Dlaczego nie można pisać o Mac OS X na składakach
Napisano 12 listopada 2007 - 00:45
Napisano 12 listopada 2007 - 00:58
Wyraźnie zabrania tego regulamin forumZapytałem w innym wątku, ale modzi jak zwykle nie mający czasu musieli przeoczyć. Dlatego pytam tu bo to ważne dla mnie pytanie:
Dlaczego nie można na forum pisać o Mac OS X na pecetach?
Proszę o uzasadnienie z powołaniem się na konkretny punkt regulaminu i wyjaśnienie interpretacji.
A dokładnie punkt regulaminu 4e
rozpowszechnianie informacji stanowiących pomoc w dokonywaniu czynności niezgodnych z obowiązującym prawem, w tym szczególnie informacji o metodach zdobycia i uruchomienia nielegalnych kopii programów oraz innych plików chronionych prawem autorskim,
Napisano 12 listopada 2007 - 00:59
Napisano 12 listopada 2007 - 01:02
Napisano 12 listopada 2007 - 01:03
Napisano 12 listopada 2007 - 01:16
Uruchomienie jej na komputerze PeCe jest równoznaczne z powstaniem nielegalnej kopii a pomoc w uruchamianiu takiej kopii jest na forum zabroniona.
Mówiąc krótko - STOP złodziejom - nie toleruję złodziejstwa w życiu codziennym ani na forum MyApple.pl
Co do innych czynów nielegalnych w świetle polskiego prawa to oczywiście zależy to od stopnia szkodliwości czynu.
Bo przecież inaczej należy karać kogoś kto morduje, inaczej kogoś kto kradnie a inaczej kogoś kto przechodzi na czerwonym świetle lub przekracza dozwoloną prędkość o 5km/h.
Napisano 12 listopada 2007 - 01:47
No dobrze. To w takim razie ostania prośba. Proszę o wytłumaczenie, w świetle powyższych wyjaśnień, dlaczego na tym praworządnym forum tolerowany jest wątek, w którym autor prosi o pomoc we włamaniu się do cudzej sieci bezprzewodowej w celu nielegalnego korzystania z usługi dostępu do Internetu. To przecież również kradzież.Kopia systemu Mac OS X zakupiona w sklepie jest legalna gdy leży na półce lub jest zainstalowana na komputerze Apple.
Uruchomienie jej na komputerze PeCe jest równoznaczne z powstaniem nielegalnej kopii a pomoc w uruchamianiu takiej kopii jest na forum zabroniona.
Mówiąc krótko - STOP złodziejom - nie toleruję złodziejstwa w życiu codziennym ani na forum MyApple.pl
Co do innych czynów nielegalnych w świetle polskiego prawa to oczywiście zależy to od stopnia szkodliwości czynu.
Bo przecież inaczej należy karać kogoś kto morduje, inaczej kogoś kto kradnie a inaczej kogoś kto przechodzi na czerwonym świetle lub przekracza dozwoloną prędkość o 5km/h.
[url]http://www.myapple.pl/showthread.php?t=48083[/url]
Co więcej, dwóch moderatorów tego forum biegnie natychmiast na zawołanie, podpowiadając na wyścigi, z których programów ma skorzystać.
Wątek wisi od soboty, ktoś w nim nawet wprost napisał, że włamywanie się do cudzej sieci jest przestępstwem. I co? I nic. Za to jak trzeba było dokopać chłopakowi, który ośmielił się być niezadowolony z moderatorów - wróć - z administratorów forum, to jeden z tych administratorów wygrzebał wpis sprzed ponad 2 tygodni, aby chłopakowi przypieprzyć.
I dlatego, szanowna administracjo, bajki o obiektywności, przestrzeganiu regulaminu czy równym traktowaniu użytkowników możecie sobie wsadzić w jakieś dobrze chronione miejsce.
Tyle odemnie na dzisiaj, bo Heidi i tak się już ze mnie śmieje i zaraz mi airporta odłączy, żeby mnie szlag jasny nie trafił na takie zakłamanie. Dobranoc.
Napisano 12 listopada 2007 - 01:50
Napisano 12 listopada 2007 - 02:05
Dlatego, że nikt nie wysłał raportu to raz?No dobrze. To w takim razie ostania prośba. Proszę o wytłumaczenie, w świetle powyższych wyjaśnień, dlaczego na tym praworządnym forum tolerowany jest wątek, w którym autor prosi o pomoc we włamaniu się do cudzej sieci bezprzewodowej w celu nielegalnego korzystania z usługi dostępu do Internetu. To przecież również kradzież.
http://www.myapple.p...ead.php?t=48083
Poszukamy (możesz nam pomóc) konkretnego i wiarygodnego źródła/zapisu, w którym będziemy mogli sprawdzić że to jest lub nie nielegalne.
Przecież nie powinniśmy zamykać/kasować tematów zbyt pochopnie (czasami pozory mylą) bo to źle wpływa na nasze nastroje i atmosferę na forum - a (możesz wierzyć lub nie) nam bardzo zależy aby było tu miło, przyjaźnie, fachowo i konkretnie

---- Dodano 12-11-2007 o godzinie 02:07 ----
Była na ten temat dyskusja już wielokrotnie, proszę skorzystać z wyszukiwarki i ewentualnie dodać coś nowego od siebie w odpowiednim wątku.A zdejmowanie simlocków z iPhona już jest ok?
Napisano 12 listopada 2007 - 02:23
No tak, w sumie podobnej odpowiedzi oczekiwałem.Poszukamy (możesz nam pomóc) konkretnego i wiarygodnego źródła/zapisu, w którym będziemy mogli sprawdzić że to jest lub nie nielegalne.
Przecież nie powinniśmy zamykać/kasować tematów zbyt pochopnie (czasami pozory mylą) bo to źle wpływa na nasze nastroje i atmosferę na forum - a (możesz wierzyć lub nie) nam bardzo zależy aby było tu miło, przyjaźnie, fachowo i konkretnie
Rozumiem że podłączenie się sąsiadowi do prądu i ciągnięcie na lewo energii też skłoniłoby Cię jedynie do "nie bądźmy pochopni"? To gratuluję. Jak dla mnie temat jest zamknięty, bo nie mam już więcej pytań.
I jakoś Insiderowi nie przeszkadzała pochopność i obawa o atmosferę, kiedy wlepił mi ostrzeżenie z punktami tylko dlatego, że miałem to samo IP co Heidi. Brawo.
- grzegor i kwieto lubią to
Napisano 12 listopada 2007 - 02:27
Napisano 12 listopada 2007 - 07:46
Nie ma darmowych źródeł prądu a darmowe hotspoty istnieją.
ale do naprawde darmowych hotspotow nie trzeba sie wlamywac. do tych "darmowych" owszem.
Napisano 12 listopada 2007 - 11:56
Nie ma darmowych źródeł prądu a darmowe hotspoty istnieją.
I to cokolwiek zmienia w kwestii ciągnięcia internetu na lewo? Idiote ze mnie robisz czy naprawdę STOP złodieejom to tylko hasło na pokaz?
Napisano 12 listopada 2007 - 13:00
Była na ten temat dyskusja już wielokrotnie, proszę skorzystać z wyszukiwarki i ewentualnie dodać coś nowego od siebie w odpowiednim wątku.
W "odpowiednich wątkach" każą nam pisać tutaj...
Czyżby poziom shizofrenii (krakować iPhone - tak, krakować OS X - nie) sięgał już wyżyn absurdu?
Napisano 12 listopada 2007 - 13:14
Napisano 12 listopada 2007 - 15:58

Napisano 12 listopada 2007 - 21:29
Napisano 12 listopada 2007 - 22:06
Wspomniany wątek był jednoznaczny -- tam padło sformułowanie o podpinaniu się do sieci "znajomego" w konkretnym celu. W moim odczuciu powinien zareagować moderator.
Przecież zareagował - podał nazwy programów którymi można zrobić*włam do sąsiada. :"P
Ale sama kwestia otwierania sobie dostępu do sieci nie jest imho już tak jednoznaczna. To jest trochę tak jak z lock-pickingiem, są ludzie których bawią mechanizmy zamków i lubią je otwierać.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ktoś kto chce się włamać do sąsiada, robi to tylko "dla wprawy"?
Ja podchodzę do sprawy włamów do sieci w sposób taki sam, jak do pirackiego oprogramowania - nie zaglądam ludziom w komputery, i nie życzę sobie żeby zaglądali do mojego komputera. Ale nawet jeśli nawet mam wiedzę gdzie i jak zdobyć "lewy soft", NIGDY tej informacji nie podaję. Czyjeś pobudki ściągania softu/włamu do cudzej sieci mnie nie interesują - niezależnie od nich nie mam zamiaru mu pomagać.
Tak samo powinno być w przypadku kraczenia OS X oraz iPhone. To jest najbardziej denerwujące - krakowanie "dużego" OS X jest na forum "tabu". a krakowanie "małego OS X" (tego co siedzi w iPhone) jest dozwolone, a moderatorzy piszą instruktarze jak to robić.
Żenujące.
Napisano 12 listopada 2007 - 22:14
Tomku, Ty to poważnie piszesz?Nie ma darmowych źródeł prądu a darmowe hotspoty istnieją.
Wybacz, ale tu znowu wracamy do tematu symetrii w traktowaniu ludzi przez moderatorów. Wystarczy podejrzenie, iż osoba pytająca o zdjęcie hasła z Mac OS X weszła w posiadanie komputera drogą niezgodną z prawem, aby wątek został usunięty, a pytający zebrał burę. A to jest analogiczna kwestia: jak zdjąć zabezpieczenia. Co więcej, jak zauważyłeś, intencje w tym przypadku są jednoznaczne. I co? I nic. Diametralnie różna reakcja. Mało że wątek nie został zdjęty, to jeszcze administrator szuka na siłę usprawiedliwienia.Wspomniany wątek był jednoznaczny -- tam padło sformułowanie o podpinaniu się do sieci "znajomego" w konkretnym celu. W moim odczuciu powinien zareagować moderator. Ale sama kwestia otwierania sobie dostępu do sieci nie jest imho już tak jednoznaczna. To jest trochę tak jak z lock-pickingiem, są ludzie których bawią mechanizmy zamków i lubią je otwierać. Sztuka dla sztuki, choć na pograniczu legalności (też w zależności od interpretacji). Ja sam korzystałem z programu KisMac, ale nigdy po to, żeby się włamać. Interesowało mnie, jak wiele sieci bezprzewodowych mijam jadąc z domu do pracy. Tymczasem instalowanie OS X na kompie innym niż Apple jest z automatu nielegalne.
Napisano 12 listopada 2007 - 22:39
Napisano 12 listopada 2007 - 23:15
Napisano 12 listopada 2007 - 23:18
Po części tak.Tomku, Ty to poważnie piszesz?
"Ciągnąc" Internet od sąsiada możemy mu trochę transfer obniżyć, kradnąc prąd generujemy ofierze większe rachunki.
Szkodliwość obu czynów jest trochę inna.
Oczywiście jedno i drugie jest nielegalne.
Napisano 12 listopada 2007 - 23:21
Oczywiście o ile ofiara włamania do sieci nie płaci za każdy megabajt danych."Ciągnąc" Internet od sąsiada możemy mu trochę transfer obniżyć, kradnąc prąd generujemy ofierze większe rachunki.
Szkodliwość obu czynów jest trochę inna.
No właśnie. I dlatego zdziwiło mnie nie tylko to, że ten wątek wciąż wisi, ale także Twoja postawa, która jest wyraźnym braniem w obronę autora omawianego wątku.Oczywiście jedno i drugie jest nielegalne.
Napisano 13 listopada 2007 - 00:10
Dziś już chyba mało kto oferuje taką opcję Internetu.Oczywiście o ile ofiara włamania do sieci nie płaci za każdy megabajt danych.
Niemniej nie jest to żadne wytłumaczenie dla "ciągnącego".
Wisi, wisi... jesteśmy w trakcie sporych zmian i nie ma czasu na pochopne decyzje.No właśnie. I dlatego zdziwiło mnie nie tylko to, że ten wątek wciąż wisi, ale także Twoja postawa, która jest wyraźnym braniem w obronę autora omawianego wątku.
Przecież dobrze wiesz jak to jest gdy jest się moderatorem, usuniesz wątek jest źle, nie usuniesz też jest źle - przechodziłeś przez to wielokrotnie tu na tym forum.
Naprawdę ciężko się pracuje gdy pewna grupa ludzi robi wszystko by Ci przeszkodzić bez względu czy chcesz dobrze czy źle.
Napisano 13 listopada 2007 - 00:14
Otóż to.Dziś już chyba mało kto oferuje taką opcję Internetu.
Niemniej nie jest to żadne wytłumaczenie dla "ciągnącego".
Ty mnie nie bierz pod włos, bo w tej sytuacji pisanie o pochopności jest nieuzasadnione. Tym bardziej, że pewna grupa ludzi zrobiła wszystko, by decyzję odnośnie omawianego wątku ułatwić.Wisi, wisi... jesteśmy w trakcie sporych zmian i nie ma czasu na pochopne decyzje.
Przecież dobrze wiesz jak to jest gdy jest się moderatorem, usuniesz wątek jest źle, nie usuniesz też jest źle - przechodziłeś przez to wielokrotnie tu na tym forum.
Naprawdę ciężko się pracuje gdy pewna grupa ludzi robi wszystko by Ci przeszkodzić bez względu czy chcesz dobrze czy źle.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych