. planuje zbrodnie doskonala. Malo tego: pytalem wielu policjantow o mozliwe szczegoly i przebieg takiej zbrodni. Zaden z nich mnie nie aresztowal, wzbogacili moja wiedze natomiast o calkiem fajne szczegoly :twisted:

#60 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 20:32

skoro słowo planowana jest takie istotne, dlaczego usuwane są informacje pomocne w planowanym uruchomieniu OS X na PC albo prośby o informacje o sposobie usunięcia hasła z komputera. Podstawą do usunięcia tych drugich jest tylko podejrzenie, że komputer jest kradziony,

#61 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 20:35

Konczymy OT Panowie, tyczy sie takze Administracji.

#62 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 14 listopada 2007 - 20:35

I dlaczego tonymontana daje mi ostrzeżenie za odpowiedź na jego własne zarzuty? Pytał więc mu odpowiedziałem a on mi wlepia punkty. To zwykłe chamstwo, bo sam mnie sprowokował do odpowiedzi. Pocieszające jest tylko to, że te kary to tylko kary honorowe. A te bolą tylko wtedy, kiedy się je otrzymuje od osoby która wie co to honor.

#63 Bednar

Bednar
  • 241 postów
  • SkądKatowice, Poland, Poland

Napisano 14 listopada 2007 - 21:36

Cytat

Nie sądzę. W przypadku OSX licencją na system jest samo posiadanie komputera wyprodukowanego przez Apple. Możesz sobie nawet skopiować nośniki, ściągnąć kopię z sieci, ponieważ masz komputer i ten system Ci się należy. Cóż mamy z iPhonem? Apple sprzedaje go u kilku operatorów z założonym simlockiem. Czy to oznacza, że nie można go ściągnąć? Czy to ma oznaczać, że licencją na posiadanie iPhone'a jest karta AT&T czy O2? Czy gdzieś istnieje taki zakaz/prawo? Zdaje się, że nie. Tak więc są to dwie zupełnie różne kwestie...

Hmmm a jeśli kupiłem maczka rok temu i teraz ściągnę sobie kopię leoparda z sieci i zainstaluję go to będzie to legalne bo system mi się należy? :P

#64 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 listopada 2007 - 21:40

Cytat

Hmmm a jeśli kupiłem maczka rok temu i teraz ściągnę sobie kopię leoparda z sieci i zainstaluję go to będzie to legalne bo system mi się należy? :P

Nie, przysluguje Ci kopia takiego systemu z jakim Twoj komputer byl sprzedawany.

#65 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 listopada 2007 - 21:41

Cytat

W przypadku OSX licencją na system jest samo posiadanie komputera wyprodukowanego przez Apple.

Nie do końca tak. Posiadanie komputera jest potwierdzeniem posiadania licencji OEM, a nie licencją jako taką. I, przede wszystkim, nie zwalnia użytkownika z obowiązku przestrzegania warunków tej licencji.

#66 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 listopada 2007 - 09:31

Cytat

Cóż mamy z iPhonem? Apple sprzedaje go u kilku operatorów z założonym simlockiem. Czy to oznacza, że nie można go ściągnąć? Czy to ma oznaczać, że licencją na posiadanie iPhone'a jest karta AT&T czy O2? Czy gdzieś istnieje taki zakaz/prawo? Zdaje się, że nie. Tak więc są to dwie zupełnie różne kwestie...

Proponuje zapoznac sie z licencja iphone oraz polskim prawem autorskim i prawami pokrewnymi. Software ktory modyfikujesz aby pozbyc sie blokady (simlock'a), jest wlasnoscia apple i jest ci jedynie uzyczony. Modyfikujac go lamiesz prawa autorskie i warunki licencji ktorymi objete jest urzadzenie.

G.

#67 Pichmiel

Pichmiel
  • 119 postów

Napisano 20 listopada 2007 - 15:34

Jak ma się nasza dyskusja do tego tematu:
http://www.myapple.p...ead.php?t=49003
gdzie moderator wręcz wprost pisze o hackowaniu iPoda, a pozostali uczestnicy dyskusji mówią wyraźnie o łamaniu zabezpieczeń?

Dla mnie jest to wyraźny przykład dualizmu moralnego obowiązującego na forum. Albo nasze forum będzie dotyczyło produktów/zastosowania maków, OSX, komputerów Apple, iPodów, itp, itd ale bez informacji o łamaniu istniejących w nich zabezpieczeń, albo też dopuścimy tematy związane z hackowaniem, łamaniem zabezpieczeń, modyfikacjami. I nie jest to dyskusja dotycząca zgodności z prawem lub nie (choć oczywiście jest to bardzo ważne). W mojej opinii jest to kwestia dotycząca kształtu forum i jego zawartości.
  • kwieto lubi to

#68 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 20 listopada 2007 - 16:24

Cytat

Albo nasze forum będzie dotyczyło produktów/zastosowania maków, OSX, komputerów Apple, iPodów, itp, itd ale bez informacji o łamaniu istniejących w nich zabezpieczeń, albo też dopuścimy tematy związane z hackowaniem, łamaniem zabezpieczeń, modyfikacjami. I nie jest to dyskusja dotycząca zgodności z prawem lub nie (choć oczywiście jest to bardzo ważne). W mojej opinii jest to kwestia dotycząca kształtu forum i jego zawartości.

Bardzo słuszna uwaga.
W tych wszystkich dyskusjach o krakowaniu różnych rzeczy trochę za mocno zwracamy uwagę na sprawy czysto formalnie rozumianej legalności (łamania zapisu takiego, zapisu śmakiego), a za mało myślimy o tym, że mowa o krakowaniu czegokolwiek - iPhona, iPoda, itd. - siłą rzeczy będzie się przenosić na pozostałe produkty.
Innymi słowy, dopuszczając rozmowy o krakowaniu iPhone (a jak widzę - również iPoda) musimy liczyć się z tym, że pytania o krakowanie "dużego" OS X, Apple TV, programów... będą wracały jak bumerang, niezależnie od tego jak ładnie to sobie dookreślimy w regulaminie.

No i pozostaje jeszcze jedna kwestia - cóż znaczy taki czy inny zapis w regulaminie, skoro moderatorzy "wiedzą lepiej" i mają go w nosie - tak jak to jest obecnie?

BTW, to bardzo śmieszne - jak ktoś pisze o krackowaniu OS X posługując się tym przykładem dla zilustrowania schizofrenii moderatorów, zaraz pojawiają się głosy, że chciałby zobaczyć OS X na pececie. Śmieszno i straszno...

#69 Grooby

Grooby
  • 913 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 listopada 2007 - 17:15

Najlepszy kwiatek to byl post w dziale "sprzedam" gdzie w tytule bylo [SPRZEDAM] Hackintosh ... tylko nie pamietam czy to admin czy moderator zapodal ... totalna porazka...

G.

#70 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 listopada 2007 - 20:52

Cytat

Najlepszy kwiatek to byl post w dziale "sprzedam" gdzie w tytule bylo [SPRZEDAM] Hackintosh ... tylko nie pamietam czy to admin czy moderator zapodal ... totalna porazka...

Autorem był... uwaga... tadam! Supermoderator!
Napisałem co o tym myślę i zaraz miałem przeciw sobie następnych Moderatorów (niektórzy już są Super).

#71 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 20 listopada 2007 - 21:14

Miales prawo tak pomyslec. Ale prawo od sankcji dla tej osoby pozwolcie pozostawic nam.

#72 Wallenrod

Wallenrod
  • 273 postów

Napisano 20 listopada 2007 - 21:33

Cytat

Miales prawo tak pomyslec. Ale prawo od sankcji dla tej osoby pozwolcie pozostawic nam.

Sankcje? Po tylu miesiącach? Przecież nikt tego nie zgłosił w terminie, a więc jak w przypadku kolesia szukającego narzędzi do włamania nie ma sprawy.

#73 kwieto

kwieto
  • 640 postów

Napisano 21 listopada 2007 - 07:39

Cytat

Sankcje? Po tylu miesiącach? Przecież nikt tego nie zgłosił w terminie, a więc jak w przypadku kolesia szukającego narzędzi do włamania nie ma sprawy.

Poza tym, skoro robił to moderator/supermoderator, istnieje domniemanie że żądanie sankcji skończyłoby się fiaskiem. No bo sam sobie ma te sankcje wymierzyć?
Nie widzę na forum instytucji odwoławczej, do której należy składać skargi na moderatorów. Owszem, można to zgłosić innemu administratorowi/moderatorowi, ale nadal jest zero gwarancji, że decyzja nie będzie podjęta arbitralnie.

#74 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2007 - 08:22

Cytat

Przecież nikt tego nie zgłosił w terminie, a więc jak w przypadku kolesia szukającego narzędzi do włamania nie ma sprawy.

Zglosil, zglosil. Pozostali Moderatorzy wypowiedzili sie negatywnie o tym ogloszeniu ( tym o sprzedazy hackintosha ) i polecialo ono do kosza.

#75 Pichmiel

Pichmiel
  • 119 postów

Napisano 22 listopada 2007 - 10:33

W świetle informacji dotyczącej T-Mobile, uważam że tematy dotyczące łamania zabezpieczeń iPhone powinny zniknąć z forum (i nie chodzi mi tu o możliwość filtrowania/ukrywania działów). Jeśli kogoś stać na telefon bez sim-locka to ma możliwość jego zakupu. A jeśli nie, to trudno, powinien stosować się do obowiązujących reguł. Swoją drogą, spodziewałbym się jakiegoś oficjalnego postu od naszych Moderatorów, podsumowującego tą i parę innych, podobnych w temacie, dyskusji. I jeszcze jedno - wcześniej podałem wątek dotyczący Linuxa na iPodzie, jako przykład kolejnego obszaru naruszania zasad forum. Zgłosiłem go nawet jako naruszający regulamin. Wątek nadal wisi, ja nie dostałem żadnej informacji dlaczego nic z tym nie zrobiono.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych