Oszukiwanie Apple
Napisano 09 listopada 2007 - 18:51

- Heidi i OloMac lubią to
Napisano 09 listopada 2007 - 19:00

Napisano 09 listopada 2007 - 19:03
Napisano 09 listopada 2007 - 19:03
Napisano 09 listopada 2007 - 19:04
Napisano 09 listopada 2007 - 19:07
Nie zabrania też instalować OSX na pecetach. Tak jak każdy inny produkt którego używasz w sposób do teog nie przeznaczony. Co najwyżej mógłbyś utracić gwarancjePolskie prawo nie zabrania lamania simlockow w telefonach.Nie zabrania tez kupowac telefonow za granica.

Jedno i drugie jest ingerencją w oprogramowanie i jedynie łamie licencje producenta.
Napisano 09 listopada 2007 - 19:10
Gorzej, jak z niego dzwonisz, działając na szkodę Apple i autoryzowanych operatorów – a po to przecież ludzie zdejmują simlock.
Ludzie zdejmują simlocki, żeby móc korzystać z iPhona, a nie, żeby powodować szkody u operatorów i Apple. Jakby nie było telefony pochodzą z legalnych źródeł, czyli ta szkoda wcale nie jest taka duża

Napisano 09 listopada 2007 - 19:10
Gość_brodek_*
Napisano 09 listopada 2007 - 19:12
Napisano 09 listopada 2007 - 19:13
Ludzie zdejmują simlocki, żeby móc korzystać z iPhona, a nie, żeby powodować szkody u operatorów i Apple. Jakby nie było telefony pochodzą z legalnych źródeł, czyli ta szkoda wcale nie jest taka duża
Ponoć 30% od rachunku. Ziarno do ziarnka i zbierze się Leopard, Macbook, iMac...
Napisano 09 listopada 2007 - 19:15
Napisano 09 listopada 2007 - 19:18
Operator mówiąc ogólnie ma to w D....
Operatora interesuje tylko abonament i jest stałe opłacanie. Telefon ma być tylko haczykiem do podpisania umowy.
Po co w takim razie różni operatorzy na Wyspach, w Niemczech czy we Francji zawzięcie walczyli o wyłączne prawo do iPhone'a? Chyba dlatego, że liczą na zyski, czyż nie?
---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 21:20 ----
a poza tym mając iPhona, na 99% sam byś dokonał zdjęcia simlocka..
(przypuszczam, że nie posiadasz)
Obejrzałem u kolegi, który handluje telefonami. Pobawiłem się (bez wykonywania połączeń) i oddałem. Poczekam aż będzie dostępny oficjalnie.
Gość_brodek_*
Napisano 09 listopada 2007 - 19:24
Po co w takim razie różni operatorzy na Wyspach, w Niemczech czy we Francji zawzięcie walczyli o wyłączne prawo do iPhone'a? Chyba dlatego, że liczą na zyski, czyż nie?
---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 21:20 ----
tak. co nie przeszkadza odsprzedac telefon i zrobic co się z nim komu podoba.
A zysk i tak jest.
Obejrzałem u kolegi, który handluje telefonami. Pobawiłem się (bez wykonywania połączeń) i oddałem. Poczekam aż będzie dostępny oficjalnie.
Jak będzie dostepny w naszym kochanym Orange to i tak go nie kupisz.... cena bedzie zaporowa.... mozę dokładnie za rok będzie cena znośna. a zarobek bedzie bo i tak kazda sztuka polskiego iPhone'a bedzie sprzedana z abanamentem czyli zarobek taki sam.
Napisano 09 listopada 2007 - 19:33
Napisano 09 listopada 2007 - 19:39
Napisano 09 listopada 2007 - 19:53
Napisano 09 listopada 2007 - 19:57
Nie przekonują mnie wasze argumenty. Ani prawne, ani finansowe. Bo moje pytanie dotyczy kwestii, hmm... moralnych. Chodzi o to, czy wypada pozbawiać Apple zysków z tytułu użytkowania sprzętu i czy Forum powinno takie działania ułatwiać.
watek byl juz poruszany milion razy. zanim to napisales mogles sobie poszukac takiego tematu o odblkokowywniu telefonow. ciekawego dlaczego serwisy GSM nie kryja sie z tym ze sciagaja SIM-LOCK`i. pomysl troche...
Napisano 09 listopada 2007 - 19:57
a i musisz pamietac, ze samo Apple zgodzilo sie na sprzedaz odblokowanych telefonow we Francji.
We Francji jest takie prawo, że musieli to zrobić.
Ale w Polsce obowiązuje inne prawo – to raz. A poza tym iPhone nie jest u nas oficjalnie dostępny i żeby go używać w naszym kraju należałoby wykupić abonament za granicą – to dwa.
---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 22:01 ----
watek byl juz poruszany milion razy. zanim to napisales mogles sobie poszukac takiego tematu o odblkokowywniu telefonow. ciekawego dlaczego serwisy GSM nie kryja sie z tym ze sciagaja SIM-LOCK`i. pomysl troche...
Mnie nie chodzi o to, czy wątek był poruszany, czy nie tylko o niespójną politykę administratorów Forum. A że dyskusja zeszła na inne tory, no cóż – tak to już zwykle bywa, że wielu ludzi nie odnosi się do meritum.
Napisano 09 listopada 2007 - 20:16
Napisano 09 listopada 2007 - 20:30
Napisano 09 listopada 2007 - 21:43
Gdy ktoś napisze na Forum, że ma piracki program albo pyta, jak zainstalować Mac OS na pececie, to jest awantura. A równocześnie na Forum wisi HOWTO informujące, jak zdjąc simlock z iPhone'a...
bo widzisz, legalnego OS'a maja tu (prawie?) wszyscy, wiec robia za swietych bo nawet nie staja przed wyborem kradziezy. Kupili kompa i OS jest legalny. iPhone, to inna bajka. To jest nowa zabawka, na ktora wielu sie bardzo napala i chce ja miec mimo nie do konca jasnych operacji. Tacy sa ludzie, zawsze znajda wytlumaczenie jak czegos bardzo chca.
Napisano 09 listopada 2007 - 21:57
A jak kupujemy płytkę z Mac OS, to też możemy z nim zrobić, co nam się żywnie podoba – np. wrzucić do internetu albo zainstalować tę samą kopię na milionie komputerów?
Nie, bo rozpowszechnianie programow chronionych prawem autorskim jest nielegalne - i tu do czynienia ma prawo - prawo nie zabrania za to unlockowac iphonow.
Gdybysmy jednak rzucili kogos w glowe iPhonem - no to juz do gry wchodzi watek prawny - jak wiec widzisz nie mozna robic wszystkiego z iPhonem.
Napisano 09 listopada 2007 - 22:05

- Heidi lubi to
Napisano 09 listopada 2007 - 22:16
Raczej to pierwsze, bo Apple ma, delikatnie mówiąc, grubszy narząd.Czy administratorzy moderatorzy myapple wezmą ruki po szwam, tak toczno towariszcz dżobs, czy też każą jabłkowym papugom spadać na bambus. Ot, pytanie
Napisano 09 listopada 2007 - 22:17

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych